AUTISMUL IN LUME

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

AUTISMUL IN LUME

Postby dora » Tue Feb 17, 2004 10:13 am

IN ANGLIA Punctul de vedere al unui părinte
În ultimii ani, publicul a devenit tot mai conştient de problemele legate de autism, dar recunoaşterea precoce a bolii variază, şi în prezent, de la caz la caz. Având în vedere faptul că sunt un terapeut cu experienţă îndelungată în dezvoltarea copilului, am devenit preocupată de dezvoltarea socială şi abilităţile de joc ale fiului meu în primul său an de viaţă. El nu arăta niciodată cu mâna şi, după o regresie a limbajului (de la 30 la şase cuvinte), survenită la 18 luni, m-am gândit la autism. Am discutat acest aspect cu ocazia vizitei la domiciliu a medicului, la controlul de la 18 luni. Am primit încurajări, iar dezvoltarea limbajului său a fost clasificată drept "satisfăcătoare — cuvinte izolate". Am insistat să primesc o trimitere la un specialist în terapia limbajului atunci când copilul avea doi ani şi jumătate. A fost evaluat şi diagnosticat drept "vorbitor leneş", de către un terapeut care, după cum am aflat ulterior, era specializat în adulţi. Incapacitatea fiului meu de-a se adapta grădiniţei m-a determinat să întocmesc o listă a tuturor îngrijorărilor mele. Am fost la medicul de familie, în faţa căruia mi-am susţinut, cu argumente, dorinţa de-a ajunge cu băieţelul meu la centrul local pentru dezvoltarea copilului. Fiul meu a fost diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist la vârsta de trei ani şi trei luni.
Se consideră, adesea, că diagnosticarea bolii facilitează accesul la intervenţiile şi sprijinul adecvate. În realitate, nu înseamnă altceva decât adăugarea unui nou nume pe listele de aşteptare ale potenţialilor beneficiari ai unor servicii suprasolicitate. Specialiştii nu l-au mai privit pe fiul meu ca pe un copil, ci ca pe o problemă de rezolvat. Părinţii noştri n-au fost capabili să accepte ideea că "ajutorul adecvat" nu-l va putea vindeca. Am fost acuzată de "negativism" atunci când am susţinut că problema va dura toată viaţa. Am primit nenumărate materiale despre autism şi intervenţii, majoritatea de pe internet.
Bagajul preşcolar al fiului meu era alcătuit din recomandarea unui consilier profesori-părinţi (o oră la două săptămâni, fără prelungiri), un ajutor finanţat pentru grădiniţă (maximum trei dimineţi, fără pregătire), terapia vorbirii (iniţial şase şedinţe şi control periodic) şi o invitaţie la sesiunea de toamnă a cursului Early Bird. Pe toată durata cursului (de fapt, iulie-februarie), fiului meu i s-a retras sprijinul specialistului. Am decis să solicităm un program privat, de analiză comportamentală aplicată, care costa peste 20 000 lire sterline pe an. Am plătit şi pentru o terapie privată a vorbirii şi limbajului. În prezent, băiatul este afiliat unei baze de resurse pentru autişti, în cadrul sistemului general de învăţământ, într-un orăşel apropiat. A fost foarte dificilă admiterea lui de către autorităţile locale şi încă mai avem probleme nerezolvate.
Am avut parte de tot felul de experienţe în relaţiile cu reprezentanţii profesiei medicale. Avem un pediatru local foarte bine informat şi binevoitor. Medicii noştri de familie au dovedit răbdare şi înţelegere atunci când l-au tratat pe fiul nostru de afecţiuni banale. El este acum un puşti în vârstă de şase ani, vorbăreţ şi nerăbdător, care insistă să-l examineze pe medic înainte de-a fi consultat el însuşi. La vârsta de patru ani şi-a fracturat tibia şi peroneul. Nici personalul tânăr de la urgenţă, nici echipa de ortopezi nu ştiau nimic despre autism. Un medic a notat în registrul său "severe tulburări de învăţare". Un altul m-a întrebat care era performanţa lui intelectuală, deoarece văzuse Rainman.
A creşte un copil cu autism reprezintă o provocare. Noi nu căutăm o cale de vindecare, ci doar cea mai bună educaţie posibilă pentru a-l ajuta să-şi atingă potenţialul. Eu am experienţa profesională necesară pentru înţelegerea dificultăţilor cu care se confruntă. Noi avem o situaţie financiară care ne permite să suplimentăm oferta locală. Din multe puncte de vedere, suntem norocoşi; alte familii nu au şansa noastră.

BMJ 2003;327:488-93
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby jumbo » Tue Feb 17, 2004 12:20 pm

Bun si util articolul, Dora. Se poate gasi pe net pe undeva ?
Ai scris ceva la sfarsit dar ma tem ca nu imi este prea clar.
Nascut: Ianuarie 1998.
Diagnostic: note autiste, hiperkinezie.
jumbo
 
Posts: 350
Joined: Wed Jan 07, 2004 1:19 pm
Location: Bucuresti

Postby dominique » Tue Feb 17, 2004 12:38 pm

Articolul cu pricina este publicat in British Medical Journal - Editia in limba romana, si este o traducere a art. "Diagnosis of autism", by Gillian Baird, Hilary Cass, Vicky Slonims, traducerea apartinand Dr. Irina Tanasescu
Vezi: http://www.bmj.ro/numar/2003nr09/sinteze1.html
dominique
 
Posts: 79
Joined: Tue Jan 13, 2004 11:27 am

Postby jumbo » Tue Feb 17, 2004 1:32 pm

Multumesc pentru promptidudine. Iar am de sapat.
Oricum, buni englezii.
Nascut: Ianuarie 1998.
Diagnostic: note autiste, hiperkinezie.
jumbo
 
Posts: 350
Joined: Wed Jan 07, 2004 1:19 pm
Location: Bucuresti

AMERICA - Punctul de vedere al unui profesor de ed. speciala

Postby tanina » Wed Jun 09, 2004 10:31 pm

Ma gandeam ca sunt persoane curioase despre modul in care sunt integrati si educati copiii autisti in alte tari. Momenta am ocazia sa fiu profesor de educatie speciala intr-o scoala in America asa ca o sa va informez care e situatia aici.
In primul rand daca un elev intampina dificultati de invatare sau diferite probleme este recomandat psihologului spre evaluare. In functie de diagnostic se elaboreaza un plan individualizat de educare. Primul sprijuncare se acorda este o clasa de resource in care elevul merge 50 min pe zi si primeste ajutor la materia la care are nevoie. Restul timpului il petrece in clasa normala. Daca nu da rezultate, o comisie formata din inspector scolar, psiholog, psihopedagog, logoped, directorul scolii, si alte persoane (in functie de caz) stabileste schimbarea plasamentului copilului in clasa de self contained (unde am predat si eu 2 ani).
In fiecare scoala normala exista 1, 2 sau 3 clase speciale self contained ( in functie de marimea scolii) in care sunt educati copiii in functie de deficiente (deficiente de invatare, autism, deficiente mintale, motorii...). Profesorul de la clasa respectiva (special education teacher)preda engleza(scris, citit), matematica, science(anatomie, biologie) si social studies(geografie, istorie). La muzica, desen, educatie fizica, informatica si consiliere elevul cu deficiente merge impreuna cu o clasa normala si are aceeasi profesori ca si elevii normali. In timpul acestor activitati elevii se socializeaza cu ceilalti elevi din clasele normale.
Aici am invatat si eu ce inseamna munca in echipa si colaborarea cu ceilalti specialisti. Luna trecuta am fost invitata la o intalnire deoarece anul viitor scolar va veni la mine in clasa un copil cu autism de la alta scoala. La acea intalnire au fost prezente 12 persoane ( parinte, inspector de specialitate, directorul scolii, persoana responsabila cu elevii autisti din district, fostul logoped, viitorul logoped, fosta educatoare (copilul a frecventat gradinita anul acesta), viitoarea invatatoare, terapistul ocupational (care-l va vizita pe copil de 2 ori pe saptamana), psihologul , consilierul, fostul profesor de educatie speciala si eu( viitorul profesor de educatie speciala). Intalnirea a durat vreo 2 -3ore, timp in care s-a prezentat cazul, s-au formulat obiectivele pentru viitorul an scolar si s-au stabilit metodele si strategiile care se vor folosi.
Acel copil cu autism va merge in clasa intai intr-o clasa normala, va avea o persoana (shadow) care va sta cu el in prima parte a anului scolar, va beneficia de servicii logopedice, ocupationale si 50 min de educatie speciala pe zi (in clasa de resource unde am sa predau eu anul viitor). Toate persoanele care lucreaza cu acel copil (invatatoarea, logopedul, shadow-ul, profesorul de educatie speciala...) trebuie sa participe la un ABA training organizat de inspectorat. Intre timp se organizeaza si alte traininguri si worshop-uri despre autism la care pot participa atat parintii cat si profesorii.
Stiu ca in Romania toate lucrurile se misca greu, dar sper sa se schimbe cat mai repede. Nu spun ca sistemul american este perfect, dar sa stiti ca aici copilul e pe primul plan... Daca aveti intrebari in legatura cu acest sistem va rog sa mi le adresati.
tanina
 
Posts: 18
Joined: Mon Jun 07, 2004 8:23 pm
Location: Cluj-Napoca

Time magazine

Postby jumbo » Fri Dec 17, 2004 11:29 am

Cateva fotografii din viata de zi cu zi la adresa

www.time.com/time/covers/1101020506/photoessay/

Pe acelasi site gasiti articole aparute in Revista Time de-a lungul timpului cu privire la autism si tulburari adiacente.
Nascut: Ianuarie 1998.
Diagnostic: note autiste, hiperkinezie.
jumbo
 
Posts: 350
Joined: Wed Jan 07, 2004 1:19 pm
Location: Bucuresti

Postby simona » Thu May 11, 2006 12:38 pm

"Autism Has High Costs To US Society"
http://www.medicalnewstoday.com/medical ... wsid=42260
Dani, august 2003, tulburare de spectru autist
simona
 
Posts: 50
Joined: Wed Oct 26, 2005 9:29 am
Location: Bacau

Postby dora » Wed May 23, 2007 11:06 am

Un nou studiu dezvaluie ca mamele cu copii ce sufera de autism sunt supuse unor nivele mari de stres fata de alte mame si, totusi, se pare ca acestea au o putere remarcabila de a coopera cu copilul lor si cu boala.

Folosind datele unui studiu national bazat pe sanatatea copilului, cercetatorii au observat ca mamele care au copii ce sufera de autism nu isi vad starea emotionala si de sanatate precara.

Pe de alta parte, acestea au dezvaluit faptul ca au mai multa incredere in calitatile lor de parinti si putin probabil ca au o relatie mediocra cu copilul lor. Inca nu s-au gasit dovezi sa sustina faptul ca autismul ar putea aduce tensiuni in familie
...continuare
http://www.ziare.com/?ziare=details&a_id=88367
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby paun » Fri May 25, 2007 12:00 pm

tanina,
ce faci tu este... vis pt noi parintii copiilor autisti din Romania...
le felul cum prezinti tu programul, moduleducational folosit in scoli...as pelca de acum in America ...pt ca la noi sunt sanse minime sa se faca un astfel de program in scoli, la noi abia daca iti promesc copilul in clasa normala, cu multe rugaminti, si atunci copilul este neglijat de invatatoare si batjocorit de copii...
m-as bucura sa nu mai intampin dificultati in intergrarea Emei in colectivitate, si sa beneficieze de un program foarte bine pus la punct...

dar ...tot acasa e baza, tot ABA cu tineri care sunt "specializati"...

Dora,
noi mamele de copii cu autism, suntem mai puternice, facem drumuri, culegem informatii, ne batem cu morile de vant...si ne construim pluta ca sa nu ne innecam...tragem copiii dupa noi , si le deschidem lumea...

e stres cand vezi ca "mergi in gol", cand te lovesti de indiferenta cadrelor didactice...
probabil ca uitam de starea noatra de sanatate...dar ne refacem cu fiecare zambet al copilului...
Ema, feb 2002, autism infantil, face ABA acasa

povestea Emei http://www.invingemautismul.rO
BLOG www.florina-emilia.blogspot.com
paun
 
Posts: 164
Joined: Mon May 08, 2006 3:01 pm

Postby dora » Tue Sep 25, 2007 6:23 pm

http://drawn.ca/2006/10/03/the-human-camera/

Stephen Wiltshire is a human camera. He’s an autistic man who accurately draws entire cities from memory after a single 45-minute helicopter ride — right down to the correct number of windows in each building.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby vali » Thu Sep 27, 2007 2:10 pm

Jim Carrey si Jenny - o relatie solida, dar fara acte
[21.09.2007]
Jenny McCarthy a inceput sa-si faca griji pentru a gasi un sot bun dupa ce fiul ei, Evan, a fost diagnosticat cu autism acum doi ani. Apoi a aparut Jim Carrey. "Fara indoiala, e scris in stele ca Jim si Evan sa fie o echipa, sa se inteleaga de minune", a afirmat actrita de 34 de ani in revista People, pentru numarul de octombrie. " El chiar l-a ajutat pe Evan sa treaca de niste greutati care pentru mine au fost prea dificile. Uneori ii spun "cel care vorbeste limba autistilor". Pentru ca Evan il intelege si se simte in siguranta cu el."

McCarthy si Carrey, de 45 de ani, si-au facut relatia publica anul trecut. Desi indragostita, McCarthy nu-si face planuri de a se casatori cu actorul divortat deja de doua ori. "N-o sa fie niste acte", afirma ea."Relatia merge mai departe decat asta. Jim a intrat in viata noastra cu inima si cu bratele deschise. A invatat mult despre autism. Stie sa asculte si are puterea ascultarii. Poate misca muntii din loc."

McCarthy si regizorul John Asher si-au depus dosarul de divort in august 2005, dupa sase ani de casatorie. In acelasi an, fiul lor Evan acum de 5 ani a fost diagnosticat cu autism. McCarthy, care a jucat in "Singled Out" de pe MTV, noteaza detaliile evolutiei fiului sau in cartea "Mai tare decat cuvintele: drumul unei mame spre vindecarea autismului". Ea afirma despre Carrey ca a fost curios intr-un mod pozitiv fata de problema lui Evan.


Gloria Sauciuc

http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=5992
Bogdan, august 2002, TPD, a facut ABA la "Cristi's Outreach Foundation" .
vali
 
Posts: 399
Joined: Mon Feb 20, 2006 10:51 am

Postby vali » Fri Oct 12, 2007 2:35 pm

Luni, 01 Octombrie 2007
Jenny McCarthy: Copilul meu s-a vindecat de autism
Ca orice mama care vrea sa aiba un copil sanatos si fostul iepuras Playboy, Jenny McCarthy, crede ca si-a vindecat fiul de cinci ani de autism. Evan a fost diagnosticat cu aceasta boala de la varsta de trei ani iar actuala iubita a lui Jim Carrey si fosta prezentatoare MTV si-a petrecut ultimii ani scriind o carte despre experienta ei cu aceasta boala.

Printre cercetarile facute de ea, McCarthy a descoperit ca aceasta boala este determinata de alimentatie, dar si de vaccinurile care se fac in copilarie.
'Multi dintre acesti copii cu autism sufera de Candidoza. Dupa ce l-am vindecat...

Sursa: Antena3
Bogdan, august 2002, TPD, a facut ABA la "Cristi's Outreach Foundation" .
vali
 
Posts: 399
Joined: Mon Feb 20, 2006 10:51 am

articol aparut in cotidianul spaniol El Pais

Postby dianamaria » Sat Oct 20, 2007 6:34 am

In cautarea unei vindecari miraculoase


Rowan are cinci ani . E vesel si dragastos , dar se fereste cind cineva il atinge si tipa de multe ori . Rowan e autist . Tatal lui, un scriitor englez , ne povesteste despre formula pe care a gasit-o pentru a deschide si a patrunde in mintea fiului sau : aceea de a calari impreuna .

S-a nascut un copil si copilul pare binecuvintat . Traieste in tara cea mai bogata din lume , intr-un moment de mare prosperitate si cunoastere . In plus are niste parinti interesanti : unul e britanic si celalalt e american , amindoi destul de celebri .
Deodata se petrece ceva ciudat . Ceva ce se poate intimpla oricarui copil . Dintr-o data copilul stagneaza , ba chiar incepe sa dea inapoi. Pierde capacitatea de a vorbi si incet-incet intra intr-un infern al singuratatii . Se fereste cind cineva il atinge si isi incordeaza spatele daca cineva incearca sa il ia in brate. Isi aliniaza jucariile si ii e frica de lucruri de care nu ar trebui sa ii fie frica . Se pare ca nu simte oamenii din jur si indiferenta lui , te face sa te simti dispretuit .
Curind incepe insa cu adevarat calvarul . Vezi cum ceilalti copii se joaca in parc cu nisip , in timp ce fiul tau ramine deoparte si strecoara nisipul printre degete in mod obsesiv. Sistemul lui nervos e strabatut de furtuni neasteptate , care il fac sa tipe de frica si de durere . Mai triziu , cind avea patru sau cinci ani refuza categoric orice incercare a celorlalti copii de a se imprieteni cu el . Ii respingea pentru ca orice contact social il lasa perplex si conversatiile il enerveau pentru ca nu stia cum sa raspunda . Asa ca se indeparta indiferent si dadea impresia ca era rece si ciudat. Acesta e autismul. Minunatul tau fiu e condamnat la boala pe care Leo Kanner a descris-o in 1943 ca fiind "exagerata singuratate autista" .
Este vorba de o boala descurajatoare . Intr-o ferma din Texas , un tata britanic crede ca a reusit sa deschida mintea fiului sau autist. Copilul a invatat sa vorbeasca datorita prieteniei sale cu un cal. Poate sa-si controleze supararile , sa-si exprime sentimentele si in plus stie matematica si poate sa rosteasca litera cu litera orice cuvint si toate acestea datorita unui cal .
Se poate dezvolta un copil cu ajutorul iubirii parintilor ? Poti sa-ti salvezi copilul fara sa-ti distrugi familia si nici pe tine insuti ?

O familie care poate oferi raspunsuri la acesta boala misterioasa , este familia lui Rowan . Kristin Neff , mama lui , e psiholog evolutiv la Universitatea din Texas . Rupert Isaacson , tatal lui, scrie discursuri politice si si-a dedicat viata facind publice nedreptati de tot felul . Cind era tinar era dresor de cai . In ultimii cinci ani, viata lui s-a centrat in Rowan , fiul sau autist. "Trebuie sa te strecori in mintea lui" , zice Rupert , care a invatat sa fie rabdator si empatic cind trebuia sa dreseze animalele naravase, pe vremea cind era dresor .

La inceput Rowan parea normal . A vorbit destul de devreme si la 12 luni zicea deja cinci cuvinte care incepeau cu "be" . Apoi dintr-o data
le-a pierdut . Cind avea 18 luni , nu reusea sa depaseasca anumite limite si mama lui si-a dat seama ca ceva nu era in regula . Insa nu se gindea in nici un caz la autism pentru ca , copilul avea un contact vizual normal . Doar acum e constienta ca ceea ce se stie despre autism nu se bazeaza pe investigatii stiintifice.

Inca nu se cunoaste care e cauza care provoaca autismul, insa se banuieste ca este vorba despre o interactiune intre gene si toxine . Lui Rowan ii lipseste o gena care produce glutationa , un antioxidant care distruge toxinele . Pentru anul urmator se asteapta sa se publice un referat despre influenta materialelor plastice si a medicamentelor in ceea ce priveste autismul.

Ceea ce stim azi despre autism este ca pentru autisti, contactele la nivelul creierului se realizeaza diferit. Scanerele arata ca, pentru materia alba din cortexul frontal "cablurile calculatorului" sunt prea dezvoltate , au prea multe conexiuni . In loc sa faca contactul in toate partile creierului in mod uniform , fac contacte doar intr-o anumita zona a creierului , astfel incit o anumita parte a creierului are prea multe conexiuni si o alta parte are mult prea putine . Singurele parti normale ale creierului sunt cortexul vizual si partea din spate a creierului , unde se depoziteaza amintirile .

Multi autisti nu gindesc in cuvinte , ci in imagini , in desene sau simboluri . "Cind citesc , trebuie sa transform si sa traduc cuvintele scrise in filme in color sau pur si simplu pastrez o poza a paginii scrise pentru a o citi mai tirziu" , ne povesteste Temple Grandin , una dintre autistii care ne-a descris ce inseamna autismul in limbajul vorbit. "Trebuie sa fie ca si cum ai privi lumea cu un caleidoscop si in acelasi timp ai incerca sa asculti un post de radio cu multe interferente ".

Conexiunile care sunt in plus le ofera autistilor posibilitatea de a parea eruditi, precum capacitatea lui Kim Peek , care a inspirat filmul "Rain Man" , de a citi doua pagini in acelasi timp , putind sa citeasca fiecare pagina cu cite un ochi . Sau capacitatea lui Daniel Tammet , un englez , geniu in matematica , care era capabil sa-si aminteasca numarul pi cu
22 514 de decimale . Se zice ca pot sa auda singele cum curge prin vine sau toate sunetele pe care le scot copiii intr-un liceu. Dar conexiunile care le lipsesc ii fac sa aiba o capacitate redusa de reactie. Un copil care se afla intr-o festivitate a zilei de nastere a unui prieten, inconjurat de o multime de alti copii, care maninca inghetata , lingind-o, poate sa ramina perplex , uitindu-se la inghetata, fara sa stie ce sa faca , pentru ca el intotdeauna a mincat inghetata cu lingurita si nu lingind-o.

Pentru Rowan autismul are forma numita PDD-NOS , care inseamna ca, capacitatile lui comunicative si sociale sunt grav perturbate , insa nu se incadreaza in definitiile clasice ale autismului . A inceput sa-si agite miinile si sa bolboroseasca in timp ce se inchidea in tacere timp de ore intregi . Timp de doi ani a suferit furtuni de foc neurologice , care il faceau sa se zvircoleasca pe podea . " Putea sa fie pentru ca o adiere de vint ii atingea obrazul si lui i se parea ca il ardea" povesteste Rupert . " Nu poate sa exprime ce nu e in regula si nici ceea ce nu-i place ."

Diagnosticul l-au primit in aprilie 2004 , cind Rowan avea doi ani jumate . Parintii lui au probat toate metodele traditionale, cu logopedie si terapie, analiza conductei aplicate , eliminarea toxinelor, suplimente de vitamine si minerale pentru a imbunatati procesele chimice din corpul copilului .

Surpriza a venit cu o decoperire intimplatoare . Ca multi copii autisti , Rowan are multa energie . Intr-o zi a fugit de acasa si s-a dus sa viziteze caii vecinului . O iapa, Betsy , a inceput sa arate un limbaj corporal de docilitate in presenta copilului . In general Betsy e un animal naravas , dar in prezenta lui Rowan era linistita si isi apleca capul in fata unui copil de doi ani jumate, care bolborosea cuvinte fara rost. Autismul ii dadea lui Rowan o linie directa de comunicare cu calul, dar era incapabil sa calareasca pentru ca nu reusea sa-si controleze corpul si ar fi putut sa cada de pe cal .

Rupert si-a dat repede seama ca poate sa calareasca impreuna cu Rowan si l-a intrebat daca vrea sa se urce . A fost prima data cind copilul
i-a dat un raspuns direct, spunind: "Sus, sus !!".

In zilele urmatoare, in timp ce calareau, il intreba daca vrea sa mearga mai repede sau mai incet, daca voia sa vada arborii sau piriiasul , ii arata pasarelele si Rowan raspundea incet-incet . Mai tirziu , cind avea trei ani jumatate, a putut sa ii spuna lui Betsy ca o iubeste .

In continuare Rupert a avut o idee ciudata si s-a hotarit sa faca o calatorie in Mongolia , unde puteau sa profite de cai si in acelasi timp de vracii care sa ii faceau descintece si il imbaiau in ape sfinte pe Rowan . A scris si o carte despre aceasta calatorie si va face si un film , care se va chema " The horse boy" , se poate vedea trailerul in YouTube si in MySpace .

Se pare ca miscarea pe cal , fiind intr-o continua clatinare, urmata de restabilirea echilibrului in mod continuu, stimuleaza noile conexiuni neuronale ale lui Rowan.

Timp de 40 de ani , dogma medicala a sustinut ca autistii nu aveau viata interioara . O mama a schimbat aceasta parere:mama lui Temple Grandin a invatat-o pe fiica ei sa citeasca . Acea fetita este acum profesoara de stiinte naturale si o stea in lumea autistilor . A utilizat puterea ei vizuala si comunicarea cu vacile pentru a proiecta o treime din instalatiile pentru animale din Statele Unite , reducind astfel stresul animalelor . "Nu s-a intimplat nici un fel de miracol si nici o magie cu fiica mea , ci a experimentat o serie de imbunatatiri cu trecerea anilor " , ne asigura aceasta mama . "M-am limitat sa fac totul cit mai bine ", a adaugat .

Cu Rowan se intimpla acelasi lucru . In realitate autismul un putem vorbi de un “spectru” autist, ci o constelatie de indivizi variati ca manifestari si simtome, iar ceea ce functioneaza cu unul , poate sa nu aiba nici un efect cu altul . "Expertii nu stiu ce sa spuna" , afirma Kristin . " Cel mai bine e sa intilnesti un alt parinte care sa aiba un copil cu trasaturi asemanatoare cu al tau si sa probezi orice" . In fond multe hotariri ale parintilor se bazeaza pe instinct .

Ultima data cind l-am vazut pe Rowan a fost in Anglia , unde petrecea citeva zile impreuna cu niste prieteni de familie ai parintilor lui . Imi luam la revedere de la toti si Rupert i-a zis lui Rowan : "Rowan da-i o imbratisare de ramas bun lui Tim!" Si Rowan a venit spre mine si si-a aseazat capul pe umarul meu , si-a apropiat obrazul de al meu si m-a imbratisat , punindu-si miinile in jurul gitului meu . Senzatia pe care mi-au dat-o aceste 10 degete dragastoase a fost aceea de speranta .

Am depasit epoca intunecata a anilor 50 , cind autismul era ceva teribil si copilul era inchis intr-un ospiciu . Dar inca intelegem foarte putin despre autism, poate intr-o zi vom iesi din perioada medievala.
Mihai-Razvan, 2001, terapia ABA din 2006
dianamaria
 
Posts: 168
Joined: Sun Jan 01, 2006 6:50 pm
Location: Bucharest

Postby vali » Tue Oct 30, 2007 3:09 pm

Povestea omului numit ‘camera vie de filmat’
Autor: admin | Data: 14-08-2007 Sanatate
Acesta este o intamplare care ne arata calitatea triumfatoare a spiritului uman. Ea mai demonstreaza si faptul ca si adversitatea poate fi frumoasa.

Stephen Wiltshire, nascut in Anglia in 1974, a fost diagnosticat ca si fiind autist cand avea 3 ani. Cand avea 5 ani, a fost trimis la a scoala pentru copii cu nevoi speciale, unde profesorii i-au observat interesul in desen, desi el nu vorbea.

Cand avea 9 ani, profesorii l-au incurajat pentru prima data sa vorbeasca, luandu-i obiectele necesare pentru desenat. Primul lui cuvant : hartie. Profesorii au continuat sa-l incurajeze, trimitantu-i desenele la concursuri.

In 1987, Stephen a fost inclus intr-un documentar despre autisti talentati. Ca si urmare, Stephen si-a gasit un agent si au fost publicate mai multe carti cu desenele lui. Dar acesta era doar un mic semn al geniului lui.

In 2005, a zburat in orasul Tokyo si a desenat in detalii extraordinare totul doar din amintiri. Cateva luni mai tarziu, a zbubat in Roma si a facut aceeasi lucru. In Decembrie, dupa un drum de 20 minute cu elicopterul, Stephen si-a petrecut o saptamana desenand privelistea Hong Kong-ului din aer, mandrindu-se cu desenul in fata liderilor orasului.

In Ianuarie 2006, regina Elisabeta II l-a numit pe Stephen Membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru contributia lui in arta. ‘Ne-a adus lacrimi mie si mamei, deoarece am lucrat din greu pentru Stephen’, spune sora lui mai in varsta, Annette.

Mai tarziu in acelasi an, incurajat de Annette si sotul ei, Stephen si-a deschis propria galerie de arta in partea de sus a Royal Opera Arcade din Londra.

Ce este autismul?

Este o incapacitate complexa a evolutiei, care apare in mod tipic in primii trei ani a vietii si este rezultatul unui dezordin neurologic, care afecteaza functioanrea normala a creierului, oprind evolutia in ariile interactiunii sociale si a abilitatii de a comunica.

Atat copii cat si adultii autisti au greutati atat cu comunicarea verbala cat si cu cea non-verbala, interactii sociale si chiar cu jocul.

Trebuie tinut minte ca autismul este o boala in spectru, care afecteaza fiecare persoana intr-un mod diferit, la varste diferite si in graduri diferite – de aceea trebuie diagnosticat din timp.

Observand simptomele, copilul poate beneficia de una din multele programe speciale de interventie.

Autismul nu cunoaste hotare etnice, sociale, de venit, de stil de viata sau de nivelul de educatie, si poate afecta orice familie si orice copil.

Iar desi cazurile de autism sunt consistenete in toata lumea, este de patru ori mai raspandita printre baieti decat printre fete.

NOTA: Un raport din 2007 al Centrulul pentru Controlul Bolilor (CDC) a aratat ca 1 din 150 de copii din America au autism.

Societatea de Autism a Americii (ASA) estimeaza ca 1,5 milioane de americani si familiile acestora sunt afectate. Autismul este o criza nationala de sanatate, care impune Americii un cost de cel putin $35 miliarde pe an.

ASA este dedicata imbunatatirii vietii tuturor oamenilor afectati de autism.

Sursa articolului: Paragraf.ro
http://paragraf.ro/povestea-omului-numi ... de-filmat/
Bogdan, august 2002, TPD, a facut ABA la "Cristi's Outreach Foundation" .
vali
 
Posts: 399
Joined: Mon Feb 20, 2006 10:51 am

Postby vali » Fri Nov 23, 2007 9:43 pm

Autismul in SUA
Autismul este mai frecvent in Statele Unite decat estimarile facute, boala afecteaza unul din 150 de copii, potrivit unui raport de joi al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolii (CDC) din S.U.A.

CDC a estimat ca aproape 560.000 de oameni cu varste pana in 21 de ani, din Statele Unite, sufera de autism.
"Autismul este mult mai raspandit decat am crezut si reprezinta o problema urgenta de sanatate", a spus Catherine Rice, CDC, citata de agentia Reuters.

Doua monitorizari facute de agentie au inclus 14 state si reprezinta cel mai complex studiu, din punct de vedere al numarului de persoane anchetate. Studiul a aratat o variatie mare intre state, de la 4,5 autisti la mia de copii in Virginia de Vest, la 9,9 la mie in New Jersey.
In medie, a rezultat ca unul din 150 de copii nascuti in 1992 si 1994, sau 6,7 la mie, sufera de autism.

Studiul nu a examinat cauzele autismului, dar Rice spune ca acesta vine "dintr-un complex genetic si interactiuni cu mediul".

Cercetatorii spera ca, pe baza acestui studiu, sa poate dovedi ce cauzeaza autismul.
Raportul CDC publicat joi a folosit o varietate mare de surse, precum scoli, rapoarte ale doctorilor. Rice a spus ca a fost nevoie de ani buni pentru a putea avea acces la informatii.

Rata celor care sufera de autism a ramas oarecum stabila in ultimii doi ani, mai putin insa in Virginia de Vest, unde, spune Rice, inca nu se stie de ce. Studiile mai arata ca mult mai putini copii autisti au probleme mentale, de retardare, decat aratau estimarile precedente.

"Statisicile mai vechi aratau ca 70 - 75% din copiii cu autism aveau probleme de ordin cognitiv (...) acum am descoperit ca doar 33 - 62% se confrunta cu aceasta problema", a spus Rice, citata de sursa.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica si este considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei. Autismul este tulburarea 'centrala' din cadrul unui întreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste ("autism/ autistic spectrum disorders") sau de tulburari pervazive de dezvoltare (pervasive developmental disorders), termenul "oficial" folosit în sistemele internationale de clasificare (Diagnostic and Statistic Manual, DSM IV; International Classification of Diseases-ICD 10). Aceste tulburari prezinta o larga varietate de manifestari clinice, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalitati de dezvoltare multifactoriale ale sistemului nervos central sau genetice.
...Trimite articolul pe mail
Trimite articolul pe Yahoo Messenger
Printeaza articolul

Sursa: Stiri24h.com - 30.04.2007
Autor: Adelina Radu
Bogdan, august 2002, TPD, a facut ABA la "Cristi's Outreach Foundation" .
vali
 
Posts: 399
Joined: Mon Feb 20, 2006 10:51 am

Next

Return to REVISTA PRESEI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest