Autismul si guvernul

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Autismul si guvernul

Postby jumbo » Mon May 24, 2004 12:55 pm

Pentru a vedea cum se reflecta problema autismului in activitatea guvernului am intrat pe www.gov.ro si am dat un search. Ei bine, am obtinut trei rezultate.

1. Cea mai veche mentiune se face intr-un comunicat de presa din septembrie 2002 si se refera la un centru in judetul Covasna, sprijinit de fonduri PHARE, care trebuia finalizat in acelasi an. Intre timp a fost finalizat iar detalii despre activitatea centrului am gasit in revista Conexiuni nr.4, subtitlul “Centru de zi pentru copii cu elemente de autism si deficiente senzoriale”. Pentru persoanele interesate articolul se gaseste la pe acest site in bara de sus la sectiunea Revista / Conexiuni nr. 4 sau pe site-ul www.autismromania.ro in meniul Publicatii / Jurnal Autism Conexiuni.

2. Cea mai proaspata referire este din 22.05.2004. Un alt comunicat de presa destul de scurt pe care il afisez mai jos:

Nu exista copii sanatosi abandonati in spitalele de psihiatrie cronici din Romania

O recenta evaluare a Ministerului Sanatatii a aratat ca in spitalele de psihiatrie cronici din Romania nu exista persoane abandonate care sa aiba varste sub 18 ani.

Doar 2 judete au raportat ca au copii abandonati cu sau fara hotarare judecatoreasca, dar acesti copii sufera de afectiuni psihiatrice: oligofrenie de diferite grade, autism infantil, tulburari de comportament cu autoagresivitate si cu agresivitate fata de cei din jur. Acestia beneficiaza de conditii speciale de ingrijire.

Ministerul Sanatatii este preoupat de situatia persoanelor internate in sectiile si spitalele de psihiatrie din tara. In prezent, una dintre prioritatile majore ale MS o reprezinta rezolvarea de urgenta a problemelor cu care se confrunta o partedin aceste unitati medicale.

In sedinta de Guvern din 19 mai a.c. a fost aprobat Memorandumul propus de catre Ministerul Sanatatii privind Masuri de reabilitare a sistemului de ingrijiri de sanatate mintala din Romania.

Memorandumul cuprinde, pentru perioada mai 2004-decembrie 2004, termene precise pentru masurile urgente care trebuie luate pentru reabilitarea asistentei medicale psihiatrice in Romania. De asemenea, el contine strategia pe urmatorii 2 ani (2005-2006) pentru rezolvarea acestei probleme extrem de sensibile.


Comunicatul (emis intr-o zi de sambata !) poate fi interpretat in mai multe feluri.
Din punctul de vedere al guvernului, problemele sunt doar izolate, treburile sunt ok, mai e putin si se rezolva. Nu numai cu autismul ci si cu restul.3. In fine ultima referire este din 08.05.2004 (tot sambata !). Nu mai este un comunicat de presa ci o alocutiune a prim-ministrului. Am extras din alocutiunea destul de lunga doar referirea directa:ALOCUŢIUNEA domnului Prim - Ministru Adrian Năstase la Conferinţa anuală a Asociaţiei Române de Sociologie şi a Asociaţiei Române de Promovare a Asistenţei Sociale - Cluj-Napoca, 08 mai 2004

[…..]

Toate aceste lucruri sunt esenţiale. Nu mai poţi să faci politică după ureche, ce ai impresia că vor oamenii, ci este nevoie de o focalizare pe ceea ce oamenii consideră că sunt priorităţile lor, nu ceea ce noi eventual considerăm că ar trebui să fie priorităţile lor. Poate fi riscant să ajungem într-o situaţie de divorţ, de autism pe care în mod evident vrem să-l evităm.

[…..]


Ei, dragi parinti, ati vazut toate imaginile !
Nascut: Ianuarie 1998.
Diagnostic: note autiste, hiperkinezie.
jumbo
 
Posts: 350
Joined: Wed Jan 07, 2004 1:19 pm
Location: Bucuresti

Postby carmen » Mon May 24, 2004 1:22 pm

Ei da Jumbo uite ca m-am linistit..........Toata lumea e preocupata, inclusiv guvernul de problema autismului............
carmen
 
Posts: 60
Joined: Tue Oct 14, 2003 8:02 am

Postby Milena » Thu Nov 02, 2006 8:31 am

Mara - aprilie 2000; diagnostic: autism infantil; alte observatii: prematur gradul III
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca


Return to REVISTA PRESEI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest