DONALD GREY TRIPLETT

Moderators: camel, moderators

DONALD GREY TRIPLETT

Postby dora » Tue Oct 05, 2010 9:08 am

Istoria primului copil diagnosticat cu autism
Donald Gray Triplett, primul copil diagnosticat cu autism, are acum 77 de ani si traieste in Forest, Mississippi, SUA. Desi pare incredibil, acesta are o viata de invidiat pentru orice persoana la varsta lui. In fiecare dimineata acesta isi bea cafeaua cu prietenii, citeste ziarul, se uita la seriale TV, dupa care, dupa-amiaza isi conduce Cadillac-ul si joaca golf.

Institutionalizat la varsta de 3 ani, datorita ingrijorarii parintilor, care, la acel moment, nu stiau ce se intampla cu micutul lor, a fost luat, totusi, acasa de acestia la varsta de 5 ani, in ciuda sfaturilor medicilor din institutie.

Donald a facut atat scoala, cat si liceul si ii impresiona pe cei din comunitatea sa prin faptul ca putea sa faca orice calcul in minte, sa numere caramizile din fatada scolii doar uitandu-se la ea si sa numeasca notele muzicale in timp ce asculta o melodie.

In prezent Donald traieste singur, in casa parintilor sai decedati. In ciuda conditiei sale, Donald a calatorit singur in Germania, Tunisia, Ungaria, Dubai, Spania, Portugalia, Franta, Bulgaria si Columbia – in jur de 36 de state straine si 28 de state din SUA, inclusiv Egipt de trei ori, Istanbul de 5 ori si Hawai de 17 ori. A fost de asemenea si intr-un safari si mai multe croaziere.

Capacitatea de a se dezvolta a lui Donald a depins in foarte mare masura de modul in care acesta a fost acceptat si inclus in comunitatea sa locala. Incepand cu mama sa, care a decis sa nu respecte sfaturile doctorului (lucru nemaivazut in acei ani) si terminand cu cei care ii avertizau pe reporterii care au facut acest reportaj ca vor avea de suferit daca nu se poarta frumos cu el, Donald Triplett a fost acceptat si incurajat sa se dezvolte ca o persoana normala.

Articolul nu descrie doar viata lui Donald Triplett, ci este si o discutie despre viitorul celor aproximativ 500 000 de copii diagnosticati cu autism, care vor deveni adulti si despre i si despre ce se va intampla cu acestia dupa moartea parintilor lor.


Sursa: The Atlantic


http://semper-excelsius.ro/2010/09/isto ... cu-autism/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: DONALD GREY TRIPLETT

Postby dora » Thu Jan 28, 2016 11:30 am

Donald Grey Triplett a fost prima persoana din luma careia i s-a pus diagnosticul de autism. In ciuda faptului ca a fost pe punctul de a fi abandonat, Donald, care a implinit recent 82 de ani, are o viata normala: locuieste singur, a invatat sa conduca si a vizitat numeroase tari pe cont propriu.
http://atca.ro/povestea-primului-copil- ... te-singur/
Psihiatrul Leo Kanner a fost cel care a pus diagnosticul de „autism infantil” lui Donald, care mai tarziu s-a numit doar autism. Nascut in 1933, in Forest, Mississippi, Donald a avut norocul unei familii iubitoare si a unei comunitati care l-a sustinut. In primii ani din viata, Donald era retras, nu privea pe nimeni in ochi, nu raspundea cand era strigat, putea vorbi si mima cuvintele, insa mai degraba totul era un ecou a ceea ce auzea. Nu era interesat sa se joace cu alti copii si nu si-a ridicat privirea cand un Mos Craciun special costumat a fost adus pentru a-l surprinde.

Desi avea o memorie extraordinara si era extrem de inteligent, la recomandarea medicilor, Donald a fost internat la varsta de trei ani intr-o institutie de protectie, iar parintilor li s-a spus sa uite de el. Mama s-a incapatanat sa nu isi lase copilul, l-a vizitat periodic si la scurt timp s-a decis sa il ia inapoi acasa.

Astazi Donald este inca in viata, locuieste in propria casa (cea in care a crescut), intr-o comunitate sigura, unde toata lumea il stie, cu prieteni pe care ii viziteaza, cu o masina pe care o conduce chiar el, pentru a se putea deplasa mai usor, si cu un hobby pe care il urmeaza zilnic: golful. Asta cand nu isi urmeaza alt hobby important: calatoriile. Donald a calatorit singur prin toate statele din SUA si in cateva zeci de tari.

Povestea detaliata a lui Donald in articolul
http://www.bbc.com/news/magazine-35350880
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ADULTI CU AUTISM

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron