Informatia costa

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Informatia costa. De te usuca.

Postby jumbo » Thu Mar 04, 2004 1:05 pm

Articol integral, publicat in Scientific American 1 / 2004 – editia in limba romana.

Publicul este nepoftit

Bibliotecile au interzis accesul la literatura stiintifica – de W. Wayt Gibbs

In luna iulie, rafturile cu periodice ale Health Sciences Library de la University of Pittsburgh au inceput sa se goleasca. Acolo unde stateau odinioara teancurile cu numerele revistei Leukemia Research, acum este o mica eticheta: “Numerele din anul 2003 sunt disponibile doar sub forma electronica”. Etichetele au inlocuit exemplarele tiparite a sute de reviste, de la Fertility and Sterility la Cancer Detection and Prevention la Journal of Pediatric Surgery. Iar la terminalele calculatoarelor bibliotecii, unde angajatii si studentii universitatii pot accesa cu ajutorul tastaturii colectiile digitale in expansiune rapida, alte insemne atrag atentia ca “Aveti nevoie de o parola HSL Online pentru a folosi aceste calculatoare”. Restrictiile din contractele semnate de universitate cu publicatiile interzic bibliotecarilor sa dea publicului parolele.
Un pacient proaspat diagnosticat cu leucemie, un parinte ingrijorat de riscul operatiei la care ii va fi supus copilul, un elev de liceu genial – oricare le-a fost motivatia, cetatenii obisnuiti s-au bucurat timp de decenii de accesul liber la literatura stiintifica si medicala de ultima ora, atata timp cat reuseau sa ajunga in biblioteca universitatii finantate de stat. Acest lucru se schimba cu rapiditate pe masura ce bibliotecile pentru cercetare deschise publicului larg, prinse intre reducerile bugetelor publice si un deceniu de inflatie galopanta a preturilor revistelor, elimina treptat revistele tiparite.
Versiunile on-line care mai raman sunt deseori de neatins pentru vizitatorii “neafiliati”.
“Suntem in mijlocul unei transformari masive in biblioteca digitala,” spune Patricia Mickelson, director al bibliotecii medicale ale University of Pittsburgh. Oamenii de stiinta si doctorii gasesc resursele electronice mult mai convenabile, spune ea, “si noi pur si simplu nu ne putem permite atat versiunea electronica , cat si pe cea tiparita”.
O parte a problemei, adauga Deborah Lordi Silverman, directorul revistei bibliotecii, este ca mii de reviste sunt publicate de o mana de editori, care aduna publicatiile lor in “intelegeri globale” acoperite de un singur contract. “Marea lovitura a acestor afaceri este ca in schimbul unui cost garantat, ei spun ca nu poti anula nimic,” se plange Silverman.
Bibliotecile pentru cercetare probabil vor continua sa aiba exemplare tiparite ale revistelor de interes general, precum Science, Nature si New England Journal of Medicine. Si cateva institutii puternice – printre ele Massachusetts Institute of Technology si University of California din San Francisco, au insistat pentru existenta unor clauze in contractele lor prin care sa i se permita oricarui cititor acces complet la revistele on-line in interiorul bibliotecilor. Dar acestea sunt exceptiile: de regula, spune Silverman, editorii insista ca revistele on-line sa ramana “protejate” de marele public.
Presati de boicotul unor reputati oameni de stiinta in 2001, anumite reviste au inceput sa ofere acces public liber la numerele vechi, dupa un an sau mai multi ani de la publicare. Dar cele mai multe cer taxe mari pentru articolele recente.
Tacticile restrictive le-au permis editorilor sa stoarca mai multi dolari de la abonatii lor. Dar aceste restrictii se pot dovedi o eroare strategica, deoarece industria cunoaste un recul pe toate fronturile. In iunie, Martin Sabo, membru al Camerei Reprezentantilor pentru Minnesota, a introdus un proiect de lege, The Public Acces to Science Act, care le-ar interzice editorilor sa pretinda copyright pe “activitatea stiintifica finantata substantial de catre guvernul federal” – o mare parte a cercetarilor din domeniile de baza si din medicina. “Este o sfidare a oricarei logici sa platim in mod colectiv pentru cercetarea noastra in domeniile medicinii doar pentru ca profitabilitatea si disponibilitatea cercetarii sa devina private”, sustine Sabo.
Tot in luna iunie, un grup non-profit numit Public Library of Science a anuntat ca planuieste sa lanseze in luna octombrie primele doua reviste de stiinta de elita care vor fi gratuite on-line pentru toti cititorii. Finantata initial cu noua milioane de dolari de catre Gordon and Betty Moore Foundation si sustinuta de oameni de stiinta eminenti precum Harold E. Varmus, fost director al National Institute of Health, grupul planuieste sa-si recupereze cheltuielile prin contributia oamenilor de stiinta care le vor incredinta lucrarile pentru a fi publicate. Abonamentele in varianta tiparita vor fi, de asemenea, modeste.
De asemenea, M.I.T., sistemul folosit in University of California si alte 140 de universitati au infiintat asa-numitele arhive cu acces liber, in care cercetatorii isi pot stoca lucrarile inainte de a fi publicate, o actiune similara cu ceea ce a facut ArXiv.org pentru fizica. Potrivit lui Steven R. Harnad, om de stiinta in domeniul cunoasterii de la University of Quebec si avocat al acestui tip de arhive de foarte mult timp, numarul lucrarilor din aceste “depozite” a crescut de la circa 20.000 cu doi ani in urma, la 1,3 milioane la inceputul anului 2003. Chiar si asa, ele nu cuprind decat o mica parte a celor aproximativ doua milioane de articole publicate in reviste in fiecare an. Dar, pe termen lung, amenintarea pietei foarte profitabile a revistelor stiintifice este indiscutabila.

Pretul admiterii

Contributia pe care multe reviste o cer pentru a vedea un singur articol – de obicei pentru 24 de ore – poate fi foarte mare.

American Journal of Pathology - 8 $
Genes and development - 8 $
Cancer Research - 10 $
Cancer - 25 $
Cancer Cell - 30 $
Cell - 30 $
Current Biology - 30 $
Neoplasia - 30 $
Nascut: Ianuarie 1998.
Diagnostic: note autiste, hiperkinezie.
jumbo
 
Posts: 350
Joined: Wed Jan 07, 2004 1:19 pm
Location: Bucuresti

Return to REVISTA PRESEI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron