METODE DE DIAGNOSTICARE

Moderators: camel, moderators


How to Recognize the Early Signs of Autism

Postby iapetrei » Tue Jan 19, 2010 12:18 pm

iapetrei
 
Posts: 97
Joined: Sun Jul 04, 2004 4:31 pm
Location: iasi

Postby dora » Mon Aug 23, 2010 2:50 pm

Joi, 12 August 2010. 485 vizualizări, 4 comentarii, 6 voturi

O nouă metodă de diagnosticare a autismului


Cercetătorii britanici au descoperit o nouă metodă de diagnosticare a autismului. Prin intermediul rezonanţei magnetice a creierului, medicii află în 15 minute dacă pacientul suferă de autism.

La studiu au participat 40 de persoane, dintre care 20 sănătoase şi 20 cu tulburări de spectru autist, anunţă BBC.

O imagine tridimensională a creierului a fost realizată pe baza tomografiilor, iar cu ajutorul calculatorului s-a realizat o analiză amănunţită a imaginilor, pentru a sublinia diferenţele dintre imaginile unui creier sănătos şi cel afectat de autism.Datele au fost folosite la realizarea unui program care poate interpreta diferenţele insesizabile cu ochiul liber. Astfel, s-a pus la punct o metodă care poate descoperi autismul cu o precizie de peste 90%.

O diagnosticare rapidă a autismului

Cercetătorii de la Kings College din Londra sunt de părere că rezultatele studiului lor va fi extrem de folositor în diagnosticarea mai rapidă şi mai eficientă a autismului, care să completeze metodele tradiţionale de diagnosticare.

Despre autism, o tulburare a creierului care conduce la tulburări de comportament, se cunosc puţine lucruri. Pacienţii au dificultăţi în abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur. Diagnosticarea după metode tradiţionale se realizează cu dificultate şi, de multe ori, există riscul unui diagnostic greşit. Cauzele producerii sale nu sunt cunoscute. Se presupune că este un coctail de gene defecte.

Cei mai afectaţi sunt băieţii, iar simptomele se observă deja pe la vârsta de trei ani. Cei bolnavi de autism au dificultăţi cognitive, emoţionale şi de comunicare. Intensitatea acestor simptome sunt diferite de la un caz la altul, spun specialiştii. Tocmai de aceea este şi dificilă diagnosticarea, iar rezultatul nu este dat de un singur medic. Se consultă psihiatri, psihologi, neurologi, specialişti pe probleme de educaţie, iar concluziile acestora pot spune dacă un copil suferă sau nu de autism.

Cu noua metodă de diagnosticare, acest proces dificil şi care solicită timp şi efort din partea mai multor specialişti poate fi evitat, graţie metodei stabilită de cercetătorii de la Kings College din Londra.

Urmăritiţi AICI reportajul BBC.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-noua- ... 02997.html
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Oct 10, 2010 7:35 pm

Noutati diagnostic autism
De materialeaba


Standardele de aur pentru diagnoza autismului

Standardele de aur pentru diagnoza autismului, conform recomandarii Organizatiei mondiale a sanatatii, sunt ADOS si ADI-R.

Aceasta diada contine un sistem diagnostic observational (ADOS, Autism Diagnostic Observation Schedule) si un sistem diagnostic bazat pe intervievarea unor persoane relevante din mediul copilului, de obicei un parinte sau ingrijitor (ADI-R, Autism Diagnostic Interview � Revised). Testele sunt impecabile ca tinuta de publicare, sunt insotite de un sistem de training comprehensiv si sunt insotite de un software de scorare nelimitata.

Autism Diagnostic Observation Schedule (ADOS).ADOS este un instrument de evaluare semistructurat ce poate fi folosit acolo unde este suspectata orice forma de autism, de la copii mici pana la adulti, de la copii fara limbaj pana la adulti cu limbaj fluent. Este apreciat a fi �golden standard� in evaluarea si diagnosticarea cu acuratete a autismului si a tulburarilor pervazive de dezvoltare de-a lungul varstelor, nivelelor de dezvoltare si abilitatilor de comunicare. ADOS consta in diverse activitati ce permit observarea comportamentului social si a comunicarii asociate diagnosticului de tulburare pervaziva de dezvoltare. Aceste activitati ofera contexte standardizate in care interactiunea se poate produce. ADOS cuprinde 4 module, administrarea fiecaruia durand 35-45 de minute. Copilul/adultul este evaluat prin aplicarea unui singur modul, ales in functie de nivelul limbajului expresiv si varsta cronologica. Modulul 1 se foloseste pentru copiii fara limbaj expresiv, modulul 2 pentru cei ce utilizeaza limbajul, insa nu fluent, modulul 3 pentru copii cu limbaj fluent, modulul 4 pentru adolescenti si adulti cu limbaj fluent. ADOS evidentiaza cu precizie atat diagnosticul de autism cat si incadrarea intr-o mai larga tulburare pervaziva de dezvoltare.

Autism Diagnostic Interview Revised (ADI-R).

ADI-R este un interviu clinic semi-structurat, aplicat parintilor sau ingrijitorilor copiilor ce sunt suspectati a avea o tulburare pervaziva de dezvoltare, determinand in ce masura criteriile DSM sunt intrunite sau nu pentru aceasta tulburare. Este indicat pentru copii si adulti cu o varsta mentala incepand de la 18 luni in sus. Un clinician bine format poate administra ADI-R parintelui unui copil de 3-4 ani suspectat de autism in aproximativ 90 de minute. Interviul poate dura mai mult cand este administrat parintilor cu copii de varste mai mari. ADI-R este un instrument recunoscut universal, validat si care poate fi utilizat pentru decizii clinice

Adaptarea ADOS in Romania

Adaptarea ADOS in Romnnia s-a desfasurat in perioada septembrie 2009 iulie 2010, fiind realizata de catre Dr. Daniel David si echipa acestuia.

Adaptarea a fost efectuata prin cicluri de traduceri si retroversiuni consecutive, fiind nevoie de doua astfel de cicluri pentru a fi considerata adecvata si echivalenta cu originalul. Varianta finala a primit aprobarea Dr. Deborah Anderson, membra a echipei Prof. Catherine Lord.

ADOS se bazeaza pe itemi critici, adica pe simptomele autismului din DSM IV. Aceste comportamente sunt rare la persoanele neafectate de autism. Rezultatele sunt categoriale, existind puncte limita pentru autism si pentru tulburarile din spectrul autismului. Rezultatele nu sunt bazate pe scale si norme si prin urmare nu a fost necesara studierea unui esantion normativ.

Manualul romanesc al ADOS

Manualul romanesc al ADOS este o traducere si adaptare a manualului original american. Manualul cuprinde capitole referitoare la administrarea si cotarea fiecarui modul din ADOS, aplicabilitatea ADOS, precum si date referitoare la dezvoltarea instrumentului si la studiile psihometrice.

Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta.

Despre autorii manualului romanesc al ADOS

Daniel David este profesor “Aaron T. Beck” de psihologie clinica si psihoterapie (stiinte cognitive clinice) la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai, presedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din Romania, filiala Cluj si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania. Daniel David preda si la prestigioasa institutie medicala Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA.
sursa:testcentral.ro

Modulele 1 si 2 solicita celui care administreaza testul si copiilor sa se miste prin camera. Modulele 3 si 4, ambele implicind mai mult conversatia, pot fi administrate la o masa.

Activitatile cuprinse in cele patru module sunt urmatoarele:

Modulul 1

Joc liber
Raspunsul la strigarea pe nume
Raspunsul la atentia impartasita (joint attention)
Jocul cu baloane de sapun
Anticiparea unei rutine cu obiecte
Zambet social raspuns
Anticiparea unei rutine sociale
Imitatia functionala si simbolica
Petrecere aniversara
Gustare
Modulul 2

Sarcina de constructie
Raspunsul la strigarea pe nume
Jocul simbolic / de-a …
Joc interactiv
Conversatie
Raspunsul la atentia impartasita (�joint attention�)
Sarcina de demonstratie
Descrierea unei imagini
Spunerea unei povesti dintr-o carte
Joc liber
Petrecere aniversara
Gustare
Anticiparea unei succesiuni de actiuni cu obiecte
Jocul cu baloane de sapun
Modulul 3

Sarcina de constructie
Jocul simbolic / �de-a…�
Joc interactiv
Sarcina de demonstratie
Descrierea unei imagini
Spunerea unei povesti dintr-o carte
Benzi desenate
Conversatie si expunere
Emotii
Dificultati si neplaceri sociale
Pauze
Prieteni si casatorie
Singuratate
Crearea unei povesti
Modulul 4

Sarcina de constructie
Spunerea unei povesti dintr-o carte
Descrierea unei imagini
Conversatie si expunere
Munca sau scoala in prezent
Dificultati si neplaceri sociale
Emotii
Sarcina de demonstratie
Benzi desenate
Pauze
Viata de zi cu zi
Prieteni si casatorie
Singuratate
Planuri si sperante
Crearea unei povesti
Aceste activitati necesita 30-45 de minute de observatii continue, astfel incat persoana examinata sa aiba sansa de a manifesta comportamente relevante pentru a diagnostica autismul sau tulburari pervazive de dezvoltare. in timp ce se administreaza ADOS, se vor inregistra observatiile examinatorului, apoi acestea sunt codate si se formuleaza un diagnostic. Scorurile care se constituie in praguri de delimitare sunt oferite atat pentru diagnosticul extins al intregului spectru al autismului (PDD / TPD / autism atipic etc.), cat si pentru conceptualizarea traditionala, limitata a autismului. Cuprinzand materiale si etaloane standardizate, ADOS ofera o masura a tulburarilor din spectrul autismului care nu sunt afectate de limbaj. Deoarece poate fi aplicat pe o arie larga de copii si adulti, este un instrument eficient ce poate fi utilizat in spitale, clinici sau scoli pentru persoanele cu tulburari de dezvoltare.

Fiind o proba de clasa C, achizitionarea si utilizarea ADOS nu poate fi facuta fara un training calificat. Se poate comanda ca parte a pachetului ADOS un pachet de training format din 4 DVD-uri, care este echivalent pentru un training de 2 zile.

Licente scorare manuala

Produs Pret
Kit Scorare Manuala: Contine 4 ghiduri de observatie (total 16), manual, set stimuli, pachet 3 DVD-uri training si caiet de exercitii pentru training 2660

Pentru informatii legate de pretul unui numar diferit de aplicari va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 021-2304599 sau 021-2305150

Preturile indicate pe acest site sunt exprimate in Euro si nu contin TVA.Produse suplimentare

Produs Pret
Ghiduri de observatie din fiecare tip suplimentare pentru licenta scorare manuala de la 16/ghid de observatie
Pachet DVD-uri training ADOS (3 DVD-uri) 800
Caiet de exercitii pentru training ADOS 160/Caiet de exercitii
SOFT scorare electronica ADIR/ADOS/SCQ 600
Manualul ADOS 120
Training ADOS (1 modul) 160
http://materialeaba.wordpress.com/2010/ ... ic-autism/
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed May 04, 2011 4:11 pm

A depista autismul în 5 minute


Nu există un tratament specific contra autismului, de aceea este foarte importantă depistarea precoce a bolii
Autor: MAGDA MARINCOVICI 4 mai 2011


Echipa profesorului Karen Pierce de la Centrul de Excelenţă pentru Autism din San Diego a pus la punct un test de depistare precoce a autismului. În câteva minute testul poate să stabilească dacă un copil prezintă un deficit de dezvoltare. Testul a fost efectuat pe un lot de 10.479 de bebeluşi de aproximativ un an, din regiunea San Diego. Principiul este simplu. Într-o sală de aşteptare la cabinete de pediatrie, părinţii au fost rugaţi să completeze în câteva minute un chestionar: Copilul dumneavoastră vă urmăreşte cu privirea? Reacţionează la vocea dumneavoastră, la unele sunete, la unele cuvinte? Ce gesturi face? Recunoaşte obiectele...? Pe scurt, aceste întrebări au ca scop să compare manifestările normale de comunicare la această vârstă cu cele colectate din aceste răspunsuri. Dacă testul a scos la iveală un deficit major de comunicare, copiii au fost consultaţi de experţii centrului din San Diego şi reevaluaţi din şase în şase luni până la pronunţarea definitivă a diagnosticului.

Rezultatele publicate pe site-ul Journal of pediatrics sunt foarte interesante. Din cei peste 10.000 de copii testaţi, 184 prezentau anomalii importante încă de la primul test. În final, doar 32 au fost diagnosticaţi cu autism, 56 aveau o simplă întârziere de vorbire, nouă, un deficit de dezvoltare. „Aces program de reperare ar putea fi adoptat de toate cabinetele de pediatrie, cu costuri infime, dar ofe­rind un ajutor imens acestor copii şi pă­rinţilor lor”, concluzionează profe­so­rul Pierce

. Acest test prezintă multiple avantaje. Dacă până acum se vor­bea de diagnosticare înainte de vârs­ta de trei ani, cu acest test se poate ajun­ge la diagnostic în jurul vârstei de un an. Important este ca părinţii să reac­ţioneze la orice semn care-i îngrijorează în privinţa comportamentului bebeluşului. Dar cel mai important este că testul poate scurta durata până la stabilirea unui diagnostic clar, per­mi­ţând integrarea copilului într-un program special. Şansele de îm­bu­nă­tăţire a dezvoltării generale a co­pi­lului cresc cu cât micuţul pacient este mai rapid inclus în programe şi terapii speciale.

În prezent, diagnosticul de autism este unul dificil, multidisciplinar, de durată, adesea necesitând mai multe luni de observaţii medicale spre disperarea părinţilor. La ora actuală nu există medicamente contra autismului, ci unele ad­mi­nistrate în probleme asociate cum ar fi epilepsia, hiperactivitatea, anxi­e­tatea, depresia... În ţara noastră nu există statistici oficiale, dar se es­ti­mează că numărul persoanelor cu autism ar ajunge la aproximativ 30.000.

http://www.jurnalul.ro/viata-sanatoasa/ ... 76888.html
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to DIAGNOSTIC, EVALUARE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest