PROIECT COMPETENTE PARENTALE

Moderators: camel, moderators

PROIECT COMPETENTE PARENTALE

Postby dora » Thu Sep 29, 2016 8:42 am

PROGRAM PENTRU PARINTII CARE AU COPII CU AUTISM

http://portalziare.ro/program-pentru-pa ... sm-6886888

Proiectul ,,Formarea pe competente parentale a parintilor (Parent Skills Training Program)", initiat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in parteneriat cu Organizatia Autism Speaks, a fost lansat recent in Romania, in cadrul unei dezbateri la care au participat mai multi factori de decizie, intre care reprezentanti ai psihologilor, ai ministerelor Educatiei si Sanatatii, dar si parlamentari.

,,Programul ofera suport Romaniei pentru a forma profesional, pe o perioada de un an, un grup de absolventi de psihologie care, la randul lor, in fiecare regiune din intreaga tara, vor forma alte grupuri de lucru. Grupurile de lucru vor merge atat in centrele ONG-urilor, realizate de cele mai multe ori de catre parinti si specialisti, cat si la parinti.

Acest program este orientat catre parinti si vine ca o solutie la nevoia acestora de a fi consiliati, deoarece parintii au nevoie de acest suport, au nevoie de consiliere", a explicat deputatul Cristina Nichita, initiatoarea dezbaterii.

Totodata, prin acest program se doreste dezvoltarea serviciilor de suport in terapia autismului, in baza unor structuri din care sa faca parte reprezentanti ai ONG-urilor, ai administratiilor locale si parinti.

Ministrul educatiei, Mircea Dumitru, a declarat ca institutia pe care o conduce, alaturi de Ministerul Sanatatii, trebuie sa se implice in rezolvarea problematicii legate de abordarea prezentei la scoala a copiilor diagnosticati cu afectiuni din spectrul autist. ,,Ministerul Educatiei va trebui sa se implice si, in general, scoala romaneasca trebuie sa se implice in aceasta problematica extrem de complexa, in coordonare cu Ministerul Sanatatii, pentru ca una dintre problemele pe care o avem acum si pe care va trebui sa o rezolvam si in viitor este cum anume vom aborda prezenta la scoala a copiilor care au aceasta conditie speciala, numita spectrul de autism", a punctat Mircea Dumitru.


Mircea Dumitru: Trebuie sa rezolvam problema copiilor diagnosticati cu autism, cum vom aborda prezenta lor la scoala

Vineri, 19 august 2016,

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21 ... scoala.htm

Ministerul Educatiei, alaturi de cel al Sanatatii, trebuie sa se implice in rezolvarea problematicii legate de abordarea prezentei la scoala a copiilor diagnosticati cu afectiuni din spectrul autist, a subliniat, vineri, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, citat de Agerpres.

"Ministerul Educatiei va trebui sa se implice si, in general, scoala romaneasca trebuie sa se implice in aceasta problematica extrem de complexa, in coordonare cu Ministerul Sanatatii, pentru ca una dintre problemele pe care o avem acum si pe care va trebui sa o rezolvam si in viitor este cum anume vom aborda prezenta la scoala a copiilor care au aceasta conditie speciala, care se numeste spectrul de autism", a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul Educatiei a fost prezent, vineri, la un seminar desfasurat la Parlament dedicat lansarii in Romania a proiectului "Formarea pe competente parentale a parintilor (Parent Skills Training Program)", initiat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in parteneriat cu Organizatia Autism Speaks.

"Pe de-o parte, sunt unii care spun ca ar trebui ca acesti copii sa fie scolarizati in anumite scoli speciale; altii, de partea carora ma aflu si eu, in momentul de fata, considera ca in functie de nevoile particulare ale fiecarui elev ar trebui sa avem in vedere o integrare a acestora in grupuri normale, in grupuri obisnuite de copii, in asa fel incat, prin socializare si prin programul scolar obisnuit si normal, acestia sa poata sa fie ajutati", a aratat Mircea Dumitru.

Referindu-se la dezbaterea initiata de deputatul PSD Cristina Nichita in Parlament, in Comisia de munca si protectie sociala din Camera Deputatilor, ministrul a explicat ca scopul reuniunii este acela de "a incepe un program national de formare a unor persoane, a unor specialisti care sa ii ajute pe parintii acestor copii, astfel incat sa poata sa vina in intampinarea nevoilor acestora".

[b]Potrivit acestuia, pe termen scurt, este nevoie de urgentarea adoptarii normelor metodologice de aplicare a Legii privind autismul impreuna cu Ministerul Sanatatii.


Deputatul Cristina Nichita a precizat ca proiectul "Formarea pe competente parentale a parintilor" vine ca un suport pentru Romania in sprijinul familiilor cu copii care sufera de afectiuni din spectrul autist din partea organizatiei Autism Speaks si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Ofera suport Romaniei pentru a forma profesional pe o perioada de un an de zile un grup de absolventi de psihologie care, la randul lor, in fiecare regiune din intreaga tara, vor forma alte grupuri de lucru. Grupuri de lucru care vor merge atat in centrele ONG-urilor, realizate de cele mai multe ori de catre parinti si specialisti, cat si la parinti. (...) Acest program este orientat catre parinti, vine ca o solutie la nevoia parintilor de a fi consiliati pentru ca parintii au nevoie de acest suport, au nevoie de consiliere", a explicat initiatoarea dezbaterii.

Programul se adreseaza familiei, invatand familia sa duca mai departe terapia.

"Terapia pe copilul cu autism se face unu la unu. Or, noi nu avem atat de multi terapeuti sa asigure nevoia pe care, de exemplu, Romania o are. Noi stim undeva in jurul a 30 de mii de persoane diagnosticate cu autism. De aceea, aceste servicii trebuie dezvoltate in comunitate. S-a dovedit stiintific ca participarea familiei la bunul mers al terapiei copilului si la rezultatele pe care le da este formula de succes", a declarat deputatul Cristina Nichita.

Prima parte a proiectului ar urma sa se desfasoare pe o perioada de un an iar costurile urmeaza sa fie asigurate de "Autism Speaks", care este facilitatorul, si de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
dora
 
Posts: 3776
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to CUM SA FIM PARINTI MAI BUNI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest