Mama de autist: Copiii nostri par invizibili pentru autoritatile din Romania
de Maria Adriana Popa HotNews.ro
Vineri, 4 iulie 2008, 14:44
Statul roman ignora problemele autistilor
Foto: Comisia Europeana Lipsa sprijinului din partea statului, inexistenta specialistilor si diagnosticarea tarzie ii condamna pe autistii din Romania la izolare permanenta. Specialistii remarca o crestere a cazurilor de autism inregistrate in Romania.
Carmen Gherca este mama unui copil autist si presedintele Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR), filiala Iasi. Povesteste despre numeroasele obstacole cu care se confrunta autistii si familiile lor si cat de surd este statul roman la problemele acestei categorii de persoane.
„Statul se implica foarte putin in aceste programe [destinate autistilor – n.r.], poate chiar deloc. Exista preocupari majore pentru alte categorii defavorizate, insa autistii par invizibili pentru autoritatile din Romania. Desi in alte state autismul este declarat o problema nationala, la noi inca nu se face mai nimic pentru integrarea si recuperarea acestor copii. Nu exista centre de zi sau centre rezidentiale unde acestia sa urmeze programe de terapie, nu sunt primiti in scolile de masa sau gradinite, iar, pentru adulti, serviciile sunt practic inexistente, desi legislatia prevede drepturi egale cu ale celorlalti copii", spune Carmen Gherca.
"Problema majora si cea mai grava este chiar lipsa acestor centre de care va vorbeam. Majoritatea copiilor si adultilor diagnosticati cu autism sunt izolati in familii, parintii renunta la slujbe pentru a avea grija de copiii lor si trebuie sa se descurce doar cu plata modica a unui salariu de asistent personal al persoanei de care se ocupa", continua Carmen Gherca.
Solutia, in opinia presedintelui ANCAAR, ar fi ca autoritatile sa puna bazele unui program national pentru sprijinirea persoanelor cu autism si a familiilor acestora. Acestea trebuie sa aiba posibilitatea de a trai o viata normala, fara a-si pune zilnic intrebarea: „Ce se va intampla cu copilul meu atunci cand noi nu vom mai fi ?”
Sanse mari de recuperare, costuri exagerate, sprijin precar
Vestea buna este ca autismul poate fi atenuat, daca nu chiar complet vindecat. „Sansele maxime de recuperare exista in conditiile identificarii, diagnosticarii cat mai timpurii si a interventiei precoce adecvate, consistente si consecvente. Exista studii care arata ca, prin interventie cat mai timpurie (in primii ani de viata: 2-5/6 ani), consistenta, de tip comportamental, 40 - 45 % dintre copii pot fi recuperati in totalitate (dupa interventie de 40 de ore pe saptamana, nu mai aveau caracteristicile tipice autismului), la 30 - 35% s-au observat imbunatatiri semnificative in dezvoltare, dar semnele tipice inca persistau si doar la restul de 10 - 15 % progresele au fost mai putine”, potrivit „Autism Romania”.
Vestile proaste se refera la costurile foarte ridicate si la indiferenta statului fata de problemele autistilor si ale familiilor acestora. Asociatia „Inca o sansa” sustine ca „Fondurile pentru tratament provin exclusiv din partea familiilor, iar o interventie personalizata (terapia ABA) cu consultant din strainatate costa circa 25000 de euro anual, iar tratamentul poate varia intre 2-5 ani.” Exista si situatii in care serviciile pentru copiii autisti sunt finantate din strainatate, de la MSP, MEDC, MMSSF si bugetele locale, sau din sponsorizari si donatii, potrivit reprezentantilor „ANCAAR”, „Autism Romania” si „CID”.
Numarul autistilor din SUA si din Romania
„Potrivit Asociatiei Internationale de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului si Profesii Asociate (The International Association of Child and Adolescent Psychiatry and Allied Professions - IACAPAP), autismul afecteaza 1 din 1500 de copii, iar tulburarile pervazive de dezvoltare, 1 din 200-300 de copii. Conform datelor Institutului National pentru Sanatate Mintala - NIMH din SUA, prevalenta Tulburarilor din spectrul autismului - TSA variaza intre 2 -6 la 1000 de copii, iar dupa cele mai recente studii ale Centrului pentru Controlul si Prevenirea Imbolnavirilor din SUA, prevalenta este de 1 la 150 de copii/ 6.6 la 1000”, a declarat Liuba Iacoblev, presedintele organizatiei „Autism Romania.
„In Romania nu exista statistici oficiale care sa ne arate cate persoane sunt afectate de tulburari din spectrul autismului, dar, dupa prevalentele mai sus amintite si avand in vedere ca aparitia TSA nu este conditionata de rasa, etnie, conditie socio-economica, nivel de educatie al parintilor, putem afirma ca dintre cei 4.770.000 de copii ai Romaniei pana in 18 ani (sursa:
www.copii.ro), 31482 au o tulburare din spectrul autismului, respectiv din cei 425.000 de copii pina in 2 ani, 2800 ar trebui sa fie diagnosticati ca avind o TSA in acest an sau cel urmator sau cel putin monitorizati ca fiind in risc de a dezvolta o tulburare de dezvoltare de tip autist, dar luate si masuri de interventie pana la obtinerea diagnosticului final”, a adaugat Liuba Iacoblev.
Lipsa specialistilor este cea mai mare problema
Lipsa specialistilor in lucrul cu autisti este una dintre cele mai grave probleme ale celor care se confrunta cu aceasta boala: „Nu exista nici un specialist in Romania, exista anumiti „tutori” angajati si instruiti in familiile unde se lucreaza ABA, sub supervizarea unor consultanti externi, dar fara nici un fel de recunoastere sau de acreditare din partea statului roman.”, a declarat Gheorghe Cuzuc. Potrivit „CID”, „Terapia comportamentala (ABA), singura care intr-adevar da rezultate in cazul copiilor diagnosticati cu autism, a aparut in Romania in urma cu 4 ani si a fost facuta cunoscuta de parintii unui copil cu autism, care si-au permis sa-si aduca un consultant din Anglia”. ABA consta in 40 de ore de terapie pe saptamana si necesita minim doi terapeuti, salariul acestora lunar variind intre 700 si 2000 de RON, cu posibilitatea negocierii. In aceste conditii, copiii proveniti din familii dezavantajate financiar au sanse minime de recuperare, intrucat internarea lor in centre pentru persoane cu dizabilitati nu le asigura accesul la terapia potrivita.
Studentii se implica in lucrul cu autistii
Lavinia Sandu se numara printre studentii care se implica in terapia cu copii autisti. Lavinia studiaza la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, din cadrul Universitatii Bucuresti. In restul timpului, studenta lucreaza cu un copil autist care, datorita eficientei terapiei, a reusit sa fie integrat in sistemul scolar normal, fiind elev in clasa a doua.
Lavinia il insoteste la scoala, ii monitorizeaza activitatea, il sprijina in activitati si le comunica celorlalti terapeuti ai copilului punctele tari si slabe ale acestuia. Din cauza faptului ca trainingul pe care il efectueaza nu este recunoscut oficial, studentii care se implica in acest gen de activitate nu au carte de munca.
Rezultatele pozitive vizibile ale terapiei, acumularea experientei profesionale, obtinerea unui salariu (600 RON, program part-time) si flexibilitatea programului sunt factori care o motiveaza puternic. „Pentru mine era important sa nu muncesc pentru o cauza pierduta, adica, daca exista o sansa, am motive sa lupt pentru ea”, spune Lavinia.
Criterii de diagnosticare a autismului
Diagnosticarea precoce a autismului este esentiala pentru ameliorarea sau eradicarea acestei afectiuni. Din pacate, in Romania nu exista specialisti recunoscuti oficial, iar parintii nu detin suficiente informatii care sa-i ajute sa depisteze din timp eventualele simptome autiste ale copiilor.
Marius Zamfir, coordonatorul de proiect al Centrului Sf. Mihail pentru copii cu autism, Fundatia Copii In Dificultate (CID), ofera urmatoarele metode de diagnosticare a autismului, potrivit manualului de diagnosticare DSM IV: in cazul in care copilul prezinta 6 (sau mai multe) articole de la punctele (1), (2) sau (3) cu cel putin doua de la (1) si cate unul de la (2) is (3), este cazul sa apelati cat mai repede la un specialist:
impedimente in interactiunea sociala, manifestate sub forma a cel putin doua din urmatoarele:
(a) impedimente marcante in utilizarea unor comportamente nonverbale, cum ar fi privitul ochi in ochi, expresiile faciale, pozitiile corpului;
(b) esecul in dezvoltarea unor relatii caracteristice nivelului de dezvoltare;
(c) lipsa dorintei de a impartasi placere, interese sau realizari cu alte persoane (de exemplu, nu sunt aratate sau aduse obiectele de interes, de catre persoanele autiste);
(d) lipsa reciprocitatii sociale sau emotionale;
impedimente in comunicare, manifestate sub forma a cel putin unuia dintre urmatoarele:
(a) intarzierea sau lipsa totala a limbajului verbal (fara a fi insotita de incercarea de a compensa aceasta lipsa prin moduri alternative de comunicare cum ar fi gesturile sau mimarea);
(b) la indivizii cu un limbaj potrivit, apare un impediment in abilitatea de a initia sau sustine o conversatie cu ceilalti;
(c) limbaj stereotip si repetitiv sau limbaj idiosincratic;
(d) lipsa jocului variat si spontan sau a jocului social imitativ potrivit varstei;
comportamente, interese si activitati reduse, repetitive si stereotipe, manifestate sub forma a cel putin unuia din urmatoarele:
(a) interes redus si anormal in intensitate sau concentrare;
(b) aderenta aparent inflexibila pentru un ritual specific si nefunctional;
(c) maniere stereotipe sau repetitive (de exemplu: falfairea sau rasucirea mainii sau a degetului, sau miscari complexe ale intregului corp);
(d) preocupari insistente pentru parti ale obiectelor.
De asemenea, daca copilul prezinta intarzieri sau functionari anormale intr-unul din urmatoarele domenii, el ar putea suferi de autism:
interactiune sociala;
limbaj asemanator cu cel din comunicarea sociala;
joc simbolic sau imaginativ.
Nu e ABA singura terapie (Vineri, 4 iulie 2008, 15:19)
emil [anonim]
Din nou aceeasi minciuna cu ABA drept singura terapie valida la care se adauga costurile imense puse pe site. Se trateaza autismul cu psihoterapie psihanalitica de ceva timp cu mult succes. Cautati pe net Tavistock clinic sau uitati-va pe
www.psihoterapie-psihanalitica.ro
raspunde trimite
0 (0 voturi)minciuni (Vineri, 4 iulie 2008, 19:48)
calin [anonim] i-a raspuns lui emil
psihoterapia psihanalitica e depasita de 10-20 de ani, dar tu nu ai auzit si vrei sa faci reclama unor clinici in cautare de fraieri. sant intradevar mai multe terapii, peste 10 terapii au dat razultate, insa nu asta
raspunde trimite
0 (0 voturi)adaugare la comentariu (Vineri, 4 iulie 2008, 15:50)
emil [anonim]
Subiectul e foarte bine ales, fondurile si programul national sint necesare, ceea ce am vrut sa subliniez e doar ca sint mai multe modalitati de rezolvare nu numai ABA
raspunde trimite
0 (0 voturi)psihanaliza? (Vineri, 4 iulie 2008, 16:41)
parinte [anonim]
ABA nu este, intr-adevar, singura terapie 'valida', cum spune emil, dar nici psihoterapia psihanalitica nu am auzit sa fie e o terapie ' valida' in tratarea copiilor cu autism, mai ales ca nu exista studii in aceasta directie, decit, eventual, studii de caz..
Dar ma intreb, cum poate terapia prin joc, nedirectiv, ca sa fie in ton cu psihanaliza (caci daca e directiv, unde mai e sondarea subconstientului si altele asemenea..) ,sa il invete pe copilul cu autism care are un autism sever, cu dificultati mari de atentie, concentrare, sensibilitati senzoriale, interese foarte limitate, respectiv autostimulare permanenta..
La un copil cu autism high functioning sau cu Asperger poate poate ar mai merge cu jocul, dar in alte cazuri nu prea vad .. Poate ne lamurti dvs, emil..
Oricum, copiii sint unici, abordarea este unica si, de obicei eclectica: de baza cred ca sint educatia speciala intensiva in care se folosesc elemente specifice din terapia comportamentala (de baza mi se par: analiza sarcinii pe care ar trebui s-o invete copilul, diverse forme, grade de ajutor si de incurajari pt reusite), terapia de comunicare, managementul comportamental tot cu tehnici comportamentale si manipularea mediului, stimularea /terapia prin joc , terapie fizica/senzoriala daca este cazul, si altele in functie de dorinta parintilor.
Dar , de cind lumea si pamintul, startegiile de marketing functioneaza si la acest nivel: producatorul si vinzatorii is vor prezenta 'marfa' ca fiind cea mai de soi, cea mai cea si de neinlocuit, singura care....
raspunde trimite
0 (0 voturi)gravitatea si pregatirea conteaza (Vineri, 4 iulie 2008, 17:21)
emil [anonim]
Asta era paragraful din articol care m-a deranjat:
" Gheorghe Cuzuc. Potrivit „CID”, „Terapia comportamentala (ABA), singura care intr-adevar da rezultate in cazul copiilor diagnosticati cu autism, ..." si pentru care am intervenit. Evident ca terapiile sint diferentiate in functie de gravitate, dar nici una ( si in special ABA) nu poate sa pretinda ca e singura, depinde mult si de copil ( reactie, gravitate, ...) si de implicarea parintilor. Dar a sugera ca studentii si o pregatire sumara se compara cu un psihoterapeut care a urmat anui multi de formare, training personal, ...
raspunde trimite
0 (0 voturi)si studentii pot avea rezultate foarte bune in ter (Vineri, 4 iulie 2008, 19:20)
iulia [anonim] i-a raspuns lui emil
Imi cer scuze d-nule Emil, dar prin ultima dvs fraza jigniti multi studenti care aplica terapia ABA si chiar au rezultate foarte bune!! Si eu lucrez cu un baietel, in varsta de 5 ani si va asigur ca nu am o pregatire sumara, m-am documentat foarte mult despre aceasta stare patologica si ma interseaza pe viitor sa ma specializez pe terapie cu copilasi cu dizabilitati, fiind studenta la Psihologie. De cand lucrez cu acest baietel, a reusit in 6 luni sa inregistreze mari progrese, daca inaintea terapiei nu putea sa pronunte decat 2 cuvinte(mama, pepe) acum face propozitii simple, recunoaste si rosteste culorile, animalele, forme geometrice, pune in oridine cifrele de la 1 la 10 etc, ceea ce nu mi se pare putin lucru ptr un copil de 5 ani cu autism! si va asigur ca mi-am dat tot interesul in terapia cu el, am stat si ore in plus peste programul normal, numai de dragul lui ca sa-l ajut!! nu stiu ce "psihoterapeut cu multi ani de formare si training personal" ar fi facut mai multe ptr el, sau ar fi avut rezultate mai bune... asta ptr un salariu de 500 de Ron ( oricum banii nu au constituit niciodata un criteriu in alegerea acestui "job")
raspunde trimite
0 (0 voturi)unirea e puterea (Vineri, 4 iulie 2008, 21:11)
tudor [anonim] i-a raspuns lui iulia
daca lumea ar fi interesata intr-adevar, ar trebui sa se uneasca toti si sa ajute, nu numai ABA ci si restul, e plin pe desprecopii.com de alte incercari/metode
raspunde trimite
0 (0 voturi)precizare (Vineri, 4 iulie 2008, 21:19)
emil [anonim] i-a raspuns lui iulia
s-a inteles gresit.
Ce vreau eu sa spun este ca doar cu entuziasmul studentilor nu se poate face nimic. ar trebui un grup /institut serios cu multi angajati, persoane pregatite, profesori, studenti, cursuri, traininguri,... Vedeti cum se face in US, UK,...
Si am terminat discutia, vroiam doar sa va ajut, fara interese personale, doar faptul ca am citit mult despre aceste probleme
raspunde trimite
0 (0 voturi)in provincie e jalea (Vineri, 4 iulie 2008, 22:17)
provincia [anonim]
de fapt marea problema care ar trebui ridicata e faptul ca in provincie sint copiii condamnati. in bucuresti mai au sanse
raspunde trimite
0 (0 voturi)ABA e dresura, nu terapie! (Vineri, 4 iulie 2008, 23:44)
Dan [anonim]
Sa respectam dorinta parintilor.
raspunde trimite
0 (0 voturi)copiii invizibili (Sâmbătă, 5 iulie 2008, 17:27)
the [anonim]
Prin anii '80, un grup de specialisti înfiintase un centru experimental, unde medici, psihiatri, psihologi, sportivi si parinti încercau sa defineasca o terapie general valabila, sa informeze parintii, sa le puna la dispozitie lucrari despre autism (infantil si adult) sa permita un diagnostic precoce. Initiativa n-a avut nici un sprijin la administratie, din cauza complexitatii inteligente a metodei, total opusa organizarii bugetare a ministerelor ...
Prin anii 1984-86 în Bucuresti functiona o structura medicalizata, experimentala, pentru copii autisti înfiintata de Dr Rodica Urziceanu, cu fonduri de la Min. Sanatatii. In aceasta structura exista un lucru rarissim in Europa - o clasa de învatamânt adaptata. Capacitatea structurii era redusa la 15-18 pacienti.
In 1986 structura a fost desfiintata de azi pe mâine, deoarece adjunctul ministrului sanatatii, medic, n-a acceptat ca "un spital" poate exista, fara sa "raporteze anual un procent de vindecari"
Logica perfecta : autismul este un handicap si nu o boala, spitalele se ocupa de boli si le vindeca ... nu de întretinerea handicapurilor si handicapatilor.
Dupa acest act sinistru, mai ales ca în 1986 ni se demolase si casa din cartierul Izvor, am plecat în Franta.
Fiul nostru are acum 34 de ani. Este îngrijit perfect la nivel de personal de întretinere, corect - personal mediu, submediocru - personal medical de decizie (medicii specialisti si mai ales cei de medicina generala ...)
Statul se ocupa bine de handicapati , din punct de vedere legal si administrativ. Dar îsi aduce aminte de ei doar cu ocazia unor actiuni mediatice, venind de la o personalitate cunoscuta ... din filme, din scena politica ... etc. Singurele structuri ce dau rezultate, sunt create de asociatiile de parinti, din fonduri proprii, cu subventii particulare (Rotary, Lions, firme particulare)
Pentru cei interesati de un dialog - adresa mea :
garrigue2003@yahoo.com (arh. C.Lupe - Montpellier)
raspunde trimite
0 (0 voturi)autismul e o conditie care dureaza intreaga viata (Sâmbătă, 5 iulie 2008, 23:29)
Laila [anonim]
Felicitari pt. alegerea subiectului. Intr-adevar ABA nu e singura terapie si nici nu e panaceu universal, care sa se potriveasca tuturor copiilor autisti. Ceea ce nu se mentioneaza in articol este ca autismul, ca orice dizabilitate de dezvoltare dureaza intreaga viata, nu se "vindeca" nici cu ABA. Copii cu autism devin adulti autisti si au nevoie de servicii de suport de-a lungul intregii vieti. Se schimba nevoile de sprijin, se schimba problematica, dificultatile incluziunii scolara sunt inlocuite de cele ale angajarii in munca. Serviciile pentru adulti cu autism sunt aproape absente in Romania, nici macar nu este recunoscut autismul ca si diagnostic pentru adulti.
raspunde trimite
0 (0 voturi)PRESA SI COPIII AUTISTI (Sâmbătă, 5 iulie 2008, 23:56)
RENATA [anonim]
Este foarte importanta abordarea in presa a situatiei copiilor autisti.La noi in tara, guvernantilor trebuie sa li se aminteasca mereu ca au obligatia de a se ingriji de viata oamenilor, sub toate aspectele ei.Altfel spus, presa ii trage de maneca, determinandu-i sa realizeze ca viata nu este pur si simplu, ci trebuie ingrijita ,sustinuta.Iar cand ea este periclitata de boala, statul este obligat sa se implice-sub toate formele.Statul roman,din pacate, nu mai are nici macar o abordare cantitativa asupra propriilor cetateni( ce daca unii-multi, de altfel- pleaca in alte state?) si, in aceste conditii, presa ii aminteste ca :un stat fara oameni este un nonsens:: un stat modern cu probleme grave si numeroase de sanatate a populatieie nu-si justifica menirea , un stat democratic indiferent la calitatea vietii cetatenilor sai nu are o consistenta reala !Sa nu uitam, insa, ca statul actioneaza/sau nu!/ prin oameni.Semnalele de presa trimit spre implicare, profesionalism, atasament fata de oamenii tarii, considerarea acestora ca bunul cel mai de pret, considerarea copiilor ca speranta natiunii.Oare cand vor putea si copiii autisti sa fie conectati la stari de lucruri mai normale in viata statului nostru ?
raspunde trimite
0 (0 voturi)abordarea in presa (Duminică, 6 iulie 2008, 13:14)
the [anonim] i-a raspuns lui RENATA
aveti dreptate, e important ca parintii sa faca in permanenta "lobby" , fiindca altfel nimeni nu reactioneaza.
Acest articol a fost publicat la sectiunea studenteasca, deoarece era vorba de tineri interesati, voluntari, care doresc sa aprofundeze subiectul, eventual sa i se dedice.
Deocamdata, cei care reactioneaza aici sunt studenti si parinti, poate una sau doua persoane bine intentionate, care sunt familiare cu subiectul.
Ma rog, e un mic semnal.
raspunde trimite
0 (0 voturi)statul si copii cu autism (Duminică, 6 iulie 2008, 16:40)
parinte [anonim]
Cred ca statul va dormi linistit pina cind noi, ca parinti, nu vom fi suficient de galagiosi, dar intr-un mod..stiintific. Si trebuie sa recunoastem ca sintem destul de cuminti, ne enervam doar pe la colturi sau in bucataria proprie. Iar nervii nu tin loc de strategie, si nu numai ca nu ajuta, ba chiar fac rau.
Iar in presa noastra, atunci cind scrie despre autism, de cele mai multe ori autorii articolelor nu se informeaza serios, se axeaza pe 'spectaculosul' problematicii, denaturind, mai mult sau mai putin, lucrurile si transmite stereotipuri si mituri despre autism.
Pe de alta parte, la cit de indolenta este clasa politica, guvernanatii, poate presa sa le aminteasca zi de zi, ca lor tot nu le pasa.
Bogdan, august 2002, TPD, a facut ABA la "Cristi's Outreach Foundation" .