autismul in cuvinte

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Postby desperados » Tue Mar 24, 2009 5:30 pm

desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby desperados » Tue Mar 24, 2009 5:31 pm

Cadrele didactice vor fi instruite cum sa lucreze cu copiii cu autism

George si-a facut chiar si prieteni printre colegii de gradinita, care doresc sa stea neaparat linga el", povesteste mama unui copil din Iasi care are autism.

Copiii cu autism au sanse mai mari de recuperare si de integrare daca invata in scolile de masa. Pornind de la aceasta idee demonstrata stiintific, la Iasi a fost demarata ieri, din initiativa Asociatiei «Inca o sansa», fondata de parintii unui copil cu autism, Mihaela si Gheorghe Cuzuc, o campanie de informare si sprijinire a copiilor bolnavi de autism, campanie care se adreseaza parintilor si cadrelor didactice. Astfel, in urmatoarele doua luni, va fi derulat un program de formare pentru educatori si invatatori, care sa stie astfel cum se poate lucra cu acesti copii. „Cind am citit proiectul, m-am gindit ca as fi putut fi chiar eu mama unui copil cu autism. Copilul cu nevoi speciale trebuie sa aiba dreptul sa traiasca normal, de aceea propun initierea unui curs, in parteneriat cu ISJ, pentru formarea cadrelor didactice pe aceasta componenta. La fel de necesara este insa si oferirea unei consilieri pentru parinti", a declarat Liliana Romaniuc, inspector general adjunct in cadrul ISJ. In judetul Iasi, numai in 2008 au fost identificate 29 de noi cazuri de autism in rindul copiilor de pina la 7 ani. Statistic, 25 dintre copiii din judetul Iasi care sufera de aceasta boala sint in prezent integrati in scolile de masa, alti 33 invatind in scoli speciale. „Includerea unui copil bolnav de autism intr-o colectivitate normala are beneficii si pentru copiii obisnuiti din clasa care devin empatici si toleranti", explica Andreea Schindler, asistent universitar in cadrul Catedrei de Asistenta sociala a Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi.

Mihaela Cuzuc, vicepresedinta Asociatiei „Inca o sansa", initiatoarea proiectului, a explicat beneficiile integrarii copilului sau la o gradinita publica. „Am observat schimbari extraordinare dupa doar 3 luni de mers la gradinita, impreuna cu un profesor de sprijin sustinut de familie. De asemenea, am observat ca ceilalti copii il sustin, il ajuta si au inteles ca are o problema. George si-a facut chiar si prieteni printre colegii de grupa, copii care doresc sa stea neaparat linga el", a spus Mihaela Cuzuc. Campania de informare „Autismul in cuvinte" mai are ca parteneri Radio Nord-Est, Asociatia Studentilor Jurnalisti, „Ziarul de Iasi" si Teatrul „Luceafarul", care ofera bilete gratuite la spectacole copiilor cu nevoi speciale.
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby dora » Fri Mar 27, 2009 5:54 pm

dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to REVISTA PRESEI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron