40 centre consiliere si asistenta TSA

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, admin, moderators

40 centre consiliere si asistenta TSA

Postby dora » Fri Sep 16, 2011 2:37 pm

Parteneriatul cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului permite echipei de implementare a proiectului sa raspunda nevoii de servicii personalizate de recuperare, consiliere si integrare sociala.

La nivel national vom infiinta 40 de servicii/centre de consiliere si asistenta sociala care vor oferi suport gratuit pentru recuperarea cazurilor de TSA ce vor fi referite acestora.


Infiintarea serviciilor descentralizate de consiliere si asistenta pentru persoanele cu TSA si apartinatorii lor este precedata de evaluarea situatiei existente la nivel local si de incheierea unor parteneriate locale.


In paralel este elaborat un sistem de referire a cazurilor diagnosticate catre serviciile de consiliere.

Primele servicii de consiliere si asistenta vor functiona incepand cu luna februarie 2012. Personalul din cadrul acestor servicii beneficiaza, prin proiect, de formare certificata in terapii de recuperare.In curand, aici, informatii detaliate si datele de contact ale serviciilor de consiliere si asistenta.


http://autism.raa.ro/servicii/asistenta_specializata
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Jan 01, 2012 3:38 pm

Persoanele cu autism vor avea 40 de noi centre de consiliere și terapie
22 decembrie 2011, 12:30 | Autor: Livia Roşca | 112 afişări

Începând cu luna februarie 2012 vor funcționa în România,40 de centre noi de consiliere şi terapie destinate persoanelor cu tulburare de spectru autist (TSA).

35 de centre vor fi active în 35 de județe din România, în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

În București vor funcționa 5 centre de terapie, respectiv în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC sector 1), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 (DGASPC sector 4), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC Sector 5), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (DGASPC sector 6).

Copiii şi tinerii cu autism, gazde pentru craiovenii dornici să-i întâlneascăServiciile oferite vor fi gratuite, copiii diagnosticați cu autism și referiți acestor centre vor beneficia de terapie de recuperare gratuită, iar aparținătorii acestora vor primi consiliere.

Centrele vor fi deservite de psihologi cu experiență în lucrul cu persoanele cu TSA și instruiți în terapii cognitiv-comportamentale în cadrul cursurilor organizate de Fundația Romanian Angel Appeal și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România.
Înființarea Centrelor de terapie și consiliere face parte din activitățile proiectului strategic „Și ei trebuie să aibă o șansă!" - program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist.

Se vor organiza şi cursuri de formare gratuite pentru specialişti

Pe langă înființarea acestor centre, în cadrul proiectului au fost formați 480 de profesioniști în terapii de recuperare individualizată pentru persoanele cu autism, în cadrul a cinci sesiuni de cursuri gratuite, organizate în acest an; încă cel puțin 100 de specialiști vor mai beneficia de formare gratuită, în sesiunea de curs din luna ianuarie 2012.

Va fi folosită o platformă de e-learning

1.200 de medici de familie, pediatri și psihiatri vor fi formați și certificați la distanta (e-learning) în diagnosticarea precoce a tulburărilor de spectru autist și furnizarea asistenței medicale de specialitate; în momentul de față, la 3 luni de la activarea programului de formare pe www.tsa.medability.ro, 370 de medici au absolvit deja aceste cursuri și sunt certificați de Colegiul Medicilor din România.

Proiectul „Și ei trebuie să aibă o şansă!" a fost demarat la 1 octombrie 2010 și are o durată de 3 ani.
Proiectul urmărește creșterea șanselor de integrare socială și ulterior de acces pe piața muncii, a copiilor și tinerilor afectați de autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată.Este desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale - Direcția Generală Protecția Copilului și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, "Investește în oameni!"
Pentru detalii, vizitați www.autism.raa.ro.


http://www.adevarul.ro/life/sanatate/au ... 38803.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Jan 30, 2012 5:27 pm

40 de centre de terapie pentru copiii autişti se deschid în februarie

23 ianuarie 2012, 14:55 | Autor: Oana Antonescu | 115 afişări

Copiii cu autism care beneficiază de terapie se integrează mai uşor social şi profesional
Peste 2.000 de copii şi tineri din România cui tulburări din spectrul autist vor beneficia de consiliere şi terapie gratuite în cele 40 de centre care-şi vor deschide porţile luna viitoare.
Terapia pentru copiii cu tulburări din spectrul autist va fi susţinută de 580 de specialişti (80 de monitori şi 500 de profesionişti în intervenţii terapeutice de recuperare).

Aceştia au fost formaţi în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, în cadrul unui program susţinut de lectori români şi străini, care este parte a proiectului „Şi ei trebuie să aibă o şansă! - Program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist", derulat de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Protecţia Copilului şi cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.

Fiecare specialist va asista între 3 şi 5 cazuri de copii cu autism.

Prin intermediul aceluiaşi proiect au fost înfiinţate şi cele 40 de centre de consiliere şi de terapie în autism, care vor fi deschise la nivel naţional începând cu luna februarie a acestui an. Se speră ca, până la sfârşitul proiectului (31 septembrie 2013), peste 2.000 de copii şi tineri să beneficieze de consiliere gratuită.

Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu această tulburare

În evidenţa serviciilor de asistenţă sociala figurează, în prezent, 3.159 copii şi tineri diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist. Specialiştii sunt însă de părere că numarul real este mult mai mare, pornind de la datele internaţionale cu privire la prevalenţa autismului. Cert este că se diagnostichează un număr tot mai mare de copii cu această tulburare. În anii '80-'90, la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. Dr. „Alexandru Obregia" din Bucureşti se înregistrau 20-25 de cazuri anual. În prezent, la aceeaşi clinică, se evaluează 10-15 cazuri noi pe săptămână.

Află AICI mai multe despre programul de consiliere gratuită, dar şi despre tulburările din spectrul autist.

Află AICI unde vor funcţiona cele 5 centre de consiliere din Bucureşti. Celelalte 35 de centre vor fi active în 35 de judeţe din România, în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.


http://www.adevarul.ro/life/sanatate/ad ... 36973.htmlIn Bucuresti vor functiona 5 centre de consiliere si asistenta, in cadrul:
Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB),
Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 (DGASPC sector 1),
Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 4 (DGASPC sector 4),
Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 5 (DGASPC Sector 5),
Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 (DGASPC sector 6).

Serviciile oferite vor fi gratuite, copiii diagnosticati cu autism si referiti acestor centre vor beneficia de terapie de recuperare gratuita iar apartinatorii acestora vor primi consiliere.

35 de Centre vor fi active in 35 de judete din tara, in cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului


In curand aici, harta locatiilor si datele de contact ale Centrelor de consiliere si asistenta.
http://autism.raa.ro/servicii/asistenta_specializata
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Feb 04, 2012 1:56 pm

23 ian 2012

Incepand din luna februarie, specialistii vor lucra cu 2000 de copii si tineri cu tulburari de spectru autist.

80 de monitori si 500 de profesionisti in interventii terapeutice de recuperare a persoanelor cu autism au fost formati in perioada iulie 2011 – ianuarie 2012, intr-un program sustinut de lectori romani si straini, desfasurat in cadrul proiectului “Si ei trebuie sa aiba o sansa! – Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist”, derulat de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului si cu Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania.

Instruirea teoretica a profesionistilor a avut loc in cadrul a 8 sesiuni de formare organizate in Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, la care au participat psihologi, psihoterapeuti, consilieri psihologici si psihopedagogi din întreaga tara.

Incepand cu luna februarie 2012, cei 500 de profesionisti in interventii terapeutice vor intra intr-o perioada de 6 luni de practica monitorizata, in timpul careia vor lucra efectiv cu copii cu autism si vor raporta progresele înregistrate.
Fiecare dintre cei 500 de specialisti va asista intre 3 si 5 cazuri de copii cu autism, iar la sfarsitul perioadei de practica monitorizata va avea loc certificarea profesionistilor formati.

Cei 500 de specialisti in interventii terapeutice pentru persoanele cu autism, precum si cei 80 de monitori ai
activitatii de recuperare a persoanelor cu TSA isi vor imbunatati activitatea prin aplicarea informatiilor, cunostintelor sau tehnicilor de lucru dobandite la aceste cursuri, in cadrul serviciilor in care activeaza in prezent (DGASPC, mediul ONG, sectorul privat etc.) si in cadrul celor 40 de Servicii de consiliere si terapie infiintate prin intermediul proiectului, care vor fi deschise la nivel national, incepand cu luna februarie 2012.

http://autism.raa.ro/comunicate/580-de- ... -cu-autism
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Mar 19, 2012 3:33 pm

„Am putut asigura o dotare parţială a centrelor, au fost alocaţi 5.000 de euro pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente de lucru. La sfârşitul proiectului vom avea 2.000 de beneficiari”, explică Adelaide Tarpan, după care recunoaşte că datele obţinute de la Direcţiile de Protecţie a Copilului arată că în scripte sunt 4.500 de copii cu handicap, fără să se ştie exact nu­mă­rul celor diagnosticaţi cu autism.

„Putem să ne aflăm în situaţia de a avea un număr foarte mare de copii, care ar avea nevoie de serviciile noastre şi atunci poate că ar trebui sporite spaţiile de lucru, numărul de specialişti, noi am format 580. Vom vedea exact de-ndată ce ne apucăm de treabă”.

Însă nici acest aspect, al începerii lucrului cu copiii în centre, nu este foarte clar, managerul proiectului preconizând că „va mai dura câteva săptămâni, însă copiii pot merge la centru, ca să li se facă o eva­luare iniţială şi să li se ia datele”.

http://www.jurnalul.ro/special/autism-l ... 607090.htm
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Mar 27, 2012 1:36 pm

S-au lansat cele 40 de Centre de consiliere si asistenta pentru persoanele cu autism

Fundatia Romanian Angel Appeal si partenerii sai, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania anunta deschiderea a 40 de Centre de consiliere si asistenta pentru persoanele cu tulburari de spectru autist (TSA).O prioritate pentru centre vor fi copiii nou diagnosticati care, beneficiind de interventii terapeutice timpurii, au sanse sporite de a isi atinge potentialul functional si de a fi integrati in comunitate.”, declara Adelaide Katerine Tarpan, Sociolog, Manager al proiectului “Si ei trebuie sa aiba o sansa!”.

In functie de varsta copilului si de proximitatea domiciliului acestuia fata de centru, specialistii vor propune un program de interventie individualizat. Programul poate merge de la interventie punctuala, pe termen scurt, centrata pe problema, pana la (dupa caz) un plan de terapie de recuperare, pe termen mediu si lung, constand in interventie zilnica, de pana la 3 ore de lucru cu copilul/zi.

http://autism.raa.ro/stiri/s-au-lansat- ... -cu-autism
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Jun 26, 2012 10:59 am

27 - 30 iunie, sesiune de lucru, la Bucuresti, pentru optimizarea activitatii din Centrele pentru autism, deschise prin proiect, in Bucuresti si in tara26 iun 2012

Fundatia Romanian Angel Appeal si partenerii sai organizeaza in perioada 27 – 30 iunie 2012, la Bucuresti, o sesiune de lucru vizand optimizarea serviciilor oferite persoanelor cu autism si familiilor acestora in cadrul celor 40 de Centre de Consiliere si Asistenta deschise in parteriat cu Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului incepand cu luna martie a acestui an.

Intalnirea reuneste 160 de participanti: partenerii proiectului, reprezentantii DGASPC din 35 judete si Bucuresti si personalul centrelor de consiliere si asistenta TSA - psihologi si psihopedagogi formati in cadrul proiectului.

In cadrul intalnirii:
1.Participantii vor discuta aspecte legate de metodologia de lucru in centrele de consiliere si asistenta si sistemul de referire catre acestea,
2.Personalul din cele 40 de Centre de consiliere si asistenta din Bucuresti si din tara va beneficia de 2 zile de instruire suplimentara, in tehnici de lucru cu persoanele cu TSA si apartinatorii acestora.


Activitatea face parte din proiectul “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist, desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Protectia Copilului (DPC) si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (APCCR). Proiectul a inceput la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani si este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – “Investeste in oameni!”


Contact:

Costinela Caraene, Coordonator PR
Fundatia Romanian Angel Appeal
Tel: 0721.151.187, 0745.25.95.85
e-mail: costinela.caraene@raa.ro

http://autism.raa.ro/comunicate/27-30-i ... in-proiect
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Jul 22, 2012 10:23 pm

Centru pentru copiii cu autism, deschis la Caracal

În judeţul Olt trăiesc peste 150 de copii cu autism

Graţie unui proiect demarat la nivel naţional, persoanele care suferă de tulburări de spectru autist din judeţul Olt beneficiază începând cu luna martie de un centru de consiliere şi asistenţă, deschis la Caracal, în cadrul Centrului de recuperare a copilului cu dizabilităţi.

de Simona Chirici
simona.chirici@gazetanoua.ro

Centrul este unul dintre cele 40 inaugurate la începutul lunii în 35 de judeţe şi în Bucureşti şi funcţionează în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt, cu personal din cadrul instituţiei, instruit pentru a se ocupa de persoanele cu tulburări de spectru autist.


„Proiectul urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, a copiilor şi tinerilor afectaţi de autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată. Acordul de parteneriat a fost semnat de Fundaţia «Romanian Angel Appeal», Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi DGASPC Olt, iar obiectul acestui acord l-a reprezentat organizarea unui centru de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu tulburări de spectru autist. După o serie de discuţii, am comunicat celorlalte părţi că suntem în imposibilitate de a pune la dispoziţie un centru de sine stătător, singura variantă fiind punerea în aplicare a acestui program în cadrul Centrului de recuperare a copilului cu dizabilităţi din Caracal. Au fost formaţi mai mulţi psihologi şi un logoped din cadrul angajaţilor Direcţiei în lucrul cu copiii cu autism şi a fost demarat proiectul în prima săptămâna a lunii martie”, a declarat Cristian Lungu, directorul adjunct al DGASPC Olt.

Servicii gratuite, şase beneficiari

În prezent, de acest proiect beneficiază şase copii din Caracal şi Corabia, care vin de trei ori pe săptămână la centru. Procedurile sunt gratuite şi se vor aplica timp de o jumătate de an, după care vor fi înscrişi în program alţi copii.„O persoană se ocupă de doi copii, aşa prevede proiectul, astfel încât deocamdată pot beneficia de program doar şase copii. Nu avem posibilitatea de a suplimenta numărul de salariaţi, dar sperăm să trecem curând peste perioada aceasta grea şi să reuşim să ne adresăm unui număr mai mare de persoane care suferă de tulburări de spectru autist”, a precizat Cristian Lungu.


Proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!”, demarat la 1 octombrie 2010 şi având o durată de trei ani, este implementat de Fundaţia „Romanian Angel Appeal” în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Direcţia Generală Protecţia Copilului şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România şi beneficiază de cofinanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni”.


Potrivit statisticii DGASPC Olt, la nivelul judeţului există un număr de 151 de copii diagnosticaţi cu autism, cea mai mare parte a acestora trăind în familie.

http://gazetanoua.ro/index.php?mod=stir ... racal.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: 40 centre consiliere si asistenta TSA

Postby dora » Fri Jan 10, 2014 6:26 pm

28 aug 2013Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) si partenerii sai, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului (MMFPSPV-DPC) si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (APCCR) anunta incheierea, pe 30 septembrie 2013, a implementarii proiectului strategic “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist (TSA). Proiectul a realizat un pas important in imbunatatirea vietii persoanelor cu autism din Romania, prin cresterea numarului de medici instruiti in depistarea precoce a tulburarii de spectru autist, cresterea numarului de specialisti in interventii terapeutice, dezvoltarea unei retele nationale de servicii gratuite pentru persoanele cu TSA, sporirea gradului de informare si sensibilizare a publicului si elaborarea unei Strategii Nationale privind integrarea sociala a persoanelor cu autism. Proiectul a avut o durata de 3 ani si a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului a vizat crearea unui cadru favorabil care sa contribuie la cresterea sanselor de integrare sociala a copiilor si tinerilor cu TSA, prin diagnosticare precoce si acces la servicii si programe de recuperare si asistenta specializata.

Proiectul a pornit din dorinta de a raspunde unei parti a problemelor identificate in randul comunitatii persoanelor afectate de autism, generate in special de diagnosticarea tarzie cauzata de lipsa de informare si instuire, lipsa unor interventii terapeutice accesibile, lipsa unui sistem de referire a persoanelor diagnosticate, catre servicii specializate, lipsa acuta de specialisti formati in interventii terapeutice, respingerea, izolarea si lipsa accesului la educatie si integrare sociala, din cauza slabei informari si in absenta unui cadru legislativ care sa asigure respectarea drepturilor persoanelor cu autism.

La sfarsitul celor 3 ani de implementare a proiectului, rezultatele acestuia pot fi cuantificate, dupa cum urmeaza:


•628 de profesionisti instruiti in interventii terapeutice pentru persoane cu autism (psihologi si psihopedagogi)
•1.240 de medici de familie si pediatri inscrisi la cursurile online de depistare precoce, dintre care 400 medici au absolvit deja
•40 de Centre de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism si familiile lor, deschise in 35 de judete ale tarii si in municipiul Bucuresti, pentru a oferi servicii gratuite
•1.332 persoane cu autism care au beneficiat deja de servicii in cadrul centrelor, pana la sfarsitul lunii iulie
•2 campanii nationale de informare si sensibilizare, care au atins 8.154.000 indivizi unici, din publicul general, respectiv 35.715 apartinatori ai persoanelor cu autism
•Elaborarea, in colaborare cu autoritatile abilitate si cu partenerii din mediul neguvernamental, a proiectului de Strategie nationala privind integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu autism.

Ce se intampla dupa 30 septembrie 2013?

Principala reusita a proiectului o reprezinta punerea bazelor primei retele nationale, public-private, de servicii pentru persoanele cu autism. Cele 40 de centre infiintate vor continua sa ofere servicii iar Fundatia Romanian Angel Appeal are deja in pregatire noi proiecte ce vizeaza dezvoltarea lor si a serviciilor.
Instruirea medicilor de familie si pediatri va continua, platforma de e-learning care ofera formare creditata de Colegiul Medicilor din Romania, www.tsa-medability.ro, ramanand activa si dupa incheierea proiectului.
De asemenea, vor continua campaniile nationale de informare si advocacy cu privire la drepturile persoanelor cu autism, Fundatia Romanian Angel Appeal fiind, din anul 2012, membra a Federatiei pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autismului (FEDRA).
Ne propunem de asemenea ca, prin proiectele pe care Fundatia Romanian Angel Appeal le va desfasura in viitor, accentul sa fie pus pe integrarea educationala a persoanelor cu autism.

De ce este nevoie?

In Romania, la nivelul anului 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sanatatii) insa numarul real al acestora este mult mai mare, majoritatea nefigurand in evidenta oficiala. Incidenta autismului este de 1/88 persoane, conform unui studiu publicat in 2012 de Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta, Statele Unite ale Americii, iar pentru tara noastra specialistii estimeaza cel putin 15.000 de persoane cu autism. Studiile si experienta organizatiilor de profil internationale arata ca diagnosticarea timpurie, la varsta de 18 – 36 luni, interventiile specializate si integrarea sociala, cresc cu pana la 47% sansele persoanelor cu autism de a dobandi abilitati pentru viata independenta, conform studiului publicat de Ivar Lovaas, UCLA, 1987.

“Desi prin proiectul “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” s-au realizat pasi importanti privind imbunatatirea vietii persoanelor cu autism din Romania, problemele acestora sunt departe de a fi rezolvate in absenta unui cadru legislativ coerent si aplicat. Este nevoie, in primul rand, de reglementari legislative care sa asigure respectarea drepturilor persoanelor cu autism. De asemenea, serviciile de recuperare trebuie sa fie gratuite, sustinute de stat si oferite timpuriu, iar integrarea scolara a copiilor cu autism trebuie sa devina o realitate. Nu in ultimul rand, este nevoie de servicii pentru tinerii si adultii cu autism, centrate de dezvoltarea potentialului lor, pe integrarea in munca si in comunitate. Aceste servicii lipsesc aproape cu desavarsire.” – Adelaine Katerine Tarpan, sociolog, Fundatia Romanian Angel Appeal, Manager al proiectului “Si ei trebuie sa aiba o sansa!”

Contact:
Costinela Caraene, Coordonator PR
Tel: 0721.151.187, 0745.25.95.85,
E-mail: costinela.caraene@raa.ro
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron