conferinta internationala-13 -14 2009 noiembrie Cluj-Napoca

Moderators: camel, moderators

conferinta internationala-13 -14 2009 noiembrie Cluj-Napoca

Postby dora » Sun Sep 06, 2009 7:32 pm

) Simpozionul Internţaional - “Diagnostic Assessment and Interventions in Autism and Comorbid Disorders” (13-14 Noiembrie 2009, Cluj-Napoca); coordonator/director:
http://www.clinicalpsychology.ro/index.php
Dr. Daniel David (Universitatea Babeş-Bolyai, România) în consultanţă cu Dr. Anthony Bailey (Oxford University, UK) şi Dr. Simon Wallace (Autism Speaks, SUA/UK); detalii în curând


Spuneţi-ne mai multe despre conferinţa din noiembrie.
Ce doriţi să realizaţi, concret, în urma acestor întâlniri?


Prin Conferinţa de la Cluj din toamnă, organizată în colaborare cu toate universităţile (secţiile) de psihologie şi medicină din ţară şi cu consultanţa colegilor de la Universitatea Oxford, UK şi "Autism Speaks", SUA, dorim să realizăm un cadru în care toată expertiza existentă în diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de spectru autist din ţară să fie coordonată în beneficiul pacienţilor.

La sfârşit dorim să elaborăm un "White Paper" care să precizeze clar şi operaţional problemele în domeniul tulburărilor de tip autism, ce avem de făcut şi cum vom implementa soluţiile. În plus, dorim ca serviciile psihologice pentru aceste probleme, odată validate ştiinţific, să fie susţinte din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate.

http://www.jurnalul.ro/stire-copii-spec ... 07723.html
Last edited by dora on Sun Mar 28, 2010 6:21 pm, edited 2 times in total.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Nov 03, 2009 4:07 pm

12 noiembrie 2009


Keynote speakers şi reprezentanţii comunităţii româneşti de autism vor vizita Departamentele de Psihiatrie a Copilului din Cluj. Vor fi aranjate vizite la centrele educaţionale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.
18.00 – Primirea invitatilor (Restaurantul Universitatii Babes-Bolyai, str. E. Martone nr. 1)


13 noiembrie 2009

9.00 – Deschiderea conferintei (Rectorului Universitatii Babes-Bolyai, Prof. univ. dr. Daniel David, Prof. Anthony Bailey. Prof. dr. Ann Le Coteur, reprezentatii Administraţiei Prezidenţiale şi ai Ministerelor)
Locatie: Aula Magna, str. M. Kogalniceanu 1, et. 1.
Sesiunea 1: Evaluarea diagnostică şi examinările medicale în autism
Moderator: Dr. Alexandru Popescu

9.30 - Prof. Anthony Bailey, Oxford University
10.30 - Prof. dr. Ann Le Coteur
11.00 - Tratamente medicale pentru Tulburările din Spectrul Autist in România (Prof. Univ. Dr. Iuliana Dobrescu, Prof. Univ. Dr. Mircea Tiberiu, Conf. Univ. Dr. Viorel Lupu)
11.30 - Pauza de cafea
12.00 – 12.30 - Expert: Dr. Wallace; Autism Romania
12.30-12.45 - Întrebări şi discuţii din sesiunea de dimineaţă
12.45 - PRÂNZ
1.45 - 3.30 - SESIUNI DE WORKSHOP - URI (Str. Sindicatelor 7)
1) Diagnostic şi evaluare (Prof. Bailey)
2) Intervenţii pentru Adulţi (Prof. Ann Le Coteur)
3) Intervenţii în primii ani (Dr Wittemeyer)
3.30 - 4.00 - Pauza de Cafea
4.00 - 6.00 - SESIUNE DE POSTERE (Str. Sindicatelor 7)
4.00 - 6.00 - Masa Rotunda (Chair: Prof. Anthony Bailey)
DIAGNOSTICUL AUTISMULUI, EXAMINAREA MEDICALĂ ŞI TRATAMENTELE FARMACOLOGICE ÎN ROMÂNIA
6.00 - 7.00 - Stabilire de legaturi

14 noiembrie 2009

8.45 - DESCHIDERE
Manuela Harabor
Sesiunea 2: Intervenţii pentru adulţii cu autism
Moderator: Dr. Wallace
9.00 - Expert: Prof. Pat Ann Le Coteur
10.00 - Servicii pentru adulţii cu autism din România
Sesiunea 3: Intervenţii timpurii pentru copiii cu Tulburări din Spectrul Autist
Moderator: Dr. Wallace
10.30 - Expert: Dr. Kerstin Wittemeyer, University of Birmingham
11.30 - Pauza de Cafea
12.00 - 12.30 - Intervenţii timpurii şi autismul în România – Fundatia Autism Transilvania12.30 - 13.00 - Întrebări şi discuţii în urma sesiunii de dimineaţa
13.00 - PRÂNZ
2.00 - 3.45 - SESIUNI DE WORKSHOP - URI
1) Diagnostic şi evaluare (Prof. Bailey);
2) Intervenţii pentru adulţi (Prof. Ann Le Coteur);
3) Intervenţii în anii timpurii (Dr Wittemeyer)
3.45-4.15 - Pauza de Cafea
4.15-6.00 - SESIUNE DE POSTERE(Str. Sindicatelor 7)
4.15-6.00 - Masa Rotunda: SERVICIILE ÎN AUTISM ÎN ROMÂNIA; BUNE PRACTICI ÎN INTERVENŢIE ŞI PREGĂTIRE PROFESIONALĂ.
6.00-6.30 - ÎNCHIDEREA


http://www.autisminfo.ro/participare_inscriere
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Nov 12, 2009 1:07 pm

Reprezentantii "AUTISM SPEAKS" vin in Romania
Eveniment | 11 Noiembrie 2009 - 16:23 | Numar vizualizari: 179
tipareste | trimite unui prieten | trimite prin Yahoo!Incepând de joi, in cadrul evenimentului UBB-90, "90 de ani de la infiintarea primei universitati romanesti in Transilvania”, sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, are loc la Cluj Conferinta "Diagnostic si Interventii Validate Stiintific in Autism si Tulburari Comorbide / EVIDENCE-BASED ASSESSMENT AND INTERVENTION IN AUTISM AND COMORBID DISORDERS". Organizator principal este Catedra de Psihologie Clinica si Psihoterapie a Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. In intervalul 12-14 Noiembrie 2009, la Cluj se vor afla reprezentantii „Autism Speaks”, una dinc ele mai importante organizatii care militeaza pentru drepturile persoanelor cu tulburari din spectrul autist la nivel mondial.Potrivit organizatorilor, in cadrul Conferintei vor avea loc comunicari stiintifice (sub forma de postere), workshopuri si mese rotunde care vor oferi posibilitatea elaborarii unei agende comune in domeniul diagnosticului si interventiilor validate stiintific in autism in Romania, agenda exprimata la finalul Conferintei intr-o " White Paper ".„Desi in tara au existat preocupari serioase in domeniu si pana acum, ele au fost/sunt fragmentate, nereusindu-se integrarea lor intr-un cadru national unitar, eventual sustinut legislativ. Aceasta situatie (ex. vid legislativ) are in final consecinte negative asupra practicii in domeniu (ex. formari partiale care adesea nu se ridica la standarde internationale, lipsa instrumentelor majore de diagnostic, disiparea resurselor prin suprapuneri, repetari si/sau investitii fara avantaj competitiv etc.) si asupra beneficiarilor (ex. lipsa de servicii integrate de calitate la standarde internationale, larg accesibile etc.).Speram ca aceasta Conferinta sa creeze un astfel de cadru, in beneficiul acestor copii (si adulti) si al familiilor lor, printr-un corp profesional psihologic/psihiatric mai bine pregatit si prin politici si initiative legislative pragmatice si moderne. Conferinta va constitui si un cadru in care va fi lansata "Platforma de Psihoterapie prin Realitate Virtuala", aplicatiile sistemului de realitate virtuala in domeniul clinic fiind exprimate inovativ la nivel international de grupul de la Oxford in domeniul autismului”, se precizeaza in mesajul transmis de organizatori.


Fundatia Autism Speaks asigura consultanta stiintifica, iar Comitetul Stiintific este alcatuit din Dr. Anthony Bailey (Oxford University), Dr. Daniel David (Babes-Bolyai University/Mount Sinai School of Medicine), Dr. Alexandru Popescu (Oxford University), si Dr. Simon Wallace (Oxford University).


Presedintele conferintei este prof. univ. dr. Daniel David. Din program nu lipsesc workshop-urile, extrem de interesante.


Iata programul conferintei, preluat de pe www.autisminfo.ro

Ana Dragu


http://www.citynews.ro/bistrita-nasaud/ ... nia-63885/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Nov 14, 2009 8:54 pm

Milena, Magister, alti participanti,

cateva impresii?
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby Magister » Sun Nov 15, 2009 7:53 pm

Conferinta a fost interesanta dar si epuizanta, poate nu doar pentru mine... Va dau o descriere, nu o 'dare de seama' oficiala:

Atitudinea generala a specialistilor stiintifici din lume s-a schimbat mai spre "autism-friendly" si observarea mai realista a problemelor si solutiilor; chiar numele propus acum e "Autism Spectrum Conditions" (stari) si nu "disorders" (tulburari) sau "diseases" (boli).

Prezentarea de 'advocacy' a d-nei Liuba Iacoblev, presedinta Autism Romania a ajuns pe e-mail cu 1 ora prea tarziu, asa ca am reusit in timpul limitat sa prezint ce aveam eu de gand - un "auto-studiu de caz" cu concluzii proprii. Am aratat parcursul sinuos al vietii, problemele in munca, diagnosticele tatonante, faptul ca problema principala care limiteaza reintegrarea acum este ceva asemanator stresului post-traumatic al veteranilor de razboi (PTSD) chiar daca provine din incidente mult mai putin grave, dar cu reactii fizice similare: asocieri, flash-back, activarea sistemului simpatic (stomac, transpiratie) etc. Am fost cam rusinat ca m-au aplaudat mai mult ca pe decan, rector etc. dar sper ca informatia nou adusa sa canalizeze mai bine eforturile specialistilor. Unii chiar mi-au spus ca a fost 'haios', umor negru gen Woody Allen (medicamentul scump - aleg sa sufer pe gratis...). Am gasit si biochimisti deschisi la cercetarea ipotezei mele privind citocromul P450 - complex de enzime care convertesc diferite substante din organism - iar daca vitezele de metabolizare sunt diferite, pot aparea alergii si auto-intoxicari.

Mi-au mai placut si prezentarile altor servicii importante pentru persoane autiste in Romania: "Pentru voi" (Timisoara - Laila Onu) si Autism Transilvania (Cluj - Milena Pruna). Am vazut concret cum invata copiii la centrul Autism Transilvania, chiar am 'dat cu sfaturi'.
Am vorbit engleza cu cei circa 7 oaspeti anglofoni. Nu stiu daca ceea ce am facut era "mingling"-ul cerut standard la asemenea conferinte, dar o buna aproximatie personala am facut.

Mediul a fost obositor pana la declansarea frecventa a unui fel de ADD (zapacindu-ma unde e fiecare obiect); am si pierdut, o minune ca doar doua... In special zgomotul suprapus si rezonant al barfelor din holul Univ. Babes-Bolyai si de la restaurante ma coplesea si enerva; cativa m-au incurajat in mod dragut si am ramas - in special pentru ca stiam ca optiunea de retragere ramane deschisa ! Invers, daca "trebuia politic" sa stau, m-as fi urcat pe pereti...

Multumesc "Autism Romania" pentru increderea pe care mi-a acordat-o sa imi pot exprima parerile si transport, si Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca pentru asigurarea cazarii la o pensiune in conditii mai mult decat decente, ca si tinerei voluntare Cristina Marta de la Autism Transilvania care m-a ghidat in prima zi.

Am avut ocazia si sa satisfac diverse hobby-uri si interese speciale: orgi istorice (am reusit sa intru la una impreuna cu organista locului si chiar sa testez/cant un pic), trenuri, fotografie, jocuri strategice (fiind un magazin unic in tara, cutia.ro).
n.1974, recent Dx - sindrom Asperger
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden
Magister
 
Posts: 236
Joined: Tue Jun 06, 2006 9:24 am
Location: Bucuresti


Postby dora » Mon Dec 07, 2009 2:22 pm

dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Dec 08, 2009 12:48 pm

dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Dec 14, 2009 12:55 pm

http://www.autisminfo.ro/files/pagini/L ... omania.pdf


Situatia persoanelor cu autism
în România
Laila Onu
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby Magister » Mon Dec 14, 2009 3:22 pm

Si toate prezentarile stranse la un loc:
http://autisminfo.ro/files/pagini/Confe ... smCluj.zip
n.1974, recent Dx - sindrom Asperger
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden
Magister
 
Posts: 236
Joined: Tue Jun 06, 2006 9:24 am
Location: Bucuresti


Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron