ABA in Franta

Moderators: camel, moderators

ABA in Franta

Postby dora » Tue Jan 27, 2009 3:55 pm

Camus Center, specializat în îngrijirea copiilor, prin intermediul metodei ABA (Applied Behavioral Analysis), a fost amenintat de mai multe luni cu închiderea.

La 28 august, la finalul ultimei reuniuni , asociatia Pas cu pas şi Michelle Demessine au obtinut de la prefectul de regiune Daniel Canepa o aprobare 2 ani, "pe o baza experimentala."

Camus Centre va face, prin urmare, deschiderea anului scolar la data de 10 septembrie.

--------------------------------------------------------------------------------

ABA este o metodă utilizată pe scară largă în Europa, în special în Belgia, care permite copiilor cu tulburări de comportament, inclusiv autism sa faca progrese foarte semnificative cu sprijin educaţional individualizat.

Aplicata în Franţa de către cercetători de la Universitatea din Lille 3, printre care profesorul de psihologie Jean Claude Darcheville şi Vinca River, Lector dr. în psihologie, ABA e putin răspândită în Franţa, care încă în mare măsură favorizează tratamentele psihiatrice.


Pentru a promova acest mod de abordare, părinţii şi cercetători s-au reunit in asociatia Pas cu pas.
În timp ce numărul de familii in aşteptare pentru această abordare este în creştere, asociatia, recunoscuta acum ca fiind de interes general, a fondat în 2004 Centrul Camus în Villeneuve d'ASCQ, un centru cu adevarat profesionist capabil sa satisfaca nevoile de sprijinire a copiilor şi a familiilor.

. Dar tipul de organizare propus de asociaţie nu îndeplineşte criteriile de finanţare şi de acreditare instituţionala în vigoare în Franţa, astfel incat centrul este de multe ori amenintat cu inchiderea.

Acesta este motivul pentru care asociaţia Pas cu pas, sprijinita de familii şi de senatorul Michelle Demessine încearca sa acrediteze această şcoală ABA experimentala, a carei prima unitate are deja 6 copii şi poate fi extinsa la un public mai larg.



Întâlnirile de la la Ministerul Sănătăţii au ajutat la informarea si sensibilizarea factorilor de decizie

Reticente, ezitari.. . Cu toate acestea, a fost reluat dialogul cu prefectura regionala.
Şi în ultima şedinţă, marţi, 28 august 2007 S-a obtinut o victorie !


Prefectul a fost de acord să elibereze o licenta pentru 2 ani, pe o bază experimentală.

Camus Center, prin urmare,isi va deschide porţile pe 10 septembrie.

În schimb asociatia, în parteneriat cu un expert naţional numit de către Secretariatul de Stat pentru Solidaritate, va definitiva un caiet de sarcini,care va sta la baza unui viitor cadru legal.


În cele din urmă, prefectul a promis deblocarea unui milion de euro pentru a finanţa structura şi personalul care se ocupa de copiii care primesc tratament la scoala.


În urmatorii doi ani, efectele metodei vor face obiectul unei evaluari externe.


--------------------------------------------------------------------------------



Fancis Perrin, fondator al asociaţiei Pas cu pas, acum isi dedică o mare parte a energiei in scopul de a promova metoda ABA.

. Pentru a-l însoţi pe fiul sau, Louis, inscris in Villeneuve d'ASCQ şi monitorizat de către echipa lui Vinca River, actorul s-a mutat recent cu familia în Nord.

→ A se vedea reportajul


--------------------------------------------------------------------------------


http://www.michelledemessine.fr/spip.php?article103
--------------------------------------------------------------------------------
Last edited by dora on Tue Jan 31, 2012 2:15 pm, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Jan 29, 2009 11:58 am

http://www.youtube.com/watch?v=ThIZqgPD6LU

March 15, 2008

Un reportaj Fance 3 despre deschiderea primei scoli ABA la Paris
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Feb 08, 2009 3:34 pm

Franta a ramas in urma in ceea ce priveste ABA?


Una din terapeutele care lucreaza la prima scoala Aba din Paris este de origine americana.Mama ei, acum 30 de ani, lucra cu copii autisti folosind metoda ABA.In Londra sunt acum 30 de scoli ABA!
http://www.autisme-basse-normandie.org/site/?q=node/37
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Jan 31, 2012 2:18 pm

dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri May 11, 2012 10:06 pm

Vicepresedinta Autism Europe sprijina propunerea de eliminare a practicilor psihanalitice din tratamentul autismului.


de AUTISM ROMANIA la 10 februarie 2012 la 20:22 ·
.



Aceasta este traducerea unui mesaj de sprijin pentru proiectul de lege propus de Daniel Fasquelle, reprezentantul francez al GOP Acest mesaj a fost transmis de Evelyne Friedel, vice-presedinta Autism Europe si publicat in 31 ianuarie 2012 pe blogul reprezentantilor.



"In calitate de vicepresedinta a Autism Europa si in numele asociatiei noastre internationale, am vrut sa va informez de sprijinul organizatiei noastre internationale a propunerii dvs. care intentioneaza sa elimine practicile psihanalitice din tratamentul persoanelor cu autism. Initiativa este curajoasa, avand in vedere "peisajul" francez al organizatiilor non-profit si profesionale si, mai presus de toate, este necesara din punctele de vedere stiintific, medical si financiar. Intr-adevar, finantarea publica trebuie sa fie redirectionata spre metode educative de inalta calitate, potrivite pentru persoanele cu autism si care respecta drepturilor lor.



Dupa cum stiti, in urma unei plangeri colective a Autism Europe impotriva Frantei, Consiliul Europei stabilit in 2003 ca Franta a incalcat obligatiile care ii revin in domeniul educatiei persoanelor cu autism, acuzand aceasta tara de intarzieri grave - in special in ceea ce priveste calitatea sprijinului. Prezentarea acestei decizii este anexata la prezenta scrisoare.



Consiliul Europei a monitorizat continuu decizia sa impotriva Frantei. In concluziile Comitetului Economic si Social European publicate in 2007 si 2008 Comitetul a mentionat de doua ori ca Franta, din pacate, inca nu isi indeplineste obligatiile care ii revin (vezi concluziile din 2007, pag. 27 si urmatoarele si concluziile din 2008, pag 19 si urm.).



Daca situatia franceza este comparata cu cea din tarile europene, in special cu Spania (nu este nici macar nevoie sa traversati Oceanul Atlantic), gasim ca intarzierea noastra este cauzata de forta de inertie a metodelor psihanalitice care nu lasa loc pentru alte metode educationale, in ciuda faptului ca eficienta acestor metode a fost atestata in ultimii 30-40 de ani.



La nivel european, si la nivel international, Franta devine din ce in ce mai mult o exceptie.



Multi psihiatri care lucreaza in comunitatea stiintifica internationala, multi dintre acesti actionand ca experti ai Autism Europe, sunt adesea impresionati de situatia cu care se confrunta familiile in Franta.



Aceste familii sunt de fapt victime ale metodelor psihanalitice, care ii priveaza pe copii de educatia esentiala pentru dezvoltarea lor, care, de asemenea, este unul dintre drepturile lor fundamentale.
Acum toata lumea stie ca teoriile psihanalitice nu au o baza stiintifica, si ca acest fapt contravine cerintelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care cer tratament care se bazeaza pe cele mai avansate rezultate stiintifice ("medicina bazata pe rezultate ale cercetarilor stiintifice”)



Publicatiile stiintifice Internationale fac o evaluare a problematicii franceze: Atat expertii europeni si cat si cei americani subliniaza lipsa de eficienta a psihanalizei, mai rau, efectele sale adverse (a se vedea publicatii, in special, - deja vechi - atasate acestui mesaj: James D. Herbert, Ian R. Brandon A. Sharp Gaudiano, "Separarea faptelor de fictiune in etiologia si tratamentul autismului, “The Scientific Review of Mental Health Practice /" Revista stiintifica a bunelor practici de Sanatate Mintala, 2002, p.. 2 - 4 si 12, Ministerul spaniol al sanatatii, "Ghidul de bune practici in tratamentul tulburarilor din spectrul autismului", 2006).

Ghid de bune practici al Departamentul spaniol al Sanatatii a declarat in mod clar in 2006 (p. 13) ca "abordarea psihanalitica a fost una dintre cele mai mari greseli din istoria neuropsihiatriei copilului".

Persoanele cu autism din Franta nu ar mai trebui sa fie private de sprijinul individual adaptat la nevoile lor din cauza obscurantismului unor profesionisti, care nu sunt nici oameni de stiinta, nici de educatori si care au denaturat dezbaterea pentru mult prea mult timp.



Constrangerile bugetare sunt o problema, dar obstacolele ideologice care se confrunta cu fapte stiintifice sunt mult mai greu de depasit. In plus la acest lucru, bugetele, care sunt limitate in acest domeniu, trebuie sa fie alocate pentru o ingrijire corespunzatoare, asa cum cere Consiliul Europei."



Evelyne Friedel

Vicepresedinte

Autism Europe



http://www.supportthewall.org/2012/02/s ... 31st-2012/


http://www.facebook.com/pages/AUTISM-RO ... 9634377407
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: ABA in Franta

Postby dora » Thu Jan 12, 2017 2:41 pm

MARDI 22 FÉVRIER 2011
Am multe de spus

http://aripicarecrescinnoi.blogspot.ro/ ... -spus.html

De la inceputul anului am avut o gramada de vizite la specialisti & comp., am facut planuri si am renuntat la ele, am refacut planuri, am cautat raspunsuri si ajutor pt a merge inainte cu folos.

Totul e inceput printr-o presiune pe toate planurile din partea structurii de stat care il acompaniaza pe Vladi de a ne adresa Spitalului de Zi de psihiatrie infantila ( HDJ). Neavand alta optiune mai aproape am zis sa incercam: dupa 15 minute de observatie pedopsihiatrul ne anunta ca Vladimir nu locuieste in corpul lui si ne propune ca terapie : balaceala in bazin, joaca cu plastelina si playmobils. Pt a-si sustine afirmatia se leaga de fiecare gest al copilului si tot ce ar fi normal pt un copil normal, automat daca e facut de Vladi devine grav.

Ajungand acasa ma pun sa caut pe .... net marturii ale parintilor cu experienta in HDJ. Soc !!

Aflu ca Franta e cu 30 de ani in urma tarilor civilizate si ca marea majoritate a structurilor de stat fac o abordare psihanalitica a autismului: MAMA e de vina, mama-frigider care nu-si iubeste cu adevarat copilul il face pe acesta sa se retraga in lumea lui si sa "se faca "autist. In majoritatea structurilor de stat din Franta se propun activitati care ocupa timpul copilului, dar nu il ajuta cu nimic sa evolueze. Cel mai grav, insa, e ca in Franta inca se practica PACKING si HOLDING ( sedinte care pot dura pana la 45 de minute in care pacientul e strans in brate tare de catre infirmier sau parinte pt a recrea legaturi emotionale pierdute etc -bleah! ).

La urmatoarea vizita la spital am insistat sa mergem fara Vladimir in primul rand ca nu as mai fi suportat sa vad psihiatrul care il diseca si demola pe Vladimir bucatica cu bucatica. Vizita a durat o ora jumate, am fost foarte relaxata si de cateva ori am izbucnit in ras (in sinea mea) la intrebarile psihiatrului care cauta sa gaseasca undeva la mine cauza autismului lui Vladi : daca a fost un copil dorit, daca am fost vesela cat eram insarcinata, cum am reactionat in primele clipe dupa ce am nascut ... deci da-o 'ncolo de anomalie genetica, dupa el tot io am stricat undeva copilul si l-am facut autist. Ulterior am aflat ca asta se numeste PSICACANALIZA. Psihiatrul ne-a zis ca ar trebui sa lipseasca de la scoala doar vreo 2 zile pe saptamana ca sa stea in spital, iar la intrebarea mea daca practica packing-ul in spital mi-a raspunsa ca nu, dar "stiiiti, la iesirea din bazin e un moment importaaaant, cand ii infasuram in prosoaaape si ii strangem in braaaate in pozitie fetala". pe scurt ei practica HOLDING in spital. Plecand de acolo am decis ca locul lui Vladimir nu e la spitalul psihiatric. Nu inca ! Poate peste 5 sau 10 ani cand ne va fi imposibil sa-l mai tinem acasa, dar nu acum! Inca avem de ce ne bucura, inca nu e f greu.

Intre timp am sunat la o gramada de asociatii si am cerut sfaturi si pareri despre cum sa ajungem sa avem un diagnostic oficial de autism. Vladimir era pe lista de asteptare la centrul de diagnostic al autismului pt vestul Frantei aflat la Angers. Un diagnostic oficial nu poate fi dat de oricine, de asta listele de asteptare dureaza 1 an jumate minim. Noi eram inscrisi din mai 2010. Sun sa vad cam pe cand ne vine randul si aflu ca - oroare- singurul pedopsihiatru de la centrul din Angers pleaca si ... nu e inlocuit!!! Medicul ce il va inlocui ( nu se stie cand) va incepe sa cheme copiii care au fost inscrisi la sfarsitul lui 2008, deci randul nostru va veni prin 2013 :-)))) De rasul curcilor !

Dupa inca o saptamana de dat cu capul de pereti am reusit in sfarsit sa gasesc un nume de doctor competent in diagnosticul autismului la Paris care colaboreaza cu spitalul Debré ( centru referent) si are cabinet privat !!! Costa mai mult, dar poate ajungem mai repede de 2012 macar sa avem o programare. Lista ei de asteptare e atat de aglomerata incat numarul de telefon pt programare nu e afisat niciunde, se merge doar pe recomandare. Am numarul de telefon :D Maine sun si sper sa il accepte pe Vladimir.

In acest timp am mai facut ceva: am intrat in contact cu o asociatie dintr-o localitate vecina in care lucreaza un psiholog ABA si ne-am intalnit cu ei de cateva ori. Am reusit sa obtinem un loc pe lista de asteptare pt o ora de terapie in fiecare saptamana cu psihologul ... inca o data SPER ca va incepe cat mai repede terapia si ca voi reusi sa invat si eu ce e de facut ca sa pot lucra cu el acasa. Daca mi-as vinde casa din Timisoara as incerca sa obtin mai multe ore de terapie, deocamdata nu pot pt ca e 36 euro ora si nu e rambursata de nici o asigurare pt ca Franta recunoaste doar abordarea psihanalica a autismului, iar terapiile cognitive si comportamentale nu sunt recunoscute, se fac la negru !!!

Ce mai face Vladimir in timpul asta: o explozie de tulburari de comportament. Cu cat trece timpul cu atat mai mult se vede ca are un handicap mental: din ce in mai des merge cu mainile ridicate la nivelul pieptului si degetele rasfirate si crispate. A inceput sa se bage sub masa pe oriunde am merge. Tot cu pozitia mainilor de care vorbeam mai sus a inceput sa faca niste grimase ca si cum ar striga, dar nu scoate niciun sunet ... si asta poate dura destul de mult cand il intriga ceva. Se smuceste si pe strada inca poate sa fuga uitand ca sunt masini. Privirea mi se pare ca ii fuge tot mai mult, vorbeste fara intonatie si pierde unele consoane pe care le putea pronunta inainte. La scoala e tot singur, dimineata cand intram in clasa uneori e disperat, se uita la mine cu lacrmi in ochi si frica de a ramane singur intre fiinte pe care nu le intelege. Si cam in fiecare dimineata plec plangand de la scoala. Alteori e resemnat ... stiu asta si imi vine sa ma dau cu capul de pereti.

In acelasi timp am aflat ca educatoarea are tot felul de strategii : cand plec dimineata el inchide usa la clasa si apoi suna clopotelul ( ceea ce ii place mult). Are carti de acasa la scoala si se pune pe scaunelul lui sa le "citeasca" atunci cand vrea sa se simta in siguranta. Lunea au muzica si pregatesc un spectacol, Vladi ne-a cantat acasa un cantecel invatat la scoala , deci desi pare ca e doar de decor acolo, prinde destule din zbor. Vineri fac sport si Vladi participa cu bucurie la toate activitatile. A invatat sa numere pana la 29, dar el a continuat singur mai departe cu logica lui : 29 = vint-neuf, 30 = vingt-dix si pana la 34 chiar = vingt-quatorze. Deci are si o farama de logica acolo. Colac peste pupaza, educatoarea imi spune ca la activitatile de mate e destul de bun ... era sa lesin cand am auzit :-)) Bun, e vorba de activitatile de mate de la grupa mijlocie, dar tot e ceva acolo. A invatat sa scrie litera A, M si I.

Desi ne greu si suntem cam singuri, deseori citesc bloguri de mamici de copii diferiti si uneori vad atat de multa suferinta incat imi zic ca trebuie sa ma bucur de ce am acum pt ca putea fi mult mai rau de la inceput. Am nevoie de un proiect mic care sa imi ocupe mintea ... am inceput sa ma interesez pt concediul de la vara, am ales Tara Bascilor pt ca e relativ aproape si deosebit de frumos.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: ABA in Franta

Postby dora » Thu Jan 12, 2017 3:13 pm

Geanina 29 august 2013 la 00:15

Buna. Sunt mamica unui baietel de 5 ani si 6 luni diagnosticat cu autism de la 2 ani. Locuim in Franta. El beneficiaza de sprijin oferit de „profesionisti” in ABA, PECS, TEACCH si altele, dar fac parte din nenumaratele mamici care lucreaza cu copilasii acasa; suntem multe, o comunitate in cadrul careia schimbam materiale, idei, cele mai „vechi” le ajuta pe cele „noi” venite printre noi.

Lucrand cu el acasa ii cresc sansele de „ atinge mai repede obiectivele propuse si sunt mandra ca datorita muncii facute acasa el stie sa isi scrie singur numele fara model, sa coloreze, sa numere si in engleza si inca multe altele. M-am format pentru PECS, ABA-VB si VB/MAPP… deci mamicilor, nu disperati daca nu aveti bani de ABA, copilul nu e pierdut!
http://www.2elefanti.ro/28-08-2013-auti ... -terapeut/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: ABA in Franta

Postby dora » Thu Jan 12, 2017 3:26 pm

Proiectul Edelweiss
http://cursuriautism.ro/scolarizarea-co ... lweiss.php

La originea acestui proiect se află o familie care a trăit pentru mai mulţi ani în Anglia, mai exact în Londra. Fiica lor, atunci în vârstă de 2 ani diagnosticată cu sindrom Rett a fost şcolarizată la Swiss Cottage School. În cadrul acestei şcoli, ea a beneficiat de servicii complete, atât educative cât şi terapeutice. Ea se alătura unor copii cu deficienţe moderate şi severe de tip autism şi deficienţe multiple.

Reîntorşi în Franţa, câţiva ani mai târziu, această familie nu a găsit niciun loc într-o structură specializată, fiica lor fiind obligată să rămână acasă în condiţii extrem de dificile pentru părinţii care lucrau şi lipsită de stimularea profesională, cu excepţia unor şedinţe de kinetoterapie, psihomotricitate şi mai ales de contactul cu alţi copii, în afara câtorva ore benefice în cadrul unei grădiniţe.

În aceste condiţii, la îndemnul altor părinţi aflaţi în situaţii similare, după o analiză aprofundată, familia a hotărât demararea unui proiect mai ambiţios –crearea unei şcoli incluzive.
A fost în parte fructul experienţei engleze, susceptibilă să redea speranţa multor familii, cea a unor servicii de calitate care să răspundă trebuinţelor acestor copii şi adolescenţi diferiţi.
Obţinând sprijinul autorităţilor şi efectuând vizite de documentare la şcoala engleză, s-a înfiinţat şcoala Edelweiss, proiectului fiindu-i aprobată finanţarea în ianuarie 2006.

Organizarea în cadrul acestui proiect se sprijină pe trei piloni:
Un demers structurat bazat pe reuniuni ale experţilor cu putere de decizie, reuniuni informative a diverşilor parteneri implicaţi şi a părinţilor, reuniuni de lucru privind abordarea globală (pedagogică, educativă, terapeutică), proiectele europene Socrates, căutarea de surse de finanţare private şi proiectul arhitectural.
Un cadru structural: crearea asociaţiei Edelweiss, semnarea unor convenţii de colaborare cu diferite organisme specializate.
Orientarea spre o incluziune şcolară – proiectul şcolii Edelweiss va depăşi într-un sens şcoala londoneză din moment ce ea va fi construită în cadrul unui grup şcolar de masă care include copii de la grădiniţă până la gimnaziu. Şi asta în scopul facilitării integrării şi al schimbului cu copiii normali.
Şcoala Edelweiss va include 45 de copii cu deficienţe moderate şi severe (tulburări pervasive de dezvoltare, autism, deficienţe multiple). Aceştia vor fi integraţi în unităţi de câte cinci în secţiunea copilărie mică, grădiniţă, şcoala primară şi gimnaziu. Copiii vor participa la activităţi şcolare o jumatate de zi, iar restul timpului va fi consacrat activităţilor educative, terapeutice şi de loisir.
Particularităţile proiectului
Abordarea globală pentru copii care nu sunt stimulaţi, ţinând cont de deficienţele lor.
Implicarea specialiştilor din educaţie şi din domeniul medico-social.
Inscrierea proiectului în dinamica cercetării-acţiune în care familiile şi specialiştii sunt implicaţi, inclusiv în cadrul unui proiect european de tip Socrates.
Integrarea are loc prin schimburi realizate în ambele sensuri între copiii cu deficienţe şi cei valizi.
Realizarea unor activităţi de formare pentru personalul grupului şcolar, pentrtu copiii-tutore, pentru părinţi şi familiile copiilor.
Abordările folosite, instrumentele, demersurile pedagogice şi educative sunt inspirate din:
Experienţele preexistente, în special în domeniul autismului şi al deficienţelor multiple (Teacch, ABA, PECS, Makaton);
Abordarea Montessori pentru achiziţiile senzorio-motorii şi a limbajului, lecturii, scrisului, matematicii;
Experienţa persoanelor care vor lucra cu copiii.
Învăţarea va pune accent pe comunicare, stimulare senzorială şi artistică, activităţi sportive şi de destindere. Toate proiectele elevilor vor fi personalizate în funcţie de potenţialul şi de capacitatea acestora. Proiectul personalizat va fi rezultatul observaţiei şi analizei unei echipe pluridisciplinare şi va avea ca rezultat radactarea unui document care să indice obiectivele trimestriale, mijloacele, bilanţul activităţilor, evaluarea trimestrială. Părinţii vor fi asociaţi proiectului fiecărui copil.
Realizările copiilor vor fi incluse, în fiecare an, într-un dosar complet al activităţilor.
Pentru ca scopul şi finalitatea proiectului să nu fie deturnate şi pentru menţinerea dorinţei şi motivaţiei specialiştilor, vor fi propuse programe de formare, de difuzare a bunelor practici, de cercetare, de rotaţie a echipelor în clase diferite, de creare a spaţiilor pentru creativitate.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ASPECTE TEORETICE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron