terapia cu roboti

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, admin, moderators

terapia cu roboti

Postby dora » Wed Sep 05, 2007 8:27 am

Roboti cu specializare in psihologie

Ionut Dulamita
--------------------------------------------------------------------------------

Aparut in editia din 12 Iulie 2007


Un robot pitic inzestrat cu un minimum de expresii faciale si miscari corporale ii poate ajuta pe autisti sa interactioneze social.Copiii care sufera de autism sint adesea descrisi ca niste fiinte mecanice pentru ca nu isi exteriorizeaza sentimentele. Ei au comportamente obsesive, repetitive si probleme de comunicare si de socializare.
Un robot umanizat si conceput pentru a ii invata pe copiii cu aceasta dizabilitate conduita sociala este testat acum in scolile britanice, intr-un proiect european care va lua sfirsit in octombrie 2009, arata publicatia „Wired“.

Masinaria de 4,3 milioane de dolari, botezata Kaspar, ai carei ochi gazduiesc camere de filmat, zimbeste, simuleaza uimirea si tristetea, gesticuleaza si, spera cercetatorii, va incuraja interactiunea sociala la copiii autisti

. Acestia din urma nu recunosc chipurile si se feresc sa interpreteze expresiile faciale si limbajul corporal ale persoanelor cu care intra in contact, intrucit sint informatii prea multe si prea confuze pentru intelegerea lor, spune dr. Ben Robins, de la Universitatea din Hertfordshire, conducatorul proiectului.

In consecinta, robotul a fost configurat in asa fel incit sa mimeze un set de expresii cit mai usor de perceput.

„Kaspar le asigura copiilor incredere si previzibilitate. Din moment ce nu sint surprinsi, acestia se simt in siguranta“, puncteaza Robins.

„Cind am inceput testarile, copiii ma tratau ca si cum eram o musca pe perete. Dar fiecare a inceput apoi sa se deschida in fata mea. Ba chiar unul dintre ei, dupa saptamini intregi in care m-a ignorat complet, a venit si s-a asezat in poala mea, m-a luat de mina si m-a condus spre robot“, isi aminteste conducatorul proiectului.

Cathy Pratt, cercetator pus in slujba autismului la Universitatea din Indiana, saluta aceasta initiativa, spunind ca cei care sufera de acest sindrom interactioneaza mai bine cu obiectele neinsufletite decit cu oamenii. Ramine insa de vazut acum daca subiectii studiului vor reusi sa aplice ce au invatat din aceasta experienta si in alte contexte, mai ales ca, de regula, copiii autisti nu fac conexiuni intre ceea ce au fost instruiti sa faca si situatiile reale.

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=1 ... 3531c08764
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Jan 13, 2009 2:26 pm

Dinozauri roboţi folosiţi în clinicile clujene!


de Alexandra Groza | 10 august 2008Dinozaurul se trezeşte doar dacă este mângâiat şi aude o voce familiară care îl îndeamnă să deschidă ochi şi să înceapă explorarea.

Dă noroc cu stăpânul şi apoi, dacă i se face cumva foame, începe şi plânge, iar în cazul în care nu este băgat în seamă se supără şi se comportă ca atare. Este vorba despre Pleo, dinozaurul de jucărie dotat cu inteligenţă artificială. Personalitatea acestuia se schimbă în funcţie de atmosfera în care este crescut şi e capabil de mai multe sentimente, precum curiozitate, bucurie, frică sau supărare.


Nu este mai mare decât o pisică ajunsă la maturitate, iar psihologul clujean Daniel David doreşte să îl folosească în tratarea tulburărilor psihice severe precum deficitul de atenţie la copii (ADHD - în limbaj de specialitate) sau autism.

"Vom expune roboţii la mai multe medii şi metode de terapie pentru a vedea cum reacţionează şi cum se dezvoltă", a explicat acesta.Ce e roboterapia


Realitatea virtuală sau benzile desenate nu sunt singurele metode terapeutice prin care specialiştii de la catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca îşi propun să trateze tulburări psihice severe, ca ADHD (o tulburare neurobiologică pricinuită de întârzierea dezvoltării conexiunilor cerebrale, care afectează autocontrolul) sau autism.

Utilizarea roboţilor în psihologia clinică şi psihoterapie se numeşte roboterapie şi poate favoriza învăţarea unor comportamente adaptative, dezvoltând interacţiunea în cazul pacienţiilor.Pentru această formă de terapie, psihologul Daniel David a achiziţionat roboţelul Pleo. Acesta are forma unui dinozaur şi se comportă precum un animal de companie în momentul în care este pornit.

Motivul pentru care inteligenţa artificială de acest gen a luat forma unui dinozaur se explică foarte uşor. "Mulţi pacienţi nu suportă pisicile sau câinii sau îi percep ca pe o ameninţare din diverse motive. Din această cauză s-au ales animale într-un fel neutre, precum dinozauri sau chiar foci", afirmă David.
Cum ajută pacienţii


Utilizarea roboţilor în terapia asistată de animale reduce riscul de îmbolnăviri, creşte gradul de siguranţă şi confort şi s-a dovedit soluţia ideală pentru cei care au o repulsie faţă de anumite animale. În cazul celor care suferă de ADHD, dinozaurul care trebuie îngrijit le va capta atenţia şi îi va ţine mai mult timp concentraţi asupra unui lucru. Copiii care suferă de autism îşi vor dezvolta capacitatea de atenţie cu ajutorului lui Pleo, iar în cazul vârstnicilor, va dispărea plictiseala, întrucât trebuie să aibă în permanenţă grijă de el şi să îi acorde atenţie.


"Se folosesc astfel de animale deoarece într-un spital e foarte greu să intri cu un animal adevărat, din cauza microbilor, iar în cazul pacienţilor cu demenţă există perioade în care se bucură de animal, dar apoi această stare trece şi ar putea brusca animalul, iar acesta să reacţioneze. În cazul celor precum Pleo, îngrijitorii au varianta de a opri animalul şi de a-l porni la momentul oportun", explică Daniel David.
Vine şi o focă


Planurile psihologului clujean merg mai departe, acesta achiziţionând încă şase dinozauri Pleo, care trebuie să ajungă în România la sfârşitul lunii. Aceştia vor fi împărţiţi în grupuri şi vor fi trataţi diferit. "Unii vor creşte într-un mediu sărăcăcios, iar cel de-al doilea grup va fi tratat cu atenţie. O să adoptăm mai multe stiluri de parenting (îngrijire - n.r.) întâlnite în diferite studii şi apoi vom vedea cum s-au dezvoltat fiecare", detaliază David.


Pe lângă grupul de dinozauri, la catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Universitatea "Babeş-Bolyai" va ajunge şi o focă, pe nume Paro. Aceasta seamănă mai mult cu un animal de pluş, dar, confrom psihologului clujean, este mai mare decât Pleo şi inteligenţa artificială este mai dezvoltată. Pentru micuţii roboţei s-au plătit 300 de dolari bucata în cazul dinozaurilor şi 3.000 de dolari pentru Paro.

alexandra.groza@clujeanul.ro
http://www.clujeanul.ro/saptamanal/dino ... ne-2911699
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Oct 19, 2009 12:22 pm

Keepon este un robot construit de compania Beetbot să interacţioneze cu copiii în programele de cercetare dar şi în terapiile pentru autism. Ochii săi au conectate două camere, iar nasul este un microfon. (V.M.)http://www.youtube.com/watch?v=yFfw0RteVwA
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Feb 12, 2010 2:29 pm

Cluj: A fost lansata Platforma de Roboterapie si Psihoterapie prin Realitate Virtuala

--------------------------------------------------------------------------------


Autorelena - Data adaugare09 Februarie 2010Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) a lansat, luni, 'Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală', destinată activităţilor didactice şi serviciilor inovative ale Clinicii Universitare de Psihologie.

Platforma este un centru de excelenţă al Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a UBB şi face parte din proiectul ''Star-Gate Psy'' care îşi propune să identifice tehnologii inovative de optimizare şi dezvoltare a minţii şi potenţialului uman, în cadrul ei desfăşurându-şi activitatea psihologi, medici, informaticieni şi graficieni specializaţi în SUA, în domeniul psihoterapiei, prin robotică (roboterapie) şi realitate virtuală.

În cadrul Platformei sunt deja funcţionale cinci laboratoare, dotate cu cea mai avansată tehnologie, denumite ''Stress Control'', ''Virtual Classroom'', ''Pain Control'', ''Star Trek-Holodeck'' şi ''Data''.

Laboratorul ''Stress Control'' este utilizat pentru cercetarea şi tratamentul tulburărilor de anxietate, precum frica de a conduce autoturismul pe timp de noapte, fobia zborului cu avionul sau stresul după un traumatism major.

Cercetările derulate de acest laborator sunt supervizate de Albert Ellis Institute din SUA (Albert Ellis este fondatorul psihoterapiilor cognitiv-comportamentale).

''Virtual Classroom'' se ocupă de tratamentul copiilor cu tulburări de atenţie şi hiperactivitate (ADHD - Deficit de Atenţie, Hiperactivitate, Impulsivitate), dar şi de tulburările emoţionale şi de comportament.

De asemenea, este utilizat pentru optimizarea învăţării şcolare. Cercetarea derulată de laborator în acest moment, cu parteneri din SUA şi Germania, investighează, în premieră naţională, efectul comparativ al medicaţiei şi psihoterapiei pentru copii cu ADHD.

În laboratorul ''Pain Control'' activitatea se concentrează asupra controlului durerii cronice a pacienţilor care au suferit o amputaţie sau o altă operaţie dificilă, prin mijloace psihologice, în timp ce ''Star Trek-Holodeck'' este un laborator integrativ de realitate virtuală, utilizat pentru tratamentul şi cercetarea unor tulburări psihice complexe.

În cel de-al cincilea dintre laboratoare, ''Data'', se fac aplicaţii ale roboticii în psihoterapie, aici fiind efectuate studii clinice controlate privind efectul roboţilor asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii vârstnicilor aflaţi în cămine sociale, dar şi a copiilor cu tulburări severe, de tipul autism sau tulburări de învăţare.
Categoria: Stiri interne; Data: 09 Feb 10 Sursa: Agerpres

http://www.psytech.ro/
http://www.i-medic.ro/stiri/cluj-fost-l ... e-virtuala
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Feb 27, 2010 9:02 pm

Robot de lux în SUA, instrument terapeutic în România


Se numeşte Neo-Pleo şi, dacă ar fi participat la preselecţii, ar fi obţinut lejer un rol în celebrul "Jurassic Park".
--------------------------------------------------------------------------------


Specialiştii i-au găsit însă o misiune nobilă: să îi bucure pe copiii şi bătrânii cu afecţiuni psihice. Vorbim despre un roboţel-dinozaur, jucărie de lux în Statele Unite, folosit la noi ca instrument în terapia pentru pacienţii cu tulburări grave. Are un impact formidabil, spun psihologii din Cluj, care s-au gândit să-l folosească în acest scop.

Neo se comportă ca un adevărat animal de companie. Plânge, se bucură, cere afecţiune şi mai ales îi place să fie mângâiat.

Roboţelul este un răsfăţat. Se trezeşte doar dacă îl mângâie cineva sau dacă aude o voce cunoscută. Ferească Cel de Sus să i se facă foame! Nu scapi de plânsetele lui.

Dinozaurul cunoaşte patru stări: tristeţea, bucuria, curiozitatea şi frica. A fost adus la clinica de psihologie a unei universităţi din Cluj în urmă cu câteva zile.

"Spre exemplu copiii care suferă de autism, care interacţionează mai greu cu subiecţii umani şi preferă să interacţioneze cu roboţi şi învaţă să aibă grijă de ei, să fie mai responsabili sau în căminele de bătrâni", spune psihologul Daniel David.


Terapia cu animale adevărate păleşte în faţa celei cu roboţi, spun psihologii. Dacă pacienţii riscă să devină agresivi în faţa unui câine sau a unei pisici, Neo-Pleo rămâne, totuşi, o maşinărie.

Una costisitoare însă: 300 de euro costă dinozaurul căruia i se vor alătura, în scurt timp, şase frăţiori identici, dar şi o focă mult mai dezvoltată din punctul de vedere al inteligenţei artificiale.
http://stirileprotv.ro/stiri/social/rob ... m-nia.html

Pret:846,09 RON (cu TVA)

Disponibilitate: in stoc
Produs in stocul Diverta Online, livrabil imediat.Foloseste taburile alaturate pentru a obtine mai multe informatii despre acest produs. DetaliiOpinia cumparatorilor

(6)Pleo este un robot dinozaur inalt de 20 centimetri, ce cantareste un pic mai mult de 1,5 kilograme. Este o jucarie autonoma, articulata complet, ce raspunde foarte bine la atingeri si stimuli vizuali.
Ochii sai albastri se inchid si se deschid, pentru a-ti da senzatia ca este viu, desi Pleo “vede” printr-o camera video color aflata in nas. De asemenea, robotul mai are senzori cu infrarosu pe bot, cu ajutorul carora simte si se poate orienta.
La fel ca orice vietate, Pleo isi incepe existenta ca “nou-nascut” , care abia invata sa mearga. Din fericire nu se trezeste noaptea, iar acest stadiu dureaza oricum maxim 10 minute. In continuare, robotul va trece printr-o copilarie de 45 de minute, in care isi va dezvolta comportamentul. Pleo merge si se misca foarte bine, insa nu poate sa fuga sau sa se ridice singur daca este intins pe jos.
Robotul este prevazut cu un port USB, prin care poate primi update-uri si un card SD in care poate stoca trucuri inventate de producator. Pleo este primul din gama lui, denumita “Life Forms” de catre compania producatore, Ugobe.

Pachetul include:
- ghidul proprietarului
- frunza de antrenament
- carte de identitate
- acumulatori NiMH
- incarcator si adaptor
http://www.dol.ro/webapp/wcs/stores/ser ... 4604-95352
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 23, 2010 7:03 pm

Robotii, folositi in terapia copiilor cu autism


Robotii pot fi folositi cu succes in terapia copiilor cu autism, pentru ca ii pot atrage pe copii in jocuri sociale, scotandu-i din lumea lor.

Cercetatorii de la Universitatea din California (USC) au creat robotul Camera Bandit, destinat sa le tina companie copiilor cu autism. Robotelul se aseamana cu o persoana, avand nas, buze si ochi sub care se ascund camere de supraveghere, relateaza PopSci.

Camera Bandit se misca usor prin camera, catre copilul autist, folosind senzori de miscare si camerele de supraveghere pentru a calcula pozitia copilului.

Cercetatorii spera ca robotelul, care este programat sa aiba si expresii faciale, sa ii atraga pe copii in diverse jocuri, pentru ca acestia sa poata ulterior sa interactioneze si cu oamenii.

"Robotul este un catalizator pentru interactiunea sociala", sustine Maja Matari'c, lider al proiectului Camera Bandit, de la USC.

Experimentele au fost realizate pe copii cu varste intre cinci si noua ani si se pare ca promit: cei mici au reusit sa interactioneze cu robotul pana la cinci minute.

Desi robotii nu sunt cunoscuti pentru caldura sau sociabilitate, mai multe studii au aratat ca autistii reactioneaza mai bine in prezenta unei masinarii, decat in prezenta oamenilor.

Psihologul Simon Baron-Cohen, de la centrul pentru cercetare privind autismul, sustine ca autistii sunt atrasi de roboti pentru ca acestia sunt previzibili, in proportie de 90%.

"Copiii autisti considera ca situatiile imprevizibile sunt toxice. Nu pot sa reziste. Asa ca se indeparteaza de oameni si se apropie de lumea obiectelor", sustine Simon Baron-Cohen.

(L.S.)

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/te ... sm-1021303
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: terapia cu roboti

Postby dora » Thu Nov 28, 2013 11:19 am

O nouă generaţie de roboţi-terapeuţi vor ajuta persoanele cu autism prin cel mai mare grant derulat vreodată de UBB

27 noiembrie 2013, 08:10
http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/t ... index.html
Aşa va arăta noul roboţel inteligent care va fi testat la Cluj FOTO: wikipedia.orgCea mai bună şcoală de psihologie din ţară va crea împreună cu specialişti de top în informatică şi inginerie, printr-un grant al Comisiei Europene, un roboţel inteligent care va face terapie cu copii care au autism.


Psihologii clujeni împreună cu specialişti de top în informatică şi inginerie vor crea un roboţel inteligent, programat să gândească singur care să îi ajute pe copii cu autism să comunice mai bine.

Noua maşinărie va fi realizată printr-un grant de 9 milioane de euro (10 milioane de dolari) al Comisiei Europene, prin cea mai importantă linie de finanţare în tot ce înseamnă cercetare în Europa, Integrated Projects.

Proiectul este coordonat printr-un consorţiu ştiinţific condus de specialiştii suedezi de la Universitatea Skövde. Din consorţiu fac parte universităţile: Vrije din Bruxelles (coordonator fiiind profesorul Bram Vanderborgth), Universitatea Babeş-Bolyai din România (prof. Daniel David), Universitatea Plymouth din Marea Britanie (prof. Tony Belpaeme), Universitatea Portsmouth din Marea Britanie (prof. Honghai Liu), Universitatea Twente din Olanda (dr. Mark Coeckelbergh) şi firma franceză Aldebaran Robotics S.A.S. (dr. Olivier Joubert).

„Proiectul este revoluţionar, iar prin finanţarea dată se vor stabili direcţiile europene de cercetare în domeniu în urmatorii 4 ani. Demersul nostru se înscrie în legătura dintre psihologie şi tehnologie, mai precis urmărim dezvoltarea unui nou domeniu în care tehnologia să îmbunătăţească intervenţiile psihoterapeutice de tip cognitiv-comportamental“, afirmă coordonatorul proiectului DREAM în România, profesorul Daniel David.

Acest grant este cel mai mare pe care l-a derulat UBB până acum, iar Facultatea de Psihologie de la Cluj a fost desemnată în 2011 cea mai bună şcoală de psihologie din ţară de către Fundaţia Dinu Patriciu.

Cum va arăta mica maşinărie

Psihologii clujeni au deja o experienţă în munca cu roboţii terapeuţi. Nao şi Probo sunt doar două exemple. Cei doi roboţei sunt folosiţi de vreo 4-5 ani în terapia pentru copii cu autism.
Noul roboţel creat prin grantul de 9 milioane de euro va avea atât funcţiile celor doi, cât şi autonomie, adică va fi programat să gândească singur întrucât scopul proiectului este să facă un prototip care ulterior, printr-un alt proiect, să fie produs în serie şi să ajungă unde e nevoie de el, în casele oamenilor şi grădiniţe.

Noua invenţie va fi programată să înveţe din interacţiunea cu copilul şi să acţioneze în funcţie de reacţiile acestuia.
„Noul robot va avea o inteligenţă artificială mai mare decât Nao şi Probo. Vrem să-i dăm autonomie deoarece acest robot va ajunge şi în casele oamenilor“, explică Daniel David.

Ca şi înfăţişare, roboţelul va semăna cu Nao, care aduce cu un mic astronaut (foto în dreapta, sursa foto: vps.net). Va avea în jur de 60 de centimetri, cameră video, senzori, şi cântăreşte circa 4 kilograme.

Ce va face Clujul în proiect

Proiectul va fi lansat, în toate cele cinci ţări implicate, peste câteva săptămâni. Munca propriu-zisă va începe în martie, anul viitor, şi va dura 4 ani.
Tot ce înseamnă experienţă clinică la Cluj şi roboţi folosiţi în terapia pentru copiii cu autism va sta la baza creării „creierului“ viitorului roboţel. Studiile făcute de psihologii clujeni au arătat că terapia cu roboţi în cazul persoanelor cu autism dă roade şi că un terapeut robot îl ajută pe copil să comunice mai bine decât un terapeut uman.

„Unii pacienţi, cum sunt cei cu tulburari de spectru autist, învaţă lucruri mai uşor din interacţiunea cu unităţi artificiale, robotice. Aşadar, un robot terapeutic personal nu este, nici în acest caz, un moft, ci o necesitate terapeutică!“, este de părere Daniel David.
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: terapia cu roboti

Postby dora » Sun Jan 31, 2016 12:28 pm

dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to TERAPII

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron