ziua copilului...autist 2009

Moderators: camel, moderators

ziua copilului...autist 2009

Postby dora » Fri May 29, 2009 6:27 pm

“De Ziua Copilului, arată că îţi pasă!”28 Mai 2009
Iaşi, Regional


- Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iaşi, şi Fundaţia „Ancora Salvării” organizează în perioada 30 mai-14 iunie 2009, expoziţia „De Ziua Copilului, arată că îţi pasă!”
.

Lucrările realizate de copiii cu autism din Iaşi sunt expuse în cadrul Complexului comercial Iulius Mall, etaj 2, lângă Librăria Cărturăreşti.

„Vă invităm să descoperiţi talentul acestor copii deosebiţi care s-au străduit să vă facă cunoscute universurile lor speciale, pline de culoare şi tandreţe. Mai mult, cumpărând creaţiile lor, le puteţi fi alături la sărbătoarea Zilei Copilului”, a precizat Carmen Ghercă, preşedinte ANCAAR Iaşi.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică ce îngreunează interacţiunea socială şi abilităţile de comunicare.

Cauzele specifice sunt încă necunoscute, iar incidenţa autismului este în creştere, astăzi unul din 166 de copii fiind diagnosticat cu această afecţiune.


http://www.financiarul.ro/2009/05/28/de ... -iti-pasa/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 10, 2009 12:50 pm

loc să cânte şi să recite poezii,
De 1 iunie, copiii cu autism au strigat după ajutor

Florentina DUMITROVMicuţii cu autism au arătat ce au învăţat la şedinţele terapeutice

A rosti cuvântul „mamă” sau a spune „mi-e foame“ ar trebui să fie etape normale în dezvoltarea oricărui copil. Micuţii cu autism deprind însă o practică banală - precum folosirea unei furculiţe, statul pe scaun, întoarcerea capului la auzirea propriului nume - după luni întregi de terapie. Iar timpul, atrag atenţia specialiştii, le este cel mai mare duşman.

În prezent, în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa sunt înregistraţi 200 de copii cu autism. Numărul real depăşeşte, spun spe-cialiştii, 300 de cazuri la nivelul judeţului. De altfel, Cristina Gemă-naru, psiholog la Centrul Terapeutic „Marea Neagră”, ne-a declarat că judeţul nostru este primul pe ţară la incidenţa cazurilor de autism.

21 de micuţi sunt trataţi în cadrul Centrului Terapeutic „Marea Neagră”, iar ieri, de Ziua Copilului, cinci dintre ei au pus în scenă un mic spectacol. Nu au recitat poezii, nici nu au cântat, ci au arătat ce au învăţat la şedinţele terapeutice, într-o încercare a părinţilor şi specialiştilor de a atrage atenţia asupra dificultăţilor cu care se confruntă.

Tratamentul nu se decontează

Singura şansă de recuperare a copiilor cu autism este prin terapie intensivă, cu ajutorul căreia să înveţe lucrurile elementare. Ei sunt învăţaţi, prin jocuri, să stea pe scaun, să reacţioneze când îşi aud numele, să urmărească direcţia indicată şi să comunice cu cei din jur, chiar dacă la un nivel minim. Pentru a da rezultate, şedinţele terapeutice ar trebui să fie de două-patru ore pe zi, pe durata a câţiva ani. Costurile nu sunt deloc de neglijat, iar posibilităţile financiare ale părinţilor sunt reduse. În con-secinţă, părinţii sunt nevoiţi să reducă orele de terapie, la una-

trei pe săptămână. Terapia nu este decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, deşi Colegiul Medicilor poartă tratative de doi ani în acest sens.

Andrei Ciobanu are cinci ani şi a fost diagnosticat cu autism sever. Urmează terapia ABA (terapie comportamentală aplicată) de nouă luni la Centrul Terapeutic „Marea Neagră”, singura unitate din judeţul nostru care se adre-sează copiilor cu autism. Progresele au început deja să se vadă, căci nu mai ţipă, reacţionează la comenzi scurte, dar tot nu reuşeşte să menţină contactul vizual. „A făcut progrese, dar ne descurcăm greu cu banii. Eu nu lucrez, căci trebuie să stau cu el, iar soţul este singurul care aduce un venit în casă. Tratamentul ne costă 800 lei pe lună, pentru câte o oră de terapie pe zi. Ar trebui să facă însă patru ore pe zi”, ne-a declarat mama băieţelului, Carmen Lenuţa Ciobanu. Într-o situaţie similară se află numeroase familii constănţene.


Timpul, duşmanul autiştilor
O altă problemă este depistarea târzie a afecţiunii. „Este importantă vârsta la care este diagnosticat autismul. Afecţiunea survine în jurul vârstei de 18 luni, iar terapia trebuie începută cât mai repede, pentru a fi recuperat. Dacă diagnosticarea este făcută după cinci-şase ani, copilul intră în regresie, iar terapia doar ajută la menţinerea unui comportament stabil”, a afirmat psihologul. Specialistul a mai subliniat că o terapie corectă asigură o recuperare de 80-85% a copilului cu autism. În lipsa tratamentului adecvat, previziunile sunt sumbre: „ajung adulţi cu schizofrenie şi sunt plasaţi în centre de instituţionalizare”, a atras atenţia psihologul.
http://www.cugetliber.ro/1243890000/art ... r/#Scene_1
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 10, 2009 4:07 pm

“Copii pentru copii”- spectacol caritabil de dans, muzică şi teatru
2-06-2009


Cu ocazia Zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, Asociaţia AUTISM Baia Mare a organizat un spectacol caritabil de dans, muzică şi teatru, în sala de concerte a Liceului de Artă.


Parteneri au fost Liceul de Artă, Liceul Teoretic “Emil Racoviţă”, Palatul Copiilor, Ansamblul de copii din Călineşti. În deschidere, preşedintele Asociaţiei Autism Baia Mare, Paul Dărăban, a spus cîteva cuvinte despre asociaţie şi despre autism. Autismul este o boală caracterizată prin capacitate scăzută de a interacţiona pe plan social, comportament stereotip şi repetitiv. Autismul afectează modul în care copilul percepe şi procesează informaţia senzorială. Semnele autismului apar aproape întodeauna înaintea împlinirii vîrstei de 3 ani, deşi această afecţiune este uneori diagnosticată abia mai tîrziu. Deşi boala durează toată viaţa şi determină diferite grade de izolare socială, terapia poate aduce o ameliorare semnificativă în viaţa persoanelor cu autism. Diagnosticarea din timp şi terapia adecvată duc la creşterea numărului de persoane cu autism care sînt capabile să trăiască independent atunci cînd ajung la vîrstă adultă.
Spectacolul dedicat copiilor a debutat cu Trupa de
teatru MASCA a Liceului teoretic Emil Racoviţă, coordonată de prof. Tatiana Cauni. A prezentat piesa de teatru “Pacea cu zmeii” de Vasile Buturescu. Apoi, cîştigătorul Concursului Naţional “Ursuleţul de Aur”- Bogdan Erdei - de la Palatul Copiilor, a interpretat piesele “Pentru ea” şi “Deschideţi poarta soarelui”, urmat de Ansamblul de copii din Călineşti, îndrumaţi de Maria Bălin.

În continuare, au evoluat pe scenă Iulia Bozga, elevă a Liceului de Artă, cu piesa “Prinţesa păpuşilor” (prof. Adriana Diaconu, Palatul Copiilor), dansatorii de la Spria Top Dance Baia Sprie: Silvia Roşca şi Vasile Buruian, Sorana Bozga, cu piesa “Pituş”, cu care a obţinut premiu special la Concursul naţional “Ursuleţul de Aur”.

Corul “Prichindel” al Liceului de Artă (dirijor, prof. Silviu Baciu) a încheiat spectacolul de caritate.
Asociaţia AUTISM mulţumeşte sponsorilor care au ajutat la acest eveniment şi datorită cărora copiii au primit pachete cu cadouri: SC Romdil SRL, SC Extruder SRL, SC Metal Grup SRL, SC Diflora SRL, Reprezentanţa Mitsubishi Baia Mare, Club Narghila, Arthur Haier, Florian Zelenţ.
Iulia B. MUREŞAN
http://www.graiul.ro/?p=12517
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 10, 2009 4:17 pm

Bal caritabil, pentru copiii cu autism
Autor: Andra-Daria SZASZ
Data publicarii: 28/05/2009


400 de elevi clujeni au participat ieri la un eveniment caritabil, organizat pentru copiii cu autism din Cluj-Napoca.

Colegiul National "George Baritiu", prin clubul Impact si Consiliul Elevilor, alaturi de Fundatia "YouthBank" au organizat ieri un bal mascat pentru liceeni, cu scopul de a stringe bani pentru 38 de copii beneficiari ai serviciilor Asociatiei Autism Transilvania.


Programul evenimentului a cuprins concerte, tombole, o licitatie cu lucrari ale copiilor cu autism, precum si o expozitie foto cu tema "O zi obisnuita", care reprezinta activitati din viata copiilor cu autism. La eveniment au participat si citiva micuti care au autism, insotiti de parinti si terapeuti.
"Evenimentul a avut ca scop stringerea de fonduri pentru copiii cu autism, iar banii obtinuti din vinzarea biletelor (un bilet costa 8 lei) si a lucrarilor de la licitatie vor fi donati Asociatiei Autism Transilvania, pentru a sprijini terapia celor 38 de copii de la centru. De asemenea, asociatia doreste ca si prin aceasta actiune sa ii informeze pe elevi si sa sensibilizeze comunitatea clujeana cu privire la autism, copii autisti si familiile acestora", au informat ieri organizatorii evenimentului.
Potrivit statisticilor internationale 1 din 166 de copii poate dezvolta sindromul autist. Potrivit estimarilor, in judetul Cluj sint aproximativ 200 de micuti care au autism, iar in Romania sint luati in evidente 4.000 de copii cu aceasta boala.http://www.monitorulcj.ro//cms/site/m_c ... 65264.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun May 30, 2010 6:39 pm

Ziua copilului autist
Written by admin on mai 20th, 2010 in Fară categorie

Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România - filiala Craiova, în colaborare cu clubul de dans sportiv KATAMIS, organizează vineri, 28 mai, “Ziua copilului autist”. Evenimentul este unul caritabil şi are ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea Centrului de Reabilitare pentru Copii şi Tineri cu Autism “Dr. Innocenzo Fiore” din Craiova, singurul existent în judeţul Dolj.
Invitaţi speciali vor fi folk-iştii Ducu Bertzi si Mihai Nenita, soprana Diana Ţugu, Clubul de dans sportiv KATAMIS, actorii Valentin Motroc şi Radu Tudor de la Compania”Teatrulescu” . Spectacolul va începe la ora 19:00 şi se va desfăşura în sala Teatrului Liric “Elena Teodorini”. Intrarea se va face pe bază de bilete, ce se găsesc la casieria Teatrului Liric.

A.N.C.A.A.R.-filiala Craiova este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată de un grup format din părinţi de copii cu autism. Asociaţia a fost fondată pentru a răspunde nevoilor speciale impuse de recuperarea copiilor cu autism, nevoi ce în regiunea noastră nu sunt satisfăcute de învăţământul special de stat. Misiunea asociaţiei este îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism şi a familiilor acestora.http://www.craiovanights.ro/2010/05/ziu ... ui-autist/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Jun 01, 2010 5:59 pm

Copiii cu autism sarbatoresc 1 iunie!

29 mai 2010, Bucuresti

Motto: Copilul meu traieste in lumea ta!


Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (A.N.C.A.A.R.) impreuna cu filialele acesteia , in parteneriat cu Fundatia Ancora Salvarii Iasi si compania Houston NPA,organizeaza conferinta „Autismul nu este o boala rara !”, cu scopul de a creste nivelul de constientizare in randul populatiei referitor la aceasta tulburare , dar si de a celebra in mod special copiii cu autism cu ocazia Zilei Internationale a Copilului.Evenimentul va avea loc in data de 29 mai 2010, la Spitalul Dr. Constantin Gorgos (Titan) ,la ora 10:00, (Strada Nicolae Grigorescu, nr. 41 ,sector 3).

Multumim d-nei dr Violeta Manasi , managerul spitalului , pentru ajutorul pe care ni l-a acordat in organizarea acestui eveniment !

In cadrul evenimentului vor avea loc prezentari despre contextul general al autismului si abordari terapeutice,despre legislatia din Romania si situatia actuala in tara noastra , dar si cuvantari ale reprezentantilor autoritatilor, ale medicilor specialisti si ale colaboratorilor acestora din celelalte discipline, cum ar fi psihiatria , neurologia, psiho-pedagogia , medicina de familie , farmacia sau psihologia. Dupa conferinta , veti fi delectati cu impresionante momente artistice , pregatite de tineri cu autism: concert de pian , in interpretarea lui Victor si o expozitie de pictura cu vanzare ,realizata de Andrei.Cei interesati vor putea achizitiona si carti de specialitate, care se vor gasi la standurile special amenajate. Se vor proiecta filme de scurt metraj pe tema autismului.

Evenimentul va reuni peste 100 de persoane, reprezentanti ai ANCAAR si ai altor asociatii de autism , membri ai asociatiilor pentru copii , reprezentanti ai autoritatilor , dar este destinat in acelasi timp si publicului larg si personalitatilor care au oferit de-a lungul timpului suport persoanelor cu autism, pentru a se crea cadrul adecvat unui schimb real de experienta si o informare propice asupra autismului in Romania.

Parteneri eveniment : Asociatia pentru interventie terapeutica in autism ( AITA) , Asociatia ACCES Asociatia “ Ajutati-ne sa intelegem lumea “ .

Pentru orice alte detalii legate de eveniment, va rugam contactati compania Houston NPA. Persoana de contact: Andreea Rosca, Communication Manager andreea.rosca[at]houston.ro 0735.181.617

Locatie eveniment

Sambata, 29 mai 2010, Spitalul Constantin Gorgos (Titan), sala Amfiteatru
Intre orele 10 - 13
Adresa: str. Nicolae Grigorescu, nr 41, sector 3
INTRARE LIBERA

Program eveniment

10.00 Cuvant de deschidere – Despre autism, din 2 ipostaze: mama si psiho-pedagog - Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR
10.10 Cuvant de bun venit - Dr Violeta Manasi, manager Spitalul Gorgos
10.15 Egalitatea de sanse pentru persoanele cu autism - Dr Luminita Gheorghiu, Comisia pentru Egalitatea Sanselor din Parlamentul Romaniei
10.30 Diagnosticul diferential al autismului Managementul terapeutic la copilul cu autism. – Dr Rodica Urziceanu
10.50 GIVE ME 5 (Da-mi o mana de ajutor); Pedagogie moderna pentru lucrul cu persoane autiste - Inge Jose Smelik
11.05 „Ce este, si mai ales, ce nu este terapia ABA?” - psiholog Daniela Martinescu, Prezentarea Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism ( AITA)
11.25 Activitati pentru imbunatatirea limbajului la copii cu autism verbali - Psihopedagog Lorelei Carmen Apreutesei
11.40 Abordarea individuala a programelor de instruire - Psiholog Mihaela Craciun
11.55 Scolile speciale din Romania – rolul invatatorului si al profesorului - Prof.Mariana Meran, Scoala Speciala nr 6
12.10 Incluziunea sociala a familiilor cu copii autisti – Mirela Mihalache12.20 Legislatia din Romania cu privire la persoanele cu autism - Jurist Dan Agachi
12.30 Sesiune de intrebari si raspunsurihttp://www.ancaar.home.ro/conferinta.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 02, 2010 12:33 pm

Copiii cu autism sarbatoresc 1 iunie!"
de Ioana Marosan, 01 iunie 2010
Asa s-a numit seminarul organizat in acest weekend, cu scopul de a creste nivelul de constientizare in randul populatiei referitor la aceasta tulburare, dar si de a sarbatori in mod special copiii cu autism cu ocazia Zilei Internationale a Copilului.Evenimentul a reunit copii cu autism, parinti, insotitori, cadre medicale, profesori ai copiilor cu autism, reprezentanti ai Parlamentului si presa. "Drumul meu s-a intersectat cu autismul acum 28 de ani, cand copilul meu a fost diagnosticat cu autism. Am intalnit de atunci sute de copii cu astfel de sindrom si tot atatea modele. De la fiecare am invatat ceva ce am putut apoi sa folosesc pentru a-i ajuta pe ceilalti", a marturisit Georgeta Crisu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (A.N.C.A.A.R.)

Obiectivul tratamentului in autism trebuie sa fie castigarea unei maxime autonomii. „Uneori, limbajul e de neachizitionat. Nu ar trebui sa ne fixam obsesiv obiectivul de a scoate cateva cuvinte si este o mare greseala sa insistam. Nu este atat de importanta comunicarea verbala, cat faptul ca acel copil trebuie sa se comporte cat mai bine in societate”, spune Dr. Rodica Urziceanu care atentioneaza ca programele trebuie bazate pe capacitati, nu pe deficiente, ele trebuie sa inceapa cu stimularea centrelor de interes in centre terapeutice unde oamenii zambesc, au suflet. "Trebuie sa ai permis de conducere in lumea copiilor cu autism. Mai intai, noi trebuie sa mergem in lumea lor ca sa ii aducem mai apoi in lumea noastra. Cu cat copilul are mai multe competente, isi va scadea confuzia, iar capacitatea de a colabora cu noi va fi mai mare”, mai adauga specialistul.

Dr Urziceanu a clarificat si problema legata de alimentatie: „Exista un trend acum cum ca ar trebui sa manance fara paine, lactate. Nu este adevarat. Copilul cu autism poate manca orice. Evident numai putina ciocolata si numai putine bauturi carbogazoase de gen Cola, ceea ce e recomandat pentru orice copil”.

In finalul evenimentului, psihopedagog Lorelei Apreutesei a impartasit cateva dintre activitatile care pot duce la imbunatatirea limbajului la copii. Victor, un copil cu autism, a adus lacrimi de emotie in ochii celor prezenti interpretand cateva melodii la pian, iar Andrei, copilul – pictor, a fost personajul principal al unui film despre autism.

A fost organizata expozitie de pictura, au fost expuse carti pe subiectul autismului si cei prezenti s-au bucurat de un mini-concert la pian.Legenda foto: Victor, un copil cu autism interpretand cateva melodii la pian

http://www.eva.ro/sanatate/stiri/copiii ... 30732.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 02, 2010 12:36 pm

Petrecere de 1 Iunie pentru copiii cu autism şi prietenii lor


Mâine, 1 Iunie, începând cu orele 17.00, un grup de copii cu autism, împreună cu prietenii lor, vor avea parte de o surpriză mare. Cu prilejul Zilei Copilului, Asociaţia Învingem Autismul le-a pregătit o petrecere pe cinste, cu jocuri, confetti, baloane, tort şi cadouri minunate.

30 de copii (15 copii cu autism şi prieteni ai lor, copii tipici) se vor bucura mâine de surprizele pe care Asociaţia Învingem Autismul le-a pregătit pentru ei, cu prilejul Zilei Copilului.

La Verde Café, în curtea primitoare, cu iarbă şi copaci înfloriţi, pe micuţi îi vor aştepta vesela Truli, cu jocuri antrenante şi baloane gata să ia diverse forme ingenioase, muzică, un tort mare, delicios, şi cadouri educative. Nu vor lipsi nici activităţile grupate pe cercuri de interes, pentru care organizatorii au pus deja la punct kit-ul cu materiale didactice.

http://invingemautismul.ro/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 02, 2010 12:39 pm

Centrul de zi din Constanţa
Artele marţiale - tratament pentru copiii cu autism (galerie foto)
Florentina DUMITROV


De ziua lor, copiii au arătat ce au învăţat: au făcut sport, au cântat şi au dansat // Paul Cojocaru este voluntar în centru şi îi învaţă pe cei mici schemele de bază din artele marţiale

Trăiesc într-o lume a lor - plâng mai mereu, comunică prin ţipete, nu ştiu să se joace şi nici să spună ce îi doare. Este vorba de copiii cu autism, nişte micuţi extrem de frumoşi, dar care au nevoie să înveţe, pas cu pas, orice activitate considerată banală de alţii.

De 1 iunie, de ziua lor, micii beneficiari ai Centrului de zi pentru Copii cu Autism au organizat un spectacol, pentru a demonstra cât de sârguincioşi au fost şi cât de multe au învăţat în cele opt luni de când funcţionează unitatea.


În judeţul nostru sunt diagnosticaţi cu autism, în prezent, peste 200 de copii, de diverse vârste. Doar 30 dintre ei pot să urmeze schemele terapeutice, gratuit, în cadrul Centrului de zi pentru Copii cu Autism, din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Constanţa. Numărul de locuri este limitat şi nici bani nu sunt prea mulţi.

Copilaşii, cu vârste cuprinse între trei şi nouă ani, vin la centru de la ora 8,00, iar până la ora 14,00 învaţă să se joace, să recunoască obiectele, culorile sau să interacţioneze cu ceilalţi copii. Dacă la început se speriau de persoanele pe care nu le cunoşteau şi se retrăgeau într-un colţ al camerei, ţipând (atitudine tipică micuţilor diagnosticaţi cu autism), acum zâmbesc fără teamă. Şi-au făcut prieteni printre colegii de grupă, printre îndrumători şi se bucură când îi reîntâlnesc.

Ieri, de ziua lor, copiii le-au arătat părinţilor şi bunicilor, dar şi musafirilor centrului, ce ştiu să facă.


Copiii cu autism fac sport cu un instructor de arte marţiale

Spre deosebire de alte centre din ţară, micuţii de la unitatea constănţeană au posibilitatea să urmeze o terapie prin sport, cu ajutorul lui Paul Cojocaru, instructor de arte marţiale. Acesta povesteşte că practică artele marţiale de 20 de ani şi a intrat prima dată în contact cu micuţii cu autism la o grădiniţă, unde preda ora de educaţie fizică. Copiii erau marginalizaţi, pentru că educatoarele nu ştiau să comunice cu ei şi pentru că erau gălăgioşi. Dar trebuia făcut ceva, aşa că sportivul a început să lucreze în particular cu ei.

De şapte luni este voluntar în cadrul centrului constănţean, unde face sport cu micuţii, de trei ori pe săptămână. „Se observă îmbunătăţiri. Dacă la început trebuiau montaţi, la orice mişcare, acum execută singuri, ceea ce este un progres. Sigur, sunt diferenţe, în funcţie de gradul de afectare. Sunt copii care încă au nevoie de îndrumare, alţii s-au deprins să ridice singuri mânuţele”, ne-a spus voluntarul.

Copiii fac exerciţii din gimnastica de bază, mersul lateral, mişcatul braţelor, ocolirea obstacolelor, lucruri pe care, fără terapie, nu le-ar fi realizat. Şi se bucură, pentru că, pentru ei, este o joacă.

Paul Cojocaru spune că acest centru este singurul unde se practică „terapia prin sport”. „Am căutat studii în acest domeniu, dar nu am găsit, nu se mai practică în altă parte sportul ca terapie pentru autism, deşi ar trebui”, a adăugat el. Iar copilaşii au demonstrat, în spectacolul de ieri, că lecţiile de sport au dat roade.


Voluntarii, de real ajutor în terapie

Instructorul nu este singurul voluntar care lucrează cu micuţii autişti din centrul constănţean, ne-a spus Steluţa Dae, şefa unităţii. „Avem şi o tânără, psiholog, care a rămas fără loc de muncă şi nu şi-a mai găsit în altă parte şi vine, zi de zi, în program normal, pentru a lucra cu cei mici. Alţi voluntari vin de două, trei ori pe săptămână, cum poate fiecare”, a precizat reprezentanta centrului. În acest mod, la ora actuală fiecare copil are un îndrumător - totul sub supravegherea angajaţilor centrului - astfel că terapia este eficientă.

Persoanele care vor să fie voluntari se pot adresa DGASPC Constanţa, unde vor afla ce acte şi analize medicale le sunt necesare. În condiţiile de criză, când organigramele sunt reduse, iar banii puţini, voluntariatul este o soluţie pentru a-i ajuta pe copilaşi.

În toamna acestui an, câţiva dintre copii vor părăsi centrul, pentru a merge la şcoală. Părinţii ar dori să continue, în paralel, şi terapia, dar, deocamdată, în centru, programul de terapie este doar de dimineaţă (nu există personal şi pentru o tură de după-amiază) şi s-ar suprapune cu orele de şcoală.
http://www.cugetliber.ro/1275426000/art ... erie-foto/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 02, 2010 12:52 pm

O bucurie şi pentru aceşti micuţi,

Copiii autişti de la „Centrul Mara” au sărbătorit 1 IunieZiua Internaţională a Copilului a fost marcată şi la Centrul de servicii terapeutice pentru copilul cu autism „Mara”, cei 36 de copii au primit cadouri constând în cărţi şi rechizite din partea Direcţiei de Protecţie Socială şi dulciuri din partea Asociaţiei „Autism” Vâlcea, la sediul centrului fiind organizate mai multe manifestări distractive. La activităţile specifice au luat parte şi 7 voluntari din partea Centrului Europe Direct, elevi la diferite unităţi şcolare din municipiu.

Rămânând la activităţile Centrului „Mara”, în data de 2 iunie, de la ora 14.00, la sediul de la Şcoala Copăcelu este organizată o masă rotundă pe tema diseminării informaţiilor şi a experienţei acumulate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Vâlcea în proiectul „Schimb de metode şi practici referitoare la autism”. La această manifestare participă aproximativ 20 de persoane din mai multe ţări membre ale Uniunii Europene participante la Atelierul Grundtvig ”Special Education in Europe”, derulat de către Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vâlcea, reprezentanţi ai IşJ, ai DPS şi ai Centrului „Mara”.
Şi tot aici, în data de 5 iunie a.c., de la ora 10.00, la iniţiativa echipei terapeutice, se va desfăşura workshop-ul ABA/Autism, susţinut de psiholog/psihoterapeut Anca Neagu, specializat în psihoterapia cognitiv comportamentală/ABA, preşedinte al Asociaţiei de Terapie Comportamentală Aplicată Bucureşti. La acest eveniment vor participa aproximativ 30 de persoane - terapeuţi, părinţi ai copiilor cu tulburări din spectrul autist, voluntari din partea DPS, iar scopul workshopului este acela de a furniza informaţii generale şi concepte de bază în aplicarea terapiei în tulburările din spectrul autist.

Anemona TĂNASE
http://www.ramnic.ro/articole/copiii-au ... 2010-06-02
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Jun 07, 2010 5:19 pm

PETRECERE 1 IUNIE – Ploaia mocaneasca a stricat petrecerea copiilor din Baia Mare, care au fost nevoiti sa se mute in Clubul Tzontzo 16:50:48 1 iunie 2010 | autor: Angela Sabau


Vremea capricioasa le-a stricat petrecerea copiilor organizata cu ocazia zilei de 1 iunie. Initial, aceasta a fost programata sa se desfasoare in Parcul Mara. Astfel, la ora 11.00, copiii invitati in parc sa participe la evenimentul organizat de ASSOC, SPAS si Asociatia Autism Baia Mare s-au mutat la Clubul Tzontzo din Baia Mare.

Din cauza ploii mocanesti, petrecerea copiilor de 1 iunie s-a mutat din Parcul Mara la Clubul Tzontzo. Evenimentul a fost organizat de catre Serviciul public de Asistenta sociala, Asociatia ASSOC si Asociatia Autism Baia Mare.

Astfel, in jurul orei 11.00, cateva zeci de copii au umplut spatiul de joaca din Clubul Tzontzo, unde au participat la activitatile organizate special de ziua lor. Copiii au participat la nu mai putin de 14 concursuri, care s-au soldat la final cu premii, diplome si dedicatii muzicale.

Pe langa copiii din centrele de zi din cadrul Serviciului de Asistenta Sociala, au luat parte copii din Asociatia Autism, de la Centrul ASSOC, Crucea Rosie si gradinitele 18 si 33 din Baia Mare.

„Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, am fost nevoiti sa ne mutam locul desfasurarii actiunilor din parcul Mara, asa cum a fost initial anuntat in presa, in Clubul Tzontzo. Copiii s-au simtit foarte bine, au fost diverse concursuri, de picturi pe fata, balonase, desene, concursuri de muzica. Pentru ei cred ca a fost o zi deosebita”, a declarat Tania Zaharie, directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare.

Organizatorii s-au gandit si la parinti atunci cand au organizat evenimentul. Astfel, rolul voluntarilor de la Crucea Rosie a fost, pe langa cel de a sponsoriza pachetele pentru copii, acela de a intermedia relatia intre parinti copii si autoritati.

„Daca am fi organizat manifestarea in parcul Mara asa cum ne-am propus, rolul voluntarilor de la Crucea Rosie era sa intermedieze relatia cu parintii acestor copii. Cei de la Crucea Rosie au sponsorizat pachetelele pentru copii, de altfel destul de substantiale”, a mai spus Zaharia.

http://www.emaramures.ro/stiri/34208/PE ... ul-Tzontzo
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Aug 03, 2010 5:07 pm

'Copilul meu traieste in lumea ta!'


Stire medicala01 Iunie 2010


Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (A.N.C.A.A.R.), impreuna cu filialele acesteia, in parteneriat cu Fundatia Ancora Salvarii Iasi si Houston NPA au organizat in data de 29 mai seminarul „Copiii cu autism sarbatoresc 1 iunie! cu scopul de a creste nivelul de constientizare in randul populatiei referitor la aceasta tulburare, dar si de a sarbatori in mod special copiii cu autism cu ocazia Zilei Internationale a Copilului.

Evenimentul a reunit copii cu autism, parinti, insotitori, cadre medicale, profesori ai copiilor cu autism, reprezentanti ai Parlamentului si presa.

"Drumul meu s-a intersectat cu autismul acum 28 de ani, cand copilul meu a fost diagnosticat cu autism. Am intalnit de atunci sute de copii cu astfel de sindrom si tot atatea modele. De la fiecare am invatat ceva ce am putut apoi sa folosesc pentru a-i ajuta pe ceilalti". Cu aceasta declaratie si-a inceput prezentarea Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR.

"Evenimentul acesta demonstreaza ca existenta organizatiilor pentru autism nu este suficienta in rezolvarea problemelor majore cu care ne confruntam, daca nu exista conlucrarea reala intre acestea. Sunt absolut necesare intalniri intre organizatiile de autism, in care sa se realizeze un dialog real bazat pe respect si consideratie pentru munca fiecaruia. In acest sens, in luna noiembrie ne gandim sa organizam o conferinta nationala a asociatiilor de autism in cadrul careia sa putem ajunge la un numitor comun", a declarat Georgeta Crisu.

"Va invit sa ne implicam si sa umplem acest vid cu implicarea noastra."
Gazda evenimentului, managerul spitalului Constantin Gorgos dr Violeta Manasi a vorbit cu caldura despre cat de minunati si deosebiti sunt copiii cu autism. Cu parere de rau, dr Manasi observa ca acesti copii sunt inca marginalizati "pe de o parte pentru ca organizatiile nu comunica suficient de bine, pe de alta parte pentru ca nu facem cu totii echipa".

La initiativa dr Urziceanu Rodica, cea careia asociatia ANCAAR ii poarta o recunostinta deosebita, dr Manasi a depus aplicatie si a obtinut fondurile necesare construirii in curtea spitalului a unui centru pentru ingrijrea copiilor cu intarzieri in dezvoltarea psihomotorie. Centrul va fi gata la sfarsitul anului. "Sunt emotionata ca sarbatorim, desi e criza economica si mai mult decat atat, criza morala. Va invit sa ne implicam si umplem acest vid cu implicarea noastra", a declarat Dr. Manasi, manager Spital Gorgos.

"Sa nu renuntati niciodata! Puteti face orice, in echipa!"
Venita la eveniment impreuna cu nepoata in varsta de 2 ani, frumoasa si vesela Aurora, dr. Luminita Gheorghiu, din partea Comisiei pentru Egalitatea de Sanse, a vorbit cald si puternic despre ce se face in domeniul legislativ si ce s-ar putea face in viitor. "Societatea civila da un branci politicului. A face un lucru bun inseamna a pleca de la practica si a lucra in echipa”.

Luminita Gheorgiu a reusit sa obtina scutirea de la impozitul pe salarii si scutirea de la reducerea pensiei pentru cei cu handicap grav si accentuat. Din pacate, Conventia Internationala a Drepturilor Persoanelor cu Handicap nu a fost ratificata in Romania. Tot din pacate, primii propusi pentru disponibilzari au fost asistentii personali. Singurul lucru obtinut a fost ca indemnizatia sa nu fie afectata de scaderile cu 15-25% din aceasta perioada. Luminita Gheorghiu a mai afirmat ca subventiile din legea 448 ar trebui luate de toate ONG-urile, nu doar de 5 dintre ele.

"Sa adun semnaturi de la politicieni este un cosmar! Nu exista solidaritate in cadrul societatii civile, eu fac totul pe baza de voluntariat”. Mesajul din finalul expunerii a fost unul mobilizator: "Sa nu renuntati niciodata! Puteti face orice, in echipa!”.

"Mai intai noi trebuie sa mergem in lumea lor, pentru ca mai apoi sa ii aducem in lumea noastra”

Dr. Rodica Urziceanu ne-a reamintit ca primul stationar de zi a aparut in 1983 la Spitalul Colentina. "Autismul a reprezentat pentru mine o incitare. Era pe atunci un grup extrem de mic, Dr. Mioara Mincu era directorul spitalului, prof. Stefan Milea pleda pentru semiambulator. „Semiambulatorul da posibilitatea unui diagnostic cat mai exact si a schimbului permanent de informatii cu familia si copii in colectivitate educationala. Minunea care ni se intampla acum la Spitalul Gorgos (nr - stationarul de zi) se datoreaza managerului Violeta Manasi”.

Din punctul de vedere al Dr. Urziceanu, evenimentul din 29 mai deschide un nou capitol in istoria luptei impotriva autismului: "Acesti copii nu mai sunt invizibili, aceasta e pana acum cea mai mare realizare”. Referitor la confuziile diagnostice, Dr. Urziceanu remarca faptul ca avem un minus in pregatirea parintilor, in timp ce avem o crestere extraordinara in cresterea ponderii autismului. "O cauza ar putea fi criteriile mai largi de diagnostic, revizuirea DSM 4, 5, dar si cresterea adresabilitatii. Avem copii de 1.5 -2 ani care sunt adusi de parinti la consultatie”.

Trebuie evitate confuziile de diagnostic cu hipoacuzia-surditatea, cu carentele de stimulare, tulburarile de limbaj receptiv si expresiv, schizofrenia. Obiectivul tratamentului in autism trebuie sa fie castigarea unei maxime autonomii. „Uneori, limbajul e de neachizitionat. Nu ar trebui sa ne fixam obsesiv obiectivul de a scoate cateva cuvinte si este o mare greseala sa insistam. Nu este atat de importanta comunicarea verbala, cat faptul ca acel copil trebuie sa se comporte cat mai bine in societate”.

Programele trebuie bazate pe capacitati, nu pe deficiente, ele trebuie sa inceapa cu stimularea centrelor de interes in centre terapeutice unde oamenii zambesc, au suflet.
Trebuie sa ai permis de conducere in lumea copiilor cu autism. Mai intai, noi trebuie sa mergem in lumea lor ca sa ii aducem mai apoi in lumea noastra. Cu cat copilul are mai multe competente, isi va scadea confuzia, iar capacitatea de a colabora cu noi va fi mai mare”.

Dr. Urziceanu a mai remarcat faptul ca traim o perioada in care "s-a demedicalizat tratamentul autismului. E gresit. Autismul e un sindrom, poate fi si organic, poate fi si psihotic, metabolic. Cel mai frecvent e asociat cu comorbiditati, poate fi asociat cu ADHD. Nu trebuie exlus tratamentul medicamentos”. In ce priveste relatia parinte-medic, aceasta trebuie sa fie una sincera. Copilul are probleme somatice, baga obiecte in gura, face infectii, frecvent infectii dentare.

Nu se agita fara motiv, ceva il deranjeaza. Dr. Urziceanu a clarificat si problema legata de alimentatie: "Exista un trend acum cum ca ar trebui sa manance fara paine, lactate. Nu este adevarat. Copilul cu autism poate manca orice. Evident numai putina ciocolata si numai putine bauturi carbogazoase de gen Cola, ceea ce e recomandat pentru orice copil”.

"Copii cu autism sunt sinceri, nu pot minti niciodata"
Venita de la Iasi, reprezentanta Fundatiei Ancora Salvarii, Inge Jose Smelik, ne-a precizat inca de la inceput faptul ca lucreaza atat cu copii cu autism, cat si cu tetraplegici si copii cu sindrom Down, avand de asemenea si o colaborare cu o scoala speciala.

“Copii nu fac fata la o scoala normala inca, nu din vina lor, ci din vina sistemului medical romanesc. De trei ani la Iasi vin specialisti din Olanda sa ne invete tratamente noi”.
Metoda folosita de Inge Jose Smelik este Give me 5, transpusa intr-o carte pe care participantii la eveniment au avut posibilitatea sa o cumpere. Prin aceasta metoda copilul este invatat ce, cum, cand, cu cine si unde sa faca un anumit lucru.

Conform Inge Smelik, copii cu deficienta mentala severa trebuie invatati cu ajutorul obiectelor. Dansul, mai ales cel popular, este extrem de util. Copii cu autism pot lucra foarte bine la ceva ce presupune atentie la detalii. Vestea buna pentru parinti este ca Fundatia Ancora Salvarii accepta pentru terapie copii de orice varsta. Exemplul de buna practica si modelul reprezentat de aceasta fundatie se pare ca va fi replicat si la nivelul altor orase din Moldova, cum ar Pascani si Gura Humorului.

Fundatia Ancorii Salvarii, avand un parteneriat deosebit de bun cu filiala ANCAAR Iasi, a prezentat si un film deosebit de interesant, din care am retinut cuvintele unei mame “Simti cum sa ii vorbesti. Si el simte. Nu exista manual care sa te invete asta”.

"Legea 448 trebuie modificata. Este greu sa incadrez un adult cu diagnosticul de autism"
Din partea ANCAAR Iasi ne-a impartasit din experienta sa Carmen Gherca, mama unui copil de 14 ani cu autism. Vestea buna a fost implicarea comunitatii din Iasi, a d-lui deputat Tudor Ciuhodaru, a d-nei Cristina Nechita si a d-nei senator Mihaela Popa.

Carmen Gherca a adresat multumiri presei din Iasi, care i-a sprijinit mereu. Printre realizarile ANCAAR Iasi se numara Clubul de weekend, ce permite parintilor o relaxare de 4 ore pe saptamana, revista Autism Hazard, colaborarea cu Teatrul de copii Luceafarul, cu asociatia Pro Woman, cu Directia Judeteana pentru Tineret Iasi ce a facut posibila tabara de la Muscel. Anul acesta, pe 2 aprilie - Ziua Internationala de Constientizare a Autismului - s-a facut o campanie de strangere de fonduri pentru un microbuz pentru copii, campanie care a fost un succes.

Declaratia Carmen Gherca a fost una hotarata: “Legea 448 trebuie modificata. Este greu sa incadrezi un adult cu diagnostic de autism”. Numai in Iasi exista peste 300 de copii cunoscuti cu diagnosticul de autism, dar probabil ca numarul este mult mai mare, iar o mare parte dintre ei nu merg la scoala.

Terapia ABA a ajuns in Romania, adusa de o familie care a plecat in lumea larga sa caute tratament pentru baietelul lor, Radu.
Psiholog Daniela Martinescu ne-a introdus in tainele terapiei ABA (Applied Behaviour Analysis), terapie ce a ajuns in Romania ca urmare a eforturilor unei familii cu un copil cu autism care a plecat in lumea larga sa caute tratament, acum 6 ani, in sala aflandu-se si Radu si mama lui.

Psihologul Daniela Martinescu a atras atentia asupra obiectivelor reale ale tratamentului care nu trebuie sa fie in prima faza vorbirea, cooperarea, joaca, ci rezolvarea problemelor de agresivitate, statul corect pe un scaunel. "Terapia are succes in functie de contributia familiei. ABA se refera la comportamente si e bazata pe recompense, pe "bravo”. De ce copilul inchide sau deschide usa? Vrea sa atraga atentia sau vrea sa evite ceva. In ABA obiectivele se stabilesc in sens pozitiv, ce trebuie sa faca, nu ce trebuie sa nu faca”.

In finalul evenimentului, psihopedagog Lorelei Apreutesei ne-a impartasit cateva dintre activitatile care pot duce la imbunatatirea limbajului la copii. Victor, un copil cu autism, a adus lacrimi de emotie in ochii celor prezenti interpretand cateva melodii la pian, iar Andrei, copilul - pictor, a fost personajul principal al unui film despre autism.

A fost organizata expozitie de pictura, expuse carti pe subiectul autismului, sustinut un mini-concert la pian. A fost un eveniment de la care participantii au plecat cu dorinta si increderea ca se poate face mai mult pentru acest copii si ca timpul cand se va face nu mai este atat de departe.

Persoane de contact:

Georgeta Crisu, presedinte al ANCAAR
E-mail: geta_crisu@yahoo.com
Telefon: 0726.207.808

Simona Oprea, PR Manager
E-mail: simona.oprea@houston.ro
Telefon: 0733.076.381
http://www.sfatulmedicului.ro/Autismul/ ... ea-ta_6994
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Jun 23, 2011 10:21 am

Comunicate si articole de presa
La circ, de Ziua Internaţională a Copilului
1 iunie 2011


Astăzi, de Ziua Internaţională a Copilului, cei 30 de copii care frecventează grupurile de socializare "După-amieze vesele" vor participa la un spectacol de circ oferit gratuit de Circul Globus Bucureşti, la ora 14.00.

De asemenea, fiecare copil va primi câte un cadou din partea cunoscutului magazin de jucării "Casa Retro".

Beneficiarii noştri, copii afectaţi de autism, sunt pregătiţi în cadrul După-amiezelor vesele pentru învăţământul de masă. Încercăm să le dezvoltam abilitatea de a socializa - pe care nu o au - obligatorie şi extrem de utilă în momentul în care ajung la gradiniţă şi la şcoală.

Cinci după-amieze pe saptamana, 22 de copii cu autism învaţă pas cu pas, alături de copii cu o dezvoltare tipică, să facă faţă cerinţelor comportamentale şi educaţionale ale învăţământului formal. Partenerul oficial al proiectului "După-amieze vesele" este Fundaţia Vodafone România.

Mulţumim
Circului Globus Bucureşti şi magazinului Casa Retro
pentru susţinerea cauzei Asociaţiei.


--------------------------------------------------------------------------------
http://invingemautismul.ro/comunicate
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest