“Am un copil autist și fericit”
by Adriana Moscu 25 August 2015
https://www.marieclaire.ro/am-un-copil- ... i-fericit/Georgiana a renunțat la cariera din presă pentru a deveni, pe rând, educatoarea și învățătoarea lui David, băiețelul ei care suferă de o formă de autism. Chiar dacă David i-a spus prima oară „mama“ la trei ani și opt luni, iar primele propoziții de două cuvinte le-a rostit abia după vârsta de cinci ani, Georgiana consideră că mai important decât a avea un copil „normal“ este să aibă unul fericit. Acesta este scopul suprem al unei mame luptătoare
‘‘După ce David a împlinit un an și opt luni, am început să simt că este ceva în neregulă cu el. Nu se juca precum ceilalți copii, nu avea contact vizual și, cel mai grav, nu comunica verbal. În timp ce, în parc, ceilalți copii se jucau între ei cu nisip sau jucării, David prefera să adune pietricele și să le așeze pe o măsuță. În casă, deși avea sute de jucării, lui îi plăcea să închidă și să deschidă sertarele, să aprindă și să stingă becurile. Când îl strigam, nici măcar nu mă privea. După ce am vizitat câțiva neuropsihiatri din București, mi-a căzut în mână cartea Creierul social, scrisă de Otilia Secară, neuropsihiatru în Timișoara, actualmente în Franța. Ea a fost primul medic care a avut curajul să-i pună copilului meu un diagnostic la o vârstă atât de fragedă: doi ani și șase luni.
Dacă încerci să cauți pe google „autism“, el devine aproape complementar cu terapia ABA.
Primul lucru de făcut este să cauți un terapeut disponibil să înceapă lucrul cu micuțul tău. Așa am făcut și noi. Dar acest tip de terapie este extrem de costisitor. La început am primit o sponsorizare de la ROMATSA, după care ne-am descurcat singuri. Progresele nu apăreau așa cum mi le doream eu. În timp ce terapeuții se bucurau că arată un cartonaș roșu când i se dădea comanda „roșu“, inima mea plângea că nu zâmbea, că nu mă căuta cu privirea.
De când eram însărcinată mi-am dorit să am un copil fericit, nu neapărat eminent! La început, toată lumea îmi spunea că exagerez. Soțul meu cred că nu putea să accepte mental că puiul lui are o problemă despre care nici nu știam mare lucru. Îl simțeam că ar da orice să se trezească într-o zi și să-i spun că David deja vorbește în propoziții. I-am cumpărat o carte (cărțile au constituit de multe ori impulsuri în viața noastră), Lasă-mă să-ți aud glasul, scrisă de o mamă cu doi copii cu autism. A citit-o pe toată într-o noapte, a înțeles, apoi a acceptat. Din acea zi, orice decizie legată de recuperarea lui David pe care am luat-o a fost susținută de soțul meu. El îmi este cel mai aproape, este într-adevăr un suflet pereche.
Aș fi ipocrită să spun că nu m-am revoltat, că n-am plâns pe ascuns sau pe stradă, că n-am căutat vinovați. Dar într-o bună zi mi-am spus că asta e! Iar de-atunci unicul meu vis a fost să-mi văd copilul fericit.
Chiar dacă nu vorbește la fel, nu învață la fel, nu merge la trei sporturi, e copilul meu și nimeni nu va fi mai fericit decât el. Și am început lupta – încet, calm, fără lamentări. Inițial, David nu spunea nimic, nici măcar când își dorea ceva. M-a strigat prima oară „mama“ la trei ani și opt luni, iar primele propoziții de două cuvinte le-a rostit abia după cinci ani. Nu am permis niciodată ca el să se simtă altfel, diferit, cu atât mai mult inferior. Pentru că nu este. Cel mai mare secret al recuperării unui copil cu autism este cum să înveți să intri în lumea lui, să-l iei de mânuță și să-l aduci în lumea ta. Să-ți ștergi totul din cap, să faci loc gândurilor lui. Copiii cu autism simt mai mult decât credem noi, iar dacă le transmitem mesaje că ar fi diferiți, rămân mereu acolo pentru că nu le dăm încredere.
Știu că sunt multe controverse cu privire la sistemul de sănătate din România, însă eu am fost mulțumită cu ajutorul primit. Un copil diagnosticat corect, cu dosar de persoană cu handicap beneficiază de o sumă lunară decentă și de alte facilități care, la nivelul de trai din România, sunt mai mult decât bine-venite.
Iar dacă simți nevoia să se schimbe ceva, schimbă tu! De exemplu, eu urmez în prezent cursurile masterului „Psihopedagogia școlii incluzive“ pentru a încerca să schimb percepția în școlile de masă asupra copiilor cu cerințe educaționale speciale.
Nu trebuie să dăm vina pe sistem, nu trebuie să ne luptăm cu morile de vânt. Schimbarea e în fiecare dintre noi, trebuie doar s-o ajutăm să iasă la lumină. Însă de departe cel mai mare ajutor a venit de la Florin, soțul meu. El mi-a fost conștiința, prietenul, sprijinul cel mai mare. Am construit împreună norișorul roz, îl iubește și îl răsfață pe David la fel ca mine. Dintre toți oamenii cu care l-am lăsat vreodată pe David, el i-a fost cea mai bună „mamă de rezervă“. Când ai inima deschisă, îți apar și alți oameni buni în cale care te ajută să pășești peste momentele dificile. Sunt părinții copiilor din grupa lui David de la grădiniță, care l-au iubit din prima zi, sunt ceilalți membri ai familiei, sunt terapeuții de la Kinetobebe, în care David a găsit prieteni adevărați, sunt prietenele mele care mă fac să zâmbesc, ești tu, cea care citești acum, pentru că-ți simt gândul pozitiv trimis către noi!
Din ziua în care am ajuns la concluzia că nu mă deranjează diagnosticul, că nu ne va afecta în niciun fel diferența dintre David și alți copii, lucrurile s-au schimbat.
Mesajul pe care-l transmiți celorlalți se întoarce ca un bumerang la tine. Dacă eu nu par deranjată că David vorbește tare în tramvai, că vrea să oprească muzica la petrecere sau că doamna de la tejghea trebuie să-i dea jos zahărul de pe gogoașă, ei bine, așa trebuie să fie.
Nu i-am spus „nu“ până acum un an, nu i-am refuzat nimic, chiar dacă asta însemna să-l văd stând lângă mașina de spălat două ore, fascinat de ea fără un motiv aparent. În schimb, am speculat tot ce-l face fericit și m-am folosit de fiecare moment să-l învăț ceva nou. Și, credeți-mă, de învățat firescul este mai greu decât ați crede!
Cu banii nu a fost (și nu este) o problemă pentru că nu le-am permis să devină astfel. Când nu ai suficienți, trebuie să fii creativ: să faci un credit, să amâni cu șase luni plata ratelor, să vinzi mașina și să mergi cu tramvaiul, să te împrumuți până-n ziua de leafă, dar acasă, la copil, să ai mereu ce-i trebuie și, mai ales, zâmbetul pe buze.
Nu mai contează cum ne-am descurcat financiar atât timp cât, privind în urmă, credem că fiecare sacrificiu a meritat. Am făcut schimbări și în carieră. Lucram într-o multinațională, cu un program lung și încă îmi păsa de cariera în presă, când s-a întâmplat să mi se schimbe șeful, despre care aveam impresia că nu mă place prea tare. Mi-am dat demisia și, după o pauză de opt ani, m-am întors în învățământ. Totul s-a schimbat de-atunci!
De aproape patru ani, sunt lângă David non-stop. Am fost educatoarea lui trei ani, iar acum îi sunt învățătoare la o școală normală. Mergem împreună la școală, în parc, la cumpărături, în vizită și iarăși în parc.
Soțul glumește cu noi spunându-ne că ne va duce la maternitate ca să ni se taie cordonul ombilical. Acesta este al doilea mare secret al recuperării: mama trebuie să fie mereu cu puiul ei, atât cât va fi nevoie; să-i arate lumea prin ochii ei, să-i explice tot ce nu înțelege, să-i vorbească cu blândețe, chiar dacă el dă impresia că nu înțelege. Să nu lase pe nimeni să-l supere ori să-l jignească.
Eu am folosit la maximum rezerva de… roz. Toată lumea din jurul lui David e zugrăvită în roz. Dacă acum îl întrebi cum se simte, îți va răspunde: „Fericit“. Mă credeți sau nu, David mi-a spus în urmă cu câteva săptămâni: „Mami, noi avem doar o viață și trebuie să fim fericiți mereu!“ Doctorița Urziceanu, la care mergem de șase ani, e tare încântată de el, iar la ultima vizită mi-a recomandat să-l înscriu la teatru.
În ceea ce mă privește, plutesc mereu pe un norișor roz. Eu mi l-am creat, am pus câțiva oameni dragi acolo și trăim fericiți într-o lume aparte, fără să mă afecteze ceva.
Sportul meu preferat e viața și vreau s-o gust din plin până la ultima picătură. Am un copil minunat, un soț pentru care oricine poate să mă invidieze, o familie și o gașcă de prieteni buni ca pâinea caldă.
Pozitiv convins devii după ce sufletul ți-a fost pus de multe ori la încercare și tu ai ales mereu să speri, să lupți și s-o scoți de fiecare dată la capăt. Nu mă sperie autismul, nici ratele la bancă, nici micile răutăți ale unor oameni. Singurul lucru ce ar putea să mă dea într-o zi jos de pe norișorul roz ar fi să vad că David nu mai zâmbește! Mămicilor care sunt în aceeași situație le dau un singur sfat: să-și iubească copilul și să-i arate acest lucru în fiecare clipă. Să renunțe la tot și să stea cu el cât mai mult, să-i insufle bucuria de a trăi. Mereu ai de ales: să-ți vezi de carieră și să câștigi mulți bani ori să lupți pentru recuperarea copilului tău.
A consemnat: Adriana Mosc