Social
Centrul pentru copii cu autism a împlinit un an de la înfiinţare
* Prioritatea centrului este creşterea numărului de locuri pentru copiii
Un grup de părinţi care au copii cu autism au avut ideea să înfiinţeze în anul 2005 o asociaţie. Autismul reprezintă o tulburare înnăscută a capacităţii de relaţionare, de comunicare şi de gândire, care durează pe tot parcursul vieţii. Asociaţia cuprinde 42 de membri fondatori, majoritatea părinţi şi psihologi.
Fundaţia Hans Lindner le-a pus la dispoziţie o clădire aflată pe strada Ana Ipătescu nr. 24, unde din 7 octombrie 2007 funcţionează centrul pentru copii cu autism.
Clădirea a trebuit igienizată şi dotată astfel încât să poată funcţiona ca centru pentru astfel de copii cu nevoi speciale.
În prezent în acest centru sunt cuprinşi 40 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, împărţiţi în 6 grupe de vârstă, activităţile desfăşurându-se în limbile română şi maghiară.
Copiii din acest centru provin din întreg judeţul Satu Mare. Din păcate, la un an de la deschiderea acestui aşezământ, pe lista de aşteptare sunt înscrişi încă 20 de copii care nu mai au loc, spaţiul actual dovedindu-se prea mic.
Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă - Şcoala Specială Satu Mare asigură personalul specializat pentru desfăşurarea activităţilor instructiv-educative şi recuperatorii, şi anume 12 angajaţi psihopedagogi, pedagogi, psihanalişti şi psihologi. Copiii au activităţi diverse: lucru manual, comunicare, jocuri de societate care să îi ajute la stoparea instalării retardului în dezvoltare, dezvoltarea autonomiei personale şi uşurarea modului de viaţă a familiilor acestora. La deschiderea acestui centru au contribuit cu sprijin substanţial Consiliul Local, Primăria Satu Mare, Organizaţia Caritas, Fundaţia Hans Lindner, cărora părinţii le mulţumesc.
În luna mai a acestui an Centrul “Sfântul Benedict” a organizat un bal de caritate pentru strângerea de fonduri necesare dotării cu materiale didactice şi jucării atât de necesare acestor copii. Numeroase firme private au ales să le fie alături: Electrolux, Somipress, Classoft, Trinidad, 10 Plus, Nova Oaş, ele donând importante sume de bani. Şi ministrul Ovidiu Silaghi a fost prezent de asemenea la acest eveniment.
Sufletul Centrului “Sfântul Benedict” şi cel care se ocupă în mod direct de buna desfăşurare a activităţii, Norbert Drăguş, tată a unui băieţel de 10 ani din acest centru, este voluntar şi toată activitatea pe care o desfăşoară aici este benevolă. “Sunt familii care se mută din alte judeţe în oraşul nostru pentru a-şi putea cuprinde copiii într-o astfel de formă de educaţie” ne spune Drăguş. “Dorim să dezvoltăm colaborări şi programe cu SPAS, cu toate instituţiile locale şi firmele care au fost şi doresc să fie alături de noi. Prioritatea centrului este să poată mări numărul de locuri pentru copii astfel încât să nu fie în situaţia de a refuza înscrierea lor în centru. Aceasta presupune găsirea unei locaţii noi, mai spaţioase, unde să ne putem desfăşura activităţile în condiţii bune”, arată el.
V. Shibata
http://www.informatia-zilei.ro/index.ph ... 8&id=32346