ASPERGER

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

ASPERGER

Postby emma » Sat Oct 11, 2003 3:19 pm

sindromul asperger


Adaptarea unui text scris de Lorna wing, publicat sub titlul "Asperger's syndrome : a clinical account", in Psychological Medicine, 1981, volume 11, pp.115-129.

trec peste partea introductiva, oricum a fost tratat pt prima data de Hans asperger.

acesta a notat ca sindromul respectiv atinge intr-o proportie mai mare baietii decat fetele, si nu se prea poate identifica inainte de varsta de 2 ani.

1) limbajul:

se pot constata anomalii in ceea ce priveste varsta la care copilul incepe sa mearga si sa vorbeasca.atunci cand o face (limbaj) ajunge destul de tarziu sa stapaneasca gramatica.in acelasi timp, poate avea dificultati in utilizarea pronumelor personale:in loc de "eu" va spune "tu" sau "el".se exprima intr-o maniera elaborata, insistand enorm asupra subiectelor ce-l fascineaza.vocabular extins. dar nu intelege jocurile de cuvinte, in afara de cele relativ simplute.se intampla adesea sa repete un cuvant sau o fraza intr-o maniera stereotipa.cateodata inventeaza chiar cuvinte.
deseori utilizeaza un limbaj ce pare invatat/memorat mecanic.deseori cunoaste si intelege sensul unor cuvinte lungi sau/si complicate, dar nu si sensul unor cuvinte uzuale.

2) comunicarea non-verbala
unele aspecte ale comunicarii non-verbale nu sunt tocmai normale.expresia fetei este de obicei putin vie, in afara de cazul unor emotii forte cum ar fi starile de furie sau suferinta.vocea tinde sa fie monotona, sau exagerat de tipatoare.gesturile corporale nu sunt ample.uneori insa sunt excesive,stangace si fara vreun raport cu cuvintele ce insotesc aceste gesturi.
Copilul intelege greu expresia fetei si gesturile celorlalti.interpreteaza incorect sau deloc expresiile faciale sau gesturile celorlalti, incercand sa sesizeze ceea ce ii scapa.

3)interactiunea sociala

deficientele comunicarii interpersonale sunt probabil caracteristica cea mai evidenta a sindromului. este vorba de o lipsa de intelegere si aplicare a regulilor sociale. sunt reguli nescrise, complexe, schimbatoare, care afecteaza limbajul, gesturile, postura,miscarea, contactul vizual, alegerea imbracamintii, etc
cei suferinzi de s.a. au, in acest domeniu, o abilitate inferioara minimului cerut de normalitate. comportamentul lor social este naiv si bizar.nu realizeaza intuitiv cum sa se adapteze nevoilor si personalitatii celorlalti.multi sunt foarte sensibili la critica si neincrezatori in ceea ce ii priveste pe ceilalti.

4) activ restranse si rezistenta la schimbare

acesti copii adora sa priveasca obiecte in miscare pana la punctul in care aceasta miscare inceteaza.aceasta preferinta este mai marcata decat in cazul celor neurotipici.tind sa se ataseze de obiecte particulare, de asemenea devin tristi sau/si anxiose daca sunt indepartati de locurile familiale.

5) coordonarea motorie

gesturile sunt stangace si prost coordonate. postura corpului este ciudata.majoritatea sunt stangaci in jocurile care cer abilitati motrice.cateodata au dificultati sa scrie sau sa deseneze.

6) talente si interese

unii au talente remarcabile.memoria lor este excelenta.sunt pasionati de lucruri cum ar fi astronomia, geologia, monstrii preistorici, orare de autobuz, excluzand orice alt subiect. invata tot ce pot despre subiectul favorit, vorbind mult despre asta, fie ca asta intereseaza sau nu interlocutorii sai.din contra, sesizeaza greu semnificatiia a ceea ce invata.
exceleaza in jocuri ce necesita o buna memorie, de exemplu in sah.unii sunt buni muzicieni

altii au probleme specifice in invatarea matematicii, scisului si cititului.


alte aspecte ce merita subliniate:
in primul an de viata, comportamentul poate manifesta o lipsa de interes pentru contactul uman obisnuit cauta de catre orice copil neurotipic. eposibil sa nu inceapa sa vorbeasca prin silabisire(aici imi scapa mie cuvantul si n-am kef sa caut in dictionar)..aa, la gangurit se refera!
e posibil sa nu dea atentie la ceea ce se intampla in jurul lui, sa nu fie tentat sa comunice cu ceilalti . e posibil sa nu aduca jucariile parintilor sau unor vizitatori, atunic cand deja merge in picioare. copilul nu prezinta, cum ar fi normal tendinta de a incerca sa comunice prin gangurit , prin gesturi, prin suras, si, mai apoi, prin libaj.
in concluzie, de multe ori se intampla sa stie sa vorbeasca, sa cunoasca sensul multor cuvinte, dar nu stie ca se poate folosi de limbaj pt a-si indeplini scopurile.

cateodata, jocurile simulative nu se produc deloc la copilul AS. cateodata, sunt prezente, dar sunt limitate la un asau doua teme, repetate fara variatie de la o sedinta de joc la alta. aceste jocuri pot fi f elaborate, dar sunt reluate int-o maniera repetitiva si nu implica alti copii, decat pe acei ce accepta sa urmareasca cu exactitate aceeasi schema de joc.

pronostic.

e in general bun, majoritatea reusesc sa isi gaseasca un loc de munca unde sa-si puna talentele particulare in valoare.
cateodata dezvolta o maladie psihica. in fine, la finalul adolescentei, sau cand realizeaza diferenta, pot deveni anxiosi, depresivi.uneori, apar chiar tentative de suicid. tanarul as vrea sa aiba prieteni, sa intre in contact cu ei, dar nu poate, pt ca nu stie cum sa o faca.
de obicei, adolescenta e o perioada dificila.bizarerii care pot fi tolerate la un copil, devin evidente la un tanar.


cauze:

poate fi transmis ereditar .

poate fi legat de o leziune pe creier, in timpul unei nasteri dificile, sau cand copilul este lipsit de oxigen.

traumatismele emotionale nu sunt niciodata cauza.


diagnosticul

nu este usor.grade diferite ale trasaturilor definitorii se gasesc in cadrul populatiei normale.
emma
 
Posts: 57
Joined: Sat Oct 11, 2003 9:22 am

nota

Postby shakalu » Sat Oct 11, 2003 5:51 pm

o singura nota la ceea ce a spus emma....in fapt doua :)...:
1. la capitolul cauze : autismul si sindromul asperger sunt afectiunile a caror cauze nu se cunosc ; se presupune ca una din cauzele reale sunt date de accidente genetice - nu exista ereditate nici la sindromul asperger nici la autism ! (pe asta cu ereditatea nu stiu zau de unde ai luat-o emma dar este o teza falsa si nedemonstrata nicicum ) - exista ceva ...dar nu este legat de ereditate ....cazurile de incidenta ale tuturor afectiunilor din spectrul autist sunt de 1/1000 dupa ultimele studii (sau 4-5/10000 dupa niste studii mai vechi ) ; in cazul in care o familie are un copil autist riscul ca un alt copil din aceasi familie sa fie autist este de 2% ceea ce inseamna mult mai mult decat riscul general de 1/1000 ....cu toate astea nu este ereditar ! de altfel este prima oara cand aud /citesc chestia asta .
2. ceea ce a scris emma sunt in cea mai mare parte efecte ale unei chestii ciudate pe care marea majoritate a celor cu sindrom asperger o au (mai mult decat atat , emma a trecut printre ele si lucruri care se refera la autismul inalt functional - sau autismul fara retard mental - si nu la sindromul asperger ) ...intorcandu-ma la chestia ciudata ea este acea ca in marea lor majoritate cei cu sindrom asperger nu au sau au dar sunt foarte sterse ceea ce se numesc in general "sentimente" - dragoste , ura , melancolie , s.a.m.d. - si asta ii pune automat in situatii pe care nu le inteleg desi din punct de vedere intelectual sunt normali sau peste normal - cazul celebru (asa cum am mai spus undeva pe site ) este acela a lui einstein
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby emma » Sat Oct 11, 2003 6:09 pm

tuh...eu nu am facut decat sa traduc cu precizie informatii de pe un site celebru as putea spune , imediat caut si iti arat adresele.cuvintele sunt ale autoarei, am citat-o in primele randuri, nu ale mele,
partea cu ereditatea..hm..ce sa spun...nu a dem nimeni nici ca da, nici ca nu, insa, marturiiile celor de pe forumul siteului francez www.autismeactus.org , deci marturiile parintilor care au 2 sau chiar 3 copiii autisti, chiar unii din acei parinti fiind la randul lor diagnosticati asperger ma fac sa cred ca e foarte posibil.
e posibil ca teoriile americanilor sa se bata cap in cap cu cele ale francezilor desi...majoritatea datelor franzujilor sunt preluate dupa autori americani.
so, sa iti mai dau o pista..:)
bunicul meu nu vorbeste bine, prezinta stereoptipii, a trait toata viata singur,exceptand 2 ani de mariaj cu bunica,. cei doi copii,mama mea si unchiul sunte perfect neurotipici.
nepotica mea are aproape 4 ani si dupa toate calculele mele e autista (autism kanner).
eu am avut probleme mari , mica fiind, ce taaare aduc in respectivul spectruum autist. de unele kestii cum ar fi hipersensibilitatea senzoriala(la lumina de exemplu, la atingere), ticuri, anxietate la schimarea rutinei, si ar mai fi cateva nu am scapat nici acum, la 23 ani :)
so...poate da, poate nu :)
emma
 
Posts: 57
Joined: Sat Oct 11, 2003 9:22 am

Postby emma » Sat Oct 11, 2003 6:30 pm

apropo, unde o pot duce pe cea mica pt diagnostic? locuieste intr-un sat , parintii sunt de conditie destul de modesta, dar trebuie facut ceva in afara de ceea ce lucram noi cu ea(eu cand pot, restul parintii), am facut ceva progrese cu sistemul invatare prin imagini(pecs)..ne trebuie totusi opinia unor specialisti...exista ei in Rom?
emma
 
Posts: 57
Joined: Sat Oct 11, 2003 9:22 am

Postby emma » Sat Oct 11, 2003 6:52 pm

si ca sa revenim la ereditate in asperger, si, eventual sa demonstrez ca am stofa de avocat in mine, inclusiv pe acest site, la diagnostice/afectiuni asociate/ sindrom asperger, exista urmatoarea afirmatie :
"Researchers feel that Asperger's syndrome is probably hereditary in nature because many families report having an "odd" relative or two. "
emma
 
Posts: 57
Joined: Sat Oct 11, 2003 9:22 am

Postby emma » Sat Oct 11, 2003 7:29 pm

" ntorcandu-ma la chestia ciudata ea este acea ca in marea lor majoritate cei cu sindrom asperger nu au sau au dar sunt foarte sterse ceea ce se numesc in general "sentimente" - dragoste , ura , melancolie , s.a.m.d. - si asta ii pune automat in situatii pe care nu le inteleg desi din punct de vedere intelectual sunt normali sau peste normal - cazul celebru (asa cum am mai spus undeva pe site ) este acela a lui einstein"

tu..faptul ca un copil asperger nu isi poate exprima sentimentele , trairile nu inseamna ca nu le are..am vorbit cu adultii diagnosticati asperger , oameni care au scris carti despre acest sindrom,setimentele exista, percep in aceeasi maniera ura, frustrarea, melancolia, doresc sa isi intemeieze o familie, dar nu pot datorita acestei "stangacii" in exprimarea sentimentelor, in perceptia sentimentelor celor din jur.
poate ne spune mai multe Milena, am impresia ca Marut a fost diagnosticat asperger..
emma
 
Posts: 57
Joined: Sat Oct 11, 2003 9:22 am

hm...

Postby shakalu » Sat Oct 11, 2003 10:15 pm

hm...deci si prin urmare in functie de locatia practica (geografica) pot eu sa-ti fac recomandari ...nu exista specialisti in adevaratul sens al cuvantului in romania dar principial aproape orice medic neuropsihiatru (mai ales daca il intrebi direct despre parerea lui vis a vis de autism si nepoata ta ) o sa iti poata raspunda cu da sau nu ...de asemenea iti recomand sa te duci la cel putin 2 daca nu trei medici si sa asculti cu atentie ceea ce iti spun / chiar daca nu stiu foarte multe despre afectiune in sine sunt totusi multi care recunosc simptomele si iti pot da o evaluare aproape corecta.
....despre ereditar la sindromul asperger ....un raspuns ti l-am dat mai devreme ....rata de aparitie este de vreo suta de ori mai mare a unui copil autist intr-o familie cu un copil deja autist decat intr-o familie oarecare si pe de alta parte asa cum ai citat si tu " feel" inseamna "au impresia /au o banuiala"....nu ca exista ceva stiintific studiat pe tema ereditatii....in plus fata de asta , din punct de vedere pur genetic este firesc ca daca exista la un moment dat un accident genetic care duce la aparitia unui copil cu o afectiune din spectrul autist , sunt toate premizele (ma refer ca riscurile sunt marite) ca in aceasi familie in aceasi generatie sau in urmatoarea, sa apara din nou un accident genetic similar cu cel anterior ...dar nici una din teorii nu ma duce la ereditate.
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby carmeno » Wed Oct 15, 2003 9:28 am

Dragilor permiteti-mi sa spun si eu ceva.Baietelul meu este un asperger si
este afectuos, se bucura ,etc. nu ca un copil normal dar sa zicem in proportie de 65%.
In ceea ce priveste ereditatea acestui sindrom iar am ceva de obiectat. In
familia mea si a sotului meu nu am avut nici un fel de probleme.In cazul meu este exclusa ereditatea.
Din traducerea facuta de Emma am recunoscut si eu aspectele esentiale.
Numai ca toate sunt nuantate. De exemplu Ionut in conditiile in care inca
nu vorbea a invatat sa citeasca de la 3 ani si jumatate cu litere mari de tipar , mai apoi a invatat singur de la televizor literele mici.Cu numaratul
s-a intamplat la fel.
Vocabularul lui este chiar foarte bogat dar nu stie cum sa-l foloseasca.
Ar dori sa comunice cu ceilalti ,este evident, dar nu stie cum.
Face progrese continuu dar datorita eforturilor mele sustinute.
Trebuie sa-i ofer tipare de conversatie.El singur comunica insa cuvintele
folosite sunt relativ reduse ca numar .
Atentia distributiva este deosebit de dezvoltata insa ne distruge hiperactivitatea.......Pierde enorm din aceasta cauza.
carmeno
 

Postby emma » Wed Oct 15, 2003 9:54 am

carmeno, poate o fi frate cu nepotica mea..:)..la fel, stam foarte foarte prost cu atentia
ceea ce ai spus tu referitor la faptul ca a invatat sa citeasca inainte de a putea vorbi am citit deseori pe site-uri specializate in sindrom asperger..daca sti engleza sau franceza iti dau o groaza de adrese de site-uri asperger.
iarasi kestia cu tiparele de conversatie. desi stapaneste multe cuvinte , nu poate sa se exprime nu?
iar ceea ce ai spus referitor la partea cu sentimentele mi se pare corect, nu stiu de unde pana unde s-a incetatenit ideea asta ca nu ar fi capabili sa "simta" ..cand de fapt ei nu reusesc sa redea in cuvinte sau gesturi adecvate ceea ce simt..adica micutul simte atasament sa zicem fata de parinte, da habar nu are ca isi poate exprima dragostea venind la tine si luandu-te in brate..eu asa vad lucrurile.
emma
 
Posts: 57
Joined: Sat Oct 11, 2003 9:22 am

Postby carmeno » Wed Oct 15, 2003 10:11 am

emma ai intuit exact situatia. eu as plusa spunandu-ti ca Ionut al meu chiar are momente in care ne saruta sau ne imbratiseaza sau daca nu face aceste gesturi se alinta, imi spune sa-l iau in brate si sa ne jucam.
ma gandesc totusi ca pornind de la ideea ca nu exista boli ci bolnavi se poate ca manifestarile sa difere mult de la un individ la altul.
carmeno
 

Postby emma » Wed Oct 15, 2003 10:55 am

carmen, daca am intuit bine, am facut-o si pentru ca multe dintre kestiile de mai sus le-am cam simtit pe pielea mea, m-am regasit in multe dintre descrierile astea..cel putin la partea exprimarea dorintelor/sentimentelor. ma rog, nu am nici o "forma " de autism.
cand eram mica, ai mei trebuiau sa vina cu mine in fata blocului sa ma invete cum sa ma joc cu copiii., pt ca efectiv nu reuseam sa fac nimic spontan, desi doream asta! nu imi amintesc sa ma fi "jucat" in viata mea decat in doua feluri : luam o carte, mereu aceeasi si o rasfoiam ore intregi fila cu fila,asta pe la un an, doi. cand am mai crescut, am facut o obsesie pe un joc de remi. aliniam piesele intr-o anumita forma, mereu aceeasi. asa am invaat numerele, de pe piesele de remi., pe la trei ani iar la 5 citeam cursiv .
taica-miu ma invata tot felul de lucruri, si retineam mecanic absolut orice. la gradinita le-am socat pe educatoare cu explicatii savante despre circuitul apei in natura si teoria evolutiei lui darwin..le-am mai socat si ca nu eram in stare nici macar sa mananc singura, daramite sa ma joc cu mingea sau sa ma imbrac.pe la 6 ani m-au trimis la un doctor la craiova, nu stiu acum numele, cred ca mai traieste, care i-a ajutat sa ma ajute. cica sunt unele siuatii cand intelectul o ia inainte, in detrimentul altor aspecte ale dezvoltarii si copilul trebuie ajutat sa recupereze. tot hiperactiva eram si eu, nici nu dormeam bine noptile , uneori imi dadeau si calamte usoare, pt ca din cauza extenuarii nervoase dezvoltasem o serie de ticuri urate, de ex imi muscam buza de jos pana la sange de am si acum mici cicatrici pe interior sau ma leganam inainte-inapoi, si cum mai fac asta cand invat, altfel nu ma pot concentra..
in leg cu exprimarea , nu ai uneori impresia ca incearca sa spuna ceea ce gandeste , ce vrea, dar efectiv nu gaseste cuvintele , sau ii ies in mijlocul unei prop cu sens cuvinte ce nu-si au locul? sau ca devine agitat , nervos ca nu reuseste sa se faca inteles?
emma
 
Posts: 57
Joined: Sat Oct 11, 2003 9:22 am

Postby Milena » Wed Oct 15, 2003 11:26 am

Emma, ti-am citit povestea si am ramas fara grai. Exact asa e si Mara, cu lux de amanunte. Spune-mi, te rog, cum ai reusit sa progresezi, cum te-au determinat ceilalti sa recuperezi, cum spui tu. Mara face progrese in fiecare zi si asta ne bucura foarte mult. As vrea a stiu, insa, orice metoda care ar putea s-o ajute sa evolueze mai mult sau mai repede.
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby carmeno » Wed Oct 15, 2003 11:44 am

emma uite cum stau lucrurile: am reusit in timp sa-l invat o sumedenie de lucruri.ti-am spus ca stie sa citeasca si sa numere de la 3 ani si jumatate.
retine foarte usor . dar reda de regula la cerere. de comunicat comunica prin propozitii sau fraze scurte ceea ce vrea sau vede. nu foloseste corect
pronumele.....trebuie sa-i ofer tot timpul tipare de comunicare si comportament pe care si le insuseste in cea mai mare parte. sunt lucruri care nu-l intereseaza foarte tare dar pe care eu le consider importante si atunci ma refuza cu un gata .....cu motricitatea fina nu sta prea bine. nu vrea sa deseneze sau sa scrie iar daca insist vrea sa tin eu mana peste a lui. Maninca singur numai anumite mancaruri si fiindca se plictiseste incepe sa faca nazuri.
Stie sa mearga singur la pipi si restul. Si asa mai departe......
Dar se uita mult la televizor si pe carti pe care le adora. Repeta obsesiv
reclame.....
Am senzatia ca nu are incredere in el.E foarte curios.
Noi comunicam foarte bine asa ca nu se necajeste ca nu inteleg chiar din prima ce spune.Nu prea sta locului.Daca de exemplu coloram el mai arunca si un ochi la televizor si uita ce facea inainte.Nu vrea nici sa-i inchid televizorul care evident ii distrage atentia.
Alearga mult si are multa energie de parca ar fi ceva ce-l agita dar nu neaparat la modul neplacut.
Din acest motiv nu mi-l primeste nici la gradinita fiindca nu sta pe scaun ca si ceilalti copii.
Practic problema noastra acum este hiperactivitatea.
El ia rispolept si carbamazepina de 1 an dar sincera sa fiu nu stiu exact sa apreciez cat l-a ajutat.
carmeno
 

Postby Beebee » Fri Mar 03, 2006 8:11 pm

Autismul recurent in familii se mai explica si prin modul de interactiune cu bebelusii, erorile, esecurile repetandu-se datorita unui pattern transmis din mama in fiica.
Copilu crescut de un autist, are mari sanse sa devina si el. \nu se naste, devine.
Beebee
 
Posts: 47
Joined: Fri Mar 03, 2006 7:58 pm

Postby shakalu » Fri Mar 03, 2006 10:43 pm

aoleeeeeuuuuu....:))... beebee , unde ai trait si invatat in ultimii 40 de ani ?!?!?... neh , nu-mi spune ca in romania :))))
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Next

Return to SINDROMUL ASPERGER

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron