A încercat cineva ABA/VB sau VBA?

Moderators: camel, moderators

Considerati utilizarea ABA/VB sau VBA în tratarea autismului?

Nu stiu ce sunt ABA/VB sau VBA.
3
19%
Am auzit despre ABA/VB si/sau VBA si intentionez sa le folosesc.
13
81%
Stiu ce sunt ABA/VB si/sau VBA dar nu doresc sa le folosesc.
0
No votes
 
Total votes : 16

A încercat cineva ABA/VB sau VBA?

Postby marius_filip » Thu Nov 06, 2008 1:25 pm

Bună ziua/seara

Aş dori să întreb dacă există cineva care a considerat ABA/VB (The Verbal Behavior Approach to ABA) sau VBA (Verbal Behavior Analysis) ca variantă de tratament pentru autism.

ABA/VB
este o variantă modificată a Lovaas ABA care include principiile Verbal Behavior Theory a lui Skinner în tratamentul autismului. Între caracteristicile acestei metode: pune accent pe establishing operations, încurajează comunicarea verbalizată chiar de la începutul terapiei (spre deosebire de Lovaas ABA care începe cu elemente cognitive de bază şi verbalizarea e ca şi absentă la început), predă limbajul pornind de la operanzii verbali ai lui Skinner, etc.

VBA este o rafinare a ABA/VB care aduce un plus de rigoare metodologiei ABA/VB şi un volum substanţial de rezultate de cercetare recente.

Pun această întrebare întrucât din câte am văzut se recurge la PECS în ceea ce priveşte verbalizarea. Din câte am citit, PECS este bună pentru stadiile incipiente, însă în ceea ce priveşte exprimarea mai avansată, PECS îşi arată limitele (metoda VBA chiar descurajează utilizarea PECS şi sugerează utilizarea directă a vorbirii sau speaking devices pentru cei care nu pot vocaliza).

Despre mine: am un băieţel de aproape 5 ani cu un autism mai uşor. Din punct de vedere cognitiv este la vârstă lui sau peste, dar limbajul îi este principala piedică. PECS nu îl ajută pt. că se poate exprima deja peste nivelul ce i l-ar da imaginile. Ne gândim să încercăm VBA (cu un ochi şi spre ABA/VB).

Mai multe detalii există pe blogul meu, http://mariusfilip.blogspot.com, daţi un click pe categoria VBA.

Mulţumesc anticipat,
Marius Filip
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Postby shakalu » Thu Nov 06, 2008 10:42 pm

Marius ... trebuie sa marturisesc ca nu stiu nimic de VBA . tin insa sa-ti dau o sugestie sau doua si sa comentez vis-a-vis de un aspect din postul tau . aspectul se refera la inceputul terapiei ABA . exista verbalizare din primele stadii chiar daca copilul este non-verbal complet si unul din primele programe se numeste verbal imitation . o alta sugestie ar fi sa o , sau sa il, rogi pe consultantul tau sa iti ofere programe de verbalizare mai avansate ... caci e ceva ce nu inteleg exact din posturile tale . am inteles ca faci aba si ca baiatul tau e verbal . sau ma rog , verbal cat de cat . atunci nu inteleg exact cum de nu ai ajuns la mai multa verbalizare si cu aba . aba incepe cu verbalizare extrem de simpla dar are programe extrem de complexe de verbalizare atunci cand terapia este in stadiu avansat ...
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby marius_filip » Fri Nov 07, 2008 8:41 am

Am ajuns la Verbal Behavior tocmai pentru că programele Lovaas ABA în domeniul limbajului nu oferă o continuitate în ceea ce priveşte evoluţia limbajului începând de la stadiile cele mai primitivie (de ex. imitator verbal - deşi imitaţia verbală nu este verbalizare propriu-zisă, căci nu este spontană) şi ajungând până la cele mai avansate (de ex. cea de mediator verbal între doi parteneri).

De pildă, programul Wh- Questions. De ce anume este precedat? Când trebuie făcut? Ce milestones trebuie să îndeplinească al meu copil încât să ştiu că este pregătit să intre în aşa ceva? Cum verific că acele milestones sunt atinse? Nu am găsit răspunsuri la toate aceste întrebări în metodologia Lovaas ABA.

Instructorul meu mi-a spus că pentru asta trebuie să ştie verbe şi objects. Dar din acestea ştie o mulţime, şi totuşi "simţeam" că ar trebui să mai fie ceva, că dacă aş trece la limbaj mai avansat acum, copilul ar învăţa mecanic fără să "prindă" realmente ideea.

Apoi, citind în materialele ABA/VB, am văzut că nu eram singurul, că The Verbal Behavior Approach to ABA şi (mai apoi) Verbal Behavior Analysis au apărut tocmai din cauză că metoda Lovaas ABA care pune accent pe aspectul cognitiv nu oferă un răspuns "complet" problemelor de limbaj.

Nu neg că programe de limbaj pe diverse niveluri există, însă nu am văzut continuitatea şi contiguitatea dintre ele. Ţinând cont de vârsta copilului meu, dacă intram în asemenea programe riscam să-l fac să mastereze acele programe (este un excelent learner) fără ca el să ajungă realmente să vorbească.

Am pus un post pe blogul meu în acest sens:
http://mariusfilip.blogspot.com/2008/10 ... r-vba.html

Verbal Behavior oferă o teorie consistentă asupra limbajului bazată pe conceptul de operanzi verbali iar ABA/VB şi VBA sunt aplicări ale acestei teorii de-a lungul practicii şi teoriei ABA, cu o mulţime de observaţii adiţionale rezultate din experienţa de cercetare în domeniul limbajului.

Scrie despre ABA/VB în acest articol de pe Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Assessment ... ing_Skills

Sper că mai există cineva care a încercat sau se gândeşte să încerce tratamentul din această perspectivă.
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Postby marius_filip » Fri Nov 07, 2008 8:50 am

Am văzut că opţiunea din sondaj "Ştiu ce sunt ABA/VB şi VBA şi intenţionez să le folosesc" a mai primit 2 voturi pe lângă al meu.

Adresez rugămintea persoanelor care şi-au exprimat votul astfel să mă contacteze - aplicarea VB se pare că este destul de nouă şi dacă ştim unii de alţii şi ţinem legătura, avem mai mari şanse de succes.

Cum pot fi contactat:
1) mesaj privat prin acest forum.
2) pe pagina mea de blog (http://mariusfilip.blogspot.com) daţi click pe View My Complete Profile iar în stânga daţi click pe Contact. Acolo veţi găsi adresa mea de email (nu sunt disponibil prin telefon).

Vă mulţumesc anticipat,
Marius Filip
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Postby somalezu » Fri Nov 07, 2008 11:55 am

Nu-i secret - unul din cele doua persoane sunt eu. Citesc acum o carte de VB si evaluez in ce mod pot sa aplic conceptele astea la Tudor, pentru ca Tudor s-a miscat foarte bine pe cognitiv si chiar si pe integrare sociala (la gradi) insa are probleme serioase de limbaj (nu (numai) de logopedie). Pana la practica VB la noi insa mai e cale lunga - trebuie sa inteleg eu cum stau lucrurile si sa mobilizez si echipa in sensul asta si sa luam o decizie impreuna.
Stiu sigur insa, dintr-o discutie telefonica cu o persoana al carui nume nu am permisiunea sa-l public, de existenta a cel putin doua familii (una e cea cu care am discutat) din provincie care fac VB de mai multa vreme. Contractul cu consultantul VB din strainatate le impiedica sa vorbeasca prea mult (sau concret) despre detaliile terapiei. Daca te bate gandul sa apelezi insa la un consultant, cred ca pot face rost de datele de contact ale acelui consultant fara probleme.
Multa bafta (heh .. si tie si mie),
Cosmin (aka somalezu)
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby madade » Fri Nov 07, 2008 1:25 pm

Celalalt sunt eu, intr-un stadiu incipient insa - am primit cartile "grele" si citesc pe rupte.
Copilul meu pare sa fie destul de avansat pe Mand, pe Tact insa e jale mare...

Magda
madade
 
Posts: 15
Joined: Mon Jun 09, 2008 4:32 pm

Postby marius_filip » Fri Nov 07, 2008 1:53 pm

Ce anume faceţi, ABA/VB sau VBA?

Îmi puteţi da o listă a acelor cărţi "grele"?

Referitor la copil, nu face nici măcar tact impur? Mi-e greu să cred că dacă e întrebat "Ce e asta?" nu răspunde ...

Voi posta cât de curând pe blogul meu (http;//mariusfilip.blogspot.com) planul nostru de terapie VBA.

Cartea Verbal Behavior Analysis a lui Greer (http://www.amazon.com/Verbal-Behavior-A ... 45&sr=8-1/) este groaznică, deşi este cam singurul material în domeniu ce l-am găsit şi ce este acolo necesită o prelucrare pentru a putea fi utilizat.

Inteţionez să pun planul nostru în domeniul public în speranţa că vor fi mai multe persoane interesate în VBA, planul va primi un proof-reading în plus şi astfel îl putem ajusta dacă este cazul. Persoana care face proof-reading câştigă o perspectivă independentă şi astfel îi e mai uşor să parcurgă un material atât de dificil.

Adicălea: unde-s mulţi, puterea creşte :)

Mulţumesc pentru mesaje,
Marius Filip
Eusebiu, aproape 5 ani, TSA, face ABA acasă şi va face VBA
Altfel, nu mult mai mult decât http://mariusfilip.blogspot.com
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Postby somalezu » Fri Nov 07, 2008 2:02 pm

[Off-topic] Madade, pentru tact mie mi-a mers super bine cu Tudor la desene animate. Nu orice desene animate - a trebuit sa incerc cateva - ii plac foarte mult desenele cu Tom si Jerry apoi Bamby, Cartea Junglei, chiar si 101 Dalmatieni .. insa nu vrea sa se uite nici mort la alte Disney-uri mai recente precum Lion King si se plictiseste repede si la Cars. Si nu intelege mai nimic din Cartoon Network (asa ca nici nu-i plac).
Pana la urma .. ce conteaza e ca anumite desene au fost un foarte bun stimul pentru a declansa Tact-ul .. de nu mai scapam acum.
Alte chestii utile - ii plac mult trenurile, tramvaiul si metroul - asa ca s-au facut ceva plimbari cu metroul si vizite in gara de nord ca sa-i dam ocazia sa comenteze.
~ Marius, scuze ca am poluat topicul.
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby dora » Fri Nov 07, 2008 2:13 pm

Observ cu bucurie ca tendinta de a vorbi pe privat s-a mai diminuat...

Tot ceea ce discutam aici ii va ajuta si pe alti parinti(acum sau in multi ani de aici incolo)
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby marius_filip » Fri Nov 07, 2008 2:49 pm

Pt. Somalezu: şi lucrul acesta nu a declanşat palilalie (repetarea întârziată şi repetitivă a unui cuvânt, propoziţii, etc)?

De când s-a dat la vorbă, Eusebiu al nostru mai face şi tact pur, dar de cele mai multe ori comentează prin nişte fraze standard care nu descriu exact situaţia curentă ci sunt relaţionate mai mult sau mai puţin la ce experimentează el.

Deci e un tact fals - dar încă nu am început terapia VBA.
Eusebiu, aproape 5 ani, TSA, face ABA acasă şi va face VBA
Altfel, nu mult mai mult decât http://mariusfilip.blogspot.com
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Postby madade » Fri Nov 07, 2008 5:00 pm

Marius, cartile sunt cele pe care am vazut ca lucrati si voi: - Skinner, Greer & Ross, Barbera & Rasmusen.

Ana nu se uita la desene animate, doar reclamele, muzica si serialul H2O ii capteaza atentia.

E singurul prilej cu care denumeste obiecte fara un SD explicit (de tip "ce este". De altfel, asta intelegeam eu prin tact, un comentariu referitor la mediu fara o solicitare din partea mea (nici macar pointing).

Si daca nu tin cont de cantecelele (multe) pe care le stie, nici la intraverbal nu excelam :-(

Mergand tot pe stimularea limbajului - o carte ce mi-a fost recomandata de curand, inca nu am primit-o: Teach Me Language: A Language Manual for children with autism, Asperger's syndrome and related developmental disorders.

Si ar merita citite capitolele ref la verbalizare din Cooper
madade
 
Posts: 15
Joined: Mon Jun 09, 2008 4:32 pm

Postby marius_filip » Fri Nov 07, 2008 7:02 pm

În Greer un tact "pur" e cel spontan. Tactul "impur" este cel dat de un stimul altul decât mediul însuşi (în speţă "ce este?"). Evident că trebuie să se ajungă la tacţi puri.

Intraverbalii sunt greu de indus ... În Barbera se pune mare accent pe o pregătire prin exerciţiile de completare - "Twinkle, twinkle little ..." şi copilul spune "... star!".

Abia după ce masterează acest skill se poate trece la intraverbali. Dacă zici că ştie multe poezioare, puteţi încerca. Al meu ştia ceva poezii, dar le-a uitat căci nu le-am exersat.

În Greer nu au aşa exerciţii de completare, dar au alte faze de pregătire (mi-a spus soţia, ea a citit Greer mai de curând).

O mică observaţie: ce este în Barbera (şi în Educate Toward Recovery: Turning the Tables on Autism a lui Schramm) este altceva decât ce-i în Greer.

Prima "tehnologie" este Verbal Behavior Approach to ABA (ABA/VB) iar a doua este Verbal Behavior Analysis (VBA). Prima e un fel de (Lovaas) ABA, a doua este cam numai pentru limbaj, nu e tratament pentru autism în sine ci pentru speech delay - nu spune nimic de toilet training, de pildă, deşi e fundamentată tot pe Lovaas ABA.

Am putut observa că cele 2 tehnici sunt destul de diferite în esenţa lor. În opinia mea, dacă există o echipă de tutori deja în lucru care ştie Lovaas ABA, e mai uşor să fie orientată spre ABA/VB decât spre VBA.

Noi neavând echipă de tutori, vrem să intrăm direct în VBA, care - în opinia noastră - promite să fie mai eficientă (plus că include cercetări mai recente).
Eusebiu, aproape 5 ani, TSA, face ABA acasă şi va face VBA
Altfel, nu mult mai mult decât http://mariusfilip.blogspot.com
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Postby marius_filip » Fri Nov 07, 2008 7:12 pm

O vorbă despre Teach Me Language: A Language Manual for children with autism, Asperger's syndrome and related developmental disorders, întrucât ne-a interesat şi pe noi această carte.

Din câte am putut vedea din preview-ul oferit de Amazon.com, această carte nu se bazează pe teoria lui Skinner a behaviorismului verbal.

De bună seamă că şi înainte de ABA/VB existau tentative de a trata întârzierile de limbaj ale autiştilor, dar înafara interpretării comportamentale a lui Skinner - şi nouă ni s-a părut că respectiva carte cade în această categorie. Prin urmare, am ocolit-o, întrucât dorim să ne ţinem de behaviorismul verbal.

De ce ne-a interesat iniţial: cum probabil ai observat, cartea lui Greer este destul de săracă în protocoale (echivalentul programelor din Lovaas ABA). Am dorit să cumpărăm Teach Me Language în nădejdea că va veni cu protocoale suplimentare în linie cu VB, dar se pare că nu este aşa.
Eusebiu, aproape 5 ani, TSA, face ABA acasă şi va face VBA
Altfel, nu mult mai mult decât http://mariusfilip.blogspot.com
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Postby madade » Sat Nov 08, 2008 12:09 am

Nu stiu ce sa zic, eu am gasit idei extrem de utile pentru joaca / generalizare si in abordari mult diferite de ABA - RDI-ul lui Gutstein de exemplu. Eu i-as da o sansa cartii respective...

Si uitandu-ma acum pe ABA lui Cooper: capitolul Verbal Behavior este contributia lui Sundberg - poate "Teaching Language to Children with Autism or other developmental disabilities" (Sundberg & Partington, 1998) mergand pe directia fundamentata de Skinner, raspunde mai bine asteptarilor tale. Daca te ajuta iti pot pune la dispozitie pentru cateva zile atat cartea cat si protocolul ABLLS.

Magda
madade
 
Posts: 15
Joined: Mon Jun 09, 2008 4:32 pm

Postby marius_filip » Sat Nov 08, 2008 8:03 am

Mulţumesc, am cumpărat deja cartea lui Sundberg şi Partington şi ABLLS-R, trebuie să ne ajungă la sf. lunii.

Da, vrem să ne ţinem de VBA/Greer dar nepierzând din vedere nici ABA/VB (Sundberg & Partington) în special pentru a avea unde să fall back în zonele unde VBA este mai prost explicată (fiind o singură carte ce explică tehnica, şansa să se întâmple acesta nu e de neglijat).

Încă un cuvânt despre Teach Me Language: am trecut aseară prin A Work in Progress (cea mai completă carte de Lovaas ABA pe care am văzut-o până acum) şi vorbeşte elogios de Teach Me Language.

Cu siguranţă cartea este utilă, depinde de cât de largă paletă de tehnici doreşti să foloseşti. Noi vrem să ne ţinem de Skinner şi derivatele căci oferă un model teoretic solid al limbajului - şi testele au arătat că Eusebiu doar cam la limbaj mai are rămâneri în urmă.

Cum am zis, voi publica pe blogul meu planul de lucru bazat pe VBA. Dacă te va ajuta o altă perspectivă şi-mi vei putea trimite feedback, ar fi grozav.
Last edited by marius_filip on Sun Nov 09, 2008 3:42 pm, edited 1 time in total.
Eusebiu, aproape 5 ani, TSA, face ABA acasă şi va face VBA
Altfel, nu mult mai mult decât http://mariusfilip.blogspot.com
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Next

Return to VERBAL BEHAVIOR

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest