Interpretarea electroencefalogramei

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Interpretarea electroencefalogramei

Postby vali » Fri Apr 18, 2008 12:45 pm

Electroencefalograma


Electoencefalograma (EEG) reprezinta inregistrarea semalelor electrice ce rezulta din activitatea creierului. Transmiterea informatiei in creier se realizeaza prin semale electrice iar EEG permite inregistrarea acestor semale. Nu se stie cat de mult din fiecare tip de activitate neuronala (potentiale de actiune, potentiale sinaptice, etc.) contribuie la realizarea ei. Amplitudinea undelor inregistrate reflecta numarul neuronilor care functioneaza sincron la un moment dat. In mod normal amplitudinea undelor este in jur de 100 μV. Electrozii de inregistrare pot fi plasati in anumite cazuri direct pe cortex, iar in acest caz se inregistreaza o electrocorticograma, amplitudinea undelor fiind mai mare in jur de 1-2 mV. Scaderea amplitudinii in cazul EEG se explica prin efectul izolator al cutiei craniene.

Tipuri de unde
O electroencefalograma normala se caracterizeaza prin existenta unui ritm dominant de aproximativ 10 Hz si o amplitudine medie de 20-100 μV (figura 1).Amplitudinea reflecta nr. de neuroni care functioneaza sincron si nu gradul de activiate al fiecarui neuron.


Figura1. Exemplu de inregistrare EEG normala.

Cand creierul este activ (starea de veghe) predomina undele de mica amplitudine; cand creierul este inactiv (in timpul somnului profund) predomina undele de amplitudine mare si frecventa mica deoarece neuronii tind sa functioneze sincron. Au fost identificate mai multe tipuri de unde (ritmuri) cerebrale:

1. Undele alfa
Sunt oscilatii de amplitudine mica, aproximativ 50 μV si frecventa medie, 8-13 Hz (cicli pe secunda). In mod normal, amplitudinea lor creste si descrete regulat formand fusuri caraceristice (figura 2). Se presupune ca aceste unde reflecta

Figura 2. Unde alfa; observati forma de fus determinata de cresterea si descresterea ritmica a amplitudinii acestor unde.

activitatea electrica sincrona a neuronilor din cortexul occipital. De cele mai multe ori undele alfa indica o stare de veghe relaxata. Sub influenta activitatii senzoriale si in special a excitatiilor luminoase are loc o reactie de oprire a undelor alfa si de crestere a ponderii undelor beta. Acelasi fenomen se produce si in cazul unei activitati corticale, a unei stari emotive, etc.

2. Undele beta
Se caracterizeaza printr-o frecventa de 13-30 Hz si o amplitudine de 5-30 μV (figura 3). Spre deosebire de ritmul alfa, undele beta sunt foarte nergulate si semnifica o desincronizare a activitatii neuronilor corticali. Undele beta reflecta activitatea neuronilor din cortexul frontal si parietal anterior.

Figura 3. Unde beta

3. Undele teta
Sunt unde cu o frecventa de 4-8 Hz si o amplitudine maxima de 20 μV (figura 4). Desi sunt normale la copii, prezenta lor la adultii in stare de veghe este considerata anormala.

Figura 4. Unde teta

4. Undele delta
Aceste unde au cea mai mare amplitudine si o frecventa mica de maximum 4 Hz. Sunt caracteristice fazelor de somn profund sau starilor de anestezie in care sistemul reticulat activator ascendent este inhibat. Prezenta undelor delta la adulti, in stare de veghe semnifica existenta unor lezuni cerebrale. Aceste unde pot sa apara in orice derivatie, neexistand practic zone corticale de maxma incidenta.

5. Undele gamma
Au o frecveta mare in jur de 30-100 Hz (figura5). Acestea se inregistreaza pe electroencefalograma in conditii de activitate corticala superioara, ca de exemplu: perceptia, rezolvarea unor probleme complicate, teama, constiinta, etc.

Semnificatia clinica a EEG
Undele inregistrate in timpul electroencefalogarmei reflecta modificari cerebrale normale (induse de varsta, diferiti stimuli) sau patologice. EEG este

Figura 5. Undele gamma

folosit in mod curent pentru diagnosticarea si localizarea unor leziuni cerebrale. Deasemenea, este un test util pentru a diagnostica hemoragii craniene (hematoame), crize de epilepsie, tumori, infectii, boli degenerative sau metabolice, dereglari ale somnului.
In cazul hemoragiilor localizate intre cortex si cutia craniana, EEG se caracterizeaza printr-o amplitudine mica a undelor, deoarece hematomul impinge cortxul in jos, marind astfel distanta dintre sursa de semnale electrice si electrozii de inregistrare.
In cazul crizelor de epilepsie, EEG se caracterizeaza printr-o sincronizare puternica, la o frecventa de aproximativ 3 Hz pe secunda. Neuronii functioneaza asadar, sincron iar caile motoare care pleaca din cortex sunt stimulate ritmic in acelasi timp determinand puternice contractii (convulsii).
EEG se foloseste si pentru a diagnostica moartea cerebrala. Undele cerebrale apar in mod spontan chiar si in sittuatiile de pierdere a cunostintei sau coma iar absenta lor este considerata o dovada clinica a mortii cerebrale.

Exemple trasee patologice EEG


Figura 6. EEG in timpul somnului non-REM la copii. Se observa complexe varf-unda care pot fi confundate cu unde epileptice


Figura 7. Pacient in coma, 16 ani, cu sindrom Reye.Figura 8. EEG pacient, 65 ani cu encefalita Herpes simplex. Se observa descarcari epileptice periodice la fiecare 1-2 secunde

Electrooculograma

Reprezinta metode de inregistrare a modificarilor potentialului corneo-retinal determinate de miscarile globilor oculari. Miscarile ochilor pot fi inregistrate deoarece intre cornee si retina exista o diferenta de sarcina electrica, corneea fiind incarcata pozitiv si retina fiind incarcata negativ. Se formeaza astfel un potential de dipol, determinat de proprietatile diferite ale membranelor si fluidelor din partea anterioara si posterioara a globului ocular. Acest potential poarta denumirea de potential corneo-retinal si variaza intre 300-1200 μV, cu o valoare medie in jur de 100 μV. Cand electrozii de culegere sunt plasati in apropierea ochiului ei inregistreaza modificarea pozitiei potentialului corneo-retinal sub forma de potentiale pozitive atunci cand corneea se apropie de electrodul pozitiv sau potentiale negative atunci cand corneea ochiului se indeparteaza de electrosul pozitiv. Aceste miscari sunt inregistrate ca semnale electrice, sunt amplificate si pot fi citite sub forma electrooculogramei.
Elctrooculograma este o metoda utilizata in oftalmologie pentru diagnosticul a diverse disfunctii oculare. Una dintre acestea o reprezinta nistagmus-ul. Nistagmus reprezinta miscarea involuntara, neuniforma a ochilor care se poate produce in orice directie: orizontal, vertical, oblic sau rotator. De exemplu in cazul unui nistagmus orizontal, ochii se misca incet spre dreapta si apoi revin rapid spre stanga. Directia miscarii rapide determina directia in care se produce nistagmus, astfel, in cazul de mai sus avem un exemplu de nistagmus spre stanga. Nistagmusul poate fi spontan (se produce in absenta oricarei stimulari externe) sau pozitional/vestibular (se produce din cauza unei modificari de pozitie a corpului).

Figura 9. schema privind modul in care se produce o electooculograma in urma miscarii orizontale a ochilor.


Alte metode de investigare a creierului

CAT (computerized axial tomography)
Este o metoda de imagistica medicala care combina imagini 2D obtinute cu ajutorul razelor X pentru a genera imagini si sectiuni 3D. Se utilizeaza pentru investigarea creierului dar si a altor organe si parti ale corpului. Este o metoda clinica pentru detectia leziunilor cerebrale si pentru a masura fluxul sangvin cerebral (masura a activitatii cerebrale).

PET (Positron Emission Tomography)
Principiul acestei metode il reprezinta masurarea radiactivitatii din creier, ca masura a activitatii neuronale, dupa ce pacientului i s-a injectat o cantitate mica de glucoza radioactiva. Pornind de la premiza ca neuronii din zonele active consuma mai multa glucoza pentru a-si asigura necesarul de energie, se pot identifica prin masurarea radioactivitatii, zonele active din creier. In acest fel se pot monitoriza fluxul sangvin si metabolismul creierului. PET este una dintre cele mai populare metode de imagistica.

MRI (magnetic resonance imaging)
Metoda masoara energia rezultata ca urmare a modificarii axei spinilor atomilor de hidrogen ca urmare a apilcarii unui camp magnetic, obtinandu-se astfel imagini clare si detaliate ale structurilor din creier.

MEG (magnetoencephalography)
Este cea mai noua tehnologie in materie de imagistica a creierului. Principiul metodei il reprezinta masurarea campului magnetic emanat de creier ca urmare a activitatii cerebrale. Este cea mai avansata tehnologie de acest tip dar si cea mai scumpa.

http://biologie.kappa.ro/teaching/cristi/eeg.doc
Bogdan, august 2002, TPD, a facut ABA la "Cristi's Outreach Foundation" .
vali
 
Posts: 399
Joined: Mon Feb 20, 2006 10:51 am

EEG computerizat ....

Postby lumealuiteo » Fri Jan 21, 2011 8:14 pm

Va rog sa-mi indicati, daca stiti, un cabinet la care sa facem un EEG computerizat pentru copilul cu autism, in stare de veghe, la Bucuresti, la Sibiu sau poate chiar la Craiova.

Multumim!
lumealuiteo
 
Posts: 54
Joined: Tue Mar 17, 2009 2:46 pm

Postby dora » Sat Jan 22, 2011 6:00 pm

Am gasit ceva la Cluj...Mai caut
Centrul Medical Epicenter si-a propus de la bun inceput sa fie un centru medical de neurologie nu doar pentru cazurile usor de diagnosticat cat mai ales pentru cele foarte dificile. Pentru aceasta de la bun inceput am pornit cu o aparatura foarte performanta si medici foarte bine pregatiti. Numarul foarte mare de cazuri pe care le-am avut de la deschidere si pana acum, numarul mare de judete (37) din care au venit cei ce au avut nevoie de noi si mai ales numarul mare de reusite pe care le-am avut ne-au transformat intr-un veritabil centru national de referinta cel putin in investigatii neurologice .

De la bun inceput ne-am bazat pe ideea ca un diagnostic bun nu se poate pune decat cu o investigatie de varf. Numeroasele extinderi ale investigatiilor facute de noi ne permit sa oferim raspunsuri intr-o multime de boli neurologice.

Din august 2008 am decis sa facem un pas inainte si sa oferim pachete integrate de servicii pentru diferite boli. Ideea a fost ca sa incercam sa facem o serie de investigatii de elita pe parcursul unei zile astfel incat sa putem pune un diagnostic. in acest fel am reusit pentru cei ce au avut nevoie de noi sa excludem necesitatea statului peste noapte in Cluj si implicit o reducere a cheltuielilor. Primul pas a fost cu epilepsia -deoarece oricum ne propuneam ca sa lucram in special pe aceasta afectiune-.

Pentru un bun diagnostic pentru orice afectiune neurologica am inteles ca trebuie sa lucram pe investigatii de varf compatibile cu UE.

in epilepsie de exemplu investigatia de baza este electroencefalograma (EEG-ul). Pentru a pune cat mai precis un diagnostic in epilepsie ai nevoie de un aparat performant, un numar cat mai mare de canale de inregistrare si mai ales o durata cat mai mare a inregistrarii. Astfel au fost dezvoltate EEG-urile plus si superplus. Initial cel superplus a fost dezvoltat doar pentru inregistrari de somn , dar din data de 21 noiembrie 2008 am introdus si unul pentru stare de veghe.

Adresa: Calea Floreşti nr. 4, ap. 39 Cluj-Napoca


Tel: 0754 031 754 / 0754 031 755 / 0264 599 500

E-mail: office@epicenter-med.ro

Web: www.epicenter-med.ro
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to INFORMATII MEDICALE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron