buna ziua. Am tot cautat pe forum un topic la care sa ma incadrez cat de cat cu intrebarile pe care le am, si aici mi se pare cel mai potrivit. Desi am vazut ca nu s-a mai postat de ceva vreme, sper sa primesc un raspuns....
Sunt mama unui baietel de un an si aproape 2 saptamani... Inca de la cateva luni, el avea o miscare oarecum ciudata a incheiturii mainilor, in special cand se bucura sau se enerva... cand vedea mancarea, sau o jucarie care ii placea, misca repede din incheieturile mainilor si uneori mai tremura. Pediatrul ne-a spus ca multi fac asa, si pana in jurul varstei de doi ani, cand copiii incep sa invete sa isi manifeste emotiile, nu e nicio problema. Si tot cautand pe forumuri sa vad daca mai sunt copii care fac asa am ajuns la subiecte despre autism... si de vreo luna citesc numai despre asta si il urmaresc in fiecare zi, pentru ca mi se pare ca are toate simptomele descrise... Invarte roti (nu la nesfarsit, cam 10-15 minute, dupa care trece la alte jucarii), nu arata cu degetul si nici nu spune vreun cuvant intentionat, doar cand vede un caine sau o masina spune ceva de genul "tiut", cu intonatie si e bucuros... Dar mama, tata, papa nu spune decat ca niste silabe pur si simplu. Desi stie cand zic tata, se uita la el sau mama la mine, cand spun apa la fel... Intelege ce ii spun si ce ii cer sa faca, face cu placere, mai ales ca il laud de fiecare data. Inca nu merge singur, dar ii place sa mearga tinut de maini, merge de-a busilea foarte bine, si ii place sa se plimbe prin toata casa.
Cu privitul in ochi... pe noi ne priveste in ochi, rade la noi, raspunde la zambete. Dar sunt momente in care eu vorbesc cu el si nu se uita la mine...isi cauta alta preocupare. CU strainii, cu unii socializeaza foarte bine, bunicii pe care ii vede rar, de exemplu, rade la ei...sau in supermaketuri, cauta privirile oamenilor si rade la ei si chiar se joaca cu cei care se uita la el... adica rade la ei apoi intoarce capul, dupa care cand ei se uita in alta parte se intoarce el si rade si cauta sa le atraga iar atentia... Uneori se rusineaza si se baga in mine, cand vorbeste cineva cu el. Si au fost dati cand pur si simplu nu ii baga in seama de niciunfel.. nu se uita la ei. Cu copii...nu stiu ce sa zic, ii observa...ii analizeaza si nu prea lasa pe nimeni sa il atinga pana nu analizeaza el tot. Dar daca ii zic da noroc cu baiatul, intinde mana...si apoi zambeste..sau bate palma, tot la cerere.
Nu stiu daca sa imi fac probleme...sa merg la un control cu el acum, sau sa astept... Pe de o parte ma gandesc ca e normal sa invarta roti sau alte parti ale jucariilor la varsta asta, mai toate jucariile lor au asemenea parti care pot fi invartite... Pe de alta parte, este foarte interesat de masinile de pe strada...de biciclete, carucioare.... le urmareste mereu si chiar vorbeste pe limba lui cand le vede. Iarasi, ma gandesc ca inca nu e cazul sa ma ingrijorez ca nu spune cuvinte cu intentie...desi stie sa pronunte silabele respective, avand in vedere ca el gangureste acolo si spune chestii cateodata, cu intonatie.. si uneori mi le zice mie. CU mersul singur, din nou...nu stiu ce sa zic...medicul zice ca daca nu merge singur dupa 18 luni atunci sa imi pun probleme.
Mai sunt si copiii prietenilor nostri, din jurul nostru...cam de o varsta cu el.. Si ei invart roti la masini si carucioare, si ei se joaca cu pet-urile, unii nu au vorbit mai deloc pana pe la 2 ani si apoi au inceput sa decurga lucrurile normal...
As aprecia foarte mult cateva exemple ale mamicilor care au trecut prin aceste temeri si care din pacate s-au adeverit... Am tot cautat exemple concrete cum au inceput copiii sa dea semene de autism, la ce varsta, cum s-au prins parintii ca ceva e in neregula... Ce inseamna exact tulburarile de somn la copilul autist (baietelul meu doarme noaptea, insa foarte agitat si uneori, rar de tot, se trezeste plangand...eu ma gandesc ca sunt si dintii, care ies greeeeeeeu... are doi dintri jos, un incisiv lateral sus iesit de o luna jumate si abia iese un incisiv central de sus si pare ca si cel de-al doliea lateral). Se foieste foarte mult in timpul noptii... se intoarce pe toate partile, bate din picioare, nu suporta sa stea invelit...se considera tulburari de somn acestea? Va rog, daca se poate...sa ma ajutati cu niste raspunsuri.
Multumesc si numai bine tuturor