2 aprilie 2010- Ziua Internationala a Autismului

Moderators: camel, moderators

2 aprilie 2010- Ziua Internationala a Autismului

Postby clery » Thu Mar 25, 2010 11:21 pm

Grup de terapie ocupationala si art-terapie – 2 aprilie - Ziua Internationala a Autismului


Centrul de Consultanta, evaluare si terapie ATCA organizeaza pe data de 27 martie 2010 grupul de terapie ocupationala si art-terapie pentru copii, ce are ca tema imbinarea activitatilor ludice cu cele artistice si creative.

Acest grup se adreseaza copiilor cu tulburari de spectru autist, copiilor cu probleme senzoriale, tulburari de dezvoltare sau de comportament.

Grupul are ca obiective doua tipuri de activitati:

1. Activitati de terapie ocupationala si art-terapie

* Jocuri de competitie si de echipa
* Jocuri de rol
* Pictura si modelaj
* Povesti si confectionare de masti
* Gimnastica si dans
* Activitati pentru dezvoltarea motricitatii fine
* Activitati pentru stimularea limbajului verbal si non verbal
* Teatru (mima, imitatie, interpretare roluri)

2. Activitati libere in parc

* Joaca, distractie si socializare

Coordonator grup: Claudia Matei
- psihopedagog
- coordonator programe analiza comportamentala aplicata

* Activitatea fiecarui copil va fi dirijata de terapeutii centrului, asadar nu este necesara participarea unui terapeut insotitor.

Locatie: Centrul ATCA, B-dul Dacia, nr.44
Program: sambata, 27 martie, intre orele 12.00 - 14.00
Nu se percepe taxa de participare; costurile grupului vor fi suportate de Centru.

Va puteti inscrie:
- la telefon: 0721 149804 sau 0762 730294
- e-mail: mat_claudia@yahoo.com
clery
 
Posts: 33
Joined: Tue Aug 22, 2006 6:11 pm
Location: Bucuresti

Postby dora » Sun Mar 28, 2010 6:23 pm

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului26 martie 2010

1 0 0 0 Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului va fi marcată la Sibiu prin câteva evenimente. Centrul de Terapie şi Recuperare pentru Copiii cu Autism "Caleidoscop" din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială care funcţionează în parteneriat cu Fundaţia "Un copil, o speranţă" va organiza o acţiune prin care îşi propune să sensibilizeze comunitatea sibiană cu privire la problematica copiilor cu autism.

Programul organizat în colaborare cu Asociaţia familiilor cu copii din spectrul autist "Autism Sibiu" cuprinde mai multe acţiuni. Una din ele este expunerea lucrărilor realizate de copii cu tulburări din spectrul autist, beneficiari de servicii în cadrul instituţiilor sibiene specializate, la sediul Primăriei Municipiului Sibiu, Str. Samuel Brukenthal nr. 2 - Sala de expoziţii (CIT). Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc marţi, 30 martie 2010 începând cu ora 10 şi va putea fi vizitată în perioada 30 martie - 9 aprilie 2010 zilnic, între orele 9.00 - 17.00. Intrarea este liberă.

A doua acţiune în cadrul programului va consta în organizarea unui stand cu vânzare de produse specifice sărbătorilor de Paşte realizate de copii cu handicap grav din cadrul instituţiilor sibiene specializate. Standul va fi deschis la sediul Centrului de Terapie şi Recuperare "Caleidoscop" din Sibiu, Aleea Streiu nr. 8 în perioada 29 martie - 2 aprilie 2010, orele 8 -16.

Organizatorii vor distribui pliante ce cuprind informaţii despre activitatea instituţiilor care oferă servicii copiilor cu autism şi simptomatologia autismului.


http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/ar ... l/2220606/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Mar 30, 2010 6:59 am

Scris de RT Bistrita
Vineri, 26 Martie 2010 09:47


Cu aceasta ocazie, Centrul de Resurse si referinta in Autism « Micul Print » din Bistrita pregateste un spot video si un documentar.
In 2 aprilie, va fi si Ziua portilor deschise la centrul din municipiu.

Presedintele acestuia, Ana Dragu, ii invita pe toti cei interersati sa vada cum se lucreaza cu cei 27 de copii care sufera de autism. Precizam ca Centrul de Resurse si Referinta in Autism « Micul Print » din Bistrita are peste un an de activitate si a luat fiinta la initiativa jurnalistului Ana Dragu.


http://www.radiotransilvania.ro/Stiri-B ... mului.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Mar 30, 2010 7:04 am

Ziua internationala pentru constientizarea autismului - Arata ca iti pasa!
29 Mar 2010

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu autism din Romania – filiala Iasi, organizeaza Campania “Arata ca iti pasa!”, campanile de constientizare a problematicii autismului.


In cadrul acestei campanii, in data de 1 aprilie 2010, ora 10.00, in Piata Palatului, invitam copii si tineri sa fie alaturi de copiii si tinerii cu autism pentru a forma, din litere pictate pe piese de puzzle, sloganul campaniei, dupa care vom porni intr-un mars pana in Piata Unirii.

Actiunea va fi realizata cu sprijinul Primariei Iasi si Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.

Evenimentul va fi continuat de seara caritabila organizata la Ramada City Center, cu incepere de la ora 18.00, in scopul srangerii de fonduri pentru crearea primului centru pentru tinerii cu autism din Iasi.

Daca in cadrul campaniei de anul trecut am reusit achizitia unui microbus cu care copiii frecventeaza clasele special pentru autism din cadrul Scolii “Constantin Paunescu” Iasi, sa mearga de la scoala spre casa si sa participe la actiunile de socializare organizate de asociatie, in acest an ne propunem sa valorificam potentialul tinerilor cu autism sis a le acordam demnitatea pe care o merita, oferindu-le sansa de a practica o activitate utila in cadrul centrului.
Ziua de 2 Aprilie a fost declarata, la data de 18 decembrie 2007, de catre Natiunile Unite, Ziua Internationala pentru Constientizarea Autismului.

Puteti obtine detalii privind Campania, la numarul de telefon 0729 914094 persoana de contact Carmen Gherca.


http://www.informatiamedicala.ro/stiri- ... -1554.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Mar 30, 2010 7:06 am

ziaruldeiasi.ro » MOZAIC
Campanie
de stringere de fonduri pentru copiii cu autism

Autor: Loredana OPREA
Data publicarii: 26/03/2010


Creatoarele de moda Cristina Nichita si Irina Schrotter, dar si scriitorul Dan Lungu s-au implicat in actiunile organizate de "Star of Hope".

Scriitorul Dan Lungu va participa, pe 1 aprilie
, la o campanie de stringere de fonduri pentru sprijinirea copiilor cu autism. Impreuna cu medicul neuropsihiatru Ioan Arsene de la Spitalul de Copii "Sfinta Maria", ii va ajuta pe voluntarii de la Fundatia "Star of Hope" sa adune bani pentru amenajarea centrului de reabilitare „Steaua Sperantei". Este primul centru de reabilitare pentru copiii cu dizabilitati din zona Moldovei, proiect cofinantat de Primaria Iasi prin Directia de Asistenta Comunitara.

"Pe 1 aprilie vom avea un stand in Iullius Mall, unde noi vom imparti brosuri despre autism, medicul Ioan Arsene va oferi informatii
specializate celor interesati, iar scriitorul Dan Lungu va fi prezent cu cartile sale si va da autografe cu mesaje de sustinere a copiilor cu autism. El va acorda fundatiei noastre 30% din banii strinsi din vinzarea cartilor", a precizat purtatorul de cuvint al Fundatiei "Star of Hope", Martha Pintilie.

Dan Lungu crede ca prin aceasta initiativa pot fi incurajate si alte personalitati sa se implice. "Nu cred ca se va aduna o avere de pe urma cartilor mele, insa voi fi acolo pentru a arata ca imi pasa de soarta copiilor cu dizabilitati si ca, daca fiecare ar face cit de putin, lumea din jurul nostru ar arata altfel. Consider ca initiativa fundatiei este de foarte bun augur si sper sa li se alature in timp tot mai multe personalitati", a declarat scriitorul si sociologul Dan Lungu.

In aceeasi zi, creatoarea de moda Cristina Nichita va prezenta tinute din colectia de vara in cadrul unei parade care va avea loc la hotel
Ramada, incepind cu ora 18.00. Ea continua campania de anul
trecut, "Arata ca iti pasa", lansata de ANCAAR Iasi.

Din vinzarea biletelor la seara caritabila din 2009 si a pieselor de vestimentatie create de Cristina Nichita s-au strins banii necesari pentru achizitionarea unui microbuz scolar pentru transportul copiilor cu autism la Scoala speciala "Constantin Paunescu". Anul acesta, cu fondurile pe care le va aduna, ANCAAR Iasi vrea sa inceapa demersurile pentru crearea primului centru pentru tinerii cu autism din Iasi.

"Noi am incercat sa atragem fonduri europene, dar nu am reusit, proiectul a fost respins, oricum vom cere lamuriri. In acest moment avem la dispozitie un apartament in care am putea sa incepem sa lucram cu 5-6 tineri, astfel incit sa ii ajutam sa dezvolte abilitati de viata. Ii vom invata, de exemplu, sa isi faca singuri un ceai, un sandvis, sa calce, sa spele la masina si cred ca vom putea sa ii invatam si sa xeroxeze, pentru ca avem deja un xerox acolo. Multi dintre ei au abilitati deosebite, dar nu au unde sa si le valorifice. Cred ca am putea, pe viitor, sa dezvoltam un fel de legatorie prin care sa realizam veniturile noastre", a spus Carmen Gherca, presedinte ANCAAR Iasi.

Campaniile pe care Fundatia "Star of Hope" si filiala ieseana a Asociatiei Nationale a Copiilor si Adultilor cu Autism din Romania le sustin pe 1 aprilie au loc in contextul Zilei Internationale de Constientizare a Autismului. De altfel, copiii si tinerii cu autism vor atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta printr-un mars pe traseul Palat - Piata Unirii.

"La ora 10.00 vor forma in fata la Palat un puzzle din piese pictate de ei pentru a construi sloganul campaniei, «Arata ca iti pasa!». Dupa aceea va urma un mars prin care ne dorim ca lumea sa ii vada pe acesti copii si tineri", a completat Carmen Gherca.

La cele doua actiuni participantii vor purta tricouri confectionate de creatoarea de moda Irina Schrotter.

http://www.ziaruldeiasi.ro/mozaic/campa ... ism~ni68i9
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Mar 31, 2010 6:14 pm

http://www.bistrita24.ro/2010/03/autism/Video: Totul despre autism
Alexandra Oltean | Martie 31, 2010 la 17:23
--------------------------------------------------------------------------------

În 2 aprilie, pe glob se marchează Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Asociaţia Autism Europa se foloseşte de acest moment internaţional pledând pentru depistarea timpurie a tulburărilor din spectrul autist şi intervenţia terapeutică specializată. În acest sens, Asociaţia Autism Europa a participat, alături de Asociaţia Autism Transilvania Cluj, la iniţierea unui proiect de lege care vizează obligativitatea medicilor de familie de a aplica un test de depistare a primelor semne ale autismului la vârsta de 18 luni a copilului. Aşteptăm ca acest proiect să devină lege.

Dar ce sunt tulburările din spectrul autist şi cum pot fi ele depistate?
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby somalezu » Wed Mar 31, 2010 10:52 pm

Veniti vineri 2 aprilie, ora 11, in parcul Coltea (Piata Universitatii - Bucuresti).

Aveti mai jos comunicatul de presa al Asociatiei Invingem Autismul.


2 Aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului


Asociaţia Învingem Autismul organizează vineri, 2 Aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, un eveniment menit să atragă atenţia publicului asupra existenţei acestei afecţiuni şi a nevoii de integrare socială a persoanelor ce sunt afectate de autism. Evenimentul va avea loc între orele 11.00 – 13.00, în parcul Colţea din Bucureşti.
În jur de 100 de participanţi, membri ai asociaţiei, copii, părinţi, specialişti, voluntari, susţinători, vor recompune, pe 2 aprilie, în Parcul Colţea din Piaţa Universităţii, (ieşirea de metrou dinspre Spitalul Colţea) un puzzle uriaş, sub formă de fundă, în care o mare parte din piese conţin informaţii despre autism. Acţiunea va fi prima dintr-o serie de activităţi pentru conştientizarea autismului în România, pe care Asociaţia Învingem Autismul le va desfăşura în luna aprilie a acestui an, în scopul de a sensibiliza opinia publică şi a creşte gradul de cunoaştere a acestei afecţiuni în ţara noastră.
După încheierea evenimentului, piesele de puzzle conţinând informaţii despre autism vor fi plasate în câteva locaţii din Bucureşti (teatre, instituţii ale autoritatilor statului, hoteluri, facultăţi, restaurante, magazine etc.). locuri în care traficul de persoane este intens şi care, împreună, acoperă categorii de public diverse şi receptive. Piesele vor rămâne în aceste locaţii pe toată durata lunii aprilie.
Ziua de 2 Aprilie este declarată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului (World Autism Awareness Day – WAAD), din data de 18 decembrie 2007, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 62/139, iniţiată de Statul Qatar. De altfel, întreaga lună aprilie este dedicată, la nivel internaţional, conştientizării autismului. Rezoluţia World Autism Awareness Day încurajează toate statele membre ale Naţiunilor Unite să ia măsuri pentru creşterea conştientizării autismului în rândul societăţii şi pentru diagnosticarea precoce a acestei afecţiuni, în scopul intervenţiei terapeutice timpurii. Diagnosticarea precoce (18 luni – 3 ani) şi terapia adecvată măresc rata de recuperare şi integrare a copiilor cu tulburări din spectrul autismului, cu până la 80%.
Statisticile internaţionale relevă o incidenţă alarmantă a tulburărilor din spectrul autismului: 1 la 166 de copii, potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona sau chiar de 1 la 150, potrivit Centers for Disease Control, Atlanta, fiind o afecţiune mai des întâlnită decât cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down. Estimând după ratele internaţionale de prevalenţă, în România ar fi peste 30.000 de copii afectaţi de o tulburare din spectrul autismului. Însă până în prezent nu există nici o statistică oficială în acest sens.
Începând de anul acesta, Asociaţia Învingem Autismul va organiza, an de an, evenimentul menit să marcheze ziua de 2 Aprilie, ca Zi Internaţională de Conştientizare a Autismului şi va dedica luna aprilie Acţiunilor de sensibilizare a opiniei publice cu privire la această afecţiune.
Partener: Puzzle România
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby dora » Thu Apr 01, 2010 12:36 pm


Autismul NU este o boala RARA! Autismul NU este o boala psihica, ci o tulburare neurobiologica!2 aprilie - Ziua Internationala de Constientizare a Autismului - reprezinta un prilej sa amintim opiniei publice ca exista persoane cu Tulburari din Spectrul Autismului (TSA) si sa aducem in prim plan problemele cu care se confrunta aceste persoane, cum ar fi: diagnosticarea deficitara a copiilor din lipsa personalului pregatit, nediagnosticarea adultilor si gravele erori ce deriva de aici, nerespectarea legislatiei privind accesul la educatie, prin excluziune si/sau din lipsa oportunitatilor pentru tineri si adulti, nerespectarea legislatiei privind accesul la servicii sociale si medicale prin marginalizare si/sau lipsa personalului pregatit sa comunice cu aceste persoane.

Credem ca este timpul ca ignoranta sa dispara, iar cei ce decid sa-si aminteasca de existenta noastra, iar propunerea facuta de noi recent, accea de elaborare a unei strategii nationale privind autismul sa devina realitate.

Este motivul pentru care dorim o intalnire a tuturor organizatiilor care se acupa de persoane cu TSA, un forum al acestora cu participarea tuturor celor implicati, pentru a putea puncta nevoia acestei strategii a declarat Georgeta Crisu, presedinte al ANCAAR (Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania).In Romania este imperios necesara o strategie nationala pentru autism, o abordare integrata a TSA cu stabilirea si respectarea atributiilor institutiilor statului, de profesionisti si paraprofesionisti bine pregatiti si cu roluri bine stabilite si de adoptarea unei legi a autismului dupa modelul american, in care sa se stipuleze metodele de identificare ale persoanelor cu autism, cum se intervine si in ce consta tratamentul timpuriu, existenta unor programe pentru adultii cu autism si prezentarea unor oportunitati sociale pentru dezvoltarea si asigurarea viitorului acestora.
Uitati-va in jur si nu uitati depinde de NOI toti sa schimbam vieti!

Asociatii partenere: ANCAAR Iasi, Fundatia Ancora Salvarii Iasi, Asociatia AITA, ANCAAR Dambovita, ANCAAR Petrosani, ANCAAR Craiova si Asociatia Casa Faenza Centrul Comunitar pentru Copii Autisti.
http://www.comunicatemedia.ro/Autismul_ ... 34691.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby cataf » Thu Apr 01, 2010 3:31 pm

Buna,
Maine venim si noi in parcul Coltea, sper sa ne vedem acolo.
cataf
 
Posts: 36
Joined: Mon Jun 08, 2009 3:30 pm

Postby dora » Fri Apr 02, 2010 10:14 am

O zi pentru copiii cu autism
01/04/2010
Bacau

Ziua de 2 aprilie este dedicata, in intreaga lume, luptei pentru constientizarea autismului, una dintre cele mai cumplite si mai putin cunoscute maladii.

Cauzele sale sunt inca un mister chiar si pentru cercetatori, insa incidenta creste de la an la an. Cu toate acestea, autoritatile din foarte multe tari ignora boala si bolnavii. In Rom ania, nici macar nu exista o statistica exacta a persoanelor cu autism. Multi pacienti din zonele defavorizate raman nediagnosticati, nu primesc tratament si nici terapie. La nivel mondial, ziua de 2 aprilie a fost declarata Ziua internationala a constientizarii autismului. In Bacau, aceasta va fi marcata doar de Asociatia “Betania”, prin Centrul de zi “Delfinul”. Aici se ofera servicii de terapie, consiliere si supervizare unui numar de peste 60 de copii cu autism. In 2009, 9 cazuri au fost declarate “inchise”, ceea ce inseamna ca nu mai necesita interventie intensiva. 6 dintre acesti copii au fost integrati cu succes in gradinite.

“Pentru 2 aprilie am programat o iesire pe strazile orasului impreuna cu cativa dintre beneficiarii nostri, ne-a declarat Doru Bogdan Lepadatu, psiholog coordonator al centrului. Daca vremea ne va fi potrivnica, vom iesi intr-un hipermarket pentru a promova astfel in mod direct imaginea copilului cu autism si indirect nevoile si drepturile lor.”

Autismul este incapacitatea sistemului nervos de a intelege mediul si de a se adapta la acesta. Pacientii au nevoie de tratament, dar si de terapie sustinuta. Din pacate, li se pune o pecete, apoi sunt respinsi de societate si, uneori, chiar de rude. In acest fel, bolnavilor de autism li se incalca drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la educatie. “Cunosc un copil cu autism care a fost respins, dupa ce fusese integrat, din aproape toate gradinitele din Bacau.” Desi, din luna ianuarie, Centrul “Delfinul” gazduieste un workshop (“Pregatirea educationala si interventia in autism- principii si metode de baza”), un singur cadru didactic a raspuns invitatiei. Specialistii si beneficiarii Asociatiei Betania fac, in aceasta zi speciala, un pas in intampinarea celor din jur. Copiii cu autism asteapta sa lise raspunda in acelasi fel.
Doina Mincu


http://www.desteptarea.ro/o-zi-pentru-c ... utism.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 02, 2010 10:21 am

Evenimente
Sensibilizarea opiniei publice asupra problematicii autismului

Cu prilejul Săptămânii autismului, două organizaţii din Timişoara organizează o campanie prin care atrag atenţia asupra problemelor cu care se confruntă copiii care suferă de această boală.


La nivel european, în intervalul 29 martie - 02 aprilie se marchează Săptămana autismului. În această perioadă, organizaţiile care activează în domeniu derulează mai multe campanii de informare, de conştientizare şi sensibilizare cu privire la problematica autismului. În Timişoara, asociaţia Casa Faenza, în parteneriat cu Babel Education – Biblioteca Copiilor, va organiza un „Dialog pe tema autismului”, în perioada 29-31 martie. Cele două organizaţii intenţionează ca, prin această manifestare, să contribuie la creşterea vizibilitatăţii acestei probleme cu care se confruntă mulţi români.
Iată care este programul acţiunii:
- 29 martie, între orele 16.30-17.30: Copiii de la Bilioteca Copiilor/ Asociaţia Babel Education vor pregăti jocuri interactive în limba engleză pentru beneficiarii Asociaţiei Casa Faenza; activitatea se va desfăşura la sediul Babel Education, Splaiul Tudor Vladimirescu, nr. 9, ap. 5 (vizavi de Restaurantul Flora), în Biblioteca Copiilor;
- 30 martie, între orele 10.00-12.00: Copiii şi părinţii beneficiari ai Asociaţiei Casa Faenza vor pregăti un “album al primăverii” pentru Babel Education; acest album va rămâne în Biblioteca Copiilor, ca un semnal pentru toţi cei care doresc să afle mai multe despre autism şi lumea copiilor autişti;
- 31 martie, între orele 13.00-18.00: Porţi deschise la Casa Faenza (Aleea Sănatăţii, nr. 15).

Babel Education este o tânără organizaţie non-guvernamentală din Timişoara, ce are ca scop promovarea educaţiei non-formale în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani. Primul mare proiect al Babel Education este Biblioteca Copiilor - 1500 de cărţi.
Casa Faenza este o asociaţie non-guvernamentală din Timişoara, de protecţie specială a copiilor afectaţi de autism. Proiectul a pornit de la înfrăţirea Timişoarei cu oraşul italian Faenza, în 1991. Casa Faenza este un proiect rezultat în urma acestei înfrăţiri. În 2001 a fost înfiinţat, cu sprijinul municipalităţii timişorene, Centrul Comunitar pentru Copii Autişti “Casa Faenza” (2001), un centru în care sunt îngrijiţi copii cu probleme mentale, asociaţia desfăşurând mai multe proiecte şi campanii pentru sensibilizarea oamenilor asupra acestor probleme, precum şi pentru acordarea unui ajutor concret copiilor care suferă de asemenea afecţiuni.
http://www.vestul.ro/stiri/2709/sensibi ... tion=print
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 02, 2010 10:33 am

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Autor: S.L
Data: 2010-04-01
VASLUI
Aceasta este marcată azi la nivel mondial. Din nefericire, în judeţul nostru nu este organizată nicio manifestare, în condiţiile în care sunt aproximativ 150 de copii care suferă de această boală.


Azi e Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului şi peste tot în lume este celebrată pentru a aduce în atenţia populaţiei problemele celor care se confruntă cu această boală. Naţiunile Unite au decretat, în decembrie 2007, ca ziua de 2 aprilie să fie sărbătorită în toate ţările lumii.
În judeţul nostru sunt aproximativ 150 de copii autişti, cel puţini atâţia figurează în
evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi deţin certificate care le atestă handicapul. Numărul real al celor suferinzi de autism ar putea fi mai mare, însă e posibil ca părinţii acestora să nu conştientizeze că deviaţiile comportamentale sunt date de autism. Mai mult, nici legislaţia noastră nu recunoaşte acest diagnostic.
Autiştii sunt consideraţi, din punct de vedere legal, odată cu împlinirea majoratului, ca fiind schizofrenici.
La nivelul judeţului nostru nu a fost înfiinţată nicio organizaţie neguvernamentală care să se ocupe de problematica autiştilor.


În Bârlad, funcţionează un program tip ABA (applied behavior analysis), de care beneficiază aproximativ 30 de copii diagnosticaţi cu autism. Rezultatele sunt foarte bune, fiind câteva cazuri recuperate în proporţie de 100%. Tratamentul constă în şedinţe de lucru de modelare comportamentală a copilului autist, în care parteneri sunt părinţii săi.
Terapeuţii lucrează cu fiecare copil în parte, implicând părinţii pentru a putea continua “lecţiile” şi acasă.
În zilele noastre, persoanele cu autism pot fi ajutate să trăiască normal. Diagnosticul poate fi pus în jurul vârstei de 3-4 ani. Nu
există diferenţe fizice vizibile faţă de copilul sănătos, ci doar de ordin comportamental. Copilul autist vorbeşte puţin, are un limbaj sărac, are dificultăţi de a interacţiona cu alţii, contactul vizual este redus, unii merg pe vârfuri, alţii îşi agită mâinile, au tendinţa de a se concentra asupra unui singur lucru timp îndelungat, au preocupări ciudate etc. Dacă sunt diagnosticaţi din timp şi beneficiază de terapie, copilul cu autism are şansa de a se integra în societate, să poată învăţa în şcoli normale. (Sabina GHIORGHE)
http://www.obiectivdevaslui.ro/articles ... es_id=5666
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 02, 2010 10:35 am

Bucuresti, 31 martie 2010

In 2 aprilie ASOCIATIA PENTRU INTERVENTIE TERAPEUTICA IN AUTISM marcheaza ziua internationala a constientizarii autismului pregatind o serie de evenimente. Terapeutii, membri AITA, vor duce o ai anul acesta o ampla campanie de informare in strada, in restaurante, in scoli si gradinite, unde vor imparti pliante si vor sta de vorba cu oamenii explicandu-le ce este autismul si de ce copiii cu autism au nevoie de terapie precoce intensiva.

http://www.comunicatemedia.ro/2_aprilie ... 34679.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

iata si videoclipul

Postby Mama Ana » Fri Apr 02, 2010 7:33 pm

http://www.youtube.com/watch?v=9IHMrOG2qgM

exista si un spot radio si au fost difuzate zilele acestea la tv-urile si radiourile locale
Mama Ana
 
Posts: 57
Joined: Tue Oct 24, 2006 10:49 pm
Location: Bistrita Romania

Postby Milena » Fri Apr 02, 2010 7:34 pm

Cluj-Napoca

Părinţii copiilor autişti, mai specialişti decît medicii
Autor: Laura SuteuAsociaţia Autism Transilvania (AAT) şi-a prezentat astăzi bilanţul activităţilor din ultimul an, o dată cu apropierea Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului, celebrată în 2 aprilie. La eveniment au fost prezenţi şi cîţiva reprezentanţi ai instituţiilor colaboratoare ale asociaţiei, respectiv Nicoleta Molnar, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC), Daniel David, şeful catedrei de Psihologie Clinică din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, UBB, şi Elena Predescu, medic psihiatru. În prezent, AAT are trei centre, două în Cluj şi unul în Turda, unde 51 de copii care suferă de afecţiuni din spectrul autist beneficiază de terpaie de diferite tipuri. ATT oferă, în prezent, şi unele programe de suport şi sprijin pentru părinţii şi familiile copiilor care suferă de autism. „Pot spune că ne-am dublat activităţile în ultimul an faţă de cel precedent, atît numeric cît şi calitativ. Încercăm mereu să ne pregătim personalul cu care lucrăm prin cursuri specializate. Trebuie ca aceşti cpoii să poată să lucreze cu oameni pregătiţi, pentru a obţine rezultatele dorite”, spune Milena Prună, preşedinta ATT.

Casa de Asigurări de Sănătate va suporta unele tratamente

Pentru că se cunosc destul de puţin lucruri despre afecţiunile din spectrul autist, pînă nu demult nu a existat nici reglementări legisative foarte clare care să ajute persoanele afectate de această boală. Cu toate acestea, un proiect de lege care reglementează aspecte privind accesul la unele servicii specializate se află acum, în dezbatere, în Camera Deputaţilor. Legea a fost propusă de deputatul PD-L Mircia Giurgiu. „Dacă legea va fi aprobată, va exista un cîştig imens pentru că aceşti copii vor fi, în sfîrşit, băgaţi în seamă. Se poate chiar ca şi Casa de Asigurări de Sănătate să suporte unele cheltuieli ale tratamentelor acestor persoane”, a declarat Daniel David. Potrivit acestuia, părinţii acestor copii, şi organizaţiile non profit, au fost dintotdeauna în linia întîi în ceea ce priveşte terapia şi tratamentul acestor copii, medicii şi profesioniştii aflîndu-se mai în spate.

Specialiştii susţin că intervenţia timpurie, prin terapie şi tratament specifice, poate duce chiar la recuperarea în mare parte a celui care suferă de afecţiuni din spectrul autist.

http://www.ftr.ro/parintii-copiilor-aut ... -38365.php
Mara - aprilie 2000; diagnostic: autism infantil; alte observatii: prematur gradul III
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca

Next

Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest