Daniel Tammet

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Postby dora » Wed Nov 14, 2007 3:37 pm

Portretul autistului la tinerete (I)
Autor: Daniel Nicolescu | Data: 26 Oct 2007


In 2006, actrita Sandrine Bonnaire isi termina cel dintai film ca regizoare - este vorba despre pelicula Ea se numeste Sabine, dedicata surorii ei, in varsta de 38 de ani, autista. Tragedia tinerei, povestita la granita pateticului, a fost transformata intr-un mesaj de sensibilizare a publicului la adresa unei maladii ignorate, dar care apasa pe umerii a numeroase familii din lume. O problema care a inceput sa fie cunoscuta, odata cu aparitia pe ecrane a sclipitorului Raymond, personajul principal, intrepretat de Dustin Hoffman, din filmul Rain Man (Oscar 1988, Ursul de Aur 1989).

Un mesaj mult mai percutant pe aceeasi tema a lansat, putin inaintea lui Bonnaire, Daniel Tammet, un foarte tanar autist atins (rau!) de aripa geniului, care si-a publicat cea dintai carte de memorii, Born on a Blue Day (Nascut intr-o zi albastra) in 2005, la Londra.Volumul a avut un tiraj masiv in SUA si a fost recent tradus in Franta, unde critica literara a vazut, dincolo de semnificatia umana si medicala a cartii, un urias talent scriitoricesc.

Fiu al unei familii londoneze sarmane, Tammet, bolnavul-savant, este considerat veriga lipsa intre universul autistilor si lumea noastra, pentru ca este capabil, spre deosebire de colegii sai de suferinta, sa povesteasca tot ce i se intampla in cap si in suflet. Si iata cam ce i se intampla, in acest fragment de inceput al cartii:
"M-am nascut pe 31 martie 1979. Intr-o miercuri. Stiu asta pentru ca 31 ianuarie este albastru. Zilele de miercuri sunt mereu albastre, ca si numarul 9 sau zgomotul iscat de o cearta".

Si mai departe: "Am o nevoie aproape obsesiva de ordine si de rutina, lucru care poate, in mod virtual, sa afecteze fiecare detaliu al vietii mele. De pilda, trebuie sa mananc musai 45 de grame de porridge la micul dejun. Nici mai mult, nici mai putin...". Autistii stau sechestrati in lumea lor interioara si sunt ruinati de orice prezenta a noului. Iar nou este tot ce nu reprezinta rutina. Daca asta stiam, si puteam intelege, nu la fel de simplu de priceput este culoarea pe care Tammet o confera zilelor.

Metafora? Nicidecum. Pentru tanarul englez, fiecare litera (Salutare, domnule Rimbaud!) sau fiecare cifra are o forma si o culoare. Daca ii spuneti data nasterii, el va va indica imediat, gratie asocierilor cromatice, in ce zi a saptamanii a picat.

Acest mod de a stabili corespondente ii ingaduie sa-si sporeasca memoria si sa gandeasca diferit. Chiar daca, in clipa cand primeste o vizita, fuge speriat din camera ca sa-si puna la fiert un ceai si sa atinga un oarecare echilibru emotional, Daniel Tammet a izbutit sa iasa in public si sa faca o demonstratie a incredibilelor sale capacitati.

Pe 14 martie 2004 (in engleza, 3.14), la Oxford, sub supravegherea unei cohorte de savanti, a recitat, pret de cinci ore si noua minute, 22.514 zecimale din sirul nesfarsit care alcatuieste numarul Pi (3,14...). Cum a izbutit? Gratie unui fior estetic: "Pentru mine, numarul Pi este ca Mona Lisa sau ca o simfonie de Mozart".

In rest, a facut tot soiul de asocieri colorate. Lui Daniel ii trebuie cateva zile ca sa invete o limba straina (pentru islandeza i-au trebuit 7) si, pana in prezent, stie engleza, finlandeza, spaniola, franceza, germana, esperanto si, n-o sa credeti, romana. In plus, si-a inventat propria lui limba, manti, care are mai multe vocale decat consoane.

http://www.zf.ro/articol_146801/portret ... e__i_.html
Portretul autistului la tinerete (II)
Autor: Daniel Nicolescu | Data: 09 Noi 2007

Savantul autist, acum in varsta de 28 de ani, a fost un copil dificil. Pana la 2 ani era zgomotos si agitat; ulterior, sunetele pe care le emitea au inceput sa se vatuiasca, pe masura ce acelea care veneau din afara spre el dobandeau ascutimea strigatului. La 4 ani ajunge in spital, in urma unei crize de epilepsie. Se pare ca aici s-a declansat totul: "Multi neurologi, afirma Daniel Tammet in Memorii, spun ca harul meu este o consecinta a epilepsiei. Poate ca in acea clipa creierul meu a suferit niste teribile stricaciuni, pe care apoi le-a reparat creand tot soiul de derivatii.

Imi amintesc ca, de foarte multa vreme, vad cifrele si formele in culori. Ele au fost dintotdeauna singurul meu adapost. Un univers foarte bland, unde ma pot plimba in siguranta. Bunaoara imi puteam petrece ore in sir cautand numerele prime." Incapatanarea parintilor sai, care refuzau sa-l considere handicapat (cu largul concurs al medicilor care, la vreme aceea, inca nu diagnosticasera forma sa de autism, sindromul Aspeger), il aduce pe bancile unei scoli normale.

Unde, evident, traieste cea mai cumplita forma de singuratate, cea in mijlocul oamenilor.

"Aveam sentimentul ca m-am nascut intr-o tara care nu era a mea, intr-o familie care-mi era straina, de parca as fi fost un extraterestru. De aceea nu povesteam nimanui ce-mi trecea prin cap. Cand mama intra la mine in camera, simplul zgomot al pasilor ei pe scari capata, pentru mine, o rezonanta ingrozitoare."

Intre timp, Daniel a invatat sa povesteasca si sa se povesteasca, asa incat toate furtunile de sub teasta au inceput sa i se domoleasca. Ba chiar sa se stinga de tot, pe masura ce se imprieteneste tot mai mult cu cuvintele si cu cifrele. Vocalele i se par mult mai frumoase decat consoanele, asa incat vorbele din limba tarii sale interioare, manti, sunt predominant vocalice. Iar limba functioneaza prin asocieri de imagini: cuvantul "intarziere" este exprimat prin sintagma "datorie a orelor", iar cuvantul "gradina" este intotdeauna galben. Ca sa-l testeze, pentru ca de multa vreme Daniel a devenit un soi de piatra Rosetta pe care isi exerseaza talentele numerosi Champollioni ai medicinei, neuropsihiatrii procedeaza la exercitii disruptive: ii arata cuvantul gradina scris cu rosu pe o hartie.
"Pentru mine e foarte dezagreabil, mi se pare de-a dreptul oribil, ne incredinteaza Dammet. Dar, in acelasi timp, este extrem de util si de provocator, pentru ca asta ma ajuta sa inaintez si sa inteleg mai bine ceea mi se petrece in cap."
Cobai pentru altii, dar si pentru el, cu o curiozitate venita parca dintr-o alta maladie, necunoscuta, Daniel a inceput sa duca o viata sociala aproape banala. In armata de prieteni-cuvinte au patruns timid si prietenii-oameni, este un autor apreciat, a facut chiar si un turneu de promovare a memoriilor sale in SUA, iar aici l-a cunoscut pe Kim Peek, alt genial autist, cel care a slujit de model pentru personajul Raymond Babbit. Si pentru ca realitatea sa imite perfect filmul, a acceptat sa joace black-jack intr-un cazinou din Las Vegas. Evident, a spart banca si asta nu oricum, ci sub lentila camerelor tv de la BBC.

http://www.zf.ro/articol_149190/portret ... __ii_.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Nov 17, 2007 11:15 pm

dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Apr 04, 2009 1:05 pm

Britanicul care învaţă o limbă străină pe săptămână
Paul Ciocoiu
Sâmbătă, 07 Martie 2009


Daniel Tammet vorbeşte peste zece limbi, inclusiv româna, reţeta succesului său fiind asocierea cuvintelor cu forme şi culori.

Un lingvist britanic în vârstă de 30 de ani, care suferă de o uşoa ră formă de autism, a reuşit să înveţe printr-o tehnică proprie peste zece limbi străine, printre care şi româna.

Ca şi cum performanţa atinsă nu era destul de impresionantă, tânărul şi-a doborât propriul record şi a învăţat limba germană într-o singură săptămână, scrie publicaţia „Der Spiegel” în ediţia electronică. Provocarea nu pare să fi fost una uriaşă pentru Daniel Tammet, care vede limba germană precum „o cameră curată, cu colţuri bine conturate, aranjată şi modestă, dar şi poetică, transparentă şi elegantă”.

Baricadat într-o cameră de hotel din oraşul Hamburg, Tammet s-a înconjurat de cursuri de germană timp de o săptămână, la finalul căreia s-a prezentat pe platourile unei emisiuni pentru a vorbi fluent în limba lui Goethe despre noua sa carte şi despre boala de care suferă.

Specialiştii explică capacitatea neobişnuită a lingvistului britanic prin faptul că acesta suferă de sindromul Asperger, o formă uşoară de autism.

Cifrele şi vocabularul limbilor străine sunt memorate cu mare uşurinţă deoarece, acolo unde restul oamenilor văd simple cuvinte şi numere, cei care suferă de acest sindrom văd culori şi forme. Tammet a reuşit să înveţe pe de rost numărul Pi până la cea de-a 22.514-a zecimală şi poate spune cu precizie că 10 ianuarie 2017 va cădea într-o zi de marţi.

Ştie şi islandeză

Limbile străine nu mai ridică niciun fel de probleme pentru britanicul de 30 de ani care vorbeşte, printre altele, şi galeza. El a reuşit să înveţe islandeza tot în decurs de o săptămână, după care a dat un interviu live unei televiziuni din statul nordic. Deşi emoţionat, Tammet a vorbit destul de fluent cu gazda emisiunii şi a reuşit chiar să spună o glumă în limba islandeză.


Cuvinte şi simţuri

„Este fascinant modul în care învaţă, mai ales că este aproape imposibil să îl înţelegem”, a declarat Christiane Spies, profesorul de germană care l-a asistat în cursul săptămânii în care britanicul a dat piept cu provocarea. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”, a adăugat Spies.

Reţeta după care Tammet învaţă o limbă străină pare destul de simplă la prima vedere. El începe cursul intensiv printr-o lectură susţinută, în special a cărţilor pentru copii. Apoi încearcă să asocieze noile cuvinte cu termeni din alte limbi înrudite. „Încerc să dezvolt un sentiment despre felul în care fiecare limbă funcţionează”, subliniind că eforturile de asimilare de noi cuvinte sunt facilitate de modul în care zonele creierului său interoperează.

În general, fiecare funcţie cognitivă este repartizată unei anumite porţiuni a creierului uman, dar la Tammet lucrurile stau diferit. „Când mă gândesc la cuvinte, iau informaţii din orice zonă a creierului”, explică el. Emoţiile, culorile şi formele sunt asociate în procesul de învăţare cu noile cuvinte, fapt ce-i permite să le asimileze incredibil de rapid.


http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... saptamana/
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby somalezu » Sat Apr 04, 2009 4:08 pm

Un documentar despre capacitatile lui in aritmetica , memorarea numarului Pi si cum a invatat islandeza gasiti si pe www.softcomputer.ro/cosmin/autism (cred ca e sub numele Incredible Brain sau ceva similar).
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby dora » Tue Jun 30, 2009 9:13 am

Secretul unei minti geniale


Duminica, 11 Ianuarie 2009, ora 12:08

Implineste in curand 30 de ani. Pe 14 mai 2004, a reprodus din memorie 22.514 zecimale ale constantei matematice Pi. In iulie 2006 a acordat un interviu live, la televiziune, vorbind curat islandeza, la doar o saptamana dupa a inceput sa o invete. Orice om normal are nevoie de ani buni pentru a atinge o asemenea performanta.

Cine este Daniel Paul Tammet si care este secretul capacitatilor sale mentale exceptionale?

Intr-un interviu acordat in aceasta saptamana lui Jonah Lehrer pentru Scientific American, Tammet face cateva dezvaluiri legate de modul in care a ajuns sa aiba nu doar un IQ impresionant ci si o memorie fantastica, prezantand totodata cateva posibile explicatii pentru creativitatea sa iesita din comun.

Un al doilea "Rain man"

Daniel Paul Tammet s-a nascut pe 31 ianuarie 1979 la Londra, intr-o familie cu 9 copii.

Capacitatile sale intelectuale iesite din comun atat in domeniul matematicii cat si al limbilor straine au facut ca el sa devina subiectul unui documentar impresionant difuzat in mai 2005 de televiziunea britanica, intitulat "Baiatul cu un creier incredibil".

Filmul prezinta o parte dintre momentele spectaculoase in care Tammet a dat masura geniului sau, printre acestea fiind "Ziua Pi", mai precis 14 mai 2004, cand pe parcursul a 5 ore a reprodus in public din memorie, in fata catorva arbitri, 22.514 cifre zecimale corecte ale celebrei constante numerice cunoscuta ca 3,14.

Puteti vedea imaginile AICI.

Tammet a declarat ca a reusit sa retina aceste cifre dupa doar cateva saptamani de antrenament, in conditiile in care un om normal ar reusi aceasta performanta doar dupa cativa ani.

Tammet a invatat limba romana

In acelasi timp, Daniel Tammet sustine ca vorbeste 11 limbi straine, engleza, franceza, finlandeza, germana, spaniola, lituaniana, estoniana, scotiana, esperanto, islandeza si ... romana.

Cea mai grea dintre ele, islandeza, a invatat-o intr-o saptamana. A fost de fapt vorba despre o provocare primita din partea postului de televiziune britanic Channel Five.

Dupa doar sapte zile, Tammet a participat la o emisiune live la televiziunea islandeza, unde a conversat cu mare lejeritate cu prezentatorii absolut socati si incantati totodata de corectitudinea exprimarii lui si de vocabularul sau, dupa cum puteti vedea AICI.

Britanicul spune ca unul dintre cele mai frumoase momente din viata sa a fost cel in care l-a intalnit pe Kim Peek, a carui poveste de viata a stat la baza scenariului impresionantului film "Rain man".

Care este secretul ?

Dupa cum a descris si in cartea sa de memorii "Born on a Blue Day", Tammet dezvaluie ca, in mintea sa, conceptele abstracte, cum ar fi numerele, au forma vizuala, dinamica.

"Numerele, de exemplu, iau forme complexe, multimensionale in mintea mea, forme pe care le manipulez pentru a stabili extrem de rapid valoarea unor sume uriase sau a determina daca un acestea sunt prime sau nu", spune Tammet.

Acelasi lucru se intampla si in cazul limbilor straine. "Privesc cuvintele ca pe piesele unui puzzle, fiecare avand un loc bine stabilit in structura arhitecturala pe care o stabilesc in mintea mea pentru fiecare dintre limbile straine pe care am reusit sa le invat cu multa usurinta. Relatiile pe care reusesc astfel sa le stabilesc intre cuvinte ma ajuta sa mi le amintesc ulterior", mai explica acesta.


Pentru Tammet, numerele si cuvinte nu sunt doar urme de cerneala pe o pagina alba. "Nu. Ele au forme, culori si chiar textura, iar uneori 'prind viata'. Inca de mic copil, erau cei mai buni prieteni ai mei.

Cred ca asa se explica capacitatea mea uimitoare de a memora diverse lucruri, prin faptul ca pentru mine aceste informatii nu sunt statice", dezvaluie acesta.

El spune ca nu i se pare nimic surprinzator in acest mod de a vedea lucrurile, ci dimpotriva, este uimit ca nu gandeste toata lumea asa.

Nu exista dovezi de inteligenta, doar inteligenta

In cea de a doua sa carte, "Embracing the Wide Sky", Tammet devine un critic acerb al testelor de inteligenta cu ajutorul carora se stabileste IQ-ul unei persoane, sustinand ca acestea sunt mult prea simpliste.

"Nu exista dovezi de inteligenta, doar inteligenta. Atat. Cand eram copil, nu am fost nici pe departe etichetat ca fiind inteligent.

Eram limitat, repetitiv si deseori anti-social. Nu puteam sa privesc oamenii in ochi sau sa descifrez limbajul corporal al celor din jur, aceste capacitati le-am obtinut mult mai tarziu si cu un mare efort. De asemenea, nu puteam sa silabisesc corect, pentru ca aveam un cu totul alt mod de gandire decat cel promovat de profesori in scoala", povesteste Tammet.

El sustine ca inteligenta este cu mult mai mult decat un numar ce reprezinta IQ-ul unei persoane. Mintea umana este extrem de complexa si niciun numar nu poate reflecta pe deplin profunzimea, unicitatea de exprimare a acesteia sau potentialul ei".

Statisticile arata ca o treime din populatia globului are un IQ cuprins intre 85 si 115. "Asta ar insemna ca ne-am putea adresa cu 'Esti un 94' sau 'Hei, tu, 110!' in cazul a milioane de oameni. Este absurd.

Inteligenta nu poate fi cuantificata si se manifesta in mod diferit de la o persoana la alta. Dar chiar daca, in opinia mea, nu o putem masura cu precizie, conceptul in sine este foarte important mai ales pentru oamenii de stiinta si educatori.

Dar eu cred ca, in loc sa evaluam copiii daca sunt sau nu inteligenti, ar trebui sa le stimulam infinit mai mult toate aptitudinile si sa le incurajam talentele, deseori ramase nedescoperite multa vreme", mai afirma Tammet.In opinia sa, invatarea unei limbi straine este un excelent exercitiu pentru mintea umana. "Antreneaza creierul, dezvoltandu-i capacitatea de a asimila informatii abstracte si de a se concentra. In plus, invatarea unei limbi straine contribuie la incetinirea scaderii capacitilor mentale odata cu imbatranirea", spune el.

Hiperconectivitatea, o ipoteza plauzibila

O ipoteza surprinzatoare cu privire la capacitatile sale intelectuale iesite din comun are Tammet insusi, care vorbeste in cele ce urmeaza despre "hiperconectivitate", o proprietate cognitiva mai putin cercetata.

"Eu sunt creativ intr-un mod cu totul neobisnuit. Vizualizez siruri intregi de numere aleatoare sau inventez cuvinte si concepte proprii in limbile straine pe care le cunosc. M-am intrebat deseori de unde vine aceasta capacitate?

Creierul meu este diferit de al multor persoane. Sufar de o forma de autism, iar in copilarie am avut numeroase crize de epilepsie. Pentru cei mai multi oameni, functiile importante ale creierului sunt coordonate din arii cerebrale diferite, ele neinterferand unele cu altele.

Oamenii de stiinta au descoperit insa ca in cazul unor afectiuni, cum ar fi autismul sau epilepsia, intre zone distincte ale creierului apar o serie de interferente.

Eu am elaborat o teorie care spune ca formele rare de imaginatie creativa, cum sunt cele din cazul meu dar mai exista si altele, sunt efectul unei intersectari complexe de ganduri, amintiri, senzatii si idei, care in mod normal ar trebui sa fie total separate. Si cred ca toate formele de creativitate exceptionala, indiferent in ce domeniu se manifesta, au la baza aceasta 'hiperconectivitate' manifestata in interiorul creierului".


http://www.ziare.com/Secretul_unei_mint ... 05355.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Jan 12, 2013 4:31 pm

dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to SINDROMUL ASPERGER

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest