Omul din spatele autismului

Moderators: camel, moderators

Omul din spatele autismului

Postby dora » Mon Aug 22, 2011 9:33 pm

Campanie de strangere de fonduri pentru construirea unor centre de cazare a persoanelor cu autism


Un ONG a inceput o campanie de informare si de strangere de fonduri pentru construirea unei Case Familiale in Soveja, judetul Vrancea, in care sa fie cazati adolescenti si adulti cu autism.

Campania nationala "Omul din spatele autismului" se va derula pana in luna decembrie, fiind organizata de Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) si Houston NPA. Organizatorii campaniei vor sa stranga fonduri pentru construirea unei Case Familiale in Soveja, judetul Vrancea, un centru rezidential si de lucru destinat adolescentilor si adultilor cu autism.
"Dupa varsta de 18 ani, adultul cu autism poate fi integrat in doua tipuri de colectivitati: intr-una din casele familiale private sau de stat, unde locuiesc persoane cu diferite dizabilitati sau intr-un spital de psihiatrie. Din cauza lipsei banilor sau al accesului la casele familiale, cele mai multe familii decid sa tina adultul cu autism acasa.

Proiectul Casei Familiale are in vedere in prima etapa achi-zitionarea terenului si construirea primului pavilion in care pot fi instruiti tinerii cu autism, cu un spatiu de cazare corespunzator. Urmeaza construirea celui de-al doilea pavilion si a unei ferme terapeutice, unde vor lucra si persoanele cu TSA", spun reprezentantii ONG-ului, intr-un comunicat de presa.
In pavilioanele centrului, tinerii si adultii cu autism vor beneficia de terapie ocupationala, de profesionalizare prin ateliere de art-terapie (pictura, muzica), calculatoare, bucatarie, panificatie, gradinarit, sub supravegherea personalului specializat.

Proiectul include si o campanie de informare privind tulburarile din spectrul autist. Organizatorii campaniei vor ca oamenii sa cunoasca faptul ca persoanele cu autism au personalitate, pasiuni si aptitudini, dar si ca autismul nu dispare cand copilul creste si ca este "o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur, cu care te nasti, nu o capeti pe parcurs".


"Prin aceasta campanie, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania si Houston NPA doresc sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca in Romania autismul la tineri si adulti reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta, care necesita o le-gislatie speciala, informare si constientizare din partea opiniei publice, directionare de resurse si deschidere sociala in fata acestor persoane", au precizat organizatorii. In cadrul campaniei va fi organizat si un maraton pentru autism, in Parcul Izvor, in 3 septembrie, precum si o conferinta nationala, in 1-2 octombrie, la Focsani.


"Am putea evita la nesfarsit persoanele adulte cu autism. Am putea sa le negam existenta, drepturile. Pana la urma, facem asta de atat de mult timp incat a devenit un mod de viata. Ce conteaza ca persoanele cu autism si parintii acestora striga in tacere si in acelasi - se pare - limbaj de neinteles? Ii asteptam alaturi de noi pe toti cei care doresc sa se implice si sa ne ajute!", a declarat Georgeta Crisu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania.
http://www.ziare.com/focsani/stiri-actu ... sm-2332513
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Aug 22, 2011 9:37 pm

Maraton pentru Autism


Evenimentul din luna septembrie, Maraton pentru Autism, este prima acţiune din cadrul campaniei Omul din spatele Autismului organizată de ANCAAR. Citește…

Prin acest eveniment ne dorim reducerea discriminării persoanelor cu autism, acceptarea şi recunoaşterea lor ca membrii ai comunităţii. Maratonul pentru Autism este prima manifestare de acest gen din România, multe ţări au ales să organizeze acţiuni asemănătoare pentru a susţine şi promova cauze sociale.

Maratonul pentru Autism va avea 2 trasee, unul pentru adulţi (4 km) şi unul pentru copii (1 km), iar participanţii vor primi tricouri şi brăţări cu sigla ANCAAR şi logo-ul campaniei contra unei taxe simbolice de înscriere (adulți 10 lei, copii 5 lei). Primii 5 câştigători adulți și toți copiii participanți vor fi premiaţi de către sponsorii noştri.

Participarea activă la acest maraton vine în sprijinul reducerii discriminării şi a integrării persoanelor cu autism în societate! Nu o rata!

Fii alături de noi, omul din spatele autismului nu este invizibil!

Detaliile organizatorice: Parcul Izvor, 3 septembrie 2011


http://autismancaar.ro/sustine-proiectu ... ru-autism/
Last edited by dora on Tue Aug 30, 2011 3:35 pm, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Aug 22, 2011 9:42 pm

Există adulţi cu autism în România?

DA, adultul cu autism nu este invizibil. Trăieşte în România, chiar dacă din punct de vedere legal el nu există.

Diagnosticul de autism nu este recunoscut după 18 ani, deşi se ştie că această tulburare este pe toată durata vieţii. Nimeni nu îi oferă servicii medicale specializate şi niciun loc de muncă. „Am crezut în şansele noastre, dar în România nu există un loc pentru el. Stă acasă.” (mamă)

Estimări

Din diferite estimări, se crede că în România există 30.000 de persoane cu tulburări de spectru autist. Dar nimeni nu cunoaşte numărul lor exact. „Aceşti oameni nu sunt cifre, nu sunt numere de dosar. Sunt persoane, care au mare nevoie de oameni. Avem o responsabilitate faţă de autiştii noştri.” (blogger anonim)

Descarcă Omul din spatele autismului – film campanie

Dreptul la educaţie

Statul Român nu investeşte în persoana cu autism, indiferent de vârstă.

Există zeci de ONG-uri în principalele oraşe care oferă servicii de diagnosticare, de terapie a copiilor cu autism şi de consiliere a familiilor acestora. Un program terapeutic individual este posibil, dar improbabil ca orice părinte să şi-l poată permite. Totuşi, foarte mulţi o fac. Există motive de speranță?

Şcolile speciale din România includ copii cu diverse dizabilităţi până la vârsta de 18 ani. Educatorii şi profesorii nu oferă persoanelor cu autism un program de lucru personalizat. Nevoile lor speciale sunt ignorate, iar progresul educaţional inexistent.

După vârsta de 18 ani, adultul cu autism poate fi integrat în două tipuri de colectivităţi:

•într-una din casele familiale private şi de stat, unde locuiesc persoane cu diferite dizabilităţi,
•sau într-un spital de psihiatrie.
În ambele variante, nevoile lui speciale sunt ignorate. Cele mai multe familii decid să ţină adultul cu autism acasă.

Dreptul la o locuinţă, independent de familie

Persoana cu autism are nevoie de o locuinţă în regim protejat, unde spaţiul şi timpul sunt structurate conform nevoilor sale de ordine, organizare şi claritate.

„Sunt anumite forme ale acestei tulburări care au nevoie de un anume regim, un anume program. Dacă lucrurile nu sunt făcute la un nivel performant, e mai bine să le eviţi.” (mamă)

Dreptul la un loc de muncă

Autismul nu se vindecă, însă fiecare persoană poate realiza progrese. În general, autiştii au extraordinare talente artistice (muzică, pictură, modelaj), aptitudini sportive şi destul de frecvent o inteligenţă peste medie. Ascultă-l pe Victor!

Adulţii cu autism mediu şi înalt funcţional pot lucra într-un atelier protejat, cum sunt câteva în România. Adaptarea la mediu şi la colegii cu diverse dizabilităţi, inclusiv motorii sau de vedere, depinde doar de ei. Majoritatea nu se pot integra din cauza lipsei serviciilor specializate de terapie şi consiliere.

Dar măsura în care adulţii cu autism se pot integra pe piaţa muncii nu depinde de inteligenţa, aptitudinile sau posibilităţile lor de comunicare, ci de toleranţa noastră. Susține această cauză!

Înapoi la CAMPANIE

Înainte la SOLUȚII

http://autismancaar.ro/campanie/exista- ... n-romania/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Aug 22, 2011 9:46 pm

Conferinţa Naţională „Omul din spatele autismului”, 1-2 octombrie 2011, Focşani – 300 participanţi din toată ţara (aparţinători ai persoanelor cu autism, cadre medicale, autorităţi, mass-media)
•Lansarea cărţii „Eu sunt special” de Peter Vermeulen, drepturile asupra traducerii şi asupra fişelor de lucru aferente noii metode de lucru cu tineri şi adulţi cu autism aparţin ANCAAR. 1 octombrie 2011, Focșani, în cadrul conferinţei.
http://autismancaar.ro/campanie/evenimentele-campaniei/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Aug 30, 2011 3:34 pm

Maratonul Autismului / Parcul Izvor, 3 septembrie 2011

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA îi invită pe toți pasionații sportului în aer liber, copii, tineri și adulți, să vină sâmbătă 3 septembrie 2011, de la orele 10:00, în Parcul Izvor, să alerge pentru și alături de persoanele cu autism.“Maratonul Autismului” este primul eveniment organizat în cadrul campaniei naționale “Omul din spatele autismului”.

Campania se desfășoară în perioada august-decembrie 2011 și are ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburările din Spectrul Autist, în cazul adolescenților și adulților, dar și strângerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale în Soveja, județul Vrancea, un centru rezidențial și de lucru dedicat adolescenților și adulților cu autism.

Organizatorii doresc să atragă atenția opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă tinerii și adulții cu autism, să tragă astfel un semnal de alarmă la complicațiile și greutățile întâmpinate de autiști, viața lor fiind un maraton continuu, o cursă lungă cu obstacole, la care societatea civilă nu poate fi indiferentă.

Totodată, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA doresc să încurajeze responsabilitatea socială individuală, oferind-le pasionaților de alergare oportunitatea de a fi alături de persoanele cu autism, de a fi sensibili la problemele acestora și de a le purta mesajul mai departe.

Organizatorii propun participanților 2 trasee: unul pentru copii (cu vârsta până în 14 ani) de 1 km și unul pentru adulți, de 3 km (fără limită de vârstă).
Startul se va da la ora 10:00 pentru copii și la ora 11:00 pentru adulți, iar concurentii se pot înscrie în ziua evenimentului la standurile amenajate în Parcul Izvor, începând cu ora 8:30. Premiile la maraton sunt asigurate de sponsorii evenimentului.

În parc va amplasată o urnă specială pentru donații, suma strânsă fiind folosită la construirea Case Familiale în Soveja, județul Vrancea dedicată adolescenților și adulților cu autism. Suma strânsă în această urnă va fi comunicată ulterior pe site-ul ANCAAR.

Cei interesați de participare se pot înscrie și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Despre campanie

Prin această campanie Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România și Houston NPA doresc să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România autismul la tineri și adulți reprezintă o problemă gravă, extrem de actuală și de prezentă, care necesită o legislație specială, informare și conștientizare din partea opiniei publice, direcționare de resurse și deschidere socială în fața acestor persoane.

Mesajele principale pe care organizatorii doresc să le trasmită prin intermediul campaniei sunt:

CUNOAȘTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI - Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni și aptitudini. Trebuie să le observăm capacitățile, nu deficiențele ca să aibă un viitor. În cadrul campaniei se vor prezenta tineri și adulți cu TSA cu capacități și firi deosebite.
AUTISMUL NU DISPARE CÂND COPILUL CREȘTE – Cele mai multe acțiuni de conștientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidența și manifestarea acestei tulburări la copii. Realitatea este că autismul nu se vindecă niciodată, iar problemele sociale și comportamentale cu care se confruntă persoanele trecute de 18 ani sunt și mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, în România, persoana cu autism este încadrată la majorat la “afecțiuni psihice” sau “boli mentale”. Așadar, adulții cu autism nu există pentru statul român.
PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI – Tinerii și adulții cu autism au dreptul la educație specială și la integrare pe piața muncii, într-un mediu profesionist, în care să se țină cont de nevoile specifice acestei tulburări. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate și la o locuință. Nu există în România în acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, deși incidența tulburării a crescut de 1 la 38, în urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.
AUTIST TE NAȘTI, NU DEVII – Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.
AUTISMUL NU ESTE O BOALĂ PSIHICĂ ȘI NICI O BOALĂ CONTAGIOASĂ – Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologică, o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur.
PERSOANELE CU AUTISM AU NEVOIE DE SPRIJINUL SOCIETĂȚII CIVILE, AL AUTORITĂȚILOR, AL COMPANIILOR – Organizatorii vor demara și o campanie de strângere de fonduri pentru construirea Casei Familiale în jud Vrancea: donații SMS (număr unic care va fi comunicat ulterior prin intermediul mass media), 20% impozit pe profit (pentru companii), formular 2% (persoane fizice), donații individuale, sponsorizări.
Acum aveți oportunitatea de a participa activ la construirea Centrului Rezidenţial pentru Tineri și Adulți cu Autism din localitatea Soveja – jud Vrancea. Cunoașteți Oamenii din spatele autismului și oferiți-le o șansă pentru un viitor mai bun.

Donații se pot face în contul ANCAAR: Cod fiscal 13342650.
IBAN CONT LEI:RO16RNCB0072049714260001 BCR sucursala sector 1
IBAN CONT EURO: RO86RNCB0072049714260002 BCR sucursala sector 1
Detalii despre eveniment si campanie: office@autismancaar.ro ; evenimente@houston.ro
Persoane de contact – Raluca Ciochina, tel. 0722.393.763 / Mihai Giuvelea, tel. 0724.832.351http://www.jurnaldebucuresti.com/2011/0 ... brie-2011/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Oct 19, 2011 7:19 pm

dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron