2 Aprilie 2009 Ziua de Constientizare a Autismului

Moderators: camel, moderators

2 Aprilie 2009 Ziua de Constientizare a Autismului

Postby somalezu » Sat Mar 28, 2009 12:57 pm

Joi, 2 Aprilie 2009, cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, in cadrul campaniei "Impreuna invingem autismul!" vor fi organizate o serie de evenimente cu scopul de a creste gradul de cunoastere a acestei afectiuni in Romania.

Pe data de 18 decembrie 2007, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat rezolutia 62/139, initiată de Statul Qatar, prin care ziua de 2 Aprilie este declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului - World Autism Awareness Day (WAAD). Rezolutia World Autism Awareness Day incurajeaza toate statele membre ale Natiunilor Unite sa ia masuri pentru cresterea constientizarii autismului in randul societatii si sa incurajeze diagnosticul precoce si interventia timpurie. Totodata, este manifestata profunda ingrijorare cu privire la incidenta crescuta a autismului in randul copiilor din toate regiunile lumii si la consecintele si provocarile acestei incidente in ceea ce priveste dezvoltarea.

Campania "Impreuna invingem autismul!", care se desfasoara in perioada noiembrie 2008 - aprilie 2009 este initiata de Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si impreuna cu partenerul oficial, Fundatia Vodafone Romania. Initiatori locali: ANCAAR Craiova, Asociatia "Inca o Sansa" - Iasi, autism.gamara.ro - Timisoara si Asociatia Copiilor cu Autism "Dincolo de Cuvinte" - Timisoara.

Activitatea centrala pe care o vom organiza pe 2 Aprilie este reprezentata de montarea unui puzzle sub forma de funda impreuna cu parinti, copii, voluntari si sustinatori. Funda puzzle este simbolul campaniei internationale de constientizare a autismului. De ce puzzle? Pentru ca puzzle-ul reflecta misterul si complexitatea autismului. Culorile si formele variate reprezinta diversitatea oamenilor si a familiilor care se confrunta cu această afectiune. Funda, insa, are o luminozitate care semnifica speranta - speranta ca prin cresterea constientizarii autismului si prin interventie timpurie si tratamente adecvate, persoanele cu autism vor avea o viata mai implinita si completa.

Piesele puzzle vor contine informatii despre autism si vor fi montate in 4 orase din tara astfel:
- Bucuresti: ora 11:00, Parcul Coltea, Piata Universitatii (iesirea de metrou spre Spitalul Coltea)
- Craiova: ora 14:00, Piata publica, Mihai Viteazul
- Iasi: ora 10:00, Piata Palatului
- Timisoara: ora 10:00, Piata Operei

Organizatii partenere: Fundatia Children in Distress - Bucuresti, Fundatia Pentru Voi - Timisoara, Centrul pentru Educatie Incluziva "Paul Popescu Neveanu" Timisoara, ANCAAR Iasi.

Sustinatori: Anchor Grup, Cocor Media Channel, Curtea Veche, Fan Courier, Iulius Mall, Librariile Carturesti, Opera Nationala Romana Timisoara, Primariile din Bucuresti, Craiova, Iasi si Timisoara, Zoom TV.

In curand veti putea citi mai multe despre evenimentele campaniei din luna aprilie pe site-ul: www.invingemautismul.ro Informatii suplimentare la: office@invingemautismul.ro, persoana de contact: Viorelia Ciuciur.
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby somalezu » Mon Mar 30, 2009 3:44 pm

Inca o invitatie, de data aceasta de la Asociatia Autism Romania :

Eu şi Tu ALĂTURI
şi
„Poveştile minunate, frumos colorate”

Invitaţie
Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientiezare a Autismului, pe 2 aprilie, ora 16, în Cismigiu, AUTISM ROMANIA- Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, cu sprijinul Teatrului Ion Creangă, organizează şi vă invită la un eveniment interactiv dedicat copiilor cu autism şi invitaţilor lor: prieteni, colegi, profesori, copii din parc, părinţi şi bunici ai acestora.
Ce veţi putea vedea şi face atunci acolo?
�� Veţi putea viziona spectacolul „Poveşti minunate, frumos colorate”, pe care actorii Teatrului Ion Creangă îl vor oferi minunaţilor noştri copii şi tuturor celor care le sînt ALĂTURI;
�� Copiii care doresc pot fi pictaţi pe faţă de către actorii Teatrului Ion Creangă;
�� Veţi putea vedea desene ale copiilor cu autism adunate într-o miniexpoziţie şi care va fi imbogăţită la faţa locului. Şi pentru ca expoziţia să fie cît mai bogată, dragi copii (şi părinţi sau profesori), vă aşteptăm să veniţi cu lucrările voastre (ale copiilor voştri): desene, picturi, decoraţiuni de tot felul, felicitări sau fotografii făcute de voi, versuri scrise sau ..desenate, etc , pe care să le expunem pe loc. Astfel Ceilalţi ne pot cunoaşte mai bine capacităţile şi talentele şi aprecia pe măsură.
�� Copiii noştri cu autism, împreună cu toţi ceilalţi copii prezenţi, vor putea participa la un ‚atelier de creaţie’ (desen) în aer liber — un exerciţiu de interacţiune, prilej cu care se vor cunoaşte mai bine între ei, vor putea fi ALĂTURI, aşa cum este şi firesc să fie în viaţa de zi cu zi .
Vă aşteptăm cu drag, aşadar, alături de noi, joi, pe 2 aprilie, la ora 16, în chioscul din Cişmigiu!
Gazdele, adică copiii cu autism, împreună cu părinţii sau profesorii, sînt aşteptaţi cu 15 minute mai devreme pentru a avea timp să îşi expună lucrările ce vor impresiona, sîntem siguri, publicul.
Vă doresc o Primavară minunată şi o lună de maximă vizibilitate pentru persoanele cu Autism!
Liuba Iacoblev
Preşedinte
AUTISM ROMANIA
www.autismromania.ro
Copiii cu autism sunt, înainte de toate, copii şi merită şi au dreptul să beneficieze de toate oportunităţile de care beneficiază toţi ceilalţi oameni în societatea noastră, să fie inteleşi şi respectaţi şi să trăiască fericiţi.
Aceleaşi sperante şi aşteptări le avem şi pentru tinerii şi adulţii cu autism.
În decembrie 2007 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat ziua de 2 Aprilie drept Zi Internaţională de Conştientizare a Autismului. Această zi este sărbătorită în întreaga lume, prilej cu care vocile a milioane de oameni afectaţi de autism şi ale familiilor lor sunt auzite. Doar în Europa se estimează a fi 5 milioane de persoane afectate. În România nu există nici o statistică oficială nici în ceea ce ii priveşte numărul de copii, cu atât mai puţin cel al adulţilor, întrucât, după 18 ani, ei primesc alte diagnostice, neadecvate, în general de boală psihică: psihoză-schizofrenie. Dar după ratele internaţionale de prevalenţă, putem estima că ar fi peste 30.000 de copii afectaţi de o Tulburare din Spectrul Autismului. Numărul celor afectaţi de TSA este mai mare decît al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby Milena » Mon Mar 30, 2009 9:28 pm

Asociaţia Autism Transilvania (AAT) vă invita joi, 2 aprilie, la un eveniment dedicat Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului.

Manifestarea va debuta la ora 12, printr-o conferinţă de presă, şi va continua, de la ora 13, cu o prezentare a activităţii AAT din ultimul an. Acestea se vor desfăşura în Sala Beijing a hotelului City Plaza ****, de pe strada Sindicatelor, nr. 9 – 11, din Cluj-Napoca.

De asemenea, tot în cursul zilei de joi, elevii Colegiului Naţional “George Bariţiu” din Cluj-Napoca vor împărţi în oraş 2.000 de fluturaşi cu informaţii despre autism si AAT, cu scopul de a informa comunitatea locala cu privire la incidenta si gravitatea acestei afectiuni, dar si de a sublinia importanta unei interventii terapeutice adecvate si incepute cat mai de timpuriu.

Va multumim si va asteptam la eveniment.
Mara - aprilie 2000; diagnostic: autism infantil; alte observatii: prematur gradul III
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby somalezu » Tue Mar 31, 2009 1:02 pm

Inca un eveniment organizat joi :

Invitatie

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (A.I.T.A.) va invita joi, 2 aprilie sa invatam si sa ne jucam alaturi de copiii cu autism.

In lume exista peste 67 de milioane de persoane care prezinta tulburari de spectru autist si conform acelorasi statistici in Romania sunt peste 30.000 de copii (ne)diagnosticati cu tulburari din spectrul autist.
2 aprilie este Ziua Internationala a Constientizarii Autismului, motiv pentru care invitam alaturi de noi pe copii alaturi de parintii lor, terapeuti si profesori in parc.
Copilul cu autism are nevoie de terapie pentru a supravietui demn in sociaetatea in care traieste, iar in procesul terapeutic este implicat parintele, terapeutul, educatoarea si profesorul de la clasa.

AITA, in parteneriat cu Scoala Speciala nr. 4 si Scoala Speciala nr. 6 lupta pentru educatia si terapia copiilor cu tulburari de spectru autist. Prin proiectele si actiunile noastre ne dorim ca lumea din jur sa devina constienta ca autismul exista printre noi si ca toti copiii cu autism au dreptul la educatie si au nevoie de terapie.

Invitam asadar pe copii si terapeuti sa ne jucam, pe parinti si profesori sa discutam, pe terapeuti si profesori sa ne cunoastem si sa facem front comun in lupta cu autismul.

Parteneri: Scoala Speciala nr. 4 Bucuresti si Scoala Speciala nr. 6 “Sf. Nicolae Bucuresti

Ssutinatori ai evenimentului: Cafeneaua Actorilor

Evenimentul va avea loc joi 2 aprilie, incepand cu ora 10, in parcul Tineretului, la Cafeneaua Actorilor, pe lac.


Va asteptam cu drag,
http://autismro.com
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby seba8nst » Wed Apr 01, 2009 7:18 pm

Invitaţie

Joi, 2 Aprilie 2009, cu ocazia "Zilei mondiale de conştientizare asupra problematicii autismului"/"World Autism Awarness Day", stabilită de către Organizaţia Naţiunilor Unite, din care face parte şi România, Asociaţia de sprijin pentru copii şi tineri cu autism Aura Mundi Dâmboviţa organizează două evenimente care să marcheze această zi.
Primul eveniment este organizat sub patronajul Prefecturii Dâmboviţa şi constă într-o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, printre care vor fi Prefectura Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria Târgovişte, Direcţia de asistenţă socială şi Consiliul Local Târgovişte, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, Spitalele judeţean şi municipal/secţiile de neuropsihiatrie, Direcţia pentru Protecţia Copilului Dâmboviţa, Inspectoratul pentru persoane cu handicap şi Direcţia Muncii Dâmboviţa, Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa şi Şcoala specială Târgovişte, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa şi Poliţia Târgovişte, Universitatea Valahia din Târgovişte. Această întâlnire informativă va avea loc în sala mică a Prefecturii de la etajul 1, începând cu ora 10.00, scopul fiind discutarea problemelor cu care se confruntă atât familiile celor diagnosticaţi cu autism, cât şi cele cu care se confruntă instituţiile care au atribuţii în acest domeniu.
Al doilea eveniment este o întâlnire cu părinţi ai unor copii şi tineri cu autism din judeţul nostru, întâlnire ce va avea loc începând cu ora 13.00 în sala de audienţe/căsătorii a Primăriei Târgovişte (corp B, parter).
Vă invităm să participaţi la aceste evenimente şi vă rugăm să ne sprijiniţi în mediatizarea lor.
Cu respect şi prietenie,
Sebastian Niţă,
preşedintele Asociaţiei de sprijin pentru copii şi tineri Aura Mundi Dâmboviţa
seba8nst
 
Posts: 209
Joined: Sat Oct 16, 2004 8:46 pm

Postby dora » Wed Apr 01, 2009 9:59 pm

2 aprilie - Ziua Mondială a Autismului
1-04-2009
Mîine, 2 aprilie este Ziua Mondială a Autismului. Cu această ocazie, părinţii şi voluntarii din cadrul Asociaţiei AUTISM Baia Mare vor fi prezenţi în P-ţa Revoluţiei pentru a marca această zi, printr-o campanie de informare ce constă în distribuirea a 5000 de fluturaşi ce cuprind informaţii despre autism. Campania se va desfăşura săptămîna aceasta, între orele 11-16. În acelaşi timp, psihologul Paul Moroşanu din Bucureşti va consulta cîte doi copii cu autism, pe zi. Astfel de manifestări se vor desfăşura în întreaga ţară, acolo unde există înfiinţate asemenea asociaţii. (IBM)

http://www.graiul.ro/?p=11190
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Apr 01, 2009 10:07 pm

Ziua Internaţională a Conştientizării AutismuluiPe 2 aprilie 2009, zi declarată „Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului”, Centrul de Zi „Delfinul” pentru copii cu autism organizează o acţiune de promovare a imaginii, intereselor şi drepturilor copiilor cu autism.

Acţiunea se va desfăşura începând cu ora 10.30, în cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 29, din Str. Radu Negru Nr. 3 şi va consta în activităţi comune, recreative şi de socializare a celor doisprezece copii integraţi în Centrul de Zi „Delfinul”, alături de copiii care frecventează grădiniţa de masă.

Prin desfăşurarea acestei acţiuni, se vor urmări şi familiarizarea cadrului didactic cu problematica şi specificul tulburărilor de spectru autist şi identificarea oportunităţilor de integrare a copiilor autişti în sistemul de învăţământ.

Pentru informaţii suplimentare: 0751185899 Coordonator - Psiholog Bogdan Lepădatu

Asociaţia Betania Bacău
Centrul de Zi „Delfinul”
www.asociatiabetania.ro/delfinul
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Apr 01, 2009 10:14 pm

Timisoara, 1 aprilie 2009

Fundatia Pentru Voi organizeaza in 2 aprilie, cu prilejul Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, premierea concursului "Left is right - Un tanar cu autism, coleg cu mine?", care va avea loc de la ora 19.30, in spatiul Caffe Mezzo din incinta Iulius Mall Timisoara demisol.

Ziua de 2 Aprilie a fost declarata la data de 18 decembrie 2007, de catre Natiunile Unite, Ziua Internationala pentru Constientizarea Autismului si anul acesta este pentru prima oara cand este celebrata in Romania.

Invitam pe aceasta cale toti timisorenii sa se alature campaniei noastre, participand la premierea din 2 aprilie. Aici vor avea ocazia de a afla mai multe informatii despre spectrul autist si vor putea admira lucrarile tinerilor inscrisi in concursul de creatie "Left is right", a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei "Pentru Voi".

In concurs s-au inscris 79 lucrari la cele 5 sectiuni: eseu, poezie, fotografie, pictura, desen. Cele 35 de lucrari preselectate au fost cuprinse timp de o saptamana intr-o expozitie in incinta Iullius Mall. Cu ajutorul generosilor sponsori am reusit strangerea unor premii in valoare de peste 9500 lei cuprinzand: 3 calculatoare, produse de igiena corporala, confectii, rucsaci, seturi de desen, sepci, tricouri.

Marele premiu, constand intr-un laptop Logngo Vodafone, va fi inmanat de primarul municipiului Timisoara, d-nul Gheorghe Ciuhandu. La eveniment vor mai lua parte Georgiana Iliescu, coordonator programe Fundatia Vodafone Romania, Lia Lucia Epure, director Ziua de Vest si Focus Vest, Robert Serban, scriitor, Diana Andone, profesor multimedia UPT, precum si alti prieteni si colaboratori ai Fundatiei Pentru Voi.

In incheiere, formatia Bega Blues Band ne va incanta cu piese de blues, intr-un recital de exceptie!

Va asteptam sa impartasiti alaturi de noi si de participantii la concurs, emotia si bucuria momentului!

Cu consideratie,

Laila Onu

Director executiv

http://www.comunicatemedia.ro/Invitatie ... 25526.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Apr 01, 2009 10:23 pm

Mihaela Popa atrage atentia asupra fenomenului autismuluiSenatorul PD-L Mihaela Popa a atras atentia, intr-o declaratie politica sustinuta in plen, asupra fenomenului autismului in rindul copiilor.

Declaratia politica integrala:

Saptamana aceasta, pe 2 aprilie, marcam Ziua Mondiala pentru Constientizarea Autismului. De aceea doresc sa supun atentiei dvs. situatia dramatica in care se afla mii de persoane din tara noastra, copii diagnosticati cu autism.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii, in Romania exista in prezent aproximativ 3.100 de copii diagnosticati. Insa, din nefericire, nu avem o baza de date centralizata la nivel national, care sa ne ofere amploarea fenomenului.

De aceea, cred ca numarul persoanelor care sufera de aceasta boala este mult, mult mai mare: specialistii vorbesc de mii de copii cu tulburari din spectrul autismului.

Stimati colegi,

Nu vreau sa insist asupra dramei pe care o traiesc acesti copii si familiile lor. Aceasta puteti sa v-o inchipuiti singuri. Prin aceasta declaratie politica, doresc atat sa trag un semnal de alarma, cat si sa ne propunem, cu totii, un set de masuri pentru a usura, pe cat poate un sistem sa o faca, viata copiilor care sufera de autism.

Consider ca Ministerul Educatiei ar trebui, de urgenta, sa clasifice autismul ca dizabilitate distincta in randul dizabilitatilor mentale.
De asemenea, pledez pentru crearea de alternative educationale potrivite nevoilor tuturor copiilor cu autism: integrare individuala, de grup sau clase in scoli obisnuite, cu suportul adecvat nevoilor specifice si individuale ale fiecarui copil.

Parintii copiilor cu autism trebuie sa aiba posibilitatea de a alege forma de educatie cea mai potrivita pentru copilul lor aflat la virsta scolara, iar copiilor cu autism trebuie sa le asiguram sanse egale la educatie.

De aceea, avem nevoie de specialisti in domeniul educatiei si recuperarii autismului, specialisti care trebuie formati, incurajati si sprijiniti de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Un rol important il are si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, alaturi de Ministerul Sanatatii, pentru a introduce in legislatie distinctia clara a autismului, printre categoriile de dizabilitati de la adulti.

Nu in ultimul rand, trebui sa sprijinim terapiile recunoscute ca avand succes in recuperarea copiilor cu autism. De aceea, consider ca necesara masura decontarii partiale sau totale, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a acestor terapii de succes.

luni, 30 martie 2009

newsiasi.ro

http://www.newsiasi.ro/eveniment/comuni ... mului.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Apr 01, 2009 10:29 pm

Numarul persoanelor diagnosticate cu tulburari de spectru autist este in continua crestere - se preconizeaza ca numarul persoanelor cu autism va depasi numarul persoanelor cu diabet, cancer si SIDA la un loc.

Societatea trebuia sa constientizeze si sa inteleaga ce inseamna aceasta afectiune cat si importanta interventiei adecvate. Copiii au nevoie de noi pentru a-i ajuta sa aiba un viitor adecvat.

In incercarea de a veni cu cat mai multe informatii referitoare la aceasta afectiune ATCA in colaborare cu clinica Heartmony organizeaza pe data de 2 aprilie - Ziua Internationala a Constientizarii Autismului intalnirea cu tema "Terapie si recuperare in tulburarile de spectru autist"

Se vor dicuta proiectele asociatiei
Lansarea oficiala a site-ului www.asociatiatca.ro
Lansarea Ghid-ului de informare - Tulburarile de Spectru Autist (Autism, Sindromul Asperger) si Tulburarea de atentie si hiperactivitate (ADHD)
Intalnirea va avea loc la sediul clinici Heartmony la ora 17.00

Locatia: str. Ialomicioarei nr. 15, sector 1, Bucuresti (statia de metrou Basarab,iesirea dinspre Nicolae Titulescu, zona Primaria sector 1).
Numarul locurilor este limitat. Daca doriti sa participati la acest eveniment trimiteti un mail la anca_neagu@asociatiatca.ro

Va asteptam!


http://www.asociatiatca.ro/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby gamara2 » Thu Apr 02, 2009 2:54 pm

Fotografii de la evenimentul din Timisoara

Multumesc studentilor de la AEGEE Timisoara pentru participare si sprijinul oferit. Si le multumesc tuturor prietenilor care au fost alaturi de noi la eveniment. Ne-am bucurat si de prezenta a catorva dintre copiii si personalul de la centrul "Dincolo de cuvinte".

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

http://www.rareshulea.ro/2009/04/02/2-aprilie/
gamara2
 
Posts: 140
Joined: Mon Jun 16, 2008 2:13 pm
Location: Timisoara

Postby somalezu » Thu Apr 02, 2009 6:17 pm

Am fost si eu (cu Tudor, sotia, si doua terapeute) la doua din evenimentele organizate in Bucuresti (la cel din Cafeneaua Artistilor din Parcul Tineretului si la cel de la Piata Universitatii, organizat in cadrul campaniei Impreuna Invingem Autismul).
In ambele cazuri spatiul permitea o participare cu mult, mult mai numeroasa.
Poate ne vedem mai multi anul viitor.
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby gamara2 » Thu Apr 02, 2009 8:40 pm

Mass-media timisoreana despre ziua de 2 aprilie

somalezu, si eu sunt dezamagit de prezenta slaba. ma asteptam la mult mai multa lume, noi vorbim de sute de copii autisti si cine a fost azi in centru in Timisoara nu au putut sa vada decat 4. Asteptam mai multi parinti, copii si specialisti din domeniu sa participe, dar din pacate probabil au avut lucruri mai importante de facut.
si ne-am si confruntat un pic cu "autismul" autoritatilor, care in ultima clipa au schimbat autorizarea locatiei evenimentului, obligandu-ne sa tinem acest eveniment in alt loc, de teama sa nu aducem prejudicii Pietii Operei, considerata monument istoric (dar in aceasta locatie se desfasoara fara nici un fel de probleme concerte si targuri, an de an).
gamara2
 
Posts: 140
Joined: Mon Jun 16, 2008 2:13 pm
Location: Timisoara

Postby gabi.b » Thu Apr 02, 2009 9:13 pm

La Oradea , ziua de 2 aprilie a fost marcata de asociatia noastra , la care s-au adaugat voluntari ( apropo de parteneriatul pe care il avem cu ASCO ) ,in total am fost in jur de 100 de persoane . Am impartit pliante trecatorilor , pliante despre asociatie si pliante informative despre autism . Si noua ne-a fost teama ca vom fi putini , totusi a iesit multumitor .
http://www.bihon.ro/stiri/oradea-bihor/ ... 2-05122132
gabi.b
 
Posts: 247
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm

Postby dora » Thu Apr 02, 2009 11:28 pm

Asociaţia Autism Transilvania (AAT) va solicita Ministerului Sănăţii Publice să introducă obligativitatea testării copiilor la vârsta de 18 luni, de către medicii de familie, pentru depistarea riscului de a dezvolta autism.


Foto (1)
Vezi Galerie Articol
Preşedintele organizaţiei non-guvernamentale, Milena Prună, a declarat că depistarea precoce poate determina, în unele cazuri, recuperarea copilului.


"Noi considerăm că cea mai mare problemă este lipsa diagnosticării la timp a copiilor cu risc de a dezvolta autism sau tulburări care implică interacţiuni sociale. Ele se depistează după 3, 4 sau 5 ani, motiv pentru care vom solicia ministerului să oblige medicii de familie să efectueze testul M-chat, folosit cu succes în foarte multe ţări din lume, la copii cu vârsta de 18 luni", a afirmat Milena Prună.

Acesta a mai spus că testul durează 15 minute şi că asociaţia este dispusă inclusiv să facă training-uri cu medicii de familie. Milena Prună a mai afirmat că identificarea precoce a autismului ajută la dezvoltarea copilului, care devine un adult integrat în societate.


Pe 2 aprilie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, ocazie cu care în Cluj-Napoca elevii unei şcoli au împărţit 2.000 de pliante cu informaţii despre autism.


Milena Prună a afirmat astăzi că centrul de recuperare pentru copiii cu autism al AAT se ocupă de 38 de copii cu autism, din care 18 merg la şcoală sau la grădiniţă de masă, trei dintre ei chiar fără însoţitor.
La nivelul judeţului Cluj există 200 de persoane care suferă de autism.http://www.realitatea.net/asociatia-aut ... 87887.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Next

Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest