TERAPIA CU DELFINI

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, admin, moderators

TERAPIA CU DELFINI

Postby dora » Thu Jun 03, 2004 5:20 am

Terapia cu ajutorul delfinilor

Terapia cu ajutorul delfinilor a luat nastere pentru prima data în anul 1978, în urma muncii de cercetare elaborate de doctorul David Nathanson, care a demonstrat prin studiile sale ca delfinii pot ajuta persoanele cu probleme majore. În principiu, teoriile si cercetarile care stau la baza acestei terapii atesta faptul ca atit copiii, cit si adultii vor fi motivati îndeajuns pentru a-si mari atentia, daca primesc o recompensa pe masura.

Dezvoltarea atentiei este importanta în multe domenii de activitate. Se spune ca datorita interactiunii cu delfinii se obtine o procedura de modificare comportamentala pentru a recompensa un comportament adecvat. Programul poate fi adaptat sa includa obiective particulare pentru anumite persoane. Acestea pot îmbunatati mersul, vorbirea sau capacitatile cognitive.


--------------------------------------------------------------------------------

Scurt istoric al terapiei cu ajutorul delfinilor

Povestile despre delfinii care devin cei mai buni prieteni ai copiilor au patruns pina în istoria culturilor si populatiilor stravechi de-a lungul coastei Atlanticului si continua chiar si în timpurile moderne. Atit delfinii singuri, cit si cei aflati în mici colonii au reusit sa stabileasca un contact benefic, permanent cu fiintele umane din întreaga lume. De exemplu, delfinii din largul coastelor Braziliei, Australiei sau Africii îi asista pe oameni în demersurile lor de a salva de la înec alti oameni, înregistrindu-se pina acum destule dovezi care sa ateste veridicitatea acestor afirmatii. Din 1988, delfinii din numeroase centre unde se practica acest gen de terapie i-au ajutat pe oameni si într-un alt fel, mai special. Ei au ajutat un grup mare si variat de copii si adulti cu probleme speciale sa faca progrese prin extinderea vocabularului, dezvoltarea capacitatilor motorii, reducerea stresului si concentrarea asupra unei sarcini în particular. Totusi nu este posibil ca delfinii sa realizeze toate aceste succese pe cont propriu, asa ca personalul calificat din centrele cu un astfel de profil este cel care reuseste sa creeze puntea de legatura între oamenii cu probleme si salvatorii lor din mediul acvatic. În astfel de centre, exista în marea majoritate a cazurilor doua tipuri de programe: programul pentru copii, cu ajutorul delfinilor, si programul pentru persoanele cu nevoi speciale. Primul program presupune terapia cu ajutorul delfinilor desfasurata sub supravegherea unui personal antrenat, avind la baza anumite scopuri si sarcini de realizat. Programul pentru persoanele cu nevoi speciale este un program recreational, realizat pentru a aduce, prin interactiunea cu delfinii, bucurie si relaxare persoanelor ce manifesta diferite probleme fizice sau mentale, boli cronice sau incurabile.

Delfinii - catalizatori benefici pentru persoanele cu deficiente

Desi sedintele se desfasoara în compania unui specialist antrenat în acest sens, precum si a unui terapeut si citeodata chiar si a unui membru al familiei, multe dintre actiunile si realizarile delfinilor nu sint obtinute datorita unui pregatiri specializate. Delfinii implicati în aceste programe de terapie reusesc sa se bucure de întilnirea cu acesti copii cu nevoi speciale. Mai mult, se întimpla adesea ca delfinii sa încerce sa se acomodeze cu problemele fiecarui copil în parte, abordind în mod spontan un anumit comportament, cu care nu fusesera înainte antrenati pentru a interactiona cu adultii si copiii cu nevoi speciale.

Delfinii dau dovada de o sensibilitate neobisnuita care schimba vietile oamenilor definitiv. În cadrul programului, cind se lucreaza individual, ei le ofera inovatii proprii, schimbindu-le stilul si actiunile. De asemenea, par sa fie în stare sa simta nevoile speciale ale oamenilor si sa le trateze în consecinta.

Cum pot delfinii sa simta o deficienta

Totusi, cum pot delfinii sa simta o deficienta si sa se acomodeze cu ea? La prima parte a întrebarii este mult mai usor de raspuns. În apa, delfinii îsi pot folosi sonarul lor biologic extrem de precis pentru a analiza corpurile umane si a sesiza diferentele.

Delfinii permit o acceptare neconditionata a fiecarui participant. Ei sint catalizatorii care stimuleaza nivelul de joaca si cel emotional al participantilor din cadrul terapiei. Activitatile de grup se bazeaza pe nevoile individuale ale copiilor. Acestora le sint prezentate activitati educationale si recreationale si de asemenea le sint introduse si diferite strategii de învatare pentru a mari abilitatile cognitive, motorii si de comunicare. Aceste abilitati vor fi îmbunatatite cu ajutorul delfinilor, atit în apa, cit si la mal. Familiile sint si ele antrenate sa-si ajute copiii sa se descurce cu propriile lor deficiente si sa devina sustinatori morali.

Dorinta de a înota si de a interactiona cu delfinii ofera un ragaz bine venit de la stresul de a te preocupa de bolile grave de care poti suferi si produce motivatia necesara pentru a ajunge la anumite capacitati. Desi sedintele se desfasoara sub stricta îndrumare a unui terapeut specializat, adesea se poate observa ca delfinii au capacitatea înnascuta de a-si schimba stilul si actiunile atunci cind interactioneaza cu persoanele cu nevoi speciale. Delfinii par sa fie capabili sa diferentieze nevoile persoanelor si sa le trateze corespunzator.

Cum functioneaza terapia cu ajutorul delfinilor

Programele sint proiectate pentru a oferi un mediu educational si terapeutic pentru copiii cu nevoi speciale, pentru cei care sufera de diferite boli sau întimpina probleme emotionale. Este o terapie alternativa, care sprijina munca depusa în cadrul terapiilor conventionale si este sustinuta de un terapeut profesionist care foloseste delfinul si ca stimul pentru generarea unor comportamente pozitive, dar si ca recompensa pentru eforturile copilului.

Participantii din cadrul acestei terapii înoata si/sau interactioneaza cu delfinii în cadrul unor activitati bine definite, special gindite pentru a-i ajuta pe acestia sa-si îmbunatateasca capacitatile fizice, cognitive si de comunicare. De asemenea, aceste activitati le dezvolta încrederea în sine si le micsoreaza anxietatea si gradul de depresie. Activitatile educationale si recreationale sint introduse în timpul acestei terapii, pentru a intensifica motivatia si mari capacitatile participantilor. În cadrul programului, acestia învata sa devina mai încrezatori în fortele proprii într-un mediu care încurajeaza distractia si buna dispozitie. Ei reusesc astfel sa uite de problemele lor, în timp ce învata noi deprinderi comportamentale si strategii. Scopul final al programului este de a le micsora gradul de depresie si anxietate si de a-i ajuta astfel sa comunice mai eficient cu cei din jurul lor si, mai mult, sa petreaca cu placere un timp departe de stresul provocat de problemele de ordin medical, fizic sau emotional.

Activitati cu delfini la tarm

Programul include si activitati cu delfini la tarm, în apa sau activitati de grup cu caracter educational si terapeutic. Activitatile de la mal au în vedere nevoile si capacitatile participantilor si variaza de la cele care presupun atingeri directe (de exemplu mingiierea delfinilor pe spate, atingerea pe talpi de catre delfini, deprinderea unor semnale care declanseaza anumite comportamente din partea delfinilor si diferite jocuri cum ar fi prinsul cercului de catre delfini) pina la experiente în apa cu terapeutul si delfinii. Activitatile de acest gen sint folosite pentru a-l ajuta pe copil sa-si îmbunatateasca capacitatile motorii, cele de memorie pe termen scurt si tehnicile motivationale.

Se pot întimpla lucruri minunate în timpul terapiei, însa ea nu trebuie privita ca un tratament magic pentru orice deficienta, ci mai degraba ca o forma unica de terapie care îsi propune sa progreseze în anumite scopuri terapeutice. Programele din astfel de centre asigura mai mult spatiu pentru experimentarea combinatiilor cu alte tipuri de terapii si gasirea specialistilor si tipului de terapie potrivit nevoilor specifice ale fiecarei persoane în parte, pentru a oferi mai multe posibilitati de desfasurare optima a cercetarii.

Studii si teorii cu privire la terapia cu ajutorul delfinilor

Studiul terapiei cu ajutorul delfinilor se bazeaza pe ipoteza deficientei de atentie, care considera ca principalul impediment al învatarii la copiii cu deficiente mentale este mai degraba lipsa lor de concentrare, decit imposibilitatea lor de a învata. Adesea, copiii din cadrul acestor programe nu sint în stare sa-si coordoneze miscarile pentru a interactiona cu delfinii exact în scopul pentru care ei au fost pregatiti.

Specialistii care au sustinut astfel de teorii au lucrat cu sase baieti care sufereau de diferite deficiente, cum ar fi sindromul Down sau hidrocefalie. Ei sustineau ca practicarea în apa a anumitor miscari cu ajutorul delfinilor îi va ajuta pe copii sa se concentreze mai mult si sa-si mentina treaza atentia în timpul sedintelor, fapt ce va mari semnificativ sansele si acuratetea de învatare a copiilor, în comparatie cu orele de pregatire conventionala din cadrul clasei. Copiilor li s-au dat sarcini ce cuprindeau probleme de memorare si producere a vorbirii. Mai mult, ca stimulare suplimentara pentru învatare, delfinii au fost folositi pe post de recompense: daca copilul se concentra mai mult timp si reusea sa raspunda corespunzator, era recompensat permitindu-i-se sa se joace cu delfinul, sa-l sarute sau sa-l mingiie pe spate. Copiii au dat rezultate de 2 pina la 10 ori mai bune în timpul terapiei cu ajutorul delfinilor decit în cadrul orelor de grup organizate de terapeuti.

Scopul terapiei cu ajutorul delfinilor

Scopul terapiei cu ajutorul delfinilor este de a ajuta persoanele cu nevoi speciale si pe familiile lor sa aiba parte de o atmosfera de veselie si bucurie, complet diferita de rutina impusa de spitale, doctori si alte tratamente conventionale. Experienta din domeniu i-a facut pe specialisti sa afirme ca includerea membrilor familiei si a prietenilor în cadrul programului produce tuturor momente unice si numeroase satisfactii.

Efectul sinergetic si terapia cu ajutorul delfinilor

V-ati întrebat vreodata cum se manifesta sinergia? Cind va uitati la o luminare care arde, de fapt realizati ca flacara este rezultatul eforturilor combinate ale cerii, fitilului si chibritelor. În centrele unde se desfasoara terapia cu ajutorul delfinilor, se poate observa cel mai bine acest lucru. De exemplu, un program de terapie poate combina 40 de minute de terapie individuala folosindu-se tehnici comportamental-cognitive si 20 de minute de interactiune propriu-zisa cu un delfin. Interactiunea cu un delfin ofera sprijin pozitiv unui copil în realizarea comportamentelor sale corespunzatoare. Acestea pot include comportamente referitoare la vorbire, limbaj, dezvoltarea abilitatilor motorii si gindire conceptuala sau memorizata. Antrenorilor li se aduc la cunostinta scopurile terapiei si astfel sint pregatiti pentru a le integra în cadrul interactiunii copil-delfin. Un copil care efectueaza o terapie în scopul îmbunatatirii vorbirii si care se afla în procesul trecerii de la propozitiile simple la cele complexe este încurajat de catre terapeut sa foloseasca propozitii complexe atunci cind solicita o interactiune cu delfinul. Sedintele par a se desfasura în armonie, de placere si fara prea mult efort, însa în realitate ele sint atent supravegheate de catre specialisti pentru a satisface nevoile fiecarui copil în parte. O sedinta de terapie care sa includa momente de bucurie, emotie, risete si fluieraturi, ca parte a dinamicitatii ei este o experienta rara si unica, care pina la urma reprezinta tot un exemplu de sinergie, adica de comasare a mai multor eforturi pentru obtinerea rezultatului final scontat.

Efectele benefice ale terapiei cu ajutorul delfinilor

Programele din centrele unde se realizeaza terapia cu ajutorul delfinilor au ca scop sa se ocupe de copiii si adultii cu deficiente severe, sa le îmbunatateasca conditiile de viata si sa îi ajute sa se integreze cit mai bine în societate. Boli ca autismul, sindromul Down, problemele severe de auz, paralizia cerebrala, problemele de vedere, afectiunile coloanei vertebrale, cancerul, precum si multe alte deficiente se afla pe lista celor de care se ocupa delfinii si personalul pregatit în acest scop.

Expresia de bucurie de pe fetele copiilor atunci cind interactioneaza cu delfinii îi emotioneaza pe toti cei prezenti. Cind îi asculti pe parinti afirmind cum copiii lor nu aratau, înainte de experienta cu delfinii, interes fata de nici un lucru sau cum încercau din rasputeri sa atinga un anumit scop duce la justificarea acestei fascinatii speciale a tuturor pentru delfini.Gabriela Dinu
http://www.inoan-press.com/san/c/c007.html
Last edited by dora on Wed Dec 07, 2011 2:37 pm, edited 2 times in total.
dora
 
Posts: 3777
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby adinac » Sun Nov 26, 2006 1:16 pm

Modelul Sonophoretic in terapia asistata de delfini:

Terapia cu delini a castigat un interes in intreaga lumea deoarece are efecte analgezice, reducerea depresiei, imbunatatirea abilitatilor de invatare a copiilor care sufera de autism. Sunt confirmari ale schimbarilor produse la nivelul creierului in ceea ce priveste imbunatatirea sincronizarii undelor celor doua emisfere.

Fenomenul sonophorezei este foarte important in metoda terapiei cu delfinii

Sonophoreza - se refera la cresterea numarului de enzime si hormoni speciali , care penetreaza membrana celulara ca rezultat al producerii unei cavitati sumb influenta ultrasunetelor. Sonophoreza ( ca rezultat al influentei ultrasunetelor de ecolocatie produse de delfini ) cauzeaza schimbari pozitive in organism atat din punct de vedere chimic cat si din punct de vedere electric .

Ultrasunetele au fost folosite in medicina si fizioterapie de mai mult de 40 de ani, si au un efect medical : ultrasunetele fac un masaj la nivel celular, imbunatatind penetrabilitatea membranelor celulare si permitand ingredientilor activi sa patrunda in interiorul pielii mult mai usor . Mai mult de atat exista si efectul denumit <cavitare> , cand , datorita frictiunii dintre membranele celulare gazele contiunte in interiorul celulelor se volatilizeaza.

Datorita marii concentratii de enrgie , cavitarea imbunatateste depolimerizarea macromoleculelor , imbunatatind metabolismul interclulalr si circulatia lichidelor . Exista si efecte termice si chimice ale sonoforezei. Ultrasunetele elibereaza lichidul inzonele unde acesta este blocat cobntribuind la o mai buna irigare a tesuturilor . Mai mult de atat ecolocatia delfinilor are efect analgezic.

Undele ultrasunetelor care apar ca rezultat al ecolocatiei delfinilor produc zone speciale la suprafata apei unde microbule de apa de 100 microni in diametru se formeaza, aceste bule nu dureaza mai mult de o microsecunda incalzindu-se la 5 500 de grade Celsius datorita presiunii interne ( aproape ca la suprafata soarelui)

Observand comportamentul delfinilor in timpul contactelor terapeutice cu oamenii atunci cand pacientul pluteste pe spate, delfinul se situeaza langa el, orientandu-si undele de ecolocatie catre craniul acestuia . Dupa scurt timp, delfinul isi concentreaza ecolocatia catre spatele acestuia , la o distanta de mai putin de jumatate de metru delfinul foloseste , tot la 2,5 secunde , impulsuri cu o frecventa de 500 Hz. Ecolocatia delfinilor inainte de atingerea pielii pacientului , strapunge coloana de apa. care este de 60 de ori mai eficienta in transmiterea sunetului decat aerul ( aici nu am inteles daca nu cumva se refera la amortizarea sunetului hmmm)

Efectul psihologic al contactului dintre oameni si delfini este caracterizat de schimbari mutuale in activitatea bioelectrica a cerebelului. Mecanismul acestei influente este studiat intens de specialisti din diferite tari. Unii dintre ei vorbesc despre un mecanism hormonal al influentei, exista multe exemplificari si ilustratii ale endorfinelor bazate pe acest efect . Folosind Modelul sonoforetic, specialistii de la Institutul pentru Terapia asistata de Delfini analizeaza ecolocatia si folosesc puterea vindecatoare a ultrasunetelor emise de delfini in timpul sesiunilor terapeutice.

Tradus dupa :
http://www.dolphintherapy.ru/en/sonoforez.shtml
Revin cu alte traduceri daca mai gasesc ceva interesant .
Dumnezeu mi-a vorbit ! Atunci m-am nascut .
adinac
 
Posts: 62
Joined: Tue Feb 07, 2006 1:29 pm
Location: CONSTANTA

Postby simina2 » Tue Nov 28, 2006 2:01 pm

Am citit si eu despre aceasta terapie, am vazut si flime pe aceasta tema :D ...dar din pacate la noi in tara delfinii sunt doar la Constanta...si nu stiu cine poate avea acces la ei... :idea:
simina2
 
Posts: 195
Joined: Sun Sep 25, 2005 10:57 pm
Location: Suceava

Postby Felicia » Tue Jan 16, 2007 9:21 am

In Israel stiu ca se face terapie cu delfini la Red SEa (Marea Rosie) in sudul Israelului.
Nu am incercat acest lucru deoarece locuim la 4 ore asa ca nu avem cum si banuiesc ca costa enorm de mult.
Era aici cineva pe forum care a facut aceasta terapie.. Poate merita intrebata.

O zi buna
Felicia
Felicia
 
Posts: 38
Joined: Tue Feb 08, 2005 5:40 pm

Postby gabi.b » Tue Sep 11, 2007 9:17 am

Am fost cu copii la delfinariu! Am intalnit acolo o doamna biolog pe nume Ligia Dima , o adevarata doamna ! Am vorbit cu ea , ne-a cunoscut copii , a fost foarte intelegatoare cu noi .In prealabil una dintre mamici , mai exact sotia lui Emil , a vorbit cu directorul acestei institutii pentru a se interesa daca am putea face ceva pentru copii nostrii cu ajutorul unui delfin . Omul a fost deschis si a zis ca la noi in Romania ar fi destul de facil a face terapie cu delfini , intrucat avem deschidere la mare si ar putea fi pescuit un delfin din marea noastra si dresat in acest scop. Deci delfinul nu ar trebui cumparat si exista si apa sarata a marii . Dar nu e chiar asa de simplu ca doar traim in Romania , nu? Trebuie facute niste memorii , care sa cuprinda cazuistica , spun asta pentru ca doamna cu care ne-am intalnit deja facuse niste demersuri , si deasemenea ar trebui sa existe cereri din partea parintilor . Memoriile ar trebui trimise cam peste tot , inclusiv la presedintie ...In fine ceea ce vreau sa va zic e ca s-ar putea face si la noi acest lucru , adica terapia cu delfini , domnii de la delfinariu au deschiderea necesara si chiar vor acest lucru , dresajul delfinului ar dura cam 4 luni , ramane sa ne gandim la partea de birocratie ...Poate ca intr-un viitor se va putea si la noi...Sunt prea optimista?
gabi.b
 
Posts: 249
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm

Postby dora » Thu Sep 20, 2007 2:54 pm

E bine sa fii optimista, gabi...

constanta e pe receptie????


Pana la vara s-ar putea sa se faca...
Acolo e domnul Mazare...si multi oameni minunati... :D
dora
 
Posts: 3777
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby adinac » Thu Sep 20, 2007 3:31 pm

Am fost la delfinariu si eu in ziua aceea . M-am iontalnit cu parintiidin Oradea si cu copiii care au fost incantati de prezenta delfinului. Dorinta de a ajuta a celor de la definariu este foarte mare. Infrastuctura exista ( delfinariul este functional este o zona frumoasa langa un lac aproape de statiunea Mamaia, se ajunge usor acolo din orice zona a Constantei, existya specialisti si mai ales exista intelegera fenomenului de catre ei - oameni care stiu ce pot delfinii dintr-o lunga experienta cu ei).

Ceea ce impiedica totusi inceperea activitatii de terapie este faptul ca LEGEA nu permite pescuitul delfinilor in MArea Neagra. Se prind in plasele pescaresti si mor anual sute de delfini ( prin inecare) . LEgea are scopul de a proteja aceste vietuitoare. Se pare insa ca exista o posibilitate daca parintii se unesc si fac un memoriu la minister cerand o derogare de la aceasta lege in beneficiul oamenilor . Ceea ce s-a facut in alte tari cu litoralul la MArea Neagra, si ele semnatare ale acestui tratat, cum au reusit ele sa infiinteze un centru de terapie cu delfini, ramane de cercetat. Cred ca tot in acest fel.

Delfinii sunt vietuitoare care doresc sa ajute. In Rusia exista chiar un loc chiar in mare amenajat cumva astfel incat femeile care doresc sa nasaca asistate de delfini se duc acolo si delfinii vin singuri sa le asiste.

Eu vad aceasta posibilitate si simt in inima mea ca se va materializa cumva. VA veni exact omul potrivit la momentul potrivit sa puna lucrurile in miscare ( sa redacteze de exemplu memoriul, sa il trimita parintilor sa il semneze, etc)

Costurile de terapie in tara ar fi cu siguranta infinit mai mici decat in alta tara.
Dumnezeu mi-a vorbit ! Atunci m-am nascut .
adinac
 
Posts: 62
Joined: Tue Feb 07, 2006 1:29 pm
Location: CONSTANTA

Postby dora » Thu Sep 20, 2007 4:12 pm

DOCTORII DIN ARCA LUI NOE

- Terapia cu animale -- Ceea ce stiinta respinge, realitatea confirma. Animalele pot sa vindece boli in fata carora medicii ridica din umeri neputinciosi. O senzationala ancheta intreprinsa de celebra revista GEO patrunde in zona miraculoasa a legaturii dintre oameni si animale -


Efectele terapiei cu animale in vindecarea a numeroase afectiuni - mai cu seama la copii - sunt absolut uimitoare.

Cea mai spectaculoasa dintre ele, folosita in cazul copiilor handicapati, este fara doar si poate cea care apeleaza la “ajutorul” delfinilor, aceste animale inteligente si jucause, a caror atingere usoara si blanda este inegalabila. Dar si cainii, pisicile, caii, pasarile de curte sau cele exotice, purcelusii, lamele etc. fac adevarate minuni. Atat cercetatorii, cat si practicienii sunt unanim de acord ca animalul potrivit, folosit la momentul potrivit poate linisti spasmele, poate stabiliza tensiunea arteriala, poate alunga starile depresive si poate preveni agresiunile. Incet-incet, medicina alopata este obligata sa recunoasca ca aceste fapturi cu aripioare, blanita sau pene nu sunt niste concurenti ai medicilor, ci un sprijin real in ameliorarea sau vindecarea bolilor.

Dragoste fara cuvinte

Joshua, un baietel de 6 ani, sta pe marginea unui bazin si tipa cat il tin puterile: “Nu stiu”. “Nu stiu”. Nu, nu poate si nu vrea sa-i spuna femeii aceleia straine, imbracata in costum de baie, ce este obiectul rotund pe care i-l intinde.

Pur si simplu nu poate sa pronunte cuvantul “minge”, iar de monstrul cenusiu care tocmai se-ndreapta spre el ii e o frica ingrozitoare. In clipa urmatoare, antrenoarea i-o prezinta pe Jeannie, o femela delfin care, la semnalul ei, se culca pe-o parte, il priveste smechereste pe Joshua cu un singur ochi si-i face semne cu una din aripioare: “Vino-ncoace! Habar n-ai ce minunata e apa.” Pentru o clipa, baietelul uita sa mai zbiere si, curios, se lasa ademenit pentru prima oara in apa incalzita. Femeia isi baga un brat pe sub el si-o prinde pe Jeannie de aripioara dorsala. Sedinta incepe si, o data cu ea, prietenia tainica dintre copil si animal.
Dupa opinia specialistilor, delfinii sunt cei mai uimitori reprezentanti ai “terapiei cu animale”, al carei principiu de baza este pe cat de simplu, pe-atat de senzational: vietatile cu aripioare, blana sau pene ii pot ajuta pe oameni sa se vindece de boli sau sa-si amelioreze starea sanatatii, chiar si acolo unde interventia medicilor si a stiintei este limitata. Cu toate acestea, in epoca medicinii computerizate si a terapiei genetice, cauza si modul in care actioneaza aceste puteri misterioase detinute de animale nu reprezinta, fireste, o tema de cercetare.

“Basme de adormit copiii.” Chiar asa?


“Terapeutul” din apele oceanului

Joshua face parte dintr-un grup de 18 pacienti provenind din 16 tari, care participa la o terapie cu delfini in Florida. Familiile lor isi pun toate sperantele in delfinii Jeannie, Nickki, Alfonz, Spunky, Duke si Dreamer. In caz ideal, cu ajutorul lor, starea copiilor cu handicapuri grave se poate ameliora: se destind membrele spastice, reusesc sa pronunte primele cuvinte si sa-si focalizeze atentia. Boala lui Joshua se numeste dispraxie: el nu-si poate transforma miscarile in actiuni concentrate si nu rosteste cuvintele decat cu mare greutate. In general, lista handicapurilor prezente acolo este ca un catalog infricosator, plin de enigme medicale: sindromul Angelman, autism, epilepsie, spasme, sindromul Williams, pareza cerebrala etc. Cei diagnosticati astfel sunt baieti si fetite pe care limba si membrele (inferioare si superioare) nu vor sa-i asculte si ale caror suflete par zavorate in propriul lor trup.


David Nathanson este neuropsiholog si foloseste terapia cu delfini de peste 25 de ani. Martorii prezenti la sedinte nu-si pot da seama ce se-ntampla, de pilda, atunci cand delfinul Nickky o atinge, tandru, pe Lea-Paulina, o fetita cu handicap mental, dar constata, fascinati, ceea ce urmeaza: pentru o clipa, privirea complet lipsita de viata a micutei de doar doi ani devine limpede si concentrata, ca si cand delfinul ar fi reusit sa-si croiasca drum printre perdelele dese de ceata direct catre un miez inca viu al eului acesteia.
Inca din antichitate, cronicarii au consemnat cu entuziasm legatura incredibil de intima dintre om si “fratii lui din mari si oceane”. Scafandrii de pretutindeni relateaza apropierea si chiar prietenia trainica cu delfinii ce traiesc in largul marilor. Aceste mamifere marine inteligente ii fascineaza prin dimensiunea creierului si capacitatea lor formidabila de invatare.
Terapia lui Nathanson face insa abstractie - in mod constient - de toate aspectele mistice ale comunicarii intre specii. Pentru el, delfinii sensibili si prietenosi sunt niste ajutoare de baza, niste terapeuti ai lumii acvatice care stiu ce sa faca pentru ca micutii bolnavi sa inceapa sa-si coordoneze miscarile, sa vorbeasca, sa invete. “Echipa” de pe ponton este formata din fizioterapeuti, logopezi si specialisti care incearca sa-i activeze pe micutii bolnavi sa ia decizii simple - “da” sau “nu” -, sa faca piramide din cercuri, sa rosteasca vorbe si sa le inlantuie. Greselile sunt ignorate, reactiile pozitive sunt laudate cu multa iscusinta si intarite. Drept recompensa, delfinii Nickki si Jeannie se lasa mangaiati, fac salturi acrobatice sau ii poarta prin bazin pe copiii culcati pe spatele lor.
“In fiecare zi o mica minune” se intituleaza cartea publicata de Kirstin Kuhnert, in care autoarea germana descrie - absolut emotionant - felul in care Timmy, baietelul ei, aflat in coma mai mult de un an, isi regaseste la bazinul din Key Largo zambetul si pofta de viata. Printre “terapeutii” din tagma animala, delfinii sunt - fara doar si poate - vedetele.
http://www.formula-as.ro/reviste_456__1 ... -...-.html
dora
 
Posts: 3777
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Dec 29, 2007 11:21 pm

Un puiul de cocker, pe nume Betty, e angajat al scolii primare Wednesbury din Marea Britanie. Catelusa ii supravegheaza pe elevi in timp ce acestia isi fac temele. Asezat comod in mijlocul mesei, Betty se comporta asemenea unui pedagog, iar atunci cand isi face aparitia, nimeni nu mai scoate o vorba si isi vede de teme. Directoarea scolii sustine ca puiul de cocker a ajutat 4 elevi autisti sa se integreze in colectivitate.


http://www.faza.ro/Brigada-diverse/Un-c ... actic.html
dora
 
Posts: 3777
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby elemer » Fri Jan 04, 2008 9:40 pm

dora wrote:E bine sa fii optimista, gabi...

constanta e pe receptie????


Pana la vara s-ar putea sa se faca...
Acolo e domnul Mazare...si multi oameni minunati... :DLa Multi Ani
Nu stiti sa realizat ceva la delfinariu?
elemer
 
Posts: 4
Joined: Wed Feb 08, 2006 9:36 am
Location: Brasov

Postby cata_mp » Sat Jan 26, 2008 1:26 am

Aici la Constanta sigur nu s-a rezolvat nimic special!Sigur se auzea ceva si sunt si sanse slabe sa se intample asa ceva, cred.In tara asta totul merge extrem de greu!Nu cred ca asa ceva o se realizeze, poate doar daca parintii vor fi mai uniti si vor face o actiune ceva.Dar cred ca si ei(unii)sunt reticienti la ideea asta.
cata_mp
 
Posts: 37
Joined: Thu Sep 06, 2007 7:39 pm
Location: Constanta

in urma unor sedinte terapie delfini

Postby caty » Thu Oct 01, 2009 6:24 pm

MIT SAU REALITATE?

Am avut marea sansa sa fiu alaturi de prietenul meu in procesul de recuperare.Prietenul meu are 5 ani si in aceasta vara a luat parte la terapia cu delfini in Antalya.Totodata si eu am fost un bun observator si asadar pentru cei care au nevoie de un sfat ,nu garantez de specialist ,pot spune urmatoarele:
aceasta terapie ajuta mult daca copilu e atras de animale,apa .Este costisitoare dar am observat unele imbunatatiri reintorsi acasa.
Prietenul meu in contact cu alti copii ii ciupe,tragea de par..acum cu putina indrumare singur a zis bate palma!si mai,mai!pe capul celorlalti,ii pupa,ii mangaie !!Normal ca inca sunt shadow si mai are nevoie de ajutorul meu...dar spun ca aceasta terapie este poate si ceva comercial ...dar dincolo de asta atunci cand am avut si eu ocazia sa stau in bazin acele 5 minute le-am simtit altfel.asa am inteles si de ce in contact cu delfinul ,copilul parea ca se transforma!Dar sa nu uit!faptul ca pana la aceasta terapie nu indrazneam sa lasam copilul cu altcineva...si acest copil din momentul in care isi punea costumul nu mai era cu noi ,ci cu terapeutii ne-a dat de inteles ca se poate sa obtinem acea independenta a lui!sa fie cooperant cu niste persoane straine!chiar adac acestea ziceau ya,yes!oau!caci nu stiua romana!Totodata e de apreciat ca acesti terapeuti s-au straduit sa invete expresiile uzuale care-i palc copilului si sa le foloseasca cu succes!
asadar ...terapia aba combinata cu medicatie,sport,alte terapii chiar duc la succes!
astazi dupa o zi de gradi ,prietenul meu a spus:am fost bun copil!ura am reusit!
am senzatia ca inca visez!
caty
 
Posts: 44
Joined: Thu Apr 20, 2006 6:37 pm
Location: bucuresti

Postby dora » Wed Dec 07, 2011 2:42 pm

Terapie cu delfini
Publicat în 29 iunie 2011 de admin


Dupa patru luni de aşteptare, ne-am îmbarcat în avionul pentru Antalya. Turcia ne-a întâmpinat cu o zi torida. Reprezentantul agenţiei de turism ne-a condus la hotel, rapid, elegant. Cazarea la hotel (Sea Life Family Resort) a decurs normal, cei de la recepţie au eliberat o cameră mult mai repede decât ora normala de check in.

Ştiam în principiu unde vom face terapie. Dupa câteva întrebări puse personalului hotelului am hotarât că a doua zi vom merge la terapie cu transportul în comun, respectiv cu autobuzul.

Ne-am întâlnit la delfinariu cu unul din terapeuti care după ce am făcut cunoştinţă, ne-a dus la vestiar unde am găsit un costum de neopren pe mărimea lui David. Noi pregatisem din ţară un costum, însă ce ne-au oferit ei era mult mai bun, mai ales că apa era încă rece.


In costum si cu vesta, gata să se întâlneasca cu delfinii


Nu am apucat sa pregătesc bine aparatul şi David era deja lângă cei trei delfini care aşteptau liniştiţi. Ne temeam de reacţia lui David care nu mai fusese într-un bazin de vreo 3 ani. Totul a fost însă minunat şi David a recţionat excelent, de parcă delfinii făceau parte din viaţa lui. Din acel moment, timpul s-a scurs diferit, într-o tăcere întreruptă temporar doar de aparatul de fotografiat, respiraţia puternică a delfinilor, comenzile antrenorului, vocea calmă a terapeuţilor şi din când în când de vocile copiilor. În prima zi, David a participat la terapie cu delfini cu încă un copil, în celelalte zile fiind singur.


Cei trei delfini aşteptau liniştiţi venirea copiilor

Primul contact fizic cu delfinii

La plimbare cu delfinii

La sfârşitul şedinţei am primit permisiunea să fotografiez dintr-un unghi mai bun.


Cine zâmbeşte mai bine?

Delfinilor le place sa fie mangaiati

Zambind din nou

Galeria completa de fotografii o puteti gasi aici.

Nu putem trece aici toate impresiile noastre despre această terapie, din lipsă de timp …

Vă spunem doar că David s-a schimbat de când am fost acolo. Este mai atent, doreşte să i se vorbească continuu despre diverse lucruri – din sfera lui de interese şi nu numai. Îşi doreşte să petreacă cât mai mult timp cu mami şi tati. Îşi exprimă clar unele dorinte şi a învaţat să folosească termeni precum “acum”, “mai mult”, “tot”, “toate”. Şi continua să facă glume simple pentru care ştie că râdem din toată inima.

Dintre prietenii noştri, cei care l-au văzut înainte şi după terapie, unii ne-au intrebat uimiţi “ce s-a intamplat cu David?”. Noi suntem foarte subiectivi în aprecieri. Ne-am dorit mult ca David să facă această terapie cu delfini şi am facut eforturi deosebite pentru ea. Ca urmare aveam mari aşteptari, care spre surpriza noastră, s-au împlinit.

Vă mulţumim tuturor pentru sprijin, fără voi nu puteam să facem terapie cu delfini.

Mulţumim echipei de la Soulscience School din Antalya, domnului Dr. Murat Kemaloglu şi terapeuţilor Secil şi Gyzam. Ei ne-au primit cu multă căldură şi ne-au facut să ne simţim bine. La ultima şedinţă, am avut surpriza să fim invitaţi să înotăm lângă David şi delfini pentru 5 minute. Atunci am simţit şi noi ceea ce a simţit David. Cei trei delfini, ale căror nume adevarate nu le ştim (ştim doar ca sunt băieţi, 11, 15 şi 17 ani) ne-au oferit clipe minunate şi ne-au adus momente de linişte extraordinare, de care aveam multă nevoie. Mulţumim şi antrenorului Saulus care ne-a supravegheat cu mult calm şi rabdare şedintele de terapie în fiecare zi.

Părinţilor copiilor cu autism sau alte afecţiuni asemănătoare le putem spune că David s-a schimbat în bine. Ştim însă că fiecare copil reacţionează diferit la această terapie. Noi însă recomandam cu căldură terapia cu delfini. Este un efort financiar imens însă cu ajutorul prietenilor veţi reuşi, aşa cum am reuşit noi cu ajutorul prietenilor noştri.

La sfârşitul lui Octombrie 2011 vom organiza împreună cu ATCA, Centrul Napocensis şi Soulscience School o conferinţă la Bucureşti, unde va participa chiar Dr. Murat Kemaloglu, iniţiatorul acestei terapii în Turcia. Se va discuta despre terapie ABA, homeopatie, terapie cu delfini – aplicate copiilor cu autism şi alte afecţiuni.
Vă vom comunica in curând detalii.

http://david-stescu.mdmedia.ro/
dora
 
Posts: 3777
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby camel » Mon May 07, 2012 8:00 pm

http://www.mamicaurbana.ro/terapia-cu-d ... cu-autism/

Delfino-terapia. Unde, cum, rezultate, cat costa?

Tatal Andreei mi-a recomandat site-ul unui centru din Antalya, unde se practica delfino-terapia. Am fost placut surpinsa ca au toate informatiile traduse si in limba romana si chiar exista o persoana de contact pentru Romania. Si mai mare mi-a fost surprinderea cand Medana Pisleaga mi-a spus ca nu este angajata Centrului, ci mama unei fetite cu Sindrom Down care a facut aceasta terapie timp de 4 ani consecutiv. A devenit persoana de contact a Centrului de terapie din dorinta unei mai bune comunicari si informari intre cele doua parti, romane si turce, considerand ca ar putea fi de folos si altor parinti in depasirea temerilor legate de aceasta terapie.Ce inseamna terapia cu delfini?

Medana Pisleaga: Delfinii au fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri cu gratia, inteligenta si zambetul lor permanent. Terapia cu delfini face parte dintr-o ramura noua a medicinei moderne, numita si terapia cu animale si a aparut ca un rezultat al cercetarilor indelungate in gasirea unor solutii la probleme medicale greu tratabile, dovedindu-se o metoda de terapie cu influente atat pe plan fizic, cat si mental.De cand se practica?

Medana Pisleaga: Terapia cu delfini a fost initiata de catre dr. Betsy Smith inca de la inceputul anilor ‘70, in incercarea sa de a-si ajuta fratele, un copil cu dizabilitati. Cativa ani mai tarziu, dr. Nathanson a pus bazele primului centru de delfino-terapie in Florida, SUA. Acesta a studiat, in prima faza, efectele interactiunii copiilor cu Sindrom Down cu delfinii. In urma rezultatelor extraordinare, in anii urmatori, mai multe centre de terapie s-au deschis in intreaga lume.Ce afectiuni trateaza/amelioreaza?

Medana Pisleaga: Delfino-terapia nu este un leac sau un miracol, dar poate ajuta la ameliorarea conditiei pacientului, la atenuarea unor simptome asociate, consolidand totodata procesul de vindecare. Poate fi de un real ajutor in tratarea tulburarilor neurologice, autism, Sindrom Down, retard psiho-motor, ADHD, ameliorarea durerii provocate de leziuni la nivelul coloanei, paralizie cerebrala, depresie si multe alte afectiuni. Mai multe despre acestea pe www.delfin-terapie.roCum ajuta la tratarea autismului?

Medana Pisleaga: Cei care sustin terapia cu delfini si studiile de specialitate atribuie puteri speciale sonarului cu ajutorul caruia delfinul scaneaza apa din jurul sau. De aceea, se spune ca delfinii pot simti zonele cu probleme din corpul uman si ii motiveaza pe copii sa foloseasca aceste parti.

Dupa o jumatate de ora de inot cu delfinii, interesul si curiozitatea copilului pentru tot ce-l inconjoara creste semnificativ. Pacientul reuseste sa interactioneze mai bine cu alte persoane. Ca o consecinta, se constata imbunatatirea capacitatii de invatare a copiilor care beneficiaza de logopedie sau alte forme de psiho-terapie. Un copil cu autism care a beneficiat si de alte terapii specifice timp de un an de zile, a scapat complet de simptomatologia caracteristica autismului, astfel ca, la revenirea pentru o noua sesiune de delfino-terapie nu mai prezenta niciun astfel de simptom. In acest caz, s-a observat o schimbare de atitudine si de perceptie de sine si a mediului inconjurator.Unde se desfasoara sedintele de terapie cu delfini?

Medana Pisleaga: Sedintele de terapie cu delfini se desfasoara intr-un bazin deschis, in Turcia, Antalya. Centrul de terapie se numeste Antalya Soulscience School.Cum se desfasoara concert o sedinta pentru autism?

Medana Pisleaga: In fiecare dimineata, copilul cu nevoi speciale intra in apa si inoata alaturi de delfini timp de 30 de minute. Copilul sta in contact direct cu delfinul, il imbratiseaza, il mangaie. Delfinul canta si-l ajuta pe copil sa innoate, acesta tinandu-se doar de aripioara dorsala a delfinului. Incet, copilul incepe sa aiba incredere in delfin. O senzatie unica, de liniste si armonie, care nu poate fi regasita in nicio alta circumstanta. Toate aceste exercitii sunt atent supravegheate de Dr. Murat Kemaloglu, de un dresor de delfini, precum si de un profesor de sport specializat in terapia copiilor cu nevoi speciale.Care este limita inferioara de varsta? Dar cea superioara?

Medana Pisleaga: Limita inferioara de varsta este impusa de toleranta copilului la contactul cu apa rece de 20-22grade Celsius a bazinului. Daca pacientul va purta un costum de neopren pe masura lui, temperatura apei nu-l va deranja foarte tare. Limita superioara de varsta nu exista.Parintii pot intra in apa cu copilul si cu delfinii? Sau accesul le este permis doar instructorilor?

Medana Pisleaga: Parintii nu pot insoti copilul in bazin decat in cazuri de anxietate extrema. In schimb, ei pot asista de pe marginea bazinului. Fiecare pacient va avea terapeut personal, care se va stradui sa construiasca o relatie cu copilul pana la finalul sesiunii de terapie. Doar in ultima zi de terapie este permis accesul parintilor in bazin pentru cateva minute.Ce pregatire au instructorii?

Medana Pisleaga: Terapeutii sunt profesori de sport specializati in terapia copiilor cu nevoi speciale. Ei personalizeaza programele in functie de nevoile copiilor.Care este cazul care v-a impresionat cel mai mult pana acum?

Medana Pisleaga: Am intalnit in urma cu doi ani o familie din Germania, parinti a doua fete “purtatoare“ a unei degenerescente a sistemului nervos. Fetele s-au nascut perfect sanatoase, primele manifestari ale bolii au avut loc cand cea mare avea 5 ani si de atunci totul s-a transformat intr-un cosmar pentru ei. Rezultatul analizelor genetice a aratat ca amandoua erau purtatoare a acestei disfunctii neuronale .O disfunctie genetica foarte rara si foarte grava, pentru care nu exista tratament si a carui speranta de viata este undeva la 12-14 ani. Ele aveau 16, respectiv 18 ani, iar parintii duceau o lupta fara masura cu boala lor, cu carucioarele cu rotile, cu greutatea, cu varsta, cu viata, in general. Nu o sa-i uit niciodata. Pentru mine raman niste eroi.Cate sedinte cuprinde o sesiune de terapie cu delfini? Cat costa o sesiune?

Medana Pisleaga: O sesiune cuprinde intre 4 si 10 sedinte, pretul fiind stabilit in functie de numarul de sedinte ales. Este o terapie costisitoare, daca alegeti intre una si patru sedinte, pretul va fi de 425 euro/zi(sedinta). De la cinci sedinte in sus, pretul va fi de 375 euro/zi(sedinta).Cate sesiuni sunt recomandate intr-un an?

Medana Pisleaga: Recomandarea este ca pentru prima data sa se faca 10 sedinte. Mai multe recomandari in acest sens va poate oferi Dr. Murat Kemaloglu,cel care conduce centrul de terapie din Antalya, insa dupa ce va avea informatii despre fiecare caz in parte.

Ce schimbari se vad la copii dupa o sesiune de terapie?

Medana Pisleaga: Intalnirea cu delfinii are ca rezultat un raspuns emotional profund si declanseaza eliberarea unor sentimente si emotii puternice. Se crede ca pacientii care au beneficiat de terapia cu delfini sunt mai receptivi la orice alt tip de tratament. Deoarece se joaca intr-un mediu placut, devin motivati pentru a finaliza sarcini, prin urmare vor acorda o atentie mai mare altor activitati terapeutice.

Rezultatele analizelor de sange studiate inainte si dupa terapie arata ca exista o crestere a nivelului hormonal, al endorfinelor, enzimelor si a celulelor T. Delfinii au un sonar natural, acesta emite ultrasunete, prin care delfinul localizeaza lucruri şi comunica, acest proces se numeşte ecolocatia. Sunetele emise de delfini sunt atat de intense ca acestea pot provoca “cavitatie”. Pot produce gauri in structura moleculara a fluidelor si tesuturilor moi. Frecventele ultrasunetelor produse de delfini pot avea un efect profund asupra creierului uman, modificand activitatea undelor cerebrale. Rezultatele testelor EEG efectuate pe oameni au demonstrat asta.

S-a remarcat si faptul ca, dupa terapia cu delfini, ambele parti ale creierului intra in sincronizare, ceea ce inseamna ca exista o comunicare mult mai buna intre emisfera stanga si cea dreapta a creierului, ceea ce va duce la o constientizarea sporita si la o imbunatatire a capacitatii de invatare.Rezultate observate: manifestari emotionale puternice, imbunatatirea comunicarii, atentie sporita, cresterea increderii si a stimei de sine, achizitii motorii, o mai buna coordonare, sistem imunitar imbunatatit, contact vizual, permiterea atingerii. Mai multe pe www.delfin-terapie.ro


Experienta unui tata cu copil autistCum ati descoperit ca fata dvs. are autism, in ce imprejurari?

George Teglas: Nu era atenta, nu iti fixa privirea, nu raspundea cand o strigai pe nume. Ea s-a nascut cu parapareza spastica si a facut chinetoterapie intensiva pana la 6 ani. In jurul varstei de 2 ani, a inceput sa piarda din vocabular cuvinte si se indrepte spre o forma de alalie. In plus, erau multe lucruri pe care nu le facea in parc la fel ca ceilalti copii.La ce varsta a fost diagnosticata cu autism?

George Teglas: La varsta de 6 ani a fost, in sfarsit diagnosticata, cu certitudine, de Dr. Iuliana Dobrescu. Pana atunci, toti doctorii la care am fost, si crede-ma ca am fost la multi, ziceau ca o sa-si revina. Dar parca are ceva tente de autism si intarziere in vorbire. O doctora a zis ca e retarda, alta ca e putin autista si, uite asa, pana la 6 ani, numai incertitudini.Cum ati aflat de terapia cu delfini?

George Teglas: Un coleg de birou a vazut un reportaj pe Discovery Chanel, l-a inregistrat pe video si asa am luat legatura cu rusii din Crimeea. Am trimis tot dosarul tradus pentru evaluare, dupa care a venit, in cele din urma, raspunsul ca nu e un caz foarte grav, asa ca se poate trata si in Turcia.Ce eforturi ati facut pentru a merge la terapia cu delfini – preturile sunt foarte mari?

George Teglas: Pe atunci, firmele de outdoor erau in plina expansiune si cum eu lucram cu ei, ma sponsorizau care cum puteau, ba cu o masina imprumut, ba unii chiar au decontat benzina, altii cazarea, dar intotdeauna am avut banii de terapie, cu mici exceptii cand, cate o firma sponsoriza o sedinta de terapie sau doua.Ce progrese ati remarcat in urma terapiei?

George Teglas: Majore si constant. Pronunta corect vocalele apoi consoanele, apoi cuvinte si uite asa, pana cand a ajuns sa comunice telepatic cu delfinii in apa.Cati ani la rand ati fost la terapie

George Teglas: 4 ani consecutiv

De ce nu mai mergeti?George Teglas: Criza, lipsa de sponzori, vremuri grele!Va ganditi sa incercati o noua terapie

George Teglas: Da. Terapia cu dans, am auzit si de ceva cu oxigerarepe la Constanta, dar nu au raspuns la telefon. Fiica mea a facut si karate cu un amic, am fost si la calarie la Corbeanca, dar si acolo a stabilit o legatura telepatica cu calul si cand ea nu avea chef, nici calul nu se misca din loc.

Iata un material video cu Andreea in cadrul unei sedinte de delfino-terapie, filmat de tatal ei.

http://www.youtube.com/watch?v=MXYiAF4U ... _embedded#!
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Postby camel » Thu Dec 13, 2012 3:30 pm

http://stirileprotv.ro/stiri/social/del ... utism.html

Un proiect plin de speranta pentru copiii cu autism sau alte probleme psihice se desfasoara la Constanta: terapia cu delfini.

Psihologi pregatiti in centre speciale din Turcia incearca sa-i ajute pe acesti copii, prizonieri ai unei lumi nestiute de noi, ceilalti.

Daca fata de oameni comunicarea lor se dovedeste dificila, fata de aceste mamifere inteligente ei arata o deschidere spontana, ceea ce le aduce zambetul pe chip parintilor greu incercati.

Rares are 6 ani si sufera de autism. Insotit la fiecare pas de psiholog si cu ajutorul antrenorilor, face cunostinta cu cei 3 delfini prietenosi.

Un zambet larg lumineaza fata baietelului, care reactioneaza imediat la prezenta delfinilor. Baietelul arunca o minge colorata spre Ni Ni, care ii rasplateste efortul cu o tumba.

Apoi Chen Chen il lasa pe baietel sa o mangaie. Si Edi, in varsta de 5 ani, tot cu autism, este incantat.

De pe margine, parintii privesc cu speranta aceste sedinte de terapie. Mama lui Edi s-a mutat special din Suceava la Constanta, pentru a-l trata pe baiat la un centru de specialitate.

Delfinoterapia, recunoscuta pentru efectele benefice in cazul copiilor cu autism, dar si cu sindrom Down, se poate face in Turcia sau Spania, dar la preturi exorbitante.

Delfinariul din Constanta si centrul terapeutic Marea Neagra colaboreaza in acest program, care va incepe de la 1 mai si costa 900 de lei, pentru 20 de sedinte diferite.
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Next

Return to TERAPII

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron