Psihoterapia copiilor cu autism nu mai este decontata
Sanatate 16 Februarie 2011 - 12:35 - Vizualizari: 921printe-mailmessengerfacebooktwitter
Noua Lege a Autismului este contestata de organizatiile nonguvernamentale care ii sprijina pe copiii cu aceasta afectiune, deoarece actul nu prevede decontarea psihoterapiei. Costurile unui tratament lunar ajung la 1.000 de euro, potrivit psihologilor de la Asociatia Autism Transilvania.
13 organizatii nonguvernamentale au inaintat in aceasta dimineata scrisori deschise ministerelor Sanatatii, Educatiei si Muncii, slicitand respectarea drepturilor acestor bolnavi. Reprezentantii acestor organizatii sunt nemultumiti de faptul ca au fost consultati doar formal la intocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010, Legea Autismului.
“Practic, orice tip de serviciu medical la care se face referire in lege este pentru copiii de pana la 6 ani. Apoi, parintilor care au copii care au trecut de varsta de 6 ani nu le mai este decontata nici acea ora gratuita de consiliere, ocazie cu care sunt instruiti cu privire la modalitatile de interventie”, arata Cristina Pop, psiholog in cadrul Asociatiei Autism Transilvania.
“Ne-am bucurat foarte mult cand a fost votata aceasta lege esentiala pentru bolnavii de autism. Normele metodologice pot, insa, denatura sensul legii. Concret, articolele din norme referitoare la screening se adreseaza copiilor cu varste pana la 3 ani, iar cele referitoare la interventii, copiilor de pana la 6 ani. Asta in conditiile in care, Legea 151 constituie cadrul legislativ pentru toti pacientii cu TSA”, a declarat Milena Pruna, presedintele Asociatiei Autism Transilvania, una dintre semnatarele scrisorilor deschise.
Asociatiile cer ministerelor de resort infiintarea unui grup interministerial format din reprezentanti ai ministerelor si ai societatii civile, care sa elaboreze in sase luni strategia de recuperare si integrare in socioetate a persoanelor cu tulburari de autism.
14 cazuri sociale la Cluj
Asociatia clujeana Autism Transilvania are 19 psihologi care se ocupa de cei 49 de copii diagnosticati cu autism. “Noi vrem recunoasterea psihoterapiei ca si serviciu medical, pentru a fi decontat de Casa de Asigurari de Sanatate”, arata psihologul Cristina Pop. Majoritatea parintilor nu isi permit sa plateasca tratamentele, care ajung la 1.000 de euro pe luna. 14 dintre copiii tratati la Cluj reprezinta cazuri sociale.
http://www.citynews.ro/cluj/sanatate-16 ... ta-109098/