informatiile de baza

Moderators: camel, moderators

informatiile de baza

Postby Otilia Secara » Tue Nov 06, 2007 11:31 pm

Stimati parinti,
In Clinica de Psihiatrie si Neurologie Copii si Adolescenti Timisoara incepem, din aceasta luna, un program intensiv pentru copiii diagnosticati cu tulburare pervaziva de dezvoltare si familiile lor.
In Clinica vin copii din cinci judete (Timis, CS, Hunedoara, Mehedinti si Arad), de obicei pentru o prima evaluare /diagnostic.
In medie, un copil sta in Clinica o saptamana - maximum doua.
Foarte multi copii se intorc in localitati mici, in care accesibilitatea la programe de educatie speciala este redusa sau nula.
Prin programul special intentionam sa furnizam parintilor o informatie - scrisa, practica, video-training - cat mai complexa si utila.


Ne-ar fi de foarte mare ajutor sugestiile dumneavoastra cu privire la continutul acestor materiale educationale.
Ce informatii-cheie considerati ca ar trebui incluse?
Ce informatii v-au ajutat in mod special - dar pe care nu le-ati avut la dispozitie in momentul diagnosticarii copilului?
Cu ce greseli de comunicare v-ati confruntat cel mai des in informatia specializata primita de la medic /psiholog?
Sub ce forma credeti ca ar trebui transmise cel mai eficient aceste informatii?

Va multumesc, in numele colegilor care vor lucra in acest program - o echipa multiprofesionala, incluzand pedagog special, educator, kinetoterapeut, logoped, psiholog, medic - si in numele parintilor si copiilor care vor beneficia de sfaturile dumneavoastra!
Otilia Secara
 
Posts: 19
Joined: Wed Sep 21, 2005 10:43 pm
Location: Timisoara

informatii cheie

Postby dianamaria » Thu Nov 08, 2007 7:19 am

Probleme legate de diagnostic si informatiile cheie lipsa:
Diagnosticul nu se explica parintilor (nu se explica pe inteles care sunt deficientele copilului) .
Nu se explica parintilor ce sunt tulburarile de spectru autist (in ce consta, pe ce directii se manifesta, cum este afectata dezvoltarea de perspectiva a copilului) medicii si terapeutii se comporta ca si cum parintii ar sti despre ce e vorba...dar ei sunt total neinformati.
Nici o umbra de informatie privind posibilitatile de evolutie ale copilului: ar trebui subliniat ca fara un program clar de interventie (ore multe de lucru si schimbarea atitudinii parintilor pentru 100% din timp) nu se recupereaza. Pe aici vad si acum parinti care umbla de la medic la medic sperind ca vor nimeri un medicament minune...
Greseli de comunicare medic-parinte: culpabilizarea parintelui (prima ipoteza ca parintele/bunicii au gresit ceva, l-au neglijat).

Informatie cheie pentru parinte: poate invata un nou mod de abordare al copilului si poate obtine foarte multe de la copil. Fiind cel care il cunoaste cel mai bine pe copil este si cel care poate aplica cel mai bine toate principiile de interventie (pe aici nu vad nici un singur caz de succes in care cel putin unul dintre parinti nu s-a implicat 100%).
Sa nu astepte prea mult de la specialisti pentru ca nu vor avea indeajuns de multi bani ca sa ii plateasca - si chiar daca ar avea bani ei nu pot sta cu copilul tot timpul (seara, noaptea, dimineata devreme, in vacante...)

Evident, o mare problema a informatiilor este ca sunt scrise pentru specialisti sau cel mult pentru absolventi de stiinte sociale care pot sa opereze cu concepte...ar trebui "traduse" pe intelesul tuturor.
Mihai-Razvan, 2001, terapia ABA din 2006
dianamaria
 
Posts: 168
Joined: Sun Jan 01, 2006 6:50 pm
Location: Bucharest


Return to DIAGNOSTIC, EVALUARE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron