coordonator strain sau roman????

Moderators: camel, moderators

Postby teo » Thu Jun 04, 2009 11:49 am

Dragii mei, important este ca se poate, cu sau fara coordonator din strainatate si spun asta din propria experienta. Sunt nenumarate familii care nu isi permit acest coordonator din strainatate, abia reusesc sa plateasca tutorii/ terapeutii , si astefl lucreaza cu terapeuti cu vechime de 3 ,4 ani de Aba in spate, cu experinta in lucru cu mai multi copii si implicati,care au participat la nenumarate work-shopuri si chiar la mai multe familii, numiti DE CE NU tot coordonatori. Pentru ca asta fac, coordoneaza terapia, pun in aplicare programe necesare nevoilor copiilor cu care lucreaza si ii invata si pe ceilalti tutori/ terapeuti ceea ce au invatat si ei la randul lor. Dar ATENTIE, sa nu confundam acesti coordonatori romani, ca sunt destui care peste noapte sau autodenumit coordonatori, ma refer strict la acele persoane cu experienta amintita.
Si un lucru care ne scapa, sau care nu se stie: in acest moment in tara la noi sunt doua persoane, acest gen de coordonatori romani de care am amimtit in curs de acreditare BCBA. In 2010 aceste doua persoane vor avea in mana hartia. Aceste doua persoane fac acest lucru din banii lor proprii. Asta trebuie evidentiat.Statul roman nu suporta nimic nici din costurile terapiei copiilor cu autism , nici din costurile acreditarii coordonatorilor/ consultantilor romani.
Iata aici:

http://www.asociatiatca.ro/terapeuti/acreditare-bcba

Si ca sa fiu un pic rautacioasa, pentru ca dezinformeaza si cauta sa-si faca reclama pe baza necazurilor atator familii...,subiectul- d-soara Crina Nedelcu,.....cunosc personal copilul de la work-shopurile caruia a primit acea hartie, care nu are nici o valoare, iar acel copil nu este nici pe departe recuperat asa cum a avut tupeu sa minta d-soara si de la care d-soara a plecat brusc autodenumindu-se peste noapte coordonator.

Somalezu, nu pot sa spun decat felicitari. Emisiunea a avut intradevar impact. Orice este binevenit in ajutorul copiilor nostri condamnati sa tarasca de o asemenea povara. Unii vor reusi , iar altii poate ca nu, unii in timp mai scurt , altii in timp mai indelungat, dar se poate si trebuie luata atitudine in acest sens punandu-se in aplicare cat mai repede si mai ales STATUL roman trebuie sa colaboreze in acest sens.
Noi lucram de 3 ani si inca mai avem de lucru, poate vom reusi in procent cat mai mare, poate nu, numai D-zeu stie, dar vom continua pentru ca rezultatele sunt uimitoare.

Succese tuturor.
teo
 
Posts: 121
Joined: Tue Jan 17, 2006 5:46 pm

Postby shakalu » Thu Jun 04, 2009 10:18 pm

teo ... nicaieri in lume statul nu plateste specializarile . este firesc ca acestea sa se faca pe banii celor care isi doresc o cariera intr-un anumit domeniu .
in ceea ce priveste specializarile terapeutilor si obtinerea bcba-ului asta nu poate fi decat un lucru minunat . cu cat vor reusi mai multi chestia asta cu atat vom avea cadre mai bine pregatite care la randul lor vor pregati si pe altii . si nu are nici o legatura cu costurile parintilor ... din vagile mele cunostinte , apropo de a iti permite , ca si costuri nu exista nici o diferenta intre coordonatorii din romania si consultantii din afara . in afara de asta insa exista plusuri si minusuri in ambele cazuri . unul din ele este bariera de limba . un roman va lucra in romaneste si va putea gandi un program in romana pe cand un strain va face traduceri iar daca in echipa sunt membri care nu cunosc limbi straine e cu atat mai complicat ... deci aici e un plus major al unor coordonatri/consultanti romani . un punct slab al consultantilor romani sunt orizonturile din care-si culeg informatiile si sursele de unde o pot face ... aici cei de afara vor fi inca mult timp de acum incolo la ani lumina de noi . dar sunt inceputuri ... si e bine ca se intampla . si eu sper ca in 3-4 ani sa avem cel putin 4-5 consultanti acreditati BCBA . Eu sunt curios cati vor fi spre exemplu peste 10 ani ...
Mai ales ca BCBA se pierde relativ usor si e nevoie de examene regulate ca sa-l mentii . Este irelevant insa in momentul asta . Relevant este ca se intampla lucruri si asta se datoreaza si unor astfel de emisiuni
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby teo » Fri Jun 05, 2009 12:11 pm

shakalu, ...ce vrei sa spui prin "si nu are nici o legatura cu costurile parintilor ... din vagile mele cunostinte , apropo de a iti permite , ca si costuri nu exista nici o diferenta intre coordonatorii din romania si consultantii din afara . "?
Din proprie experienta si din experienta multor altor familii, stiu ca diferenta este enorma, vorbind lunar de o variatie intre 400-800 RON in cazul coordonatorilor romani si 1000 EUR in cazul coordonatorilor straini. Ca sa nu mai vorbim de costul transportului, cazarii, mesei,"unul din ele este bariera de limba" etc
Dar, nu este topicul potrivit pentru a discuta aspectul costurilor.
Oricum, asa cum spui si tu, bravo celor care se implica si se specializeaza pe bune. Ca "specialisti", sunt destui...
Si eu sper sa fie cat mai multi consultanti romani acreditati BCBA.Succes lor si succes tuturor familiilor care lupta impotriva autismului.
teo
 
Posts: 121
Joined: Tue Jan 17, 2006 5:46 pm

Postby shakalu » Wed Jun 17, 2009 10:11 pm

teo ... un consultant strain te duce la circa 2000-2500 euro ( in banii astia fiind incluse transportul , cazarea , workshop-ul si masa ) o data la 2 luni si jumatate sau trei luni . asta inseamna in medie in jur de 700-800 euro /luna . un supervizor roman iti cere in functie de experienta in jur de 20-25 ron/ora . ca un supervizor roman sa poata suplini lipsa de experienta si lipsa de informare ( lucruri de care se izbeste din ce in ce mai des dupa ce terapia a depasit faza incipienta ) are nevoie sa se implice in jur de 8-10 ore (minim) in fiecare saptamana in terapia unui copil pe care il supravegheaza . pentru ca el va trebui sa experimenteze mai multe metode si abordari ca sa ii iasa un program asa cum trebuie si de foarte putine ori are la cine sa apeleze ca sa il indrume sau care sa-i ofere din experienta lui . in principiu asta inseamna in jur de 45-50 de ore pe luna si inseamna in jur de 300-400 euro pe luna .... daca te limitezi doar la a face o astfel de socoteala este intr-adevar la jumatate . daca e sa pui la socoteala si alte lucruri iti spun eu ca iesi undeva la 70-80% fata de un consultant strain . e chestie de optiune pana la urma ...

si eu sunt fanul a cat mai multor romani care sa-si ia diploma de BCBA . si estimez ca intr-un fel sau altul si pe diferite filiere o sa avem intr-un orizont de 3-5 ani in jur de 10 consultanti romani acreditati BCBA . extrem de putin daca e sa ma intrebi pe mine dar orice inceput e greu ...
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby oanaA » Thu Jun 18, 2009 10:20 pm

Shakalu,daca nu te superi imi poti recomanda si mie doar 2 coordonatori din Romania care cer 20-25 de ron pe ora?
oanaA
 
Posts: 21
Joined: Tue Nov 25, 2008 2:21 pm

Postby somalezu » Fri Jun 19, 2009 7:21 am

Ca initiator al acestui topic, va rog sa pastrati discutia in limitele titlului (ProTv ..) sau sa deschideti o alta discutie despre coordonatori romani vs straini, tarife, costuri terapie, etc.
As ruga chiar administratorul sa separe cele doua discutii din urmatoarele motive :
- mi-ar placea sa conving media sa se mai implice in descrierea problemelor comunitatii autism Romania si in acest scop vrea sa am posibilitatea sa le arat discutii in care membrii si-au exprimat interesul sau au dat feedback pozitiv si negativ legat strict de emisiuni
- cineva care este interesat alegerea consultant strain / consultant roman nu va avea inspiratia sa caute in aceasta sectiune a forumuluii, sub acest titlu de discutie.
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby shakalu » Wed Jun 24, 2009 10:51 pm

somalezu ... nah ca cineva te-a ascultat :) .
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am


Return to INTREBARI FRECVENTE(ABA)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests