Dezbatere autism Parlament

Moderators: camel, moderators

Postby dora » Wed Nov 02, 2011 2:25 pm

Si iata concluziile


Cand am pasit prima data pe scarile Senatului, intalnind-o pe d-na Elena Mitrea, aceasta m-a intrebat daca am mai fost prin acele sali. Nu mai fusesem.. de fapt raspunsul meu a fost ca in Parlamentul european am reusit sa ajung, in cel de aici doar cu aceasta ocazie.


Bineinteles ca oricum ai emotii cand ajungi in astfel de institutii, care ar trebui sa reprezinte autoritatea, puterea de decizie (corecta zic eu) a unei natii, insa emotiile mi-au fost estompate de dorinta de a profita la maxim de oportunitatea de a fi prezenta la o dezbatere despre autism in acea locatie.
Am asteptat participantii si m-am bucurat ca au fost multi parinti, din Baia Mare, Cluj, Focsani, Bacau, Craiova, Constanta, Campulung - Muscel, Bucuresti si atunci am stiut ca odata deschisa cutia Pandorei nu-i voi mai putea opri; cu atat mai putin modera, de aceea imi cer scuze celor care nu au reusit sa ia cuvantul in plen.


Asa cum ma asteptam, participarea invitatilor care ar fi trebuit sa fie cei dintai acolo a fost destul de redusa si prin reprezentanti, insa, trebuie sa spun ca ma bucur ca au fost acolo.
Au primit, asa cum era de asteptat, tirul de intrebari, nelamuriri, asteptari ale noastre si discutia a fost pe alocuri o adevarata dezbatere demna de cele din parlament.
M-au mirat raspunsurile lor (oare trebuiau sa ma mire?), raspunsuri rostite ferm, hotarat si parca fara a intelege de fapt intrebarile ce le erau adresate.
Astfel, am aflat ca normele la legea 151 sunt pe site-ul Ministerului Sanatatii, in aceeasi forma in care au fost supuse dezbaterii publice, adica fara a se lua in considerare niciuna dintre propunerile trimise de noi.


Mai mult, reprezentanta Casei Nationale de Sanatate ne-a informat ca, oricum, medicii de familie sunt prea ocupati ca se se ocupe de screening iar ministerul nu are buget pentru acoperirea lui, fapt pentru care s-a aruncat vina asupra celor care au adoptat legea fara a stabili si resursele necesare. Aceeasi doamna, intrebata fiind care este de fapt costul screeningului de reuseste sa depaseasca bugetul, ne-a raspuns ca nu stie!


Reprezentanta Ministerului Educatiei a reusit sa ne faca sa ne simtim ca niste elevi care nu stiu lectia. Ne-a admonestat ca nu am studiat metodologiile aparute la legea educatiei si a sustinut, in fata tuturor parintilor care ii prezentau problemele cu care se confrunta copii lor in scoli si gradinite ca nu crede ceea ce aude si nu poate fi adevarat.


Ne-a oferit oricum adresa dumneaei de e-mail si ne-a sfatuit sa-i semnalam orice neregula, asa ca putem sa ne apucam de scris, fiindca, desi din fotoliile de la ministere si alte institutii situatia este perfecta in ceea ce priveste integrarea persoanelor cu autism, trebuie sa aratam ca situatia este alta si trebuie sa avem curajul sa o spunem, asa cum am facut-o ieri.
Am mai aflat cu stupoare ca Centrului Pilot pentru Copii cu Autism nu i se aproba includerea in cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan, ceea ce face ca acesta sa nu-si poata desfasura activitatea desi este un centru modern, dotat cu aparatura pentru explorari functionale in valoare de 100-150 mii de euro.


Trebuie sa recunoastem si ca dezbaterea de ieri a insemnat un pas inainte pentru noi. Am fost primiti si ascultati in Parlamentul Romaniei, pentru prima data, dupa ani in care toata lumea ne inchidea usile in nas.
Insa, nu trebuie sa uitam ca timpul trece si nu ne asteapta. Copii nostri cresc, unii sunt deja adulti si nu mai putem sa-i privam la nesfarsit de drepturile pe care le au.
Lupta trebuie sa continue, trebuie sa fim uniti si puternici fara a ne lasa doborati de greutati.

In urma dezbaterii a fost adoptata o rezolutie al carei text il gasiti mai jos.

Participantii la dezbaterea AUTISMUL EXISTA desfasurata azi 1.11.2011, la Senat-a adoptat o lista cu 5 masuri si garanteaza prin semnatura implicarea in adoptarea lor:


1.Saluta implicarea Romanian Angel Appel care lucreaza in parteneriat cu M.M.F.P.S. la elaborarea Strategiei Nationale pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu TSA si isi exprima sustinerea in adoptarea si implementarea ei.

2.Se angajeaza in continuarea demersurilor necesare pentru adoptarea normelor metodologice de aplicare a legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate,educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate si implicit in aplicarea legii 151/2010.

3.Sustin modificarilor aduse:

-legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate,educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.

-legii educatiei nationale nr.1/2011,invatamant special.

-Ord.762/1992/2007 privind incadrarea in grad de handicap a persoanelor cu autism.

-legii 448/2006 care a fost modificata prin OG 84/2010 in privinta disponibilizarii asistentilor personali ai persoanelor cu autism si persoanelor cu handicap grav.

4.Demareaza demersuri necesare pentru aprobarea includerii Centrului Pilot pentru Copii cu Autism in Spitalului de Psihiatrie Titan. Centrul este dotat cu aparatura pentru explorari functionale in valoare de 100-150 mii de euro.

5.Sustin si promoveaza initiative de reinfiintare a Agentiilor Nationale pentru Copii si Persoane cu Handicap.


http://carmengherca.blogspot.com/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Nov 03, 2011 10:27 am

dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Nov 07, 2011 1:37 pm

Doina Silistru, în prima linie a luptei împotriva autismuluiLuni, Noiembrie 7, 2011, 3:00
.
La începutul sãptãmânii trecute, pe 1 noiembrie, la Palatul Parlamentului a avut loc dezbaterea cu tema «Autismul existã – o mânã întinsã celor care pot fi salvati», organizatã de senatorii PSD Doina Silistru si Elena Mitrea, initiatorii Legii nr. 151/ 2010 privind serviciile specializate integrate de sãnãtate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburãri din spectrul autist si cu tulburãri de sãnãtate mintalã asociate.

Senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru, initiatoare, alãturi de Elena Mitrea, a Legii nr. 151/2010, a invitat la aceastã actiune si reprezentantul din Bârlad al Asociatia Myosotis România. Astfel, psihologul asociatiei, Loredana Dobrin, specialist care îsi desfãsoarã activitatea în centrul de zi pentru copiii cu dizabilitãti “Casa Esme”, a luat parte la evenimentul care a reunit reprezentanti ai mai multor institutii ale cãror domenii de activitate interfereazã cu calitatea vietii persoanelor cu dizabilitãti: Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului, Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS), Asociatia Pãrintilor Copiilor cu Autism, Autism România, Autism Transilvania, ANCAAR, Romanian Angel Appeal, profesori doctori în medicinã pediatricã, psihoterapeuti, psihologi, logopezi, pãrinti care au copii diagnosticati cu tulburãri din spectrul autist, reprezentanti ai asociatiilor si organizatiilor din tarã al cãror domeniu de activitate îl constituie persoanele cu autism.

Încã de la începutul dezbaterii s-a fãcut observatia potrivit cãreia, desi Legea nr. 151/ 2010 a fost aprobatã de Parlamentul României si trebuia sã devinã activã încã de la data de 1 ianuarie 2011, ea nu a intrat încã în vigoare.

În cadrul dezbaterii, Romanian Angel Apeal a prezentat demersurile pe care le-au realizat si pe care le realizeazã încã pentru crearea unei strategii nationale de diagnosticare precoce si interventie în cazurile de tulburãri din spectrul autist.

Totodatã, s-a anuntat intentia de a forma competent e necesare identificãrii precoce a tulburãrilor din spectrul autist a 1.200 de medici de familie, de a instrui aproximativ 600 de psihologi si psihoterapeuti în folosirea metodelor si tehnicilor specifice de lucru cu copiii cu tulburãri din spectrul autist, precum si intentia de a înfiinta în fiecare judet centre de consiliere si asistentã pentru interventie în cazurile copiilor cu tulburãri din spectrul autist.


Problema screeningului a nãscut discutii intense în momentul în care a devenint evident faptul cã, desi Legea nr. 151/ 2010 acordã dreptul la diagnosticare, interventie si tratament gratuit pentru copiii cu tulburãri din spectrul autist, CNAS nu dispune de fonduri pentru decontarea acestor servicii.


Specialistii prezenti au atras atentia asupra faptului cã screenengul precoce în cazul tulburãrilor din spectrul autist este un imperativ incontestabil care salveazã pe termen lung statul român de cheltuielile necesare înfiintãrii si sustinerii de serviciile pe care le solicitã adultii cu tulburãri din spectrul autist.


De asemenea, screeningul precoce interfereazã semnificativ cu calitatea vietii persoanelor afectate de acest tip de tulburãri.


“Vesti bune au venit din partea reprezentantilor Ministerului Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului. Noua lege a educatiei face trimiteri explicite cãtre învãtãmântul special si învãtãmântul special integrat în România, creând astfel contextul legislativ adecvat pentru respectarea dreptului la educatie a copiilor cu cerinte educative speciale. Devine o provocare punerea în practicã a prevederilor noii legi”, a precizat psihologul Loredana Dobrin.

http://www.monitoruldevaslui.ro/2011/11 ... mului.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Nov 11, 2011 1:54 pm

Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este
inaplicabilăSituaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii 'Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi'.


Senatorul social-democrat a punctat în cuvântul său faptul că de un an
de zile normele de aplicare ale legii privind serviciile specializate
integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate (Legea 151/2011) nu sunt aprobate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.


Aplicarea legii ar oferi, între altele, posibilitatea decontării către medicii de familie de către CNAS a serviciilor de screening precoce a TSA.
Importanţa acestui tip de investigaţie, bazată pe un chestionar specific care cuprinde 10 întrebări, ar conduce la diagnosticarea şi tratarea corespunzătoare de la vârste fragede a copiilor depistaţi cu tulburări din spectrul autist, în condiţiile în care, la ora actuală, în România, una din 110 naşteri este cu TSA, potrivit datelor prezentate de profesor dr. Iuliana Dobrescu de la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului '
Prof.dr.Alexandru Obregia'.
'Identificarea precoce ar însemna vindecarea lor', a subliniat Iuliana Dobrescu.În privinţa acestui aspect, reprezentantul CNAS la dezbatere a afirmat că bugetul Casei permite doar decontarea acelor servicii medicale
cuprinse în normele la contractul cadru.


'Nu putem deconta decât serviciile care sunt prevăzute în normele la
contractul cadru', a declarat reprezentantul CNAS la dezbatere, Cristina Şiclovan. Ea a adăugat că Parlamentul ar trebui solicitat în sensul de a aproba majorarea procentului din PIB alocat Sănătăţii.


În cadrul dezbaterii, senatorul Elena Mitrea a mai anunţat că va
propune modificarea Legii 151 în sensul introducerii în cuprinsul acestui act normativ a unui termen limită de 60 de zile pentru încheiere protocoalelor de colaborare între ministerele Sănătăţii,Educaţiei şi Muncii, care să permită crearea unor echipe de lucru multidisciplinare pe problematica TSA.


Reprezentantul Romanian Angel Appel (RAA), Adelaide Tarpan, a
prezentat în cadrul aceluiaşi eveniment o primă formă a Strategiei Naţionale pentru Integarea Socială şi Profesională a Persoanelor cu TSA, document a cărui elaborare se realizează în baza unei finanţări europene în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
În preambulul prezentării principalelor direcţii de acţiune ale
Strategiei, Angela Tarpan a enumerat o serie de date rezultate în urma
campaniilor derulate în 2008 - 2009 de RAA în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Direcţia Generală de Protecţia Copilului.
Astfel, se urmăreşte formarea în domeniu a unui număr de cel puţin
1.200 de medici de familie şi psihiatri, formarea la nivel de principii de bază în intervenţii terapeutice pentru persoane care suferă de tulburări din spectrul autist a peste 580 de psihologi şi psihopedagogi în întreaga ţară, 293 dintre aceştia parcurgând cursurile de formare.
Totodată, potrivit proiectului, începând din luna februarie a anului
viitor în ţară ar urma să fie deschise 40 de centre de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu TSA în parteneriat public-privat cu Direcţiile pentru protecţia copilului din ţară.
'În cadrul acestor centre peste 2.000 de persoane cu TSA pot primi
informaţii, consiliere şi chiar intervenţii terapeutice pentru recuperare', a precizat Angela Tarpan.
Ea a mai precizat că proiectul îşi propune şi creşterea gradului de
informare a opiniei publice în scopul creşterii gradului de acceptare a persoanelor cu TSA.
Documentul a avut la bază un studiu care a luat în calcul situaţia
actuală a persoanelor cu TSA, prioritizarea nevoilor acestora, un plan
de acţiuni cu măsuri concrete pe următorii cinci ani, instituţiile care trebuie implicate, un plan de monitorizare şi bugetul de implementare a Strategiei.
Studiul Romania Angel Appel s-a realizat prin intervievarea unui număr
de 1.063 de persoane cu vârste cuprinse între 11- 65 de ani, printer care s-au numărat 141 de medici de familie şi 21 de părinţi.
Cele şapte obiective principale ale Strategiei sunt: crearea unui
cadru instituţional cu personal specializat în domeniul tulburărilor
din spectrul autist, dezvoltarea şi întărirea serviciilor de diagnosticare a persoanelor cu TSA, asigurarea accesului la educaţie adaptată la nevoile copiilor şi tinerilor cu TSA, asigurarea accesului la formarea profesională şi acces pe piaţa muncii pentru adulţii cu TSA, modernizarea serviciilor de suport pentru integrare socială a persoanelor cu autism, precum şi creşterea gradului de integrare socială a acestora.
La manifestare au mai participat reprezentanţi ai mai multor ONG-uri
cu activitate în domeniu, specialişti în autism infantil, medici specialişti, medici de familie, medici pediatri, psihologi, psihoterapeuţi, educatori, psihopedagogi specializaţi, logopezi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, consilieri psihologici,
psihiatrii, asociaţii de părinţi care au copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, reprezentanţi ai ministerului Educaţiei, CNAS şi ai Direcţiilor generale de protecţie a copilului din mai multe judeţe,printre care Constanţa şi Bacău. (AGERPRES-1.nov.2011)


http://elenamitrea.blogspot.com/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests