Stiu ca ating un topic fierbinte aici, sper sa nu agresez pe nimeni - e bine sa discutam pentru a clarifica lucrurile.
Am participat la o discutie scurta despre testul de intoleranta alimentara despre care tot aud ca se face prin Ro. Cativa copii ai parintilor cu care am stat de vorba au facut acest test si au primit ca raspuns o lunga lista de alimente "interzise". Multe din acele alimente erau alimentele pe care copii le mancau sau chiar le preferau.
Am fost frapat de modul in care se dadea "rezultatul" asa ca am facut o scurta investigatie pe net. Pe scurt - testul consta in prelevarea de sange si amestecul acestuia cu extrase din vreo 100 de alimente (de la faina la curcan si ton) apoi observarea la microscop a aspectului celulelor. Eu unul nu sunt convins.
In schimb netul e plin de avertismente in privinta acestui test :
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... /cyto.html
Inteleg principiul intolerantei la gluten (si stiu ca exista o boala recunoscuta dpdv stiintific). De aici pana la intoleranta la curcan si depistarea ei in procedeul descris mai sus .. e cale lunga.
Asa ca am rezerve in privinta testului asta cytotoxic (de altfel il gasesc cam empiric..).
Evident, ca parinti nu putem ignora unele posibile terapii. Insa aveti grija in privinta testului asta - mie nu-mi miroase prea bine (am vazut destule chestii similare si in alte domenii - spre ex l-am cunoscut pe A. Sapse si experimentele lui cu celule stem; am si amici care au batut drumul pana in Mexic pt tratamentul ala ... nu am cuvinte sa descriu indignarea mea
fata de astfel de activitati).
Daca testul in sine nu este demonstrat stiintific si daca se intampla ca rezultatele lui sa nu fie corecte pentru unii din copiii nostri, riscam sa pierdem mult eliminand din putinele lucruri care le plac copiilor nostri.
Va recomand sa fiti prudenti in legatura cu testul asta si macar sa cautati mai multa documentatie despre exact acest test si, daca il faceti, sa repetati analiza saptamana viitoare,declarand un alt nume (sau la un alt centru de test .. ca au aparut destule in ro).