Dieta fara gluten si/sau cazeina

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Dieta fara gluten si/sau cazeina

Postby Guest » Fri Dec 12, 2003 12:28 pm

De cativa ani se analizeaza impactul pe care il are alimentatia in cazul autismului. Cercetarile se axeaza in special asupra glutenului si cazeinei.

Iata pe scurt ce am inteles eu despre aceasta problema:

Se banuieste ca hiperactivitatea, lipsa de atentie, violenta (manifestari asociate in unele cazuri de autism) apar (sau pot fi exacerbate) de o deficienta de metabolism.

Explicatia e simpla. In mod normal proteinele sunt descompuse in organism ca aminoacizi mai tarziu sunt recombinati pentru a forma proteinele necesare intretinerii organismului sau sunt arsi pentru a produce energie. Datorita unei erori in metabolism, unele persoane descompun incomplet proteinele asa ca rezulta compusi cu catene lungi. In cazul deficientei de descompunere a glutenului si/sau cazeinei, produsii de reactie sunt niste opioide care se elimina in mare parte prin urina. O mica cantitate se absoarbe totusi in sange si ajunge la creier. Cum opioidele sunt droguri puternice, cei afectati au manifestari mai mult sau mai putin evidente de oameni sub influenta stupefientelor.

Aceasta deficienta de metabolism poate fi depistata prin examenul urinei. In cazul in care persoana in cauza are deficienta, mari cantitati de opioide (bazata pe gluten, cazeina sau amandoua) sunt prezente.

Aceste opioide produc dependenta. Aceasta se manifesta prin apetitul exagerat pentru produsele pe baza de gluten (paine, produse de patiserie, etc) sau cazeina (lapte, branza, etc.)

"Tratamentul" acestei deficiente este simplu. Eliminarea din alimentatia persoanei afectate a proteinei in cauza.

Cercetatorii sustin ca o perioada de incercare de 3 luni in eliminarea proteinei "problema" din alimentatie are rezultate remarcabile. In primele saptamani de la eliminarea ei, pacientul manifesta reactiile tipice ale dependentilor de droguri. Dupa aceasta perioada, organismul se adapteaza treptat si lucrurile intra in normal.

Ca rezultate exista rapoarte ce variaza intre extraordinar si moderat. Cauzele pot fi: inabilitatea recunoasterii produselor cu continut "ascuns" al proteinei. Exemple ar fi: margarina vegetala cu adaos de produsi cazeinici, salam si produse de mezelarie cu adaos de gluten si cazeina, coloranti alimentari naturali,etc. Alta cauza poate fi "inresponsabilitatea" celui ce are in ingrijire bolnavului. Aceasta apare in cazul in care "pacientul" reuseste sa-si "convinga" supravegetorul prin "santaj sentimental".

Oricum merita studiat...

Mai multe informatii pe:

http://www.autismndi.com/studies.htm
http://www.tacanow.com/dietinfo.htm
Guest
 

Postby jumbo » Tue Sep 28, 2004 8:54 am

In ziarul Libertatea de duminica 26.09.2004 a aparut povestea unui baietel care sufera de boala celiaca. Afectiunea impune o dieta fara gluten si fara caseina. Cititi mai jos prin ce trec parintii si ce costuri presupune lupta cu aceasta afectiune.



Painea il poate ucide

Boala celiaca este definita de medici ca o intoleranta permanenta la gluten. Cu alte cuvinte, bolnavul celiac poate chiar muri daca mananca paine, paste fainoase sau orice aliment ce are in compozitie faina de grau. Pare caraghios, dar lucrurile stau exact asa. Iar daca aceasta boala loveste un copil de numai trei ani manifestarile capata, de la un punct, o intorsatura aproape dramatica. Necazurile micutului Alexandru au inceput pe cand acesta avea numai 2 anisori. Cateva probleme de sanatate l-au adus, normal, in fata medicilor, care, cu ocazia unor controale putin mai amanuntite, au pus si diagnosticul: intoleranta permanenta la gluten. Vestea a cazut ca un trasnet pentru sotii Georgescu, explicatiile suplimentare ale doctorilor nefacand altceva decat sa alimenteze acea stare de neliniste vecina cu disperarea. Pustiul nu avea voie sa manance paine, paste fainoase, precum si orice alt aliment care are in compozitie faina de grau. Altfel... Din pacate, necazurile nu s-au oprit aici, organismul copilului a capatat (nici un medic nu a putut spune cand, de ce, unde si in ce conditii) si o ciudata alergie la lapte si produse lactate, Alexandru aflan- du-se, la numai trei ani, in situatia de a urma un regim alimentar pe care de cele mai multe ori nici adultii nu-l pot respecta cu strictete. Iar acest lucru creeaza acum delicate probleme sociale, pe care parintii lui Alexandru incearca sa le rezolve din mers. Copilul nu poate merge la gradinita. “Asta ar insemna sa gasim un loc in care sa se pregateasca mancare separat pentru el, iar un astfel de tratament special e cat se poate de costisitor. Recunosc, nu suntem o familie de oameni nevoiasi, dar cu toate astea suntem constienti de faptul ca o astfel de solutie e cat se poate de costisitoare”, spune Liliana, mama lui Alexandru. Drama parintilor e cu atat mai mare cu cat se pare ca soarta le surade intr-un mod ironic, obraznic, intr-un fel ciudat in care fara sa vrei stai si te intrebi daca nu cumva totul nu e decat o gluma proasta a destinului, o situatie pe care ti-ai dori sa o tratezi ca pe un simplu vis, din care sa te trezesti si sa spui cu ochii mistuiti de lacrimi: “Asa ceva nu mi se poate intampla tocmai mie”. Si totusi. “Nu e deloc exagerare, este purul adevar. Cu cativa ani inainte de a-l naste pe Alexandru am vazut la televizor o serie de reportaje despre bolnavii de celiachea. La aceea vreme m-au intristat foarte mult, am vazut cu ochii mei dramele si suferintele parintilor si pentru cateva secunde chiar ma gandeam oare eu ce as face in locul lor, cum m-as descurca? Acum sunt nevoita sa-mi pun astfel de pro-bleme la modul cel mai real cu putinta”. Ajutata de medici, Liliana face eforturi disperate pentru ca Alexandru sa nu resimta in nici un fel faptul ca el este putin diferit de copiii cu care se joaca in fata blocului, de exemplu. “Nu pot sa-l las singur, copiii sunt copii, mai vede la unul dintre ei o ciocolata, ceva dulce si imi spune ca vrea si el. Eu ce pot sa-i spun in momentul acela? Incepe sa planga, il iau de acolo si de cele mai multe ori ajungem sa plangem impreuna. Acasa. Nu are voie sa manance ciocolata sau orice alte dulciuri care au in componenta lapte. Nu poate intelege de ce ceilalti copii au voie si el nu. Cum sa-i explic? Ce sa-i spun? La un moment dat a vazut intr-un magazin oua Kinder, i-am dat doar jucarioara din interior, ciocolata am fost nevoita sa o ascund. De ce?”, se intreaba Liliana si intelegi instantaneu ca raspunsul la aceasta dureroasa intrebare se afla, poate, in lacrimile ce-l vegheaza atent pe micutul ce-si face de lucru in acel moment cu trei soldatei din cauciuc. Solutii? Da si nu prea. Explicatiile medicilor sunt cat se poate de clare, Alexandru va trai toata viata cu acest “handicap”, boala, cel putin la ora actuala, fiind practic incurabila. “Ii pregatesc eu acasa paine, insa nu din faina de grau, ci din faina de orez. Se gaseste pe piata, e foarte scumpa, dar poate substitui pana la un punct painea obisnuita. Am invatat cum se pregateste, dospeste, coace. Pe mine ma costa o painica pentru Alexandru un pic peste 30.000 de lei, adica aproape un dolar. Asta este situatia. Deocamdata nici mamaliguta nu o suporta asa bine, il deranjeaza la burtica, dar poate ca atunci cand va mai creste lucrurile se vor mai schimba”. Din cauza problemelor cu care se confrunta parintii care au copii bolnavi de celiachea, in alte tari exista programe speciale de protectie in cadrul carora familiilor in cauza le sunt oferite gratuit painea, pastele si produsele de baza obtinute din faina de orez. “In Italia, de exemplu, exista raioane specializate in toate magazinele. La un moment dat, mama unui copil bolnav de celiachea mi-a trimis si mie un pachet cu astfel de produse, biscuiti, drajeuri, dulciuri. Pentru o clipa am crezut ca am gasit solutia, dar imediat am realizat faptul ca sunt foarte, foarte scumpe. Numai un pachetel de biscuiti costa 5 euro. Mi-am luat inima in dinti si le-am trimis celor de la fabrica o scrisoare in care le-am povestit despre Alexandru si toata situatia. Peste cateva saptamani am primit raspuns de la ei cum ca ar fi dispusi sa ma ajute cu cate un pachetel cu astfel de produse, dar ar fi trebuit sa ma duc eu sa il aduc din Italia. Acest lucru e practic imposibil”. Si atunci, ce este de facut? “Sincera sa fiu, nu stiu. Sunt constienta de faptul ca sunt probleme mult mai grave de rezolvat in tara asta, dar poate ca o mana de ajutor nu ne-ar strica. Nu ma astept la minuni peste noapte. Se apropie campania electorala si banuiesc ca numai la asa ceva nu-i sta nimanui gandul. Dar, hei, suntem si noi aici, existam. Speranta moare ultima, nu-i asa?”.

Articol de: Paul Badea
Nascut: Ianuarie 1998.
Diagnostic: note autiste, hiperkinezie.
jumbo
 
Posts: 350
Joined: Wed Jan 07, 2004 1:19 pm
Location: Bucuresti

Postby Ioana » Fri Nov 24, 2006 11:04 pm

fundamentul din spatele terapiei fara gluten (gasit in grau) si caseina (in produse din lapte) este urmatorul. copilul autist are multiple disfunctionalitati bio-medicale. datorita unei incapacitati de a sintetiza glutenul si caseina acestea se transforma in stomac in gliadomorfina respectiv casomorfina care sunt niste opioide, in sensul ca au efecte similare cu ale drogurilor. Datorita unei alergii alimentare la aceste doua produse, sau datorita prezentei unei infectii bacteriene in intestin (cauzata de o "defectiune" a sistemului imunitare, datorita uzul frecvent de antibiotice care ucid flora intestinala buna etc) mucoasa devine mult mai premeabila si permite patrunderea direct in organism a acestor doua substante toxice care vor ajunge implicit si in sistemul nervos creand acele momente in care copilul pare surd, intangibil, pare "pe alta planeta" etc.

S-au obtinut rezultate uluitoare cu aceasta dieta, si este prefect aplicabila. Trebuie insa sfatul unui nutritionist capabil. Exista produse speciale care inlocuiesc cele cu gluten si caseina. Unii medici recomanda evitare soiei care poate produce inflamatia mucoasei intestinale. De asemenea nu stiu daca varza e indicata intrucat contine "fenoli" care sunt de asemenea destul de greu procesabili si de un sistem gastro-intestinal sanatos.

Back to top
Ioana
 
Posts: 2
Joined: Fri Nov 24, 2006 10:54 pm

Postby Zugoor » Mon Nov 27, 2006 1:35 pm

Ioana,esti cumva specialist?Daca da,te rog sa imi spui si mie ce analize putem face pt. a vedea daca asta e cauza problemelor lui ,ce analize pt. alergii si ce pt. infectie?
Zugoor
 
Posts: 209
Joined: Mon May 01, 2006 9:29 pm
Location: iasi

Postby dora » Tue Oct 09, 2007 5:34 pm

EXORFINELE, TERAPIA NUTRITONALA SI BOLILE PSIHICE

Studii recente aduc tot mai numeroase argumente, privind implicarea receptorilor sistemului opioid in modularea unor anormalitati biochimice la indivizii cu o serie de tulburari psihice – depresie, schizofrenie, autism, dependente alimentare. In conditiile in care opioizi, cum sunt exorfinele, sunt prezenti in alimentatia zilnica, s-a impus clarificarea mecanismelor prin care exorfinele ar modula activitatea psihica a acestor bolnavi (27).

autismul, caracterizat de exprimarea emotionala redusa si non-responsivitatea la stimuli durerosi, ar putea fi determinat de un sistem opioid hiperactiv. Mai mult, s-au descris o serie de similaritati intre unele dintre simptomele autismului si efectele utilizarii indelungate a morfinei. Astfel, s-a teoretizat posibilitatea ca la copiii cu autism sa existe si niveluri crescute de beta-endorfina.

Independent de aceasta, in urina copiilor cu autism s-au identificat o serie de peptide anormale. Cam in aceeasi perioada au fost identificate exorfinele, care sunt eliberate din proteine precursoare alimentare in lumenul intestinal, de unde trec apoi in singe. Se pare ca la autisti absorbtia acestor peptide din lapte sau gluten este exagerata, comparativ cu populatia normala. Consecutiv, majoritatea sunt excretate in urina, insa se pare ca o parte ajung la nivelul SNC. Aici, exorfinele fie exercita un efect opioid direct, fie formeaza complexe ireversibile cu peptidazele, care scindeaza endorfinele naturale, fenomene care sunt mai evidente la bolnavii de autism (la care s-au inregistrat si niveluri plasmatice crescute de endorfine nemetabolizate). De asemenea, s-a observat la copiii cu autism o preferinta pentru consumul restrictiv de paine, paste, cereale si lapte, toate alimente cu continut de exorfine, comportament asemanator cu adictia (27, 29).

Toate aceste observatii au contribuit la formularea unei teorii exorfinice a autismului. S-a speculat ca autismul ar putea fi consecinta unor multiple anormalitati intestinale:

- o absorbtie excesiva, din cauza afectarii jonctiunilor stranse dintre celulele epiteliale ale vilozitatilor intestinale (fig. 2);


- o scindare insuficienta a peptidelor capabile sa interactioneze cu sistemul opioid; s-a observat la pacientii cu autism o atenuare a enzimei DPP-IV (down-regulation) (6).

Se considera, in prezent, ca beta-CM7 ar fi principalul promotor al simptomelor din autism. (1)

Teoria exorfinica a autismului a condus la formularea unor directii terapeutice, care au dovedit eficienta teraputica, in sensul ameliorarii simptomatologiei:

- the Sunderland protocol – o dieta care exclude treptat sursele de cazeina si gluten din alimentatie; rezultatele apar de regula la 3 saptamani dupa intreruperea cazeinei si 3 luni dupa eliminarea glutenului din alimentatie.

- corectarea disfunctiei de metabolizare a proteinelor/peptidelor, prin administrarea produse enzimatice sau agenti genomeceutici. Agentii genomeceutici sunt nutrienti naturali, care pot influenta structura unei gene sau transcriptia produsului genei respective, sau cantitatea in care este generat acesta. Astfel, s-a constatat ca galactoza determina cresterea expresiei enzimei DPP-IV in celulele epiteliale, favorizand in acest fel scindarea exorfinelor la peptide mai mici, inactive (3).

Alte disfunctii neurologice si comportamentale. In plus fata de observatiile realizate la copii cu autism, s-au inregistrat o serie de modificari ale profilului de absorbtie a exorfinelor si la pacienti cu alte afectiuni neurologice si comportamentale. Astfel, la adulti diagnosticati cu schizofrenie, depresie, epilepsie, s-au identificat anticorpi anti-gliadina (IgA), a caror prezenta poate fi explicata numai in conditiile in care gliadina sau peptidele rezultate prin scindarea acesteia au ajuns in sange, trecand de bariera reprezentata de mucoasa intestinala. S-a formulat ipoteza, conform careia modificarile psihice din schizofrenie, de exemplu, sunt rezultatul, cel putin in parte, al interventiei exorfinelor.

Conform acestei ipoteze nou formulate – ipoteza excesului de opioizi, aceste peptide opioide exogene ar perturba neurotransmisia si rolurile reglatoare normale exercitate de peptidele opioide endogene (endorfine/enkefaline). Argumentele in sprijinul acestei ipoteze sunt atat de ordin clinic, derivate din observatia ca pacientii cu astfel de tulburari neuropsihice la care se restrictioneaza consumul de alimente care contin exorfine, vor inregistra ameliorarea simptomatologiei. Pe de alta parte, studii realizate pe animale de laborator cu administrarea de exorfine au demonstrat instalarea unui tablou comportamental care prezenta similaritati cu cel din autism sau schizofrenie (33).

REMARCE FINALE
Consumul de alimente care contin faina de grau are capacitatea de a declansa un ciclu de alimentatie complusiva, cu sindrom de abstinenta la incetarea administrarii, un real comportament addictiv.

In mod evident, efectul proteinelor alimentare este mult mai complex decat s-a considerat pana acum. Astfel, daca pana in prezent proteinele alimentare erau privite doar din punctul de vedere al valorii lor nutritive, in viitor se va acorda atentie actiunii farmacologice a unor fragmente proteice care sunt generate in cursul digestiei sau procesarii alimentelor – exorfinele fiind implicate in modularea digestiei, apetitului, functiilor endocrine sau imunologice. Astfel, daca rolurile fiziologice ale unor asemenea peptide sunt inca discutabile, aplicatiile potentiale ale acestora au suscitat un mare interes in comunitatea stiintifica.

S-a creat conceptul de „alimente functionale”, care ar putea fi imbogatite cu astfel de exorfine. In prezent, majoritatea dintre exorfinele sintetizate industrial (cele mai multe fiind din seria cazomorfinelor obtinute din lapte) sunt folosite ca substante farmacologic active in studii experimentale, fara identificarea unor utilizari terapeutice la om. Exista totusi cateva incercari de a introduce astfel de suplimente alimentare, continand exorfine obtinute industrial din proteinele lactate, de exemplu, pentru inceput pentru proprietatile lor anti-stres (PRODIPET F 200, Ingredia, ARRAS, France) (14, 16, 17, 18).

Exista astazi un tot mai mare interes pentru producerea de peptide biologic din diferite surse. Obstacolele care intarzie realizarea acestui deziderat pe cale industriala sunt reprezentate de lipsa unor tehnologii adecvate.




BIBLIOGRAFIE

http://emcb.ro/article.php?story=200607 ... ery=autism
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Glutenul si autismul

Postby cyril » Sun Aug 31, 2008 10:43 pm

Regim fara gluten si autismul.
La numeroase persoane atinse de autism, o maldigestie a caseinei (proteinei laptelui) si a glutenului produc doua substante cu proprietati stupefiante, ca heroina si morfina, care sunt antrenate in circulatia sanguina si otraveste sistemul nervos. Prezenta acestor doua substante se releveaza printr’o analiza particulara a urinei. Actual, chiar daca numarul de persoane nu este mare, rezultatul analizelor sunt pozitive la 50% de persone care efectueaza aceasta analiza in urma caruia necesita un regim alimentar fara lapte si gluten.
cyril
 
Posts: 2
Joined: Fri Aug 29, 2008 6:01 pm

Analiza urina

Postby lilin » Mon Sep 01, 2008 2:24 pm

Buna ziua

In contextul celor discutate aici, stie cineva daca exista in Romania centre care sa detecteze opioizii din urina? Pentru ca o dieta fara gluten si caseina este deosebit de frustranta, mai ales daca laptele si fainoasele sunt printre putinele alimente pe care le accepta copilul. Ar putea ca acele analize antidrog care li se fac sportivilor sa fie valabile si pentru ei?
Va rog frumos daca stie cineva mai multe in acest sens sa ne spuna si noua.

Multumesc frumos

Lili, mamica lui Matei
lilin
lilin
 
Posts: 11
Joined: Wed Apr 06, 2005 8:13 am
Location: Brasov

Re: Glutenul si autismul

Postby bios » Fri Oct 22, 2010 4:37 pm

cyril wrote:Regim fara gluten si autismul.
La numeroase persoane atinse de autism, o maldigestie a caseinei (proteinei laptelui) si a glutenului produc doua substante cu proprietati stupefiante, ca heroina si morfina, care sunt antrenate in circulatia sanguina si otraveste sistemul nervos. Prezenta acestor doua substante se releveaza printr’o analiza particulara a urinei. Actual, chiar daca numarul de persoane nu este mare, rezultatul analizelor sunt pozitive la 50% de persone care efectueaza aceasta analiza in urma caruia necesita un regim alimentar fara lapte si gluten.


As vrea sa stiu daca a tinut cineva dintre copiii autisti dieta fara cazeina si gluten si daca s-a ameliorat ceva (sau ce rezultate au fost obtinute).

Numai bine tuturor,
Bios
bios
 
Posts: 14
Joined: Tue Oct 03, 2006 10:34 pm
Location: Romania, Jud Alba, Aiud

Postby shakalu » Fri Oct 22, 2010 8:45 pm

buna bios ... da , radu a tinut mai bine de sase luni o dieta fara gluten si caseina , adica fara lapte si orice produs din grau (deloc !) . pentru si in loc de lapte de vaca foloseam lapte de soia si altele de acelasi fel iar in loc de paine alti substituenti ca paine de porumb , paste de orez sau mamaliga pur si simplu . la prajituri era un pic mai complicat dar mergea si aici . oricum , acum exista mult mai multe produse care sunt fara caseina si gluten in asa fel incat o astfel de dieta nu mai este , ca acum 5-6 ani , o corvoada .

in orice caz , dupa sase luni am renuntat la ea . nu a aparut nici o ameliorare si uneori senzatia era ca frustram copilul fara sens .
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby bios » Sat Oct 23, 2010 2:14 pm

shakalu wrote:buna bios ... da , radu a tinut mai bine de sase luni o dieta fara gluten si caseina , adica fara lapte si orice produs din grau (deloc !) . pentru si in loc de lapte de vaca foloseam lapte de soia si altele de acelasi fel iar in loc de paine alti substituenti ca paine de porumb , paste de orez sau mamaliga pur si simplu . la prajituri era un pic mai complicat dar mergea si aici . oricum , acum exista mult mai multe produse care sunt fara caseina si gluten in asa fel incat o astfel de dieta nu mai este , ca acum 5-6 ani , o corvoada .

in orice caz , dupa sase luni am renuntat la ea . nu a aparut nici o ameliorare si uneori senzatia era ca frustram copilul fara sens .


Multumesc pentru raspuns, Shakalu,

Nu sunt prea convinsa nici eu de rezultatele acestei diete, dar am inceput deocamdata fara cazeina. Daca voi vedea ceva imbunatatiri, voi incerca si renuntarea la gluten, dar, asa cum spui, senzatia ca frustrez copilul ma ucide de pe acum. Sunt foarte indoita... Desi in SUA, din cele ce citesc, se pare ca sunt rezultate...
http://drhyman.com/
Legat de produsele cu soia, Alex le acccepta si le consuma, dar am citit ca nu e bine sa fie date zilnic pt ca ar putea produce inflamatia mucoasei intestinale. Parca chiar in link-ul de mai sus am gasit ca deja e prea mult sa-i dai lapte de soia de 15 ori/luna.
Daca voi observa o schimbare in bine la Alex voi da de stire.

Bios
bios
 
Posts: 14
Joined: Tue Oct 03, 2006 10:34 pm
Location: Romania, Jud Alba, Aiud

dieta fara gluten si caseina

Postby bios » Wed Jan 12, 2011 3:15 pm

bios wrote:
shakalu wrote:buna bios ... da , radu a tinut mai bine de sase luni o dieta fara gluten si caseina , adica fara lapte si orice produs din grau (deloc !) . pentru si in loc de lapte de vaca foloseam lapte de soia si altele de acelasi fel iar in loc de paine alti substituenti ca paine de porumb , paste de orez sau mamaliga pur si simplu . la prajituri era un pic mai complicat dar mergea si aici . oricum , acum exista mult mai multe produse care sunt fara caseina si gluten in asa fel incat o astfel de dieta nu mai este , ca acum 5-6 ani , o corvoada .

in orice caz , dupa sase luni am renuntat la ea . nu a aparut nici o ameliorare si uneori senzatia era ca frustram copilul fara sens .


Multumesc pentru raspuns, Shakalu,

Nu sunt prea convinsa nici eu de rezultatele acestei diete, dar am inceput deocamdata fara cazeina. Daca voi vedea ceva imbunatatiri, voi incerca si renuntarea la gluten, dar, asa cum spui, senzatia ca frustrez copilul ma ucide de pe acum. Sunt foarte indoita... Desi in SUA, din cele ce citesc, se pare ca sunt rezultate...
http://drhyman.com/
Legat de produsele cu soia, Alex le acccepta si le consuma, dar am citit ca nu e bine sa fie date zilnic pt ca ar putea produce inflamatia mucoasei intestinale. Parca chiar in link-ul de mai sus am gasit ca deja e prea mult sa-i dai lapte de soia de 15 ori/luna.
Daca voi observa o schimbare in bine la Alex voi da de stire.

Bios

revin cu noi informatii. dupa ce Alex a tinut dieta 5 saptamani, timp in care nu am vazut nici o schimbare, a fost nevoit sa suporte o interventie chirurgicala, prilej cu care i-am facut si IgE specific pentru gluten si caseina. a rezultat ca nu are alergie la nici unul din produsi, asa ca am renuntzat la dieta. tot terapia, saraca...

numai bine tuturor,
bios

Alex, autism infantil, clasa a II-a, Scoala de masa, calficative:FB, B
bios
 
Posts: 14
Joined: Tue Oct 03, 2006 10:34 pm
Location: Romania, Jud Alba, Aiud


Return to ALIMENTATIE, DIETE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest