Instrumente concrete de lucru

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Thu Aug 01, 2013 9:14 am

http://www.okey.ro/claudette/index.php/ ... iilor.html

"Poate fi o resursa importanta in lectiile de geografie. Unde mai pui ca este si atractiva pentru copii, avand in vedere ca este on-line. Pur si simplu deschizi un google, scri numele localitatii si in dreapta apare o harta. Dai clik pe harta si in partea stanga este un omulet galben. Dupa ce ai identificat strada, iei omuletul si-l duci acolo, iar el coboara la nivelul solului."

cand plimbi omuletul pe strazi, chiar vezi imagini reale cu cladirile din acea zona...asa poti sa-i faci la copil traseu de acasa la scoala, de acasa in parc, sa faci comment despre diverse locatii etc
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Sat Aug 31, 2013 2:02 pm

http://www.myenglishimages.com/Images.html
materiale 2D, se descarca gratuit in format pdf.
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Mon Sep 23, 2013 2:13 pm

activitati educative pentru scolari...deasemenea persoana care scrie pe blog, confectioneaza si machete didactice deosebite din polistiren, aveti expuse modele pe tematici pe blog

http://machetedidactice.wordpress.com/c ... tru-copii/
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Fri Apr 11, 2014 12:37 pm

http://www.2elefanti.ro/02-04-2014-apli ... r-terapie/


Aplicațiile pentru tabletă și utilizarea lor în terapie

2 aprilie 2014 Sfaturi aplicatii, appstore, iPad, nr. 2, tableta Ana Dragu

Piața aplicațiilor pentru tablete a explodat în ultimii ani, astfel încât, astăzi, majoritatea copiilor sunt „dotați“ de părinți cu device-uri de tip iPad încă din primii ani de viață. Frenezia gadgeturilor nu este lipsită de efecte secundare, așa cum avertizează psihologii, care atrag atenția că utilizarea excesivă a tabletei afectează negativ abilitățile de socializare și manualitatea copiilor de vârstă mică, putând, in extremis, să provoace o alienare cu consecințe negative pe termen mediu și lung.

Lumea colorată și grăbită de pe ecranul iPadului, în care aproape orice se rezolvă cu un click, este, fără doar și poate, mai interesantă decât viața reală. Cu toate acestea, există situații în care utilizarea iPad-urilor are efecte pozitive, cu precădere în dezvoltarea limbajului și a abilităților cognitive, dar și în ceea ce privește dezvoltarea comunicării ca atare. Copiii cu tulburări din spectrul autist și cu alte dizabilități în general sunt beneficiarii direcți ai acestui tip de stimulare, însă doar sub supravegherea și ghidajul unui terapeut.
See.Touch.Learn.Pro este, în esență, un sistem de învățare de tip Picture Card care înlocuiește toate cardurile flash fizice, proiectat de profesioniști în special pentru persoanele cu autism și alte nevoi speciale

See.Touch.Learn.Pro este, în esență, un sistem de învățare de tip Picture Card care înlocuiește toate cardurile flash fizice, proiectat de profesioniști în special pentru persoanele cu autism și alte nevoi speciale

Pornind de la această constatare, în SUA au apărut companii care creează aplicații exclusiv pentru persoanele cu TSA, ca Autism Touch, la producerea acestora lucrând în mod direct analiști comportamentali. De fapt, există mai mult de 200 de aplicații dedicate autismului, pentru copii, părinți, profesori și specialiști. Inclusiv scale de evaluare. În Canada, de exemplu, achiziționarea unui iPad intră în planul de recuperare al copilului, acesta fiind decontat de către statul canadian. Terapeutul de caz recomandă apoi familiei aplicațiile potrivite nevoilor copilului. Totuși, nu există nicio soluție ideală atunci când vine vorba de aplicații, iar fiecare copil va beneficia de aplicații diferite pentru scopuri diferite.
Relevanța aplicațiilor

Cheia pentru a găsi cel mai bun App nu este să cauți în App Store orice aplicație pentru autism, ci pe aceea concepută special pentru a ajuta abilitatea pe care încerci să o dezvolți. Logopedul Jean Lois Brady este de părere că toate persoanele din spectru pot învăța cum să folosească tehnologia într-un mod care este relevant pentru ele, multitudinea de aplicații țintind domenii diverse ca: dezvoltarea contactului vizual, planificarea motorie, atenția, stimularea senzorială, memoria, cogniția, comunicarea – există aplicații de comunicare augmentativă, concepute special pentru persoanele cu autism nonverbal cu scopul de a facilita comunicarea: una dintre cele mai complexe este Proloquo2Go, care prezintă caracteristici text-limbaj, simboluri de mare rezoluție, un vocabular de 7000 de cuvinte și abilitatea de a prezice în avans cuvintele pe care copilul ar dori să le spună și nu poate. Aplicația poate fi utilizată fără WiFi sau conexiune de date mobile. Cu alte cuvinte, înlocuiește pictogramele stufoase utilizate în PECS și te scapă de velcro. Această aplicație este destul de scumpă, dar există variante mai ieftine sau chiar gratuite cu ajutorul cărora, utilizând pictograme (care pot fi obținute extrem de simplu fotografiind obiectul dorit cu același dispozitiv), copilul poate să își facă cunoscute dorințele. Nu mai puțin utile sunt aplicațiile care sintetizează vocea, astfel că un copil nonverbal poate învăța să tasteze literele pe iPad, urmând ca acesta să „producă“ o voce care să transmită mesajul. Desigur, există și aplicații speciale pentru logopedie, în care copilul este încurajat să repete anumite sunete, cuvinte și propoziții.
Stabilirea unui orar

O altă categorie importantă de aplicații este reprezentată de cele care dau posibilitatea de a crea orare vizuale, atât de utile în terapie. Se disting: Now/Then, Choiceworks și Chore Pad HD. De departe în topul preferatelor mele sunt însă aplicațiile care permit dezvoltarea abilităților sociale, cum ar fi identificarea emoțiilor – categorie în care oferta de aplicații este foarte variată. Facial Expressions Made Easy este o aplicație gratuită, dezvoltată de terapeuți cu experiență, special pentru copii cu autism si alte nevoi speciale. Oferă exerciții simple interactive, e concepută pentru a instrui și a îmbunătăți recunoașterea emoției umane prin recrearea expresiilor faciale cum sunt: furia, frica, tristețea și fericirea, prin plasarea corectă a caracteristicilor faciale – sprâncene, ochi, nas și gură. Aplicațiile pentru construirea de povești sociale au și ele un rol important, oferind structura și mijloacele prin care terapeutul poate crea povești sociale pentru fiecare beneficiar în parte. Dintre ele, foarte ușor de utilizat este Social Stories de la Autism Touch. Foarte flexibilă, aplicația oferă posibilitatea de a introduce în poveste imagini preluate pe loc cu iPad-ul, înregistrarea audio a vocii copilului sau a terapeutului și posibilitatea de a insera text. Cu alte cuvinte, câte o poveste pentru fiecare.
Abilități de autoservire

Aplicațiile care vizează dezvoltarea autoservirii sunt structurate, în principal, tot pe scurte povești sociale care conțin pașii pe care copilul trebuie să îi urmeze pentru a realiza o sarcină, cum ar fi: utilizarea toaletei, spălatul pe mâini etc. Merg foarte bine împreună cu aplicațiile pentru dezvoltarea motricității fine din categoria Writing Wizard, care funcționează ca un excelent întăritor, având și o importantă componentă educativă.

Din sumedenia de aplicații care vizează dezvoltarea cognitivă, extrem de utilă este See.Touch.Learn.Pro, dedicată terapeuților și educatorilor, care presupune cunoștințe de ordonare a informațiilor și abilitatea de a crea lecții, pe lângă un pachet de lecții concepute apriori de specialiști ABA. See.Touch.Learn.Pro este, în esență, un sistem de învățare de tip Picture Card care înlocuiește toate cardurile flash fizice, proiectat de profesioniști în special pentru persoanele cu autism și alte nevoi speciale. Utilizată de specialiști BCBA, profesori, părinți, aplicația include mai mult de 4.000 de fotografii și 2.000 de exerciții. Se folosește cu un program ABA pentru instruirea individuală.

Cel mai uimitor lucru pe care îl oferă iPad-ul într-un mediu de terapie este faptul că dispozitivul în sine acționează de multe ori ca întăritor. Și majoritatea aplicațiilor specializate oferă recompense vizuale și auditive pentru fiecare răspuns corect (Tell me about it!). Ca să nu mai vorbim de sutele de jocuri care, pe aceeași suprafață mică și sensibilă la atingere, pot constitui recompense extrem de apreciate de copii.

Ai pus vreodată un copil să sorteze 100 de obiecte mici? Dacă da, atunci știi sigur cât de greu ai obținut materialele, cât de repede s-a descompletat setul de fructe atât de scump, cât de complicat e să faci 1000 de carduri colorate și laminate și alte provocări materiale ale vieții de terapeut. Un iPad poate fi un aliat de încredere în terapie, atâta vreme cât nu este la dispoziția copilului zece ore pe zi și nu înlocuiește plimbările în aer liber.
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Sun May 04, 2014 3:58 pm

camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Sun May 04, 2014 3:59 pm

http://www.aussiechildcarenetwork.com/c ... ctures.php
site pentru planse de decupat-motricitate fina
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Sun May 04, 2014 4:07 pm

http://povestindmatematica.ro/

Povestind matematica


Invata matematica prin povesti
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Sun Aug 03, 2014 10:18 pm

camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Tue Oct 21, 2014 10:27 pm

http://www.autismbaiamare.ro/evenimente ... cespectrum

Lansare AUXILIARE DIDACTICE "SPECTRUM"
postat 9 oct. 2014, 07:04 de Site Autism Baia Mare

Asociația Autism Baia Mare este bucuroasă să vă prezinte caietele de fișe (auxiliarele didactice) SPECTRUM.
Caietele de fișe (auxiliarele didactice) conțin o colecție de exerciții special prelucrate pentru a putea maximiza procesul de achiziție al copiilor care învață diferit.
Conținutul este prezentat secvențial, progresiv și "aerisit". Imaginile atractive vin nu doar să decoreze fiecare pagină ci sunt în strânsă legătură cu conținutul. Fiecare fișă are o parte teoretică simplificată urmată de exemple rezolvate pentru o mai bună fixare a informației.
Materialele auxiliare au fost testate în cadrul programului pilot "Incluziv" cu rezultate certe. Pot servi atât drept materiale didactice de bază pentru elevii cu probleme de învățare cât și ca element de reactivare a cunoștințelor prerechizite pentru elevii tipici de scoală generală. Organizatoarele grafice vin să ușureze structurarea și fixarea informației.
Este PRIMUL material de acest fel realizat în România! În prezent nu există niciun fel de manuale sau auxiliare didactice dedicate primordial elevilor cu CES.

Informații pentru achiziția auxiliarelor "Comunică SPECTRUM" și "Aplică SPECTRUM" puteți primi la telefon 0040 742 993 067 sau la sediul Asociației Autism Baia Mare din strada Vasile Alecsandri nr. 39.
Prețul unui exemplar este de 30 Ron.
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Tue Mar 08, 2016 11:10 pm

camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby camel » Wed Jul 20, 2016 12:09 pm

Jocurile copilariei redate in pictograme

https://www.facebook.com/LogopedAncutaP ... 9391486638
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Instrumente concrete de lucru

Postby dora » Sun Oct 15, 2017 7:59 am

Pentru ca are experienta in crearea materialelor didactice pentru programul intensiv de analiza comportamentala aplicata (ABA)
Pentru ca timpul copiilor este pretios, iar materialele disponibile pe piata in acest moment sunt costisitoare si limitate.
Pentru ca acest proiect ofera parintilor, educatorilor, cadrelor didactice, tutorilor si consultantilor posibilitatea de a obtine gratuit materiale special concepute pentru programul de predare intensiva (discrete trial).
Pentru ca a demonstrat in Centrul New Odyssey ca se poate!

MATERIALE DIDACTICE PERSONALIZATE LA CERERE

http://www.materialeaba.ro/
dora
 
Posts: 3778
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Previous

Return to RESURSE TERAPII

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron