Evenimente

Moderators: camel, moderators

Evenimente

Postby dora » Mon Apr 23, 2012 1:20 pm

Alba Iulia a gazduit la finele saptaminii trecute un nou eveniment din cadrul campaniei “Alba Iulia - capitala sanatatii in 2012”. A fost vorba despre conferinta „În lumina”, eveniment dedicat familiilor persoanelor cu autism, cadrelor didactice, cadrelor medicale si persoanelor interesate. Invitat special a fost actrita Manuela Harabor.

Organizatorii au abordat aceasta tema in contextul reducerii considerabile a timpului necesar consilierii pacientului din cauza diminuarii numarului de cadre medicale, a abundentei de informatii mai mult sau mai putin corecte de pe internet si a cresterii nevoii pentru preventie în vederea mentinerii sanatatii populatiei.
Problemele cu care se confrunta persoanele afectate de aceasta boala si familiile lor au fost puse pe tapet la Alba Iulia. Spre exemplu, in judetul Alba, exista patru centre pentru tratamentul copiilor cu autism, dar nici unul destinat adolescentilor si adultilor. Pornind de la aceste realitati, la Alba Iulia a fost organizata o noua masa rotunda care sa puna fata în fata specialisti ai medicinei cu albaiulienii, sustinerea de analize medicale gratuite si promovarea controalelor medicale periodice în vederea diagnosticarii precoce.

In continuare

In continuare, localnicii vor beneficia de informatii cu privire la depistarea precoce, evolutia, terapiile, standardele de îngrijire specifice pacientilor cu autism. Partenerii manifestarii sint Consiliul Judetean Alba, Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, Directia de Sanatate Publica Alba, Inspectoratul Scolar Judetean Alba, Colegiul Medicilor Alba, Colegiul Farmacistilor, filiala Alba, Asociatia Medicilor de Familie/Medicina Generala Alba, Asociatia pentru Consiliere si Asistenta Specializata, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania si Asociatia Stop Autism. Primul eveniment a avut loc simbata în Alba Iulia si a fost dedicat în principal persoanelor diagnosticate cu autism, familiilor acestora, cadrelor didactice si publicului larg din Alba Iulia. Invitatul special a fost actrita Manuela Harabor, parintele unui tinar care a fost diagnosticat din copilarie cu autism. Lectorii au fost specialisti implicati în managementul autismului din Romania, respectiv cadre medicale, psihologi, terapeuti, dar si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti care lupta pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism. Participarea la eveniment a fost gratuita.

Corneliu Manuel Sarbu
http://www.monitorulab.ro/index.php/act ... -in-lumina


Manuela Hărăbor: Părinţii copiilor cu autism sunt zilnic umiliţi, puşi la colţ
23 Aprilie 2012Actriţa Manuela Hărăbor, mama unui tânăr diagnosticat cu autism, susţine că 'statul ar trebui să se implice mai mult decât în a deschide nişte centre, care nu acoperă decât o nevoie stringentă şi imediată a unui părinte care se confruntă cu această problemă' şi că ar trebui 'să se dea o lege ca să se deconteze nişte terapii', potrivit Agerpres.


'E greu de făcut o terapie acasă, şi e greu din punct de vedere psihic, în primul rând, pentru că părintele e atât de copleşit de toate problemele, încât nu mai are liniştea să gândească la rece şi să o ia pe nişte date logice, ce ar trebui să facă pentru a-i fi bine copilului', a declarat, vineri, la Alba Iulia, Manuela Hărăbor, invitat special al conferinţei 'În lumină'.

Într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia evenimentului 'În lumină', centrat pe tema diagnosticării precoce a autismului, care va avea loc sâmbătă, în cadrul campaniei de informare 'Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012', Manuela Hărăbor a spus că este un părinte care s-a confruntat, în urmă cu două decenii, cu această problemă, într-o societate în care nu se ştia mai nimic despre autism. Ea a spus că au fost necesari aproape 4 ani pentru ca fiul său să fie diagnosticat de medici.

Actriţa a afirmat că 'şi în prezent sunt foarte multe cazuri când diagnosticarea se amână aşa, în virtutea inerţiei'.

Ea a subliniat că în 1995, când fiul său a fost diagnosticat, incidenţa internaţională era de 1 la 10.000, iar în prezent este de 1 la 110.

Manuela Hărăbor susţine că 'ar trebui să se dea o lege ca să se deconteze nişte terapii, să intre în nomenclatorul muncii nişte terapeuţi specializaţi în această terapie'.

'Nu e de-ajuns să facem centre, pentru că nu se rezolvă decât la suprafaţă probleme. (...). Terapia este continuă. Pentru un copil diagnosticat cu autism nu se dă o terapie de recuperare cum este, de exemplu, o terapie de recuperare motorie. E o terapie continuă, zilnică, pe decursul întregii vieţi', a spus actriţa.

Potrivit acesteia, în medie costul lunar al unei terapii este de minimum 1.500 de euro, apelându-se la terapeuţi aduşi din afară. 'Ar fi mult mai simplu să pregăteşti nişte terapeuţi' în acest sens, a adăugat Manuela Hărăbor.

Actriţa a mai subliniat că există centre pentru copii, dar nu există centre pentru adolescenţi şi adulţi.

'Părinţii copiilor cu autism sunt zilnic umiliţi, puşi la colţ, de foarte multe ori sunt numiţi părinţi care nu au ştiut să-şi educe copiii', a conchis actriţa.

În cadrul conferinţei 'În lumină', cel de-al II-lea eveniment din cadrul campaniei de informare 'Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012', vor fi prezentate informaţii cu privire la depistarea precoce, evoluţia, terapiile, standardele de îngrijire specifice pacienţilor cu autism.

Conferinţa se adresează în principal persoanelor diagnosticate cu autism şi familiilor acestora, cadrelor didactice, urmând să susţină prezentări şi să răspundă întrebărilor din partea participanţilor specialişti implicaţi în managementul autismului din România - psihologi, terapeuţi, cadre medicale, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi care luptă pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism.

'Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012' este o campanie de informare pe teme medicale, desfăşurată în premieră naţională, în perioada martie-decembrie, o acţiune derulată de autorităţile locale în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Cu un buget alocat de 250.000 de lei, campania prevede ca în fiecare lună să se desfăşoare acţiuni de promovare a sănătatii

http://www.romanialibera.ro/stil-de-via ... 61618.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest