Behaviorist 'dur'

Moderators: camel, moderators

Behaviorist 'dur'

Postby Magister » Sat Nov 11, 2006 10:50 pm

Un specialist 'de linie dura' al behaviorismului, are pagina:
http://dick-malott.com/

Parerea lui despre autism este ca poate fi chiar 'creat' la copiii normali (!) de o serie de "intariri" nepotrivite din partea parintilor si mediului. Recomanda ABA in diverse variante. Rog pe cineva mai versat in metodele behavioriste sa-si spuna parerea...

Am citit si articolul despre "procrastination", mie mi se pare foarte stresant dar se pare ca la unii functioneaza. Ideea e de a inlocui rasplata vaga a unei realizari marete cu o serie de pedepse 'contingente' acceptate pas cu pas, pentru a forta 'comportamentul' la fiecare pas care se presupune ca va contribui la rezultatul final.
n.1974, recent Dx - sindrom Asperger
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden
Magister
 
Posts: 236
Joined: Tue Jun 06, 2006 9:24 am
Location: Bucuresti

Postby adi » Sat Nov 11, 2006 11:43 pm

Magister - sa sti ca din ce am vazut francezii si nemtii tot cam asa considera - autismul poate fi creat de parinti, iar de adhd ei zic ca este mult supradiagnosticat in USA; totusi sint tot mai multe cazuri si copii tot mai mici diagnosticati, daca la sindromul down care este tot de sorginte genetica nu cresc cazurile la autism acestea cresc exponential iar termenul de "epidemie genetica" nu functioneaza, iar chestia cu mai bune metode de diagnosticare nu prea sta in picioare ca ar trebui descoperiti cei adulti sau cei adulti "au trecut peste probleme" si bine ca nu au fost diagnosticati si s-a uitat lumea la ei ca la oameni normal dar putin mai ciudati.
adi
 
Posts: 33
Joined: Thu Apr 13, 2006 9:36 pm

Postby anamari » Sun Nov 12, 2006 1:10 am

diferenta dintre sindromul down si tulburarile de tip autist, ad/hd este ca cele din urma sunt tulburari de dezvoltare(ok, asta e o teorie noua, cred) si din aceasta perspectiva presiunea crescand a societatii de a parcurge anumiti pasi intr-un anumit timp face din ce in ce mai dificila integrarea cazurilor inalt functionale fara medicatie, terapie samd...
Alex 1993 -deficit atentional, intarziere de limbaj(recuperata)
anamari
 
Posts: 109
Joined: Mon Mar 27, 2006 5:14 am
Location: US

Postby stepacro » Mon Sep 21, 2009 3:16 am

Pentru a incheia odata pentru totdeauna mitul asta cu autismul creat de parinti , va recomand cu caldura o carte deosebita, sper sa o gasiti:

"Unstrange Minds" - Remapping The World of Autism
Roy Richard Grinker
Always let your conscience be your guide...
stepacro
 
Posts: 124
Joined: Tue Sep 08, 2009 4:19 am
Location: Montreal

Postby shakalu » Fri Nov 06, 2009 11:14 pm

nu e neaparat un mit . e o teorie de prin anii '60 cum ca autismul este indus de parinti care nu si-au iubit copilul sau care nu l-au tratat cum trebuie . a existat si o terapie care se adresa acestor parinti si care consta in tinerea copilului strans la piept ptr diferite perioade de timp . o imbecilitate in opinia mea . dar a fost o vreme in care foarte multa lume ( lumea medicala) si mai ales in europa a considerat-o valabila ... au trecut anii si a fost dovedit stiintific ca nu are nici o sustenanta . nu e insa de mirare ca mai are inca prozeliti in diferite parti . de altfel si in romania avea . in manualele dupa care se preda in romania la facultatea de psihologie pana acum cativa ani inca existau astfel de teorii , considerate caduce de cateva zeci de ani .

in ceea ce priveste "epidemia" de autism parerea mea e ca nu e vorba de nimic de genul asta . probabil ca au fost mai multi factori care au condus la ceea ce se intampla acum . pe de o parte metodele de diagnostic si mai ales varsta de diagnostic s-au imbunatatit extraodinar in ultimii 10 ani peste tot in lume . in al doilea rand , acei copii si mai tarziu adulti care inainte erau considerati prosti , slabi de inger , molai , pampalai si nu erau inclusi nicaieri acum au fost inclusi sub umbrela TSA . mai mult decat atat , cei despre care vorbeam mai devreme puteau intr-o oarecare masura sa se integreze chiar si problemele pe care le aveau ... acum , in mijlocul societatii de astazi e ceva mai dificil pentru ca inerent si viteza cu care se misca lucruri astazi fata de cum se miscau acum 20 de ani , oriunde in lume , e fantastica . internetul , gsm-ul si alte cateva lucruri s-au expandat pe scara larga acum mai putin de 20 de ani !! si nu e vorba de romania . asta ca sa ma refer doar la cateva lucruri care-mi vin acum in minte . e deci cumva firesc ca tot ceea ce nu stim sa definim ,sa aducem sub o umbrela atot cuprinzatoare care e TSA-ul . asta mai ales pentru ca fata de alte afectiuni cum e sindromul down la care se stie exact ce-l cauzeaza din punct de vedere genetic , in cazul autismului nimeni nu stie decat ca e un cumul de factori , cel mai probabil de natura accidentelor genetice intre cei doi parteneri .
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby Magister » Sat Nov 07, 2009 8:31 am

Asta e ciudatenia, ca acest Dr. Malott se refera in termeni strict behavioristi, la un fel de "ABA involuntar pe dos" in care copilul *invata* comportamentul autist din intaririle de fapt din mediu.
http://dickmalott.com/autism/articles.html

NU e vorba de teoria vag psihanalitica a lui Bettelheim cu "deficitul de atasament" etc.
n.1974, recent Dx - sindrom Asperger
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden
Magister
 
Posts: 236
Joined: Tue Jun 06, 2006 9:24 am
Location: Bucuresti

Postby shakalu » Sat Nov 07, 2009 10:02 am

magister , omul are intr-o anumita masura dreptate . nu l-as numi autism decat metaforic dar intr-un fel mediul , ca societate dar si ca familie , pot influenta comportamanetul unui neurotipic pana intr-acolo incat comportamentul lui sa fie simptomatic TSA-ului . nu stiu ce sa spun mai mult dar e cert ca mediul poate avea influente asupra copilului . si bune si rele . cert e faptul ca un astfel de "autism indus" este infinit mai usor de repus pe sine decat un autism care e generat de unul sau mai multe scurtcircuite genetice .
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am


Return to INTREBARI FRECVENTE(ABA)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron