2 Aprilie 2009 Ziua de Constientizare a Autismului

Moderators: camel, moderators

Postby vali » Fri Apr 03, 2009 1:57 am

Ziua Internatională de Constientizare a Autismului

Autor: Sabina GHIORGHE

Această zi este marcată azi, 2 aprilie. Din nefericire, în judetul nostru nu este organizată nici o manifestare de constientizare a problematicii autismului, în conditiile în care sunt 145 de copii vasluieni care suferă de această boală.

Azi e Ziua Internatională de Constientizare a Autismului. Putini dintre noi stiu însă acest lucru, tot asa cum se cunosc foarte putine lucruri despre boala în sine. Mai mult, nici nu se face nimic pentru informarea si constientizarea populatiei cu privire la problematica autismului. În Vaslui, această zi nu va fi marcată în niciun fel, dar persoanele implicate în proiecte care privesc problematica autismului vor participa la o serie de actiuni care au fost organizate în Iasi.
În judetul nostru, sunt 145 de copii autisti, cel putin atîtia sunt în evidenta Directiei Generale de Asistentă Socială si
Protectia Copilului si au certificat care le atestă handicapul. Numărul real al copiilor suferinzi de autism ar putea fi mult mai mare, însă părintii acestora nu constientizează că deviatiile comportamentale sunt date de autism. Culmea e că nici nu există o legislatie adecvată în acest sens, astfel că autistii sunt recunoscuti, la împlinirea vârstei majoratului, ca fiind schizofrenici, din punct de vedere legal.
Mihaela Cuzuc este vicepresedinta Fundatiei “Încă o sansă”, înfiintată tocmai pentru într-ajutorarea copiilor autisti. Este din Vaslui si azi va fi alături de persoanele care vor manifesta pe străzile Iasiului.
“În fata Palatului Culturii, vom expune o fundită puzzle, simbol al celor care luptă pentru cauza bolnavilor de autism. Vom împărti pliante trecătorilor si vom participa la o actiune de strângere de fonduri. Nu se cunoaste cauza îmbolnăvirii si este foarte important ca oamenii să cunoască primele manifestări ale bolii. În Vaslui sunt 145 de copii care au certificat de handicap, iar în Iasi sunt cunoscute peste 300 de cazuri”, ne-a declarat Mihaela Cuzuc.
Ziua de 2 aprilie a fost declarată Ziua Internatională de Constientizare a autismului de către Natiunile Unite la data de 18 decembrie 2007.
Copiii cu autism sunt rar diagnosticati înainte de vârsta de trei-patru ani. Nu există nici un test care să poată depista boala încă din stadiul de făt si nu se cunosc cauzele îmbolnăvirii. Nu există diferente fizice vizibile fată de un copil sănătos, singurele deosebiri fiind comportamentale. Copilul autist are o vorbire redusă si un limbaj sărac, are dificultăti în a interactiona cu altii, contactul vizual este redus, unii merg pe vârfuri, altii îsi agită mâinile, au tendinta de a se concentra asupra unui singur lucru timp îndelungat si au preocupări ciudate etc. Dacă nu beneficiază de terapie de vorbire si de comportament, copilul autist riscă să vorbească foarte putin si să nu poată interactiona.


http://www.obiectivdevaslui.ro/articles ... es_id=1620
Bogdan, august 2002, TPD, a facut ABA la "Cristi's Outreach Foundation" .
vali
 
Posts: 399
Joined: Mon Feb 20, 2006 10:51 am

Postby seba8nst » Fri Apr 03, 2009 1:25 pm

Evenimentele organizate de noi ieri au fost reuşite, mai ales întâlnirea de la Prefectura Dâmboviţa, la care domnul subprefect ec. Mircea Nistor a fost impresionat de informaţiile despre autism primite şi nu numai că ne-a promis tot sprijinul, dar chiar ne-a propus să ne întâlnim după sărbătorile de Paşte într-o formulă "de lucru" pentru a stabili mai concret ce se poate face la nivelul autorităţilor judeţene. Am reuşit să identificăm o serie de disfuncţionalităţi, dar şi posibile acţiuni la nivelul diverselor instituţii, şi, cunoscândul pe domnul subprefect, ştiu că ne putem baza pe tot sprijinul Domniei sale şi al domnului Prefect. Le suntem recunoscători pentru că ne-au ajutat să organizăm întâlnirea de ieri, mai ales că tot ieri era programată întâlnirea Comisiei de dialog social, cu sindicatele, despre probleme serioase pentru categorii mai mari de cetăţeni, dar nici o clipă nu s-a pus problema să ne refuze sau să ne amâne. Cred că a fost singurul eveniment de acest nivel din ţară, deşi m-aş bucura să aflăm că s-a mai întâmplat ceva asemănător şi în alte judeţe sau în capitală. Am avut alături toată presa dâmboviţeană, care ne-a mediatizat cum se cuvine. Am făcut astfel primul pas important spre realizarea obiectivelor asociaţiei noastre, care se identifică binenţeles cu cele ale copiilor şi tinerilor cu autism din judeţul nostru.
La întâlnirea cu părinţii nu au fost prea mulţi, atât din vina mea, pentru că nu m-am ocupat personal de invitarea fiecărui părinte, cât şi pentru că am programat-o între orele 13.00-15.00, când e mai greu să îşi facă timp părinţii. A fost totuşi o întâlnire constructivă pentru totţi participanţii, mai ales că a participat şi bunul nostru prieten Primarul Târgoviştei, jr. Gabriel Boriga, care ne-a înţeles problemele şi ne-a promis tot sprijinul în ceea ce depinde de Primărie. Deja a fost acceptată prpunerea asociaţiei noastre de a fi emisă o legitimaţie de acces gratuit în instituţiile culturale sportive şi de agrement ce aparţin de Primăria târgovişte, cum ar fi Grădina Zoologică şi Baza de Agrement Crizantema, şi va fi supusă aprobării Consiliului Local Târgovişte. E un lucru mare să avem aşa prieteni şi sper să reuşim mult mai multe lucruri ce azi par imposibile, inclusiv crearea unui Centru Aba.
Cred că ne-am atins obiectivul pincipal de a informa şi sensibiliza autorităţile despre problematica autismului, cel secundar de a sensibiliza publicul larg find realizat cu sprijinul mass-media unde de asemenea avem prieteni de nădejde. A fost poate şi o solidaritate de breaslă, pentru că am fost acum ceva vreme ziarist în presa locală, dar şi dorinţa de a ajuta, şi le sunt profund recunoscător tuturor.
De acum înainte vom avea asemenea întâlniri ma des, probabil lunar, şi cu o agendă de lucru mai concretă.
Le mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit şi sper ca numărul lor să fie mai mare de acum înainte. Au lipsit reprezentanţii a două instituţii importante, Protecţia Copilului şi Inspectoratul pt persoane cu handicap, dar încă nu ştiu de ce. Poate data viitoare vor veni şi ei.
seba8nst
 
Posts: 209
Joined: Sat Oct 16, 2004 8:46 pm

Postby dora » Fri Apr 03, 2009 4:38 pm

Ziua Mondială de conştientizare a autismului
Joi, 02 Aprilie 2009 | Rodica PERIANU
27697 1 2 3 4 5 (0 voturi, media: 0 din 5)Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila organizează astăzi, de la ora 11.30, la sediul instituţiei, masa rotundă cu tema "Autismul vorbeşte, este timpul să ascultăm".

Acest eveniment, iniţiat împreună cu un grup de părinţi ai copiilor cu autism, marchează ziua de 2 aprilie, Ziua Mondială de conştientizare a autismului. "Considerăm că numărul mare de copii cu autism din judeţul Brăila, în creştere alarmantă în ultimii 8 ani, ne obligă la adoptarea unor măsuri concrete şi prompte, prin implicarea tuturor factorilor responsabili, respectiv autorităţi publice locale, instituţii şcolare, medicale, asociaţii şi fundaţii acreditate să ofere servicii copiilor şi familiilor acestora", a arătat Alexandru Sculschi, directorul general al DGASPC Brăila.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 03, 2009 4:43 pm

Autismul dintr-un puzzle
Societate - Clara STĂNESCU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova a fost ieri o piesă din puzzle-ul alcătuit în campania „Împreună învingem autismul“, demarată în toamna lui 2008 la nivel naţional pentru a ne face mai atenţi şi pentru a ne informa despre această afecţiune. Oamenii au trecut, au aruncat o privire şi au mers mai departe...

Ora două după-amiaza. În piaţa din faţa prefecturii, pe ecranul aflat în remorca unei maşini rulează imagini şi informaţii despre campania „Împreună învingem autismul“.

O melodie caldă şi tristă răzbate în spaţiul străbătut de vânt. Sunt puţin peste zece grade Celsius. Uitând de frig, părinţii şi specialiştii din Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) aranjează cele 25 de fotografii realizate de Claudia Iatan din Bucureşti, exprimând momente şi crâmpeie din sufletul şi viaţa copiilor cu această afecţiune din Craiova, Timişoara, Prahova, Vaslui sau din Capitală.

Din când în când, vântul mai doboară din ele, izbindu-le de pavaj. Pare că sunt şi ele, ca şi copiii autişti din România, în voia sorţii.

Cea de-a doua zi de aprilie este declarată din 2007, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Puzzle-ul de ieri în formă de fundă, realizat în culori vii şi cu mesaje inscripţionate pe unele piese, nu este nimic altceva decât simbolul autismului, o afecţiune despre care oamenii nu ştiu încă prea multe, dar care a început să afecteze din ce în ce mai mulţi copii.


„În Statele Unite, statisticile arată că numărul celor afectaţi de autism îl depăşeşte pe cel al copiilor cu cancer sau SIDA. În România, acest diagnostic apare din ce în ce mai des. Cu toate acestea, la noi nu există programe speciale pentru ei nici în sistemul de sănătate, nici în cel de învăţământ. Nu avem şcoli, nu există clase, nu s-au întocmit programe de educaţie. Majoritatea oamenilor nu ştiu ce înseamnă autism. De aceea a fost creată această campanie, pentru informare, pentru conştientizare. Copiii aceştia sunt ai noştri. Oricine poate fi afectat. Ar trebui să avem mai multă înţelegere şi să oferim mai mult ajutor celor care nu sunt ca noi“, rosteşte Carmen Alexiu, preşedinta ANCAAR - filiala Craiova, mămica a doi băieţi, dintre care unul este autist.

Nici un interes

Pe lângă părinţii şi specialiştii centrului cu sediul în strada Dimitrie Gerota, au venit să dea o mână de ajutor şi câţiva dintre membrii Craiova Rollers.
„Ne-am implicat pentru că ştim ce înseamnă. Unul dintre prietenii mei are un frate autist. Am venit să dăm o mână de ajutor, să împărţim baloane şi fluturaşi prin care să afle şi ceilalţi ce este şi ce implicaţii are autismul“, spune Andrei Bran. Implicaţiile sunt pentru ei, cei afectaţi, pentru familii, dar şi pentru noi, cei care trecem pe stradă şi nu întoarcem privirea. În tot acest timp cât a durat evenimentul, s-au oprit doi oameni să întrebe despre ce e vorba. Grăbiţi sau indiferenţi, locuitorii Craiovei au trecut mai departe. N-au vrut să afle, n-au vrut să-i privească pe copiii altfel decât majoritatea. Copiii diferiţi...


Campania „Împreună învingem autismul!“ a fost iniţiată de Fundaţia „Romanian Angel Appeal“, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, împreună cu partenerul oficial, Fundaţia Vodafone România.
La nivel local, iniţiatorii au fost ANCAAR Craiova, Asociaţia „Încă o Şansă“ - Iaşi, autism.gamara.ro - Timişoara şi Asociaţia Copiilor cu Autism „Dincolo de Cuvinte“ - Timişoara.

Parteneră a fost, în acest an, şi Primăria Craiova.

Mister şi speranţă

„Funda-puzzle este simbolul campaniei internaţionale de conştientizare a autismului. De ce puzzle? Pentru că el reflectă misterul şi complexitatea autismului. Culorile şi formele variate reprezintă diversitatea oamenilor şi a familiilor care se confruntă cu această afecţiune. Funda are o luminozitate care semnifică speranţa - speranţa că prin creşterea conştientizării autismului şi prin intervenţie timpurie şi tratamente adecvate, persoanele cu autism vor avea o viaţă mai împlinită şi completă“, descriu organizatorii alegerea celor două simboluri.

http://www.gds.ro/Societate/2009-04-03/ ... n%20puzzle
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 03, 2009 4:46 pm

Actualitatea
Ziua Mondială a Autismului a fost marcată şi în Baia Mare

* Psihologul bucureştean Paul Moroşanu va evalua câţiva copii şi tineri autişti pentru stabilirea terapiei corespunzătoare
În Piaţa Revoluţiei din Baia Mare, reprezentanţii Asociaţiei Autism din municipiu au amenajat ieri un stand pentru a marca “Ziua Mondială a Autismului” (2 aprilie). Voluntarii şi părinţii care au în grijă copii cu autism au distribuit aproximativ 5.000 de pliante informative. “Prin acţiunea noastră am vrut să conştientizăm populaţia cu privire la ceea ce înseamnă autismul, o problemă majoră de sănătate. În prezent, la nivelul asociaţiei noastre sunt îngrijiţi 20 de copii şi tineri cu autism, cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani. La nivelul judeţului sunt aproximativ 35 de persoane care suferă de această afecţiune”, a precizat dr. Paul Dărăban, preşedintele Asociaţiei Autism Baia Mare. Asociaţia s-a înfiinţat în octombrie 2008, având ca scop asigurarea accesului persoanelor bolnave de autism la terapie de specialitate.

Autismul, o boală ce afectează comunicarea

Autismul este o boală caracterizată prin capacitatea scăzută de comunicare, comportament stereotip şi repetitiv, cu simptome care se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani. Şansele de recuperare a acestor copii cresc dacă diagnosticul este pus la timp şi cu precizie şi dacă se alege o terapie intensivă, adecvată fiecărui caz în parte. În această săptămână este prezent în Baia Mare şi psihologul Paul Moroşanu, din Bucureşti. El va face zilnic terapie cu doi copii, pe care îi va evalua în familiile acestora. “Psihologul Paul Moroşanu colaborează cu Centrul Medical «Napocensis» din Bucureşti, care a fost înfiinţat de dr. Radu Naghiu din Cluj, medic specialist psihiatrie copii şi adolescenţi şi homeopat. Paul Moroşanu este pentru a doua oară în Baia Mare. După ce a avut o întâlnire cu părinţii copiilor, de această dată va face evaluări complete, împreună cu o echipă de logopedie şi kinetoterapie. Pe baza evaluărilor se va alege tipul de terapie pentru fiecare copil şi tânăr cu autism în parte”, a precizat dr. Paul Dărăban.
Din păcate, persoanele care au trecut ieri pe la standul amplasat în Piaţa Revoluţiei au recunoscut că nu ştiu foarte multe despre această boală. Dar s-au arătat interesaţi să afle cât mai multe informaţii legate de problemele pe care le întâmpină Asociaţia Autism Baia Mare, unii arătându-şi solidaritatea faţă de părinţii care au copii autişti.Delia Kovacs

http://www.informatia-zilei.ro/index.ph ... 3&id=56751
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 03, 2009 4:51 pm

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului: Copilul autist - un „cocon“ cu aripile strinse...

Asociatia „Speranta Andradei“ deruleaza astazi o campanie de constientizare a populatiei si a medicilor cu privire la necesitatea diagnosticarii si interventiei comportale timpurii a copiilor cu autism. Capacitatea Centrului „Micul Print“ creste considerabil prin mutarea, dupa vacanta de Paste, intr-un alt spatiu.

Asociatia „Speranta Andradei“, care a infiintat si dezvoltat Centrul Regional de Recuperare a Copilului cu Autism „Micul Print“ din Focsani, va imparti astazi, prin voluntarii sai, materiale informative prin care se doreste atentionarea populatiei, dar si a medicilor si celorlalti profesionisti care interactioneaza cu copiii, asupra importantei diagnosticarii si interventiei timpurii a copiilor cu autism.

Specialistii acestui Centru se alatura celor din intreaga tara, aratind ca in intreaga lume unul din 150 de copii este diagnosticat cu autism, unul din 104 baieti are tulburari din spectrul autist si 67 de copii sint diagnosticati zilnic cu asemenea tulburari. Un caz nou de autism este diagnosticat la aproape fiecare 20 de minute si mult mai multi copii vor fi diagnosticati cu autism in acest an decit cu SIDA, diabet sau cancer. De asemenea, cu prilejul acestei campanii se arata ca majoritatea tulburarilor din spectrul autist sint suferinte cronice, cu handicap sever, autismul fiind tulburarea grava cu cea mai rapida dezvoltare din lume.


Aceasta realitate a fost demonstrata prin adresabilitatea din ce in ce mai mare a parintilor cu copii autisti catre Centrul de Zi „Micul Print“ din Focsani, singurul centru de acest gen din regiunea de Sud-Est a tarii.

În prezent, beneficiaza de serviciile acestuia 60 de copii atit din Vrancea cit si din Buzau, Galati, Constanta, Braila si Tulcea, iar in curind vor fi inclusi in programele de recuperare alti zeci de copii ce au ramas pe lista de asteptare. Asta deoarece Centrul isi va muta sediul intr-un spatiu mai generos. Potrivit celor declarate de Alice Pruteanu, directorul executiv al Asociatiei, acest lucru se va infaptui imediat dupa vacanta de Paste.


„În parteneriat cu DGASPC, incepind cu decembrie 2008, am demarat un proiect cu finantare PHARE - «Centrul regional de recuperare a copilului cu autism - Micul Print» - care are ca obiectiv principal amenajarea unui spatiu mult mai generos, dotat cu sase sali de terapie individuala, trei sali de te-rapie de grup, cabinet de eva-luare psihologica, cabinet de consiliere parentala, cabinet logopedic, de kinetoterapie, sala hidroterapie, sala de stimulare senzoriala, sala te-rapie prin joc, toate la cele mai inalte standarde internationale. Astfel, visul zecilor de parinti va prinde viata datorita eforturilor Consiliului Judetean Vrancea, DGASPC, Asociatiei noastre, precum si a multor altor sponsori anonimi care au ajutat la amenajarea acestui sediu nou“, a declarat Alice Pruteanu.

Rolul familiei este esential

În cadrul campaniei derulate astazi, specialistii Asociatiei atrag atentia asupra semnelor care pot indica din timp ca un copil este in risc sau ar trebui evaluat, asa incit parintii sa se asigure ca micutul va avea o dezvoltare normala. „Copilul cu autism este ca un «cocon» care nu isi poate deschide aripile decit in momentul in care familia ii ofera caldura, dragostea, sprijinul necesar metamorfozarii in cel mai delicat fluture. De cele mai multe ori simptomele copilului cu autism sint simptomele unei familii in suferinta care nu reusesc sa-si managerieze trauma pierderii copilului ideal. De aceea, in cadrul terapiei, orice progres si raspuns din partea familiei se reflecta in progresele remarcabile in dezvoltarea emotionala a copilului. Trasatura specifica a autismului este lipsa abilitatilor de decodificare a comunicarii, lipsa initiativei in comunicare a copilului, similar oarecum cu problemele de cuplu in momentul in care copilul vine in terapie“, a detaliat Alice Pruteanu, atragind atentia asupra faptului ca la aflarea diagnosticului, de cele mai multe ori intre parinti apar tensiuni ce duc la ruptura, la abandon, la disperare. De re-gula, tatal invinuieste mama sau nu isi asuma responsabilitatea unei terapii de durata, plecind. „Ca terapeut trebuie sa lucrezi cu un complex de probleme. Pe de o parte, cu afectiunea copilului, deloc neglijabila si foarte severa. Pe de alta parte, cu problemele de cuplu.

Experienta perso-nala de aproape sapte ani de clinica in centrul de terapie ambulatorie pentru copilul cu autism Focsani mi-au demonstrat ca cele mai bune rezultate sint realizate doar in momentul in care copilul si familia sint tratati ca un tot“, a subliniat Alice Pruteanu.


Semnele autismului

Specialistii Centrului „Micul Print“ atentioneaza parintii sa prezinte copilul la pediatru sau psiholog, pentru o evaluare imediata, in caz ca acesta prezinta urmatoarele semne: fara zimbete largi sau alte expresii calde de afectiune catre virsta de sase luni si dupa; lipsa raspunsului la sunete, zimbete sau alte expresii faciale pina la virsta de noua luni si dupa; lipsa primelor semne de limbaj pina la 12 luni; fara raspuns la gesturi cum ar fi: a arata cu degetul, a privi, a cauta sau a face cu mina pina la 12 luni si dupa; lipsa oricarui cuvint pina la 16 luni; lipsa achizitiei unor fraze din doua cuvinte, cu sens (fara imitatie sau repetitie) pina in 24 de luni; lipsa raspunsului cind copilul este strigat de la zece luni; orice pierdere a limbajului, lalatie sau a abilitatilor sociale la orice virsta. Parintii care au copii cu asemenea probleme se pot adresa Centrului „Micul Print“, ce va functiona imediat dupa Paste in strada Cuza Voda nr.56, sau pot cere informatii la numerele de telefon 0237.215.057 sau 0724.570.130.

http://www.monitorulvn.ro/?stire=8002
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 03, 2009 4:55 pm

Funda uriasa in centrul Timisoarei pentru copiii autisti
Joi, 02 04 2009, Sanda Lupean , Valentina Sarosi


Un copil cu autism diagnosticat la timp se poate vindeca! De Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, care are loc astazi, la Timisoara s-a realizat funda puzzle care este simbolul acestei campanii.

Aceasta a fost realizata de catre copiii care sufera de aceasta boala, impreuna cu parintii lor, voluntari ai caterva asociatii din oras in Piata Libertatii. Cei implicati in aceasta actiune au vrut sa traga un semnal de alarma asupra numarului mare de copii care sunt diagnosticati tarziu cu autism. Astfel de actiuni au avut loc in mai multe orase mari din tara.


„Parintii au tendinta sa ascunda cu au o astfel de problema, ei trebuie sa inteleaga ca atunci cand primesc un diagnostic la timp si aplica o terapie adecvata, copii au sanse foarte mari de recuperare, cu cat amana luarea unei decizii, cu atat este mai rau pentru copilul acela. La noi inca specialistii nu stiu sa puna un diagnostic la timp”, a spus Maria Hulea, mama unui copil care are autism, implicata in aceasta actiune. Acesta mai spune ca in cazul copilului sau, diagnosticul a fost pus de abia la patru ani. „Intr-un an s-au facut progrese remarcabile. Dintr-un copil care in urma cu un an nu stia absolut nimic, nu raspundea, nu manca singur si altele, cand ne uitam in urma nu ne vine sa credem ce progrese a facut”, a adaugat mama lui Rares.Ziua Internationala de Constientizare a Autismului a continuat de la ora 19,30 in incinta Iulius Mall la demisol prin premierea castigatorilor concursului "Left is right - Un tanar cu autism, coleg cu mine?" initiat de Fundatia „Pentru Voi”.

in afara de faptul ca cei prezenti au putut admira 35 dintre lucrarile tinerilor inscrisi la concurs , prezentate intr-o expozitie, au mai putut afla si multe alte informatii despre autism, inclusiv prin proiectia a doua scurte filme.

Au fost cinci sectiuni :eseu, poezie, fotografie, pictura si desen, la care s-au inscris 79 de lucrari. Datorita sponsorilor generosi s-au putut oferi si premii la fel de generoase, constand in trei computere, produse cosmetice, rucsaci,seturi de desen, tricouri si sepci.

Fotografia Mihaelei Clopotaru, reprezentand mai multi copii jucandu-se impreuna si unul care se joaca singur a castigat Marele premiu al concursului. Alti doi castigatori au fost Andrei Varvescu si Cristian Pall, obtinand cate un Premiu special , Andrei pentru talent artistic , respectiv Cristian pentru impactul mesajului.
Prezent la eveniment a fost Gheorghe Ciuhandu-primarul Timisoarei , C-tin Gheorghe Popa-Presedintele Fundatiei „Pentru Voi”, Georgiana Iliescu- coordonator programe Fundatia Vodafone Romania, Lia Lucia Epure-director Ziua de Vest si Focus Vest, Diana Andone- profesor multimedia UPT si alti colaboratori ai Fundatiei „Pentru Voi”.

La finalul evenimentului Bela Kamocsa si Johnny Bota de la Bega Blues Band au incantat publicul cu un scurt dar exceptional recital de blues.

http://www.agenda.ro/news/news/17485/fu ... tisti.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby desperados » Fri Apr 03, 2009 7:45 pm

Fotografii de la evenimentul din Iasi

Image
Image
Image
Image
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby dora » Fri Apr 03, 2009 8:53 pm

dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby desperados » Fri Apr 03, 2009 9:40 pm

la Iasi vremea a fost frumoasa ,a u fost fff multi copii cu autism si mai mari si mai mici ,am facut impreuna puzzle si am aratat ca existam
Au fost alaturi de noi si copii din gradinitele normale unde copii nosrtii sunt integrati
au fost autoritati ,presa studenti care au Facut voluntariat cred ca in total am fost 150 de persoane cel putin
dar in primul rand au fost copii cu autism adevaratele vedete ale acestei zile care au facut puzzl;e ul ajutati de colegii lor tipici intr o prima incercarede a fi impreuna
multumim celor de la ANCCAR iasi ,D nei Cristina Nichita care s a mo bilizat in a sustine cauza acestor copii
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby desperados » Fri Apr 03, 2009 9:48 pm

Cristina Nichita a vorbit ieri public, in premiera, despre copilul ei bolnav de autism

Autor: Claudia CRAIU
„Pentru mine, Stefan a fost o binecuvintare, deoarece cu ajutorul lui am inteles ca trebuie sa ma bucur de lucrurile marunte, de faptul ca ii spun «da pup, si el imi da»", a spus ea. Cristina Nichita s-a implicat ieri in campania dedicata copiilor cu autism din Iasi.

Parintii copiilor cu autism, dar si copilasi de gradinita, liceeni sau simpli ieseni au aniversat ieri, intr-un mod special, „Ziua Internationala de Constientizare a Autismului". Acestia s-au adunat in Piata Palatului, incepind cu ora 10, si au creat o funda de peste doi metri, din piese de puzzle, pe care le-au asezat in ordine chiar copilasii bolnavi de autism, ajutati de parinti sau de Mihaela Cuzuc, presedinta Asociatiei „Inca o sansa" si mama unui copil cu autism. „Campania «Impreuna invingem autismul» se desfasoara la nivel national, este o campanie de constientizare a problematicii copiilor cu autism, si se desfasora concomitent in patru orase mari: Iasi, Bucuresti, Craiova si Timisoara. Actiunea are loc cu ajutorul celor de la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Fundatia Romanian Angel Appeal impreuna cu Fundatia Vodafone Romania, care ne-a ajutat cu puzzle-ul", spune Mihaela Cuzuc, bucuroasa ca la eveniment au participat multi parinti si copii. „Aceasta participare este un semn ca oamenii incep sa isi asume destinul, acela de a avea un copil cu autism. Fiind o campanie de constientizare, speram ca glasul nostru sa fie auzit si de institutiile statului, care ar trebui sa sprijine copiii prin decontarea terapiilor care acum nu sint inca acceptate in Romania", adauga Cuzuc.

Unul dintre parintii care a acceptat boala copilului sau, inca din clipa in care a aflat, este creatoarea brandului Nichi Cristina Nichita, al carui baietel, Stefan, de sase ani, este diagnosticat inca de la un an cu autism. „Pentru mine, Stefan a fost o binecuvintare, deoarece cu ajutorul lui am inteles ca trebuie sa ma bucur de lucrurile marunte, de viata, de faptul ca ii spun lui Stefan «da pup» si el imi da. Am aflat ca este bolnav de autism cind avea un an. Si nu m-a speriat deloc aceasta veste. Am acceptat, si acum fac orice ca sa ii fie lui bine", spune Cristina Nichita, care nu a vorbit pina acum despre fiul ei nu pentru ca nu a dorit, ci pentru ca „nu m-a intrebat nimeni". Stefan, ca de altfel si fiica sa Madalina, sint mindria si bucuria creatoarei. Pentru el, dar si pentru ceilalti parinti care au copii bolnavi de autism, Cristina Nichita a acceptat sa se implice in campania de sprijin al copiilor cu autism. Ca urmare, tot ieri, la Motel Bucium Nichi Cristina Nichita si-a prezentat colectia intr-o maniera inedita. „Am vorbit cu doamnele de afaceri, membre in Patronatul Sfera, carora le-am propus sa fie ele, alaturi de fiicele lor, modelele care vor purta haine noastre, si multe au acceptat", spune Cristina Nichita. Evenimentul caritabil de la Motel Bucium, care are drept finalitate stringerea de fonduri pentru un microbuz de care copiii bolnavi de autism au nevoie pentru a merge la scoala si sa participe la actiunile ANCAAR, filiala Iasi, a fost organizat ANCAAR, prin presedinta acestei organizatii, Carmen Gherca, mama lui Robert, de 13 ani, bolnav de autism, de organizatia „Inca o sansa", dar si cu sprijinul Primariei Iasi, al Fundatiei Romanian Angel Appeal, FDSC, al Fundatiei Vodafone Romania si al Fundatiei pentru Voi.
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby dora » Mon Apr 06, 2009 4:59 pm

Autismul - o boala putin cunoscuta chiar de catre medici- Alexandru Arsene
Data: Aprilie 3, 2009
Print Email

Nepasare care doareIeri, la sala mica a prefecturii, in prezenta subprefectului Mircea Nistor, a inspectorului pe probleme de invatamant special din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, Aurica Draghici, a directorului Scolii Speciale, Corina Purcariu, a reprezentantului Universitatii Valahia din Targoviste, secretar stiintific Petre Mars, a reprezentantei Directiei de Sanatate Publica Dambovita, Ivona Nita si a altor reprezentanti de institutii abilitate in ajutorarea persoanelor suferind de autism, a fost marcata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului in cadrul campaniei “Impreuna invingem autismul !”
Autismul este o tulburare severa de dezvoltare de natura neurobiologica, apare fie la nastere fie la varsta de 18 luni-2 ani a copilului.

Cum poate fi recunoscut autismul?

Prin comportamentul mai deosebit al copilului, parintii isi dau seama ca ceva nu-i in regula. Bebelusul pare diferit chiar de la nastere, nu ii observa pe cei din jur, se concentreaza pe un obiect pe o perioada lunga de timp, este foarte tacut sau plangacios. Daca au avut o dezvoltare normala intre 1 si 3 ani cand au inceput sa vorbeasca, treptat isi pierd achizitiile verbale, devin retrasi, sunt autoagresivi ori nesociabili.Ca posibile semne ale autismului sunt urmatoarele: copilul nu spune nici un cuvant pana la 16 luni, nu arata cu degetul pana la 18 luni, nu combina doua cuvinte pana la doi ani, nu raspunde la nume, isi pierde limbajul sau abilitatile sociale. Alte semne sunt: contact vizual redus, nu stie sa se joace cu jucariile, se ataseaza de o jucarie sau obiect anume, are activitati (deschidere si inchidere repetata a usilor, invartitul in jurul propriei axe, fluturarea si privitul mainilor), nu zambeste, nu raspunde la stimuli auditivi.

Presedintele Asociatiei de sprjin pentru copii si tineri Aura Mundi Dambovita spune ca medicii pediatri si medicii de familie ar trebui sa avertizeze parintii cand observa vreo problema “ dar din pacate acestia sunt foarte putin informati sau instruiti cu privire la aceasta afectiune. Efectul : foarte putini copii sunt diagnosticati devreme, adica la un an si jumatate - doi, atunci cand au cele mai mari sanse de recuperare”.


Desi statistic nu prea exista, cu aproximatie, numarul celor diagnosticati cu autism este de 116, insa pe langa aceste cazuri sunt foarte multi inca nediagnosticati.La nivel national sunt in jur de 3.000, jumatate cu retard.
Cifrele denota ca autismul e mai de intalnit ca diabetul, SIDA, cancerul sau sindromul DOWN.
Exista in Targoviste o scoala speciala in cadrul careia functioneaza doua clase unde invata copii autisti: clasele I si a II-a. Cu ei lucreaza un psiholog, un logoped, un invatator, un educator pentru a-i obisnui cu deprinderi si acumularea de cunostinte teoretice.
Toate acestea insa costa, iar o normare corecta a personalului ar insemna un numar mare de specialisti pe care nu-i avem si care costa si foarte mult, a punctat directorul Scolii Speciale din Targoviste, Corina Purcariu.

Mai raman si gravele deficiente de mentalitate ale celei mai mari parti a populatiei care considera copiii autisti ca fiind nebuni.
http://www.ziardambovita.ro/index.php?c ... leid=20060
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu May 07, 2009 2:33 pm

Mesaj cu ocazia Zilei mondiale de constientizare asupra problematicii autismului
01.04.2009

Desemnand ziua de 2 aprilie ca Ziua Mondiala a Constientizarii asupra Problematicii Autismului, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a coalizat eforturile internationale de promovare pentru o mai buna intelegere a problematicii autismului.

Evenimentul de anul acesta este marcat prin prelegeri, sedinte, proiectii, spectacole muzicale, conferinte video, lucrari de arta si alte activitati organizate de familia Natiunilor Unite impreuna cu o serie larga de parteneri.Intampin cu bucurie acest cor international de voci, din ce in ce mai mare, care face apel la actiune pentru a le permite copiilor si persoanelor cu autism sa duca o viata bogata si plina de sens. Nu este un vis indepartat; e o realitate care poate fi atinsa prin promovarea perceptiilor pozitive vis-a-vis de autism, precum si printr-o mai mare intelegere sociala a acestei provocari.

Am vazut rezultatele oamenilor care depun permanent eforturi pentru atingerea acestui obiectiv. Anul trecut, Natiunile Unite au gazduit un concert al trupei rock Rudely Interrupted ai carei membri sufera de diferite dizabilitati, inclusiv de autism. Ei au adus publicul la picioarele lor prin cantece calde, comunicative si au aratat, prin bucuria nedisimulata a prestantei lor, cat de multe lucruri pot oferi lumii persoanele cu deficiente.

Cuvintele solistului Rory Burnside au fost deosebit de graitoare. “Sfatul meu adresat copiilor care au o forma de deficienta este: nu va dati batuti. Folositi-o ca pe un atu, nu ca pe o slabiciune. O lumina rosie poate duce la o sumedenie de lumini verzi si cateva lumini portocalii. Iar luminile rosii nu sunt decat un test. Exista cu siguranta mai multe lumini verzi si portocalii.”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Constientizarii asupra Problematicii Autismului, sa ne insusim si sa impartim acest spirit si sa intensificam eforturile globale pentru a fi siguri ca persoanele si copiii cu autism de pretutindeni pot beneficia de un mediu care sa-i sprijine pentru a-si atinge pe deplin potentialul si pentru a contribui activ la societate.


http://www.onuinfo.ro/secretar_general/articole/509/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Nov 09, 2009 1:16 pm

DEZBATERI PARLAMENTARE
Şedinţa Senatului din 6 aprilie 2009
2. Declaraţii politice prezentate de doamnele şi domnii senatori:
2.2 Doina Silistru (PSD) - prezentarea în rezumat a declaraţiei politice având ca temă Ziua Mondială a Luptei împotriva Autismului;


Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................
Doamna senator Doina Silistru, Grupul parlamentar al Alianţei politice PSD+PC, se pregăteşte domnul senator Mircea Diaconu, Grupul parlamentar al PNL.

Doamna senator Doina Silistru, vă rog.

Doamna Doina Silistru:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Declaraţia mea politică se referă la ziua de 2 aprilie, care este declarată Ziua Mondială de Luptă împotriva Autismului.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Autismului a fost declarată de Adunarea Generală a ONU la data de 18 decembrie 2007, cu scopul de a sensibiliza opinia publică mondială asupra acestei maladii şi pentru a insista asupra importanţei unui diagnostic şi a unui tratament timpuriu.

Medicii neurologi spun că micuţii cu autism nu suferă de o boală psihică, ci de o tulburare severă de dezvoltare de natură neurobiologică care-i interiorizează şi îi face să trăiască într-o lume a lor.

Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare cunoscut sub numele de tulburări din spectrul autismului - TSA.

Persoanele cu autism nu ajung să înţeleagă că oamenii au informaţii, sentimente şi scopuri diferite de ale lor, vor fi incapabile să înţeleagă sau să anticipeze acţiunile celorlalţi oameni, sunt condamnate să nu se poată integra în colectivitate.

Tulburarea se manifestă în prima copilărie, între un an şi jumătate şi trei ani, nu poate fi diagnosticată la naştere pentru că semnele nu apar sau nu pot fi uşor identificate înainte de 18 luni.

În ultimii ani, cercetătorii recunosc tot mai mult faptul că se pot observa anumiţi "precursori" ai acestor tipare comportamentale în etape de dezvoltare ale copilului mult mai timpurii, numărul de instrumente care încearcă să detecteze autismul la vârste mai mici de 18 luni fiind şi el în creştere.

Uneori există o perioadă de dezvoltare aparent normală, după care copilul se izolează şi pierde din abilităţile dobândite.

Poate fi vorba de o pierdere a utilizării cuvintelor folosite de copil până atunci, de pierderea contactului vizual, a interesului pentru joc sau de retragere socială.

În mod obişnuit, autismul este diagnosticat mai devreme mai ales dacă este acompaniat de retard mintal şi este mai puţin diagnosticat printre copiii şi adolescenţii cu o inteligenţă medie sau superioară mediei.

Răspândirea bolii este de aproximativ 6 la 1.000 de persoane şi este de trei sau de patru ori mai des întâlnită la băieţi decât la fete.

Unul din 150 de copii din întreaga lume suferă de autism, unul din 104 băieţi are tulburări din spectrul autist şi 67 de copii sunt diagnosticaţi zilnic cu asemenea tulburări.

Un caz nou de autism este descoperit la fiecare 20 de minute şi mult mai mulţi copii vor fi diagnosticaţi în acest an cu autism decât cu SIDA, diabet sau cancer.

Deşi există o componentă genetică, transmiterea autismului nu respectă un model clar.

Expunerea fătului la virusul rubeolei, la alcool şi acid valproic poate produce autism.

Expunerea la thalidomida în zilele 20-24 de sarcină produce boala.

Prin intervenţii specializate se pot obţine rezultate ameliorate.

În România nu se ştiu foarte multe despre autism.

Pe cât de puţine sunt cunoştinţele despre această afecţiune, pe atât de slab este ajutorul pe care îl primesc copiii autişti.

Din păcate, nu există centre specializate de tratare a autismului.

Asigurarea unui asemenea tratament necesită costuri foarte mari, aproape imposibile pentru un părinte cu un venit mediu.

Mai mult de 3.000 de copii sunt diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, potrivit estimărilor specialiştilor.

Dintre aceştia, doar 1.000 urmează tratamente.

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile a lansat în noiembrie 2008 programul numit "Împreună învingem autismul!", o campanie de strângere de fonduri concepută pentru ca toţi copiii cu aceste tulburări să înceapă sau să continue terapia ABA, respectiv Analiza Comportamentală Aplicată, recunoscută pe plan mondial ca fiind un tratament eficient pentru recuperare.

Potrivit reprezentanţilor fundaţiei, terapia unui copil cu autism costă cel puţin 1.000 de euro lunar, bani necesari pentru plata materialelor şi a terapeuţilor.

Statul român oferă părinţilor copiilor cu autism un ajutor de handicap de numai 500 de lei pe lună.

Deocamdată, nu există un tratament biomedical al autismului.

Dintre toate terapiile existente, ABA, respectiv Analiza Aplicată a Comportamentului, este un program de învăţare care lucrează sistematic la înlăturarea "trăsăturilor"

autismului până când copilul nu mai îndeplineşte condiţiile necesare pentru a se considera că are această afecţiune.

Cei mai mulţi părinţi care perseverează cu programul timp de doi până la trei ani pot să-şi canalizeze cu succes copiii către normalitate.

Cercetările au indicat că intervenţia comportamentală timpurie, de cel puţin doi ani, la vârsta preşcolară poate aduce îmbunătăţiri semnificative ale IQ-ului şi abilităţilor de limbaj pentru foarte mulţi copii cu tulburare din spectrul autist.

Imediat ce autismul este diagnosticat, intervenţia comportamentală poate începe.

Programele eficiente se focalizează pe dezvoltarea comunicării, abilităţilor sociale şi cognitive.

Stimaţi colegi,

Ziua Mondială de Luptă împotriva Autismului are ca obiectiv fundamental informarea publică şi conştientizarea faţă de problematica autismului.

Cu puţin timp în urmă, cei care sufereau de autism erau marginalizaţi, plasaţi în instituţii sau consideraţi cazuri de netratat, cauze pierdute.

Astăzi, din păcate, această realitate este încă răspândită în multe părţi ale lumii.

Aceşti copii, băieţi şi fete, au nevoie de intervenţie urgentă, cum ar fi acordarea de sprijin pentru dezvoltarea comunicării şi a trăsăturilor sociale şi cognitive.

Autismul afectează copii din toate ţările, indiferent de rasă, credinţă, nivel educaţional sau venituri.

Din această cauză este important ca societatea, în ansamblu, clasa politică şi experţii, în special, să fie mai implicaţi, empatici şi mai deschişi în faţa acestor probleme şi împreună să încercăm aducerea acestor copii în lumea reală, indiferent de costurile pe care le vom plăti.

Declaraţia politică este mai amplă, dar a fost depusă la secretariat.

Mulţumesc.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulţumim, doamna senator.

................................................
Doamna Doina Silistru:

Ziua Mondială de Luptă împotriva Autismului a fost declarată de Adunarea Generală a ONU la data de 18 decembrie 2007, cu scopul de a sensibiliza opinia publică mondială asupra acestei maladii şi pentru a insista asupra importanţei unui diagnostic şi a unui tratament timpuriu.

Medicii neurologi spun că micuţii cu autism nu suferă de o boală psihică, ci de o tulburare severă de dezvoltare de natură neurobiologică care-i interiorizează şi îi face să trăiască într-o lume a lor.

Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare cunoscut sub numele de tulburări din spectrul autismului - TSA.

Persoanele cu autism nu ajung să înţeleagă că oamenii au informaţii, sentimente şi scopuri diferite de ale lor, vor fi incapabile să înţeleagă sau să anticipeze acţiunile celorlalţi oameni, sunt condamnate să nu se poată integra în colectivitate.

Tulburarea se manifestă în prima copilărie, între un an şi jumătate şi trei ani.

Nu poate fi diagnosticată la naştere pentru că semnele nu apar sau nu pot fi uşor identificate înainte de 18 luni.

În ultimii ani, cercetătorii recunosc tot mai mult faptul că se pot observa anumiţi "precursori" ai acestor tipare comportamentale în etape de dezvoltare ale copilului mult mai timpurii, numărul de instrumente care încearcă să detecteze autismul la vârste mai mici de 18 luni fiind şi el în creştere.

Uneori există o perioadă de dezvoltare aparent normală, după care copilul se izolează şi pierde din abilităţile dobândite.

Poate fi vorba de o pierdere a utilizării cuvintelor folosite de copil până atunci, de pierderea contactului vizual, a interesului pentru joc sau de retragere socială.

În mod obişnuit, autismul este diagnosticat mai devreme mai ales dacă este acompaniat de retard mintal şi este mai puţin diagnosticat printre copiii şi adolescenţii cu o inteligenţă medie sau superioară mediei.

În trecut, autismul era considerat o tulburare rară.

Acum este acceptat faptul că această tulburare nu este atât de rară (autismul se întâlneşte mai des decât sindromul Down sau paralizia cerebrală, de exemplu).

În întreaga lume 5 din 10.000 de persoane au autism clasic, "autismul lui Kanner", iar aproximativ 20 din 10.000 de persoane au tulburări din cadrul întregului spectru al autismului, după Wing şi Gould (1970).

Simptome obişnuite ale autismului sunt acţiunile repetitive/monomane, contactul şi comunicarea limitată cu alte persoane şi interesele foarte restrânse.

Răspândirea bolii este de aproximativ 6 la 1.000 de persoane şi este de trei sau de patru ori mai des întâlnită la băieţi decât la fete.

Există diferite grade de autism, de la cel sever, care implică adesea şi handicap mintal, până la forme de autism care îi permit persoanei să ducă o viaţă relativ normală.

Unul din 150 de copii din întreaga lume suferă de autism, unul din 104 băieţi are tulburări din spectrul autist şi 67 de copii sunt diagnosticaţi zilnic cu asemenea tulburări.

Un caz nou de autism este descoperit la fiecare 20 de minute şi mult mai mulţi copii vor fi diagnosticaţi în acest an cu autism decât cu SIDA, diabet sau cancer.

Specialiştii atrag atenţia asupra semnelor care pot arăta că un copil este în risc sau ar trebui evaluat pentru ca el să aibă o dezvoltare normală:

Fără zâmbete largi sau alte expresii calde de afecţiune către vârsta de 6 luni şi după.
Lipsa răspunsului la sunete, zâmbete sau alte expresii faciale până la vârsta de 9 luni şi după.
Lipsa primelor semne de limbaj până la 12 luni.
Fără răspuns la gesturi cum ar fi: a arăta cu degetul, a privi, a căuta sau a face cu mâna până la 12 luni şi după.
Lipsa oricărui cuvânt până la 16 luni.
Lipsa unor propoziţii din două cuvinte, cu sens (fără imitaţie sau repetiţie), până în 24 luni.
Lipsa răspunsului când copilul este strigat, de la 10 luni şi după.
Orice pierdere a limbajului sau a abilităţilor sociale la orice vârstă.
Deşi există o componentă genetică, transmiterea autismului nu respectă un model clar.

Expunerea fătului la virusul rubeolei, la alcool şi acid valproic poate produce autism.

Expunerea la thalidomida în zilele 20-24 de sarcină produce boala.

Prin intervenţii specializate se pot obţine rezultate ameliorate.

În România nu se ştiu foarte multe despre autism.

Pe cât de puţine sunt cunoştinţele despre această afecţiune, pe atât de slab este ajutorul pe care îl primesc copiii autişti.

Din păcate, nu există centre specializate de tratare a autismului.

Asigurarea unui asemenea tratament necesită costuri foarte mari, aproape imposibile pentru un părinte cu un venit mediu.

Mai mult de 3.000 de copii sunt diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, potrivit estimărilor specialiştilor.

Dintre aceştia, doar 1.000 urmează tratamente.

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile a lansat în noiembrie 2008 programul numit "Împreună învingem autismul!", o campanie de strângere de fonduri concepută pentru ca toţi copiii cu aceste tulburări să înceapă sau să continue terapia ABA, respectiv Analiza Comportamentală Aplicată, recunoscută pe plan mondial ca fiind un tratament eficient pentru recuperare.

Potrivit reprezentanţilor fundaţiei, terapia unui copil cu autism costă cel puţin 1.000 de euro lunar, bani necesari pentru plata materialelor şi a terapeuţilor.

Statul român oferă părinţilor copiilor cu autism un ajutor de handicap de numai 500 de lei pe lună.

Deocamdată, nu există un tratament biomedical al autismului.

Dintre toate terapiile existente, ABA, respectiv Analiza Aplicată a Comportamentului, încercată pentru prima dată de dr.Ivar Lovaas de la UCLA în anii '60, este un program de învăţare care lucrează sistematic la înlăturarea "trăsăturilor" autismului până când copilul nu mai îndeplineşte condiţiile necesare pentru a se considera că are această afecţiune.

Sistemul este foarte intensiv, dar s-a dovedit a avea extrem de mult succes în aproape toate cazurile de autism.

Sistemul de învăţare ABA divide orice sarcină în sarcini mai mici şi pune un accent foarte mare pe răsplătirea copilului atunci când lucrează bine.

Nu există nicio pedeapsă fizică în tot sistemul.

Terapia începe într-o structură foarte rigidă, dar în mod gradat ia forma unui mediu tipic de şcoală.

Cei mai mulţi părinţi care perseverează cu programul timp de doi până la trei ani pot să-şi canalizeze cu succes copiii către normalitate.

Cercetările au indicat că intervenţia comportamentală timpurie, de cel puţin doi ani, la vârsta preşcolară poate aduce îmbunătăţiri semnificative ale IQ-ului şi abilităţilor de limbaj pentru foarte mulţi copii cu tulburare din spectrul autist.

Imediat ce autismul este diagnosticat, intervenţia comportamentală poate începe.

Programele eficiente se focalizează pe dezvoltarea comunicării, abilităţilor sociale şi cognitive.

Cercetătorii americani au descoperit că pacienţii care îşi fac tratamentul într-o cameră de decomprimare dezvoltă anumite abilităţi de socializare.

Studiul nu a reuşit să demonstreze că rezultatul pozitiv poate fi obţinut pe termen lung, dar ameliorează starea pacienţilor într-un timp foarte scurt.

Oxigenul reduce inflamaţiile din creier şi permite o circulaţie mai bună a sângelui.

La cercetare au participat 62 de copii cu vârste cuprinse între doi şi şapte ani.

După 40 de ore de terapie, aceştia au dezvoltat mai multe abilităţi de comunicare.

Tratamentul este însă costisitor, pentru că o astfel de cameră costă între 14.000 şi 17.000 de dolari.

Stimaţi colegi,

Ziua Mondială de Luptă împotriva Autismului are ca obiectiv fundamental informarea publică şi conştientizarea faţă de problematica autismului.

Cu puţin timp în urmă, cei care sufereau de autism erau marginalizaţi, plasaţi în instituţii sau consideraţi cazuri de netratat, cauze pierdute.

Astăzi, din păcate, această realitate este încă răspândită în multe părţi ale lumii.

Aceşti copii, băieţi şi fete, au nevoie de intervenţie urgentă, cum ar fi acordarea de sprijin pentru dezvoltarea comunicării şi a trăsăturilor sociale şi cognitive.

Autismul afectează copii din toate ţările, indiferent de rasă, credinţă, nivel educaţional sau venituri.

Din această cauză este important ca societatea, în ansamblu, clasa politică şi experţii, în special, să fie mai implicaţi, empatici şi mai deschişi în faţa acestor probleme şi împreună să încercăm aducerea acestor copii în lumea reală, indiferent de costurile pe care le vom plăti.

Mulţumesc.

http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.sten ... 2,02&idl=1
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Previous

Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron