teste

Moderators: camel, moderators

teste

Postby av » Wed Apr 14, 2004 12:03 am

Urmaresc forumul de cand a aparut site-ul. In privinta testelor, as vrea sa va spun ca nu pot fi aplicate oricum si de oricine. Exista o metodologie specifica in functie de ceea ce se urmareste sa se puna in evidenta prin testul respectiv. Lucrul cel mai important cu privire la teste este reprezentat de faptul ca fiecare test trebuie etalonat pe o populatie anume pentru ca rezultatele sa fie relevante. Ca urmare un test pentru identificarea copiilor cu autism sau cu tulburari asociate facut in SUA este relevant pentru SUA si nu pentru Romania. Oricum este de preferat ca orice tip de test sa fie aplicat de un specialist, pentru ca itemii specifici pot sau nu pot fi intelesi de cineva care nu a mai facut asta niciodata. Rezultatul ar fi ca unii parinti se vor ingrijora fara motiv iar altii pot considera ca nu este nimic in neregula cu copiii lor pierzand astfel timp pretios.
av
 

teste

Postby jumbo » Wed Apr 14, 2004 12:07 pm

Av, mi se pare cat se poate de corect ceea ce spui. De multe ori am intampinat probleme chiar cand am raspuns la intrebari, nu mai spun de interpretare. Sunt intrebari din testul Portage, publicat in sectiunea “Revista”, care ma pun in dificultate. Nu stiu de pilda daca poate sa patineze 3-4 metri sau daca poate sa bata cuie intr-o scandura. Nu l-am pus inca sa faca asa ceva. Pot doar sa banuiesc ca poate. Sincer insa nu stiu cat este de relevant. Poate face insa alte lucruri de care testul nu intreaba.
Insa nici sa gasesti un psiholog potrivit pentru acest tip de copii nu este un lucru simplu. Cat despre adaptarea testelor la copiii din Romania cred ca trebuie sa mai avem rabdare.
Oricum daca ai ceva sugestii in acest sens, te asteptam.
Exista multe exercitii / teste pentru copii de 5-7 ani care ma pun in dificultate si pe mine, la aceasta varsta. Imi amintesc cu neplacere de evaluarile la care eram supus (in cadrul gradinitei sau al claselor primare). Eram frustrat de faptul ca nu reuseam sa desenez un iepuras care sa semene cat de cat a iepuras. Sau jocul de indemanare manuala “Sa tesem frumos”. Un chin. Apoi a aparut “Sa tesem frumos 2”. De-a dreptul cosmar.
Metodele nu au evoluat prea mult si in continuare se pune accentul pe te miri ce abilitati cognitive care nu sunt potrivite cu varsta mentala dar mai ales emotionala. In continuare intrebarea preferata este ce nota ai respectiv ce stii sa faci. Cum te simti cand faci un lucru, nu te intreaba nimeni.
Un alt subiect este cel al coeficientului de inteligenta. Cel putin pentru romani, e un subiect fascinant si aproape sfant. “Sa fii destept” cu varianta mai sofisticata “sa fii inteligent” este un scop in sine. Performantele scolare / rezultatele de exceptie sau in caz extrem norocul chior sunt mult mai apreciate decat lucrurile simple dar bine facute. Cum te simti in general nu te intreaba, din nou, nimeni. Traseul ma simt bine – fac un lucru simplu si bun – obtin rezultate care ma satisfac – este putin cunoscut si foarte putin acceptat.
Conform diverselor teste se stabileste varsta mentala. Si evident se face o incadrare. Retard de diferite grade. Intrebarea este in ce masura ne ajuta acest lucru.
Din experienta noastra pot spune ca abia atunci cand am renuntat sa mai insistam pe abilitatile cognitive am inceput sa progresam incet iar apoi mai repede. Am descoperit ca atunci cand copilul este intr-o stare de echilibru emotional incepe sa coopereze si sa ne dovedeasca ca poate recupera cu o usurinta care ne uimeste cateodata. Desigur, aceste lucruri s-au intamplat si cu concursul medicului si al psihopedagogului. Cat de buni sunt in meseria lor nu am putut aprecia decat dupa rezultatele obtinute cu copilul. Daca sunt la fel de buni si alte situatii nu pot stii. Oricum sunt dintre cei care au mai fost prezentati pe site. Unii au considerat ca sunt buni sau din contra.
Insa pe langa resursele materiale investite a trebuit sa facem rost de o resursa cel putin la fel de pretioasa.
De rabdare.
De multa rabdare.
Nascut: Ianuarie 1998.
Diagnostic: note autiste, hiperkinezie.
jumbo
 
Posts: 350
Joined: Wed Jan 07, 2004 1:19 pm
Location: Bucuresti


Return to DIAGNOSTIC, EVALUARE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest