Povestea Alexiei

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Povestea Alexiei

Postby dora » Sat Mar 07, 2009 5:14 pm

Confesiunea unei mame


Ce stii despre autism? Dustin Hoffman in Rain Man sau copii geniali care se leagana si se ranesc singuri.


Dar asta nu e suficient. In Romania, soarta copiilor autisti e pecetluita de indiferenta si ignoranta: nu avem specialisti care sa diagnosticheze afectiunea, boala e confundata cu retardul mental, terapia e foarte scumpa, iar parintii nu primesc ajutor de la stat. In aceste conditii, copiii nu au nici o sansa sa fie integrati in societate.

Citeste povestea Elenei Stoican, de 30 de ani, a carei fetita sufera de autism.

Ceva nu era in regula cu fetita mea. Am observat asta atunci cand Alexia avea sase luni. Nu stiam prea bine la ce sa fiu atenta, pentru ca e primul meu copil, dar era o senzatie care nu imi dadea pace: pur si simplu ceva nu era bine. Voiam sa interactionez cu ea, sa imi raspunda intr-un fel – sa imi zambeasca sau macar sa imi arunce o privire.

Dar Alexia ramanea impasibila. Nu radea niciodata, chiar daca o gadilam si ma jucam cu ea. Si-a tinut capul mai greu, a inceput sa stea in fund abia la opt luni, cand deja alti copii mergeau. Nu intorcea niciodata capul cand era strigata. Iar cand se afla langa cei de varsta ei, diferentele erau evidente – Alexiei ii lipseau complet emotiile.

Sotul meu a respins din start ideea ca fetita noastra ar putea avea o problema. Pana si mie mi-a fost greu sa accept. Dar totusi am inceput sa o duc la diversi doctori.

Primul soc a venit cand Alexia implinise sapte luni – un doctor a pus diagnosticul de "usor retard neuromotor".
Stateam in fata lui, il priveam pe omul care putea sa imi spuna ce se intampla cu fiica mea si imi era frica sa intreb de teama raspunsului.

continuarea articolului si fotografii

http://invingemautismul.ro/files/ziare/ ... _mar09.pdf
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to O ZI CU COPILUL MEU

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest