Suplimenti alimentari - complexul vitaminic B/B6 + magneziu

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Suplimenti alimentari - complexul vitaminic B/B6 + magneziu

Postby Penicilina » Thu Mar 15, 2012 2:48 pm

Am inceput sa ii dau copilului meu un produs cu vitaminele B1, B5, B6, B9, B12, B15, E si ulei de floarea soarelui dupa ce am citit mai multe articole similare celor de mai jos.

Complexul vitaminic B - rol si alimentatie

Vitamina B1 - tiamina

Este cunoscuta si ca "vitamina bunei dispozitii", deoarece are efecte binefacatoare asupra sistemului nervos si a starii psihice. Vitamina mai este cunoscuta si sub denumirea de "vitamina performantei intelectuale", deoarece asigura cresterea randamentului intelectual. Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Aceasta vitamina aduce o contributie importanta si la mentinerea tonusului musculaturii netede.

Are functie de coenzima intervenind in numeroase reactii biochimice importante, in metabolismul glucidic. Diminueaza durerea resimtita (adjuvant in tratarea zonei zoster). Este implicata in procesele de conducere axonala si in transmiterea neuromusculara.
Carentele de vitamina B1 antreneaza oboseala, pierderea apetitului si a greutatii corporale si pot duce la polinevrita, boli cardiace si digestive, reversibile, prin administrarea de vitamina B1.

Alimentatia excesiva de glucide si alcool determina carenta vitaminica B cu precadere a tiaminei, iar deficitul de tiamina se manifesta prin polinevrite periferice, atrofie musculara, edeme si cardiomegalie, fenomene de encefalopatie. Vitamina B1 este practic lipsita de fenomene toxice (semnalat doar la injectia intravenoasa "socul tiaminic", probabil de natura alergica). Aportul crescut de glucide, sportul de performanta, precum si stresul cresc necesitatea de vitamina B1. In stare naturala se mai gaseste in cereale, drojdie, portocale, plamini si ficat de vita, cartof copt, mazare, faina de secara. Are si un usor efect diuretic.

Vitamina B2 - riboflavina
Are rol in oxidoreducerea celulara. Cointeresata in integritatea pielii, fanerelor (par, unghii), mucoaselor, in acuitatea vederii (se gaseste in celulele fotosensibile din retina). Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina B2 (sarcina, alaptare). De asemenea, vitamina B2 are un rol determinant in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si a glucidelor.

Lipsa vitaminei B2 produce tulburari de crestere si dezvoltare si favorizeaza aparitia unor boli dermatologice. Aportul insuficient determina reducerea biosintezei proteinelor. Necesarul de vitamina B2 este mai crescut la sportivi si in situatiile de stres. Surse alimentare de vitamina B2 sunt: painea vitaminizata, lapte sau produse lactate, hrisca si ovaz, ficat de vita, carne de porc, oua.

Vitamina B3 - PP sau niacina
Este o vitamina esentiala pentru respiratia tisulara. Este componenta de baza a enzimelor implicate in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor si in oxidatia biologica (oxidoreducere). Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni. Este folosita in scop medicamentos.

Carenta determina aparitia pelagrei (cei trei D: dermatita, dementa, diaree). Vitamina B3 are si rolul de a preveni numeroase dermatoze. Are un efect calmant al migrenelor, imbunatateste circulatia sangvina, scade tensiunea arteriala, precum si concentratia colesterolului si a trigliceridelor. Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii).

Vitamina B4
Favorizeaza absorbtia fierului, participa la metabolismul unor aminoacizi la biosinteza acizilor nucleici, impreuna cu alte vitamine are rol in biosinteza hemoglobinei si a globulelor rosii si este foarte utila in tratamentul unor anemii.
Lipsa acidului folic este un factor de risc pentru unele malformatii congenitale. Recent, un grup de medici din Alabama a raportat ca acidul folic are un rol important in profilaxia cancerului de col uterin.

Vitamina B5 - acidul pantotenic
In organism acidul pantotenic este inclus in coenzima A ce intervine in metabolismul glucidelor, compusilor lipidici, proteinelor si la generarea energiei necesare proceselor fiziologice. Are un rol important in desfasurarea multor reactii enzimatice. Este important in asigurarea troficitatii cutanate si mucoase.

Carenta determina tulburari neurologice (parestezii ale extremitatilor, mialgii, cefalee, oboseala, tulburari de somn) si tulburari digestive (greata, voma, flatulenta). Favorizeaza mentinerea structurii si functiei normale a pielii si stimuleaza pozitiv cresterea si pigmentarea parului. Este indispensabila functionarii normale a glandelor suprarenale.

Vitamina B6 - piridoxina
Intervine in metabolismul intermediar si in special la nivelul sistemului nervos. Are un rol foarte important in buna functionare a sistemului nervos si imunitar lipsa ei la copii duce la convulsii, iar la adult la astenie, nervozitate, insomnii, pierderea in greutate, tulburari neurologice, glosita, depresii, anemie, irascibilitate, polinevrita.

De asemenea, lipsa ei mai determina dermatita seboreica. Exista deficite genetice caracterizate printr-o afinitate scazuta fata de formele metabolizate ale vitaminei B6 ceea ce face ca aportul alimentar de vitamina B6 sa fie insuficient si determina aparitia unor sindroame de deficit vitaminic: cistationurie (insotita de tulburari mintale), anemie hipocroma, macrocitara cu hipersideremie si hemosideroza, convulsii generalizate la sugari. Exista medicamente care, administrate timp indelungat, datorita antagonizarii vitaminei B6 pot fi cauze de tulburari neurologice (izoniazida, cicloserina, hidralazinele, penicilamina). Contraceptivele hormonale orale pot provoca de asemenea fenomene de hipovitaminoza B6, de obicei minore.

Este necesara pentru asimilarea magneziului si in procesul intern de producere al acidului clorhidric necesar digestiei. Intervine in metabolismul aminoacizilor. Cisteina prin autocondensare formeaza cistina (un aminoacid). Cisteina este gasita la om intr-o cantitate bine definita. Nivelul constant de cisteina se mentine prin franarea cresterii lui peste un anumit prag, fapt realizat de vitamina B6, de acidul folic si de vitamina B12. Persoanele la care nivelul de cisteina creste prezinta un risc triplu de infarct decat cele la care nivelul este normal. Vitamina B6 are rol in absorbtia intestinala a vitaminelor B. De asemenea incetineste evolutia osteoporozei fiind necesara, alaturi de calciu si vitamina D3. Scaderea aportului de vitamina B6 determina scaderea impresionanta a limfocitelor si a catorva interleukine.

Vitamina B6 este deci necesara pentru mentinerea functionalitatii optime a sistemului imunitar. Vitamina B6, prin faptul ca activeaza unele enzime, are multiple roluri. Participa la metabolismul aminoacizilor, a acizilor grasi esential si al fierului. Se gaseste in drojdie, ficat si carne. Este absolut indispensabila formarii anticorpilor si a hematiilor (globulelor rosii). Deoarece are un rol important in metabolismul aminoacizilor, necesitatea utilizarii este in raport direct cu cantitatea de proteine consumate. Aportul crescut de proteine si un efort fizic sustinut si intens maresc considerabil necesarul de vitamina B6 al organismului.

Lipsa acestei vitamine afecteaza structura si functionarea normala a tesutului muscular. Este necesara pentru fixarea vitaminei B12. Actioneaza ca un slab diuretic natural. Vitamina B6 poate fi gasita in urmatoarele surse naturale: peste, galbenus de ou, alune nesarate, banane, avocado, cereale, legume si fructe proaspete si uscate - spanac, varza, mere, struguri.

Doza zilnica recomandata este de 50-100 mg/ (sub supraveghere).
Administrare: dozele zilnice recomandate se incadreaza intre 0.6-1.6 g pentru copii si intre 2-2.2 g pentru adolescenti si adulti. Doza este mai mare in cazul femeilor gravide, lauze sau pentru cele care folosesc anticonceptionale. Luata in exces, vitamina B6 dauneaza sistemului nervos.

Vitamina B7
Este componenta a unor enzime care contribuie la metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor. Amelioreaza durerile musculare consecutive oboselii si contribuie la mentinerea integritatii pielii. Impiedica incaruntirea si caderea parului, fiind utilizata cu rezultate bune si prevenirea alopeciei (cheliei). Sportivii necesita cantitati mari din aceasta vitamina. Avidina din oul crud intarzie absorbtia acestei vitamine.

Vitamina B8
Concentratia acesteia in organismul uman determina descuamarea pielii, caderea parului, scaderea hemoglobinei, lipsa apetitului alimentar, oboseala, alterarea psihicului. Se recomanda in dermatoze si starile de oboseala. La nivelul celular exercita functia de coenzima in reactiile de carboxilare si transcarboxilare.

Vitamina B8 este sintetizata si in organism, dar in cantitati insuficiente.
Impreuna cu inozitolul (ambele substante sunt componente ale lecitinei) favorizeaza legarea acizilor grasi liberi, prevenind steatoza hepatica, impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali. Contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism. Lipsa colinei duce la perturbarea activitatii cerebrale si la scaderea capacitatii de memorare.

Vitamina B9 - acidul folic
Are rol in metabolismul proteinelor, al acizilor nucleici si in formarea hematiilor. Carenta duce la anemii, tulburari nervoase, iritabilitate, scaderea memoriei.

Are efect antialergic (desensibilizant), efect chemotactic pozitiv asupra polimorfonuclearelor (induce si stimuleaza chemarea leucocitelor la locul leziunii). Stimuleaza sistemul imunitar (in cercetare), contine un principiu antileucemic (in cercetare).
Vitamina B9 favorizeaza cresterea parului si previne aterosceloza. Impreuna cu colina participa la biosinteza fosfolipidelor, componente esentiale ale membranei celulei nervoase. Ca urmare, este absolut indispensabila transmiterii influxului nervos si, deci, activitatii cerebrale. Are si un efect calmant pronuntat.

Valorile normale ale acidului folic sunt:2,3-17ng/ml in si 175-700ng/ml in hematii. Daca valorile sunt mai mici de 4ng/ml in plasma inseamna ca pacientul sufera de o anemie megaloblastica, iar daca daca valorile sunt mai mici de 175ng/ml inseamna ca pacientul sufera de alcoolism.
Surse alimentare naturale de acid folic sunt: drojdia de bere, ficatul de vitel, varza alba si de Bruxell, sfecla, bananele, citricele si sucurile obtinute din acestea.

Vitamina B10Sus
Contribuie la metabolismul fierului si la formarea hematiilor (globulele rosii). Favorizeaza sinteza acidului folic si absorbtia acidului pantoteic. Lipsa vitaminei B10 duce la incaruntirea si aparitia eczemelor.

Vitamina B12 - ciancobalamina
Are un rol important in sinteza proteinelor, in metabolismul glucidelor si acizilor grasi, precum si in formarea globulelor rosii. Contribuie la dezvoltarea fizica, la cresterea poftei de mancare si a greutatii corporale. Din aceste motive, este utila in profilaxia si tratamentul anemiei. Se gaseste in ficat si in preparatele din ficat. Vitamina B12 isi aduce aportul si la mentinerea functionarii normale a sistemului nervos, amelioreaza irascibilitatea si contribuie la imbunatatirea capacitatii de concentrare, de memorare si de pastrare a echilibrului psihic.

Vitamina B15 - pangamat de calciu
Se extrage din germenii si tarata de orez si din semintele de cais precum si din drojdia de bere. Acidul pangamic sau vitamina B15 are rolul de activare a proceselor metabolice oxidative la nivel celular, are efect detoxifiant si de refacere a respiratiei celulare.

Se utilizeaza in afectiunile cardiovasculare, dermatologice, hematologice, in alcoolism si in medicina sportiva. Reface valoarea normala a tensiunii arteriale si amelioreaza astmul bronsic.

De asemenea, se obtin efecte pozitive prin utilizarea acesteia, in cazul metabilismului hepatic, lipidic si protidic. Vitamina se foloseste si in domeniul dermatologiei (dermatite, urticarie, eczeme, etc.), in combaterea etilismului, narcomaniilor (datorate morfinei, opiului si hasisului) si pentru reactivarea oxidarilor si metabolismului perturbat in fenomele de ateroscreloza. Pentru mai bune rezultate, deseori vitamina B15 se asociaza cu vitaminele A si E. Se poate administra in cura de 20-40 zile iar dupa 2-3 luni, cura se repeta.

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine- ... tatie_1469


Autism Research Review International, 1987, Vol. 1, No. 4, page 3

Vitamin B6 (and Magnesium) in the Treatment of Autism

All 18 studies known to me in which vitamin B6 has been evaluated as a treatment for autistic children have provided positive results. This is a rather remarkable record, since the many drugs that have been evaluated as treatments for autism have produced very inconsistent results. If a drug shows positive results in about half of the evaluation studies, it is considered a success and the drug is then advocated for use with autistic patients. However, despite the remarkably consistent findings in the research on the use of vitamin B6 in the treatment of autism, and despite its being immeasurably safer than any of the drugs used for autistic children, there are at present very few practitioners who use it or advocate its use in the treatment of autism.

Research on the use of vitamin B6 with autistic children began in the 1960s. In 1966 two British neurologists, A. F. Heeley and G. E. Roberts, reported that 11 of 19 autistic children excreted abnormal metabolites in their urine when given a tryptophan load test. Giving these children a single 30 mg tablet of vitamin B6 normalized their urine; however, no behavioral studies were done. A German investigator, V. E. Bonisch, reported in 1968 that 12 of 16 autistic children had shown considerable behavioral improvement when given high dosage levels (100 mg to 600 mg per day) of vitamin B6. Three of Bonisch’s patients spoke for the first time after the vitamin B6 was administered in this open clinical trial.

After my book Infantile Autism was published in 1964, I began receiving hundreds of letters from parents of autistic children throughout the United States, including a number who had tried the then-new idea of “megavitamin therapy” on their autistic children. Most had begun experimenting with various vitamins on their autistic children as a result of reading books by popular nutrition writers. I initially was quite skeptical about the remarkable improvement being reported by some of these parents, but as the evidence accumulated, my interest was aroused. A questionnaire sent to the 1,000 parents then on my mailing list revealed that 57 had experimented with large doses of vitamins. Many of these had seen positive results in their children. As a result, I undertook a large-scale study, on over 200 autistic children, of megadose quantities of vitamin B6, niacinamide, pantothenic acid, and vitamin C, along with a multiple-vitamin tablet especially designed for the study. The children were living with their parents throughout the U.S. and Canada, and each was medically supervised by the family’s own physician. (Over 600 parents had volunteered for the study, but most could not overcome their physicians’ skepticism.)

At the end of the four-month trial it was clear that vitamin B6 was the most important of the four vitamins we had investigated, and that in some cases it brought about remarkable improvement. Between 30% and 40% of the children showed significant improvement when the vitamin B6 was given to them. A few of the children showed minor side effects (irritability, sound sensitivity and bed-wetting), but these quickly cleared up when additional magnesium was supplied, and the magnesium confirmed additional benefits.

Two years later two colleagues and I initiated a second experimental study of the use of megavitamin therapy on autistic children, this time concentrating on vitamin B6 and magnesium. My co-investigators were Professors Enoch Callaway of the University of California Medical Center at San Francisco and Pierre Dreyfus of the University of California Medical Center at Davis. The double-blind placebo-controlled crossover experiment utilized 16 autistic children, and again produced statistically significant results. For most children dosage levels of B6 ranged between 300 mg and 500 mg per day. Several hundred mg/day of magnesium and a multiple-B tablet were also given, to guard against B6-induced deficiencies of these other nutrients. (In all probability, the temporary numbness and tingling resulting from B6 megadoses, reported by Schaumburg et al., were the result of induced deficiencies of other nutrients caused by taking B6 alone in enormous amounts—a foolish thing to do.)

In both studies the children showed a remarkably wide range of benefits from the vitamin B6. There was better eye contact, less self-stimulatory behavior, more interest in the world around them, fewer tantrums, more speech, and in general the children became more normal, although they were not completely cured.

People vary enormously in their need for B6. The children who showed improvement under B6 improved because they needed extra B6. Autism is thus in many cases a vitamin B6 dependency syndrome.

After completing his participation in our study, Professor Callaway visited France, where he persuaded Professor Gilbert LeLord and his colleagues to undertake additional B6/magnesium research on autistic children. The French researchers, although skeptical that anything as innocuous as a vitamin could influence a disorder as profound as autism, became believers after their first, reluctantly undertaken, experiment on 44 hospitalized children. They have since published six studies evaluating the use of vitamin B6, with and without additional magnesium, on autistic children and adults. Their studies typically used as much as a gram a day of vitamin B6 and half a gram of magnesium.

LeLord and his colleagues measured not only the behavior of the autistic children, but also their excretion of homovanillic acid (HVA) and other metabolites in the urine. Additionally, they have done several studies in which the effects of the vitamin B6 and/or the magnesium on the brain electrical activity of the patients was analyzed. All of these studies have produced positive results.

LeLord et al. recently summarized their results on 91 patients: 14% improved markedly, 33% improved, 42% showed no improvement, and 11% worsened. They noted that “in all our studies, no side effects were observed….” Presumably, no physical side effects were seen.

Several recent studies by two groups of U.S. investigators, Thomas Gualtieri et al., at the University of North Carolina, and George Ellman et al., at Sonoma State Hospital in California, have also shown positive results on autistic patients.

While no patient has been cured with the vitamin B6 and magnesium treatment, there have been many instances where remarkable improvement has been achieved. In one such case an 18-year-old autistic patient was about to be evicted from the third mental hospital in his city. Even massive amounts of drugs had no effect on him, and he was considered too violent and assaultative to be kept in the hospital. The psychiatrist tried the B6/magnesium approach as a last resort. The young man calmed down very quickly. The psychiatrist reported at a meeting that she had recently visited the family and had found the young man to now be a pleasant and easy-going young autistic person who sang and played his guitar for her.

Another example: a frantic mother phoned me to ask for information on sheltered workshops in her city, since her 25-year-old autistic son was about to be expelled for unmanageable behavior. I knew of no alternate placements for the son, but I suggested that the mother try Super Nu-Thera, a supplement containing B6, magnesium and other nutrients. Within a few weeks she called again to tell me excitedly that her son was doing very well now and his piecework pay had risen dramatically from the minimum pay of $1.50 per week to $25 per week.

In view of the consistent findings showing the safety and efficacy of the nutrients B6 and magnesium in treating autistic individuals, and in view of the inevitability of short and/or long-term side effects of drug use, it certainly seems that this safe and rational approach should be tried before drugs are employed.

Sursa: http://legacy.autism.com/ari/editorials/ed_vitb6.htm
Penicilina
 
Posts: 2
Joined: Fri Mar 09, 2012 11:38 am

Return to ALIMENTATIE, DIETE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron