Alexandru - autism infantil - dupa 14 ani

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Alexandru - autism infantil - dupa 14 ani

Postby Florica Stone » Fri Mar 09, 2007 4:49 pm

Buna la toata lumea
Mi-a trebuit un pic de timp sa-mi amintesc cum sa scriu in Romana si ma scuz pentru greselile gramaticale.

Copilul meu Alexandru, sa nascut in Anglia in 1989 si a fost declarat cu ‘autism infantil’ la 3 ani si jumatate. La fel ca toti pariniti as fi vrut ca pamintul sa se deschida in fata mea si sa ma ingita. La acea vreme doctorii de la noi mi-au spus sa-l uit pe copilul meu mijlociu si sa ma ocup de cei doi ‘normali’. Mi-au spus ca Alexandru nu va vorbi niciodata sau ca daca va vorbi cuvintele lui nu vor face sens. Am refuzat sa accept ‘ghicelile’ si m-am educat cum am putut – la fel ca toti parintii de pe glob.

In august Alexandru va avea 18 ani. Vorbeste cursiv, e curios despre lume in general, scrie, deseneaza caricaturi politice citeodata, interactioneaza cu noi si cu altii in special cind mergem in vacanta. Calatoria noastra a fost lunga si plina de greutati. Anumite aspecte autiste au ramas presente ‘ mersul pe virfuri’ si dormitul pe care si l-ar dori atit de mult sa fie usor, dar nu e – dar aceste comportamente se datoreaza conexiunilor neurologice. Aceleasi conexiuni sint vinovate de faptul ca vorbirea si limbajul este procesat de o alta parte a mintii.

De-a lungul anilor am inregistrat segmente din viata noastra pe care curent le editez intr-un video cu titlul ‘N-am vorbit dar am invatat sa comunic’. Dorindu-mi din tot sufletul sa-mi aud copilul vorbind si sa-l vad fericit mi-am dedicat viata sa inteleg autism si dezvoltarii limbajului in copiii si adulti autisti. Mi-am deschis casa la multii copii care nu vorbeau si la adulti autisti care vorbeau dar intrau in incurcala din cauza cuvintelor pe care le foloseau.

Ce am descoperit e ca copil autist nu stie de ce vorbim si ca atare nu invata s-a vorbeasca de la sine. Acela-si lucru l-am obsevat in copii care invata sa spuna cuvinte fara ajutor (sau inventeaza cuvinte) dar nu vorbesc in sensul ca spun ‘mi-e somn, mi-e foame etc’. In cazul adultilor a fost ca foloseau cuvinte pe care le-au atribuit un inteles differit de cel pe care majoritatea lumii il atribuie si avea ideei despre sine care nu corespundeau realitatii. De exemplu unul a crezut ca a fost adoptat si ca parintii lui reali traiesc in America, altul a crezut ca era extraterestru altul n-a inteles de ce parintii l-au pus inrto institutie cind el tot ce isi dorea era sa fie acasa cu ei.

In fiecare caz in momentul in care am reusit sa le arat ‘de ce vorbitul te ajuta’ sau scopul vorbirii copii au inceput sa foloseaca cuvintele ‘normale’. De exemplu , un copilas la 5 ani stia sa spuna doua cuvinte ‘my kiss = sarutul meu’ si folosea cuvintele cind tatal lui venea acasa de la lucru. Tatal lui isi deschidea bratele larg si intreba zimbind ‘Where is my kiss = Unde imi este sarutul?’. In mintea lui copil a associat ‘my kiss’ cu persoana = tatal lui. In conclusie de cite ori trecea pe linga tatal lui arata cu degetul catre el si spunea ‘my kiss’. Dupa 3 zile in care I-am arata ce e us sarut , dupa ce copilul s-a recunoscut in oglinda si raspundea la numele lui a reusit sa realizeze ca ‘tata = Steve’ mama= Kathy si ca kiss e un pupic. ACESTA A FOST DOAR INCEPUTUL lui pe drumul vorbirii.

Cu adultii a fost mai greu pentru ca atrebuit sa-I conving pe parinti sa se intilneasca cu copii lor. Odata ce s-au intilnit am putut sa rezolvam fiecare neintelegera , una cite una …

Eu a trebuit sa astept 8 ani pina cind copilul meu a inteles ce inseamna ‘mama’. Desi ma numea ‘mama’ nu era capabil sa accepte ca numele meu era Florica si ca pot fi mama in acelasi timp….A fost ziua cea mai minunata cind a venit la mine si s-a asezat in bratele mele, s-a uitat direct in ochii mie si mi-a spus ‘ Tu esti mama mea si stiu ce inseamna sa fiu copilul tau’. Cind a terminat de vorbit doua lacrimi s-au scurs din ochisorii lui umezi si o cascada de fericire a curs prin sufletul meu. Aceeasi cascada v-o doresc fiecaruia care parinteste un copil ca Alexandru.

In esenta sint multe etape progresive de la stadiu in care copilul nu vorbeste pina cind ajunge sa comunice. Aceste etape difera de la copil la copil ; de exemplu un copil a invatal sa foloseasca limbajul in 6 luni alt copil m-am jucat cu el 6 luni pina spus un cuvint si inca 4 pina spus alt cuvint. Dupa inca 2 luni intr-o zi a zis ‘Pot sa aud’ . Am ramas ca trazniti!

Povestea mea pe drumul autismului e descrisa in cartea mea ‘Autism the Eighth Colour of the Rainbow – Learn to Speak autistic’ dar m-am hotarit sa creez un video care eu cred ca va fi mult mai bun ajutor decit o carte. Daca sint destui parinti (si educatori) interesati sa invete mai mult asi veni in Romania pentru o saptamina sau doua.

Am participat conferince in lume cu doua scopuri sa invat de la altii si sa educ pe altii dar sufletul meu e cu copii autisti si cu parintii lor pentru ca copii nostri au nevoie de noi.

In concluzie, daca sint parinti ce vor sa invete din experiencele mele si vor sa vada exemple de cum pot sa schimbe viata copilului inspre bine prin limbaj poate ne vedem la o conferinta anul acesta, o conferinta dedicata vorbirii.

Cu drag
Florica Stone
-----------------
Last edited by Florica Stone on Fri Mar 30, 2007 7:02 pm, edited 3 times in total.
Florica Stone
 
Posts: 25
Joined: Wed Mar 07, 2007 3:09 pm
Location: uk

Postby dora » Fri Mar 09, 2007 5:31 pm

Bine ai venit, Florica Stone!!!!

Mai spune-ne....Ne faci mult bine...

Asteptam filmuletul... asteptam cartea...si pe tine...

Cand vad oameni ca tine...ma apuca o fericire calma si ...plang...
Ramai aproape...

Te imbratisez cu drag
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby Florica Stone » Fri Mar 09, 2007 6:10 pm

-----------------
Last edited by Florica Stone on Mon Mar 26, 2007 12:59 am, edited 1 time in total.
Florica Stone
 
Posts: 25
Joined: Wed Mar 07, 2007 3:09 pm
Location: uk

Postby simina2 » Fri Mar 09, 2007 8:53 pm

Doamna Florica,
Cred ca e cea mai frumoasa poveste adevarata pe care am citit-o...

Cum sa facem sa ne mai povestiti intamplari din viata copilului dumneavoastra?
Ce terapie aplicati?

Avem nevoie de sfaturile dumneavoastra ca de aer...

Image

Doamne ajuta! Copii nostri sunt inca mici...avem multe de invatat impreuna...
simina2
 
Posts: 195
Joined: Sun Sep 25, 2005 10:57 pm
Location: Suceava

Postby Florica Stone » Sat Mar 10, 2007 3:48 pm

Draga Simina(2)
Ca sa raspund unei intrebari. Am folosit putin din tot , nu o anumita terapie. In timp am dezvoltat o metoda de interactie cu copilul sau adultul autist. Principiile sint urmatoare:
1. Sa ii arat ca il iubesc intr-un fel in care el intelege si sa-l faca sa rida cit mai mult pot.
2. Sa-i arat cum sa foloseasca limbajul.Teoria mea e ca daca un copil poate face sunete este capabil fizic sa spune cuvinte. Daca poate sa ma traga unde vrea , si daca poate sa faca sunete, poate sa invete cuvinte - normal totul e un process care dureaza, dar in principiu eu sint optimista.
3. Sa accept ca e diferit si invat in ce fel e diferit. Sint copii care invata auditiv , sint copii care invata din poze sau vizual si sint copii care invata un pic visual si un pic auditiv . Rolul meu e sa aflu cum invata si...
4. Cind am aflat sursa diferintelor cum pot sa-mi adaptez stilul de educare pentru ca copilul sa inteleaga ce vreau si foarte important sa-i faca placere sa fie in preajmea mea, sa ne jucam, sa vorbim sa ma intrebe si asa mai departe....

Metoda de interactie o numesc Interactie Pragmatica pentru ca evit metafore cun ma exprim verbal si in comportament fac cum spun (nu mint)

De exemplu la inceput si pina inteleg cit de mult un copil intelege; daca spun 'mergem la Ana' atunci mergem la Ana, nu mergem la Maria sau la Magazin.

La un copil mai avansat ii spun 'Mergem undeva si nu iti spun unde mergem' Daca are incredere in mine vine cu mine daca nu are incredere atunci trebuie sa-i spun exact unde mergem sau ce vom face.

Nu stiu daca am reusit sa explic procesul foarte bine e mai usor cind vezi ce fac... si asta ma aduce la al doilea raspuns

Editez un video in care arat ce fac si cum reactionez la copii si cum copii reactioneaza si vreau sa vin in Romania sa-l lansez.

Trebuie sa plec de acasa acum dar mai vorbim ... stai optimista
cu drag
Florica ... adreseazama cu Florica te rog
Last edited by Florica Stone on Fri Mar 30, 2007 7:04 pm, edited 2 times in total.
Florica Stone
 
Posts: 25
Joined: Wed Mar 07, 2007 3:09 pm
Location: uk

Postby Milena » Sun Mar 11, 2007 8:04 am

Draga Florica, e impresionanta povestea voastra, iar dedicarea ta e absolut inaltatoare. Abia asteptam sa vedem filmul, multi parinti au nevoie de exemple pozitive pentru a merge mai departe, pentru a avea puterea sa continue zi de zi, cu speranta si bucurie. Te felicit pentru tot ce ai facut pentru Alexandru, dar, in acelasi timp, pentru ca ajuti si alte familii sa gaseasca calea spre copilul lor.

Milena
Mara - aprilie 2000; diagnostic: autism infantil; alte observatii: prematur gradul III
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby Milena » Tue Mar 13, 2007 8:19 am

Draga Florica, te rog sa-mi transmiti o adresa de e-mail la care as putea sa-ti trimit un material video. De asemenea, as vrea sa-ti propun sa faci lansarea filmului despre care vorbeai, la Cluj-Napoca, am vorbit cu parintii din asociatia noastra si toti sunt foarte interesati de experienta voastra.

Cu drag,
Milena
Mara - aprilie 2000; diagnostic: autism infantil; alte observatii: prematur gradul III
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby adra » Tue Mar 13, 2007 10:07 am

multumim Florica pentru ceea ce faci pentru acesti copii; cand am citit ce ai postat pentru Petri mi-am dat seama ca esti o persoana deosebita si ca ai experienta cu copii speciali;
Referitor la mersul pe varfuri - eu credeam ca este o problema fizica si ca nu are legatura cu autismul - am citit intr-o revista ca in timpul sarcinii se blocheaza niste muschi la piciorusele belelusului, muschi care pot fi deblocati doar prin masaj; din pacate eu nu stiu care muschi sunt blocati si nu stiu deci unde sa-l masez ca sa-i deblochez muschii. Petrisor merge 90% pe varfuri chiar si atunci cand alearga(am mai scris pe forum despre acest lucru).

va doresc tuturor tot binele din lume,
adra
adra
 
Posts: 207
Joined: Thu Feb 15, 2007 11:06 am
Location: Slobozia

Postby simina2 » Tue Mar 13, 2007 2:38 pm

Draga Florica,

Multumesc mult pentru raspuns! Image

Ai idei practice si originale de abordare a copilului autist

Urmaresc cu interes tot ce postezi.

Eu am un baiat Andrei care acum invata sa scrie litera A, coloreaza dar nu chiar in contur...si ma ingrijorez cum o sa ma descurc cand o sa mearga la scoala.
Sper sa aman asta pana la 8 ani...si atunci sa reuseascxa sa tina corect creionul/stiloul in mana...
Asa ca si tine am facut tot ce ne-a spus inima ca este bine sa facem pentru copilul nostru...si inca mai avem multe de invatat ...
simina2
 
Posts: 195
Joined: Sun Sep 25, 2005 10:57 pm
Location: Suceava

mersul pe virfuri

Postby Florica Stone » Tue Mar 13, 2007 4:48 pm

--------------
Last edited by Florica Stone on Mon Mar 26, 2007 1:00 am, edited 1 time in total.
Florica Stone
 
Posts: 25
Joined: Wed Mar 07, 2007 3:09 pm
Location: uk

Postby adra » Wed Mar 14, 2007 8:25 am

Da, acelasi lucru mi l-a spus si medicul pediatru la care este inscris Petrisor ca poate ar fi bine sa-l dau la balet :) ; aseara, l-am dus la controlul de an(ieri a implinit 3 ani) si i-am spus d-nei doctor toate temerile mele legate de mersul pe varfuri, invartitul fara rost in jurul cate unui obiect, faptul ca raspunde la o intrebare cu intrebarea, fara sa foloseasca cuvantul da; Mi-a dat sa citesc 2 carti de psihanaliza referitoare la copii pe care le avea in cabinet - maiine va voi spune si ce carti sunt ca nu m-am uitat prea atent la ele ca altfel ma apucam sa le si citesc si nu ma mai dezlipeam de ele :D (eu cam asa procedez cand imi pica in mana o carte).
Numai bine va doresc,
adra
adra
 
Posts: 207
Joined: Thu Feb 15, 2007 11:06 am
Location: Slobozia

Postby dora » Wed Mar 14, 2007 9:00 am

Ce succes are psihanaliza asta!!!
Peste 100 de ani mamicile vor primi un manual de terapii comportamentale...100 si ceva... :D

adra, asteptam impresii de lectura....
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby adra » Wed Mar 14, 2007 9:38 am

da, Dora, :D , iti voi spune ce am citit, este foarte probabil sa-mi fi facut griji degeaba. Imi era dor de tine :)
Dora, imi dai voie sa-ti povestesc ceva, si pe urma sa-mi spui ce crezi tu?
Un copil mic, de grupa mica(sa spunem pana la 4 ani jumate) care sta pe covorasul de la gradinita, ii curg mucii(scuzati)in gura si se sterge din cand in cand cu manecuta de la sortulet, nu se joaca cu jucariile decat foarte putin, ceilalti copii nu prea il baga in seama, dar il poreclesc muciosul; aceasta porecla nu e prea placuta pentru copil, e chiar trist din cauza asta, asa ca el face incontinuu din buze bruuuuuuuu(acea zbarniiala a buzelor pe care multi copii o fac) si fixeaza cu ochii galeria unde este prinsa perdeaua, fara sa bage prea mult in seama ca ceilalti ii vb sau ca-l striga educatoarea, desi aude ca e strigat, dar i se pare mult mai interesant ce face el in momentul acela. Educatoarea vine il ridica de jos si il tranteste la loc pe covor in speranta ca il va face sa inceteze cu zbarnaiala buzelor fara rost - rezultatul - socul izbiturii il face pe copil sa faca pipi pe el si sa planga de durere.
Ce ai spune despre acest copil, oare e un copil normal?
adra
adra
 
Posts: 207
Joined: Thu Feb 15, 2007 11:06 am
Location: Slobozia

Postby adra » Wed Mar 14, 2007 10:07 am

si mai e un copil:
are 1 an si 6 luni si inca nu merge si nici nu spune prea multe cuv, este foarte bolnavicios; mama este ingrijorata pentru el, si desi mai are 2 copii unul de 3 ani si unul de 5 luni pe care il alapteaza inca, inima ei este la cel bolnavior. Ii lasa pe cel de 5 luni acasa pentru ca trebuie sa se interneze cu cel de 1 an si 6 luni si nu o primesc si cu sugarul(il alapteaza incontinuare o vecina) si pleaca la Bucuresti cu cel bolnavior: medicii:
Trebuie operat la ambele labute(sunt strambe de aceea nu merge), fosforul adm la 8 luni se pare ca i-a mancat calciul din oase si copilul are rahitism, inima nici ea nu e prea in forma dupa cate se pare; Dar dupa o colasultatie mai amanuntita la cap medicul costata incurajator catre mama:
-Tu ai baiat destept ma sa stii!.
mama crede ca i-a spus asta doar asa ca sa o incurajeze(mai tarziu s-a constatat ca medicul avea dreptate). Dar nu e de acord cu operatia la picioare si nu il opereaza. Pleaca trista cu puisorul ei acasa unde o mai asteapta inca 2. Copilul a mers abia la 1 an si 8 luni nu se joaca cu ati copii ci doar se uita la ei cum se joaca, nu vb decat cand are cu adevarat ceva de spus; la scoala plange in fiecare dimineata cand se trezeste motiv:este trezit prea tarziu si ca o sa intarzie si il cearta invatat. Copilul este intradev destept mai ales la mate unde rezolva probl. il alt mod decat i se preda; prof de mate este foarte incantat. icepe sa alerge la ed. fizica unde avea scutire datorita inimii(premiul I pe oras la rezistenta si premiul II pe jutet); incontinuare sportul castiga loc in defav. matematicii - fotbal; Baiatul nu are prieteni adev. doar colegi de scoala si sport - oare o fi normal?
Oare ce sa creada mama cand soacra ii spune: degeaba va chinuiti voi cu asta(se referea la nepotul ei de un an si 6 luni) ca asta nu traieste. Oare ce o fi fost in inima ei de mama? :cry:
adra
adra
 
Posts: 207
Joined: Thu Feb 15, 2007 11:06 am
Location: Slobozia

Postby adra » Wed Mar 14, 2007 10:12 am

Primul mucios sunt eu si cel de 1 an si 6 luni este sotul meu. :D Diferenta de varsta dintre noi este de exact 9 luni de multe ori ii spun : pe mine mama m-a conceput cu dedicatie speciala: pentru tine. :D
Imi placea sa zbarnii din buze si sa ma uit la galerie pentru ca mi se parea mie ca se misca galeria cu perdeaua atunci cand zbarnii din buze, ce vreti, asa mi se parea mie :D; nu ma jucam cu copii pentru ca erau rai si ma porecleau(ce sa fac daca eram vesnic racita - am facut la injectii de nu le mai stiu numarul); am vb cu adevarat abia la 2 ani jumate' pana atunci nu spuneam decat mama, tata, papa, apa si probabil caca :D ;
Dar la 2 ani si jumatate am spus corect: "Ce faci mamaie? Faci mancare pentru noi pe resou?" :wink: (mamaia incalzea mancarea pe un resou pt ca se terminase butelia);Am fost un copil deosebit de emotiv - imi frangeam mainile de cate ori spuneam o poezie la serbari(mama din public imi face semne disperate sa las mainile pe linga corp, dar eu nu puteam). Sora mea mai mare era atat de sigura pe ea incat se tinea de rochita mandra cand spunea poezii, eu nu eram asa.
Deci? Uneori ne putem face griji degeaba in legatura cu copii. Lucrurile nu sunt intotdeauna ce par a fi.
va pup pe toti
Last edited by adra on Wed Mar 14, 2007 10:27 am, edited 1 time in total.
adra
adra
 
Posts: 207
Joined: Thu Feb 15, 2007 11:06 am
Location: Slobozia

Next

Return to O ZI CU COPILUL MEU

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron