TERAPII DECONTATE CNAS ???

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

TERAPII DECONTATE CNAS ???

Postby dora » Sat Jan 22, 2011 5:55 pm

Tratamentele pentru persoanele cu autism vor fi decontate integral!


Noua regulă va fi prevăzută în contractul-cadru din acest an, document ce urmează să fie semnat de Casa de asigurări şi medici.


Medicii de familie şi pediatrii vor fi plătiţi în plus pentru depistarea timpurie a copiilor cu autism.

Doctorii vor primi formulare în care vor fi înscrise simptomele specifice autismului. Dacă vor avea pacienţi care prezintă respectivele semne, vor trebui să completeze formularele.

Vizaţi de depistarea precoce sunt copiii între 1 şi 3 ani.

http://tvr.ro/articol.php?id=95867
Last edited by dora on Mon Nov 12, 2012 3:35 pm, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby somalezu » Sat Jan 22, 2011 10:26 pm

Din pacate, jurnalistii nu-si fac intotdeauna treaba cu atentie si nu sesizeaza unele nuante care fac toata diferenta.
Din cate stiu eu de la intalnirile cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, se doreste ca in normele de aplicare ale legii autismului si in contractul cadru cu CNAS de anul asta sa fie cuprinse (si decontate) screening-ul efectuat de medicii de familie si medicii pediatri pe de o parte si diagnosticarea efectuata de medicii specialisti (neuropsihiatri)
Nu se pune problema suportarii costurilor terapiei, cel putin nu anul asta.
Ca bonus, se discuta (si probabil se va aproba) decontarea unor cursuri de instruire facute cu parintii care vor sa lucreze acasa, cursuri predate de angajatii Ministerului Sanatatii (neuropsihiatri si psihologi clinicieni) (ramane de vazut daca vor putea tine si alti specialisti aceste cursuri).
Asadar .. eu unul nu stiu nimic de decontarea terapiei ci de decontarea screening-ului, diagnosticarii si a unor cursuri de o luna + un soi de monitorizare ulterioara.
Pentru detalii cititi normele in forma propusa spre dezbatere pe site-ul Ministerului Sanatatii (la care ar trebui sa venim cu feedback + cu sugestii pentru serviciile sociale si de educatie - pentru ca Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei nu si-au facut tema, iar normele ar trebui sa se refere si la aspectele astea).
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby dora » Tue Feb 22, 2011 1:14 pm

Psihoterapia copiilor cu autism nu mai este decontata

Sanatate 16 Februarie 2011 - 12:35 - Vizualizari: 921printe-mailmessengerfacebooktwitter



Noua Lege a Autismului este contestata de organizatiile nonguvernamentale care ii sprijina pe copiii cu aceasta afectiune, deoarece actul nu prevede decontarea psihoterapiei. Costurile unui tratament lunar ajung la 1.000 de euro, potrivit psihologilor de la Asociatia Autism Transilvania.

13 organizatii nonguvernamentale au inaintat in aceasta dimineata scrisori deschise ministerelor Sanatatii, Educatiei si Muncii, slicitand respectarea drepturilor acestor bolnavi. Reprezentantii acestor organizatii sunt nemultumiti de faptul ca au fost consultati doar formal la intocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010, Legea Autismului.

“Practic, orice tip de serviciu medical la care se face referire in lege este pentru copiii de pana la 6 ani. Apoi, parintilor care au copii care au trecut de varsta de 6 ani nu le mai este decontata nici acea ora gratuita de consiliere, ocazie cu care sunt instruiti cu privire la modalitatile de interventie”, arata Cristina Pop, psiholog in cadrul Asociatiei Autism Transilvania.

“Ne-am bucurat foarte mult cand a fost votata aceasta lege esentiala pentru bolnavii de autism. Normele metodologice pot, insa, denatura sensul legii. Concret, articolele din norme referitoare la screening se adreseaza copiilor cu varste pana la 3 ani, iar cele referitoare la interventii, copiilor de pana la 6 ani. Asta in conditiile in care, Legea 151 constituie cadrul legislativ pentru toti pacientii cu TSA”, a declarat Milena Pruna, presedintele Asociatiei Autism Transilvania, una dintre semnatarele scrisorilor deschise.

Asociatiile cer ministerelor de resort infiintarea unui grup interministerial format din reprezentanti ai ministerelor si ai societatii civile, care sa elaboreze in sase luni strategia de recuperare si integrare in socioetate a persoanelor cu tulburari de autism.

14 cazuri sociale la Cluj

Asociatia clujeana Autism Transilvania are 19 psihologi care se ocupa de cei 49 de copii diagnosticati cu autism. “Noi vrem recunoasterea psihoterapiei ca si serviciu medical, pentru a fi decontat de Casa de Asigurari de Sanatate”, arata psihologul Cristina Pop. Majoritatea parintilor nu isi permit sa plateasca tratamentele, care ajung la 1.000 de euro pe luna. 14 dintre copiii tratati la Cluj reprezinta cazuri sociale.

http://www.citynews.ro/cluj/sanatate-16 ... ta-109098/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to INFORMATII MEDICALE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron