Asociatii - SATU MARE

Moderators: camel, moderators

Asociatii - SATU MARE

Postby dora » Sun Feb 24, 2008 4:44 pm

Contact

Satu Mare; Ana Ipatescu nr. 24
Tel./Fax: 0361 413-834]
Mobil: 0745 893-147

e-mail: office@autismsatumare.ro
www.autismsatumare.ro


Asociaţia "Sfântul Benedict" pentru autişti Satu Mare
C.I.F. – 18033221, Str. Someşului bl. US ap. 2
Preşedinte Dragus Norbert, mobil: 0745.893.147



1. Asociaţia Sfântul Benedict pentru autişti Satu Mare a încheiat un parteneriat cu Fundaţia Hans Lindner Satu Mare, prin care fundaţia asigură asociaţiei spaţiul de pe str. Ana Ipătescu nr. 24 pentru desfăşurarea activităţii propuse. (anexez acord de parteneriat, extras de carte funciară).

2. Asociaţia Sfântul Benedict pentru autişti Satu Mare a mai încheiat convenţii de colaborare cu două centre pentru autişti din Ungaria şi anume cu Centrul Ajutător Pentru Autişti (Autista Segitő Központ, localitatea Gyöngyös), precum şi cu asociaţia ÉFOÉSZ din localitatea Nyiregyháza (ÉFOÉSZ Szabolcs – Szatmárbereg Megyei Egyesület, Nyiregyháza). Aceste colaborări au în vedere perfecţionarea părinţilor, acordarea unui ajutor profesional având în vedere experienţa profesională a acestor instituţii, şi de asemenea redactarea şi participarea la proiecte de finanţare comune. (anexez convenţiile de colaborare cu acestea, traduse).

3. Asociaţia Sfântul Benedict pentru autişti Satu Mare a încheiat un acord de parteneriat cu Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă – Şcoala Specială Satu Mare prin care se asigură pe durata a cel puţin a patru ani personalul de specialitate - educator, învăţător, psihopedagog – care va lucra conform cerinţelor educaţionale specifice copiilor cu tulburare pervazivă de dezvoltare.



Astfel asociaţia prin parteneriatele încheiate a reuşit să îşi asigure o locaţie în care să îşi desfăşoare activitatea educativă, personalul calificat, precum şi formarea continuă a personalului de specialitate.
Scopul asociaţiei este dezvoltarea abilităţilor de interacţiune socială a copiilor autişti.

http://www.satu-mare.ro/consiliul/proie ... %2027.html
Last edited by dora on Mon Aug 17, 2009 5:55 pm, edited 2 times in total.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Mar 13, 2008 9:30 pm

Actualitatea
Training pentru parintii copiilor si tinerilor autisti

* Organizatia Caritas deruleaza proiectul “Prinsi in oglinda”

In perioada 25-28 februarie, la Caritas s-a desfasurat un training de pregatire destinat parintilor copiilor si tinerilor autisti. Acest program face parte din proiectul Phare cu cod Perseus RO2005/017-536.01.01.02.18, intitulat “Prinsi in oglinda”, derulat de Biroul pentru persoanele cu handicap al Organizatiei Caritas, in perioada 1 septembrie 2007 - 30 august 2008.
Proiectul vizeaza imbunatatirea calitatii vietii copiilor si tinerilor autisti, precum si a familiilor acestora. Este un proiect transfrontalier oglinda, desfasurandu-se in paralel de catre fundatiile “Aut Pont” din Bekescsaba - Ungaria si Caritas Satu Mare, avand anumite sectiuni derulate prin invitatii reciproce.
Alaturi de trainingul destinat parintilor, proiectul prevede un program de pregatire pentru psihopedagogi si pedagogi, o conferinta nationala pe tema autismului, o pregatire pentru medicii de familie si medicii generalisti si o zi familiala, care va consta intr-o excursie cu copiii si tinerii autisti, parintii lor si cativa specialisti.

Au participat 20 de parinti

La pregatirea pentru parinti au fost invitate familii din Satu Mare, Oradea, Zalau, Cluj, Miercurea Ciuc si imprejurimi. 20 de parinti romani si maghiari au onorat invitatia, iar trainingul s-a desfasurat cu traducator. Luni s-au intalnit cu un psiholog din Bekescsaba si cu presedintele fundatiei partenere, Szanto Tamas, care si el, la randul lui, este tatal unui copil autist. In urmatoarele 3 zile trainingul a fost condus de psihopedagogul Prekop Csilla din Budapesta, specializata in munca cu autistii, cu participarea psihiatrului pediatru dr. Szilagyi Szidonia.
Coordonatoarea trainingului ne-a relatat ca parintii au posibilitatea sa cunoasca prin ce difera acesti copiii si tineri de ceilalti, in ce domeniu au nevoie de ajutor, cum se poate colabora cu ei, stabilirea unei bune colaborari intre parinti si specialisti, scopul fiind educatia persoanei autiste pentru o viata cat mai independenta.
Autismul este o disabilitate innascuta, se manifesta prin tulburari de dezvoltare, nu afecteaza longevitatea, dar nu este tratabila.
Singurul ajutor ce li se poate oferi bolnavilor este educarea pentru o autonomie personala cat mai mare posibila, in functie de gravitatea si forma de manifestare a bolii.



E. Laczko
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue May 27, 2008 9:25 am

Zeci de specialişti participă la Conferinţa pe probleme de autism

* Azi vor fi prezentate activităţile unor ONG-uri care asistă autiştii

Ieri, în Sala Multimedia a Casei Corpului Didactic (strada 1 Decembrie 1918 nr. 6), a început Conferinţa naţională “Servicii oferite copiilor şi tinerilor cu tulburare pervazivă de dezvoltare”, organizată de Caritas Satu Mare, care se desfăşoară în zilele de 11 şi 12 aprilie.

Programul face parte din proiectul Phare cu cod Perseus RO2005/017-536.01.01.02.18, in-titulat “Prinşi în oglindă“, derulat de Biroul pentru Persoanele cu Handicap al Organizaţiei Caritas Satu Mare.

Scopul acestui proiect coordonat de Orsolya Golban Fulop, ce se derulează în perioada 1 septembrie 2007 - 30 august 2008, este îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi tinerilor autişti, precum şi a familiilor acestora. Este desfăşurat în paralel de Organizaţia Caritas Satu Mare şi fundaţia “Aut Pont” din Bekescsaba, Ungaria.
La conferinţa ce se desfăşoară în aceste zile la Satu Mare participă specialişti care se ocupă de persoane autiste, părinţii unor copii şi tineri care suferă de această deficienţă, precum şi reprezentanţii unor organizaţii destinate autiştilor, din cea mai mare parte a ţării, iar lucrările sunt susţinute de specialişti în domeniu din ţară şi de peste hotare.


Conferinţa a fost deschisă de Tünde Löchli, director general al Organizaţiei Caritas Satu Mare, şi Viorel Buda, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, iar coordonatoarea Orsolya Golban Fülöp a făcut o prezentare a proiectului “Prinşi în oglindă”.
În cadrul simpozionului, psihopedagogul Csilla Prekop, reprezentanta Fundaţiei “Vadaskert”, care se ocupă de cercetări în domeniul autismului, a prezentat “Abordarea autismului din perspectivă psihopedagogică“, după care doi părinţi care au copii autişti, Ingrid Szakál şi Mihaela Bârlea, au abordat tema “Ce înseamnă pentru mine/noi autismul?”.


Zsuzsanna Szilvásy, reprezentant “Autism Europe”, a arătat câteva aspecte privind “Autismul în Europa”, iar după masa de prânz au avut loc două workshopuri: primul intitulat “Metode psihopedagogice”, destinat specialiştilor în domeniu, iar cel de al doilea, “Copilul meu e autist!”, destinat părinţilor copiilor şi tinerilor autişti. Programul de ieri s-a încheiat cu o cină festivă, la care au fost invitaţi toţi participanţii.


Azi, 12 aprilie, în aceeaşi locaţie, programul începe la ora 9.30, cu prezentarea concluziilor de la workshopurile de ieri, după care Őszi Tamásné, reprezentanta Grupului de cercetare a autismului din Budapesta, Ungaria, va prezenta o lucrare intitulată “Autismul. Prezentare generală“.
După expunere, reprezen-tanţii unor organizaţii destinate autiştilor vor face o prezentare a activităţilor şi preocupărilor instituţiilor din care fac parte. Va fi prezentată “Casa Faenza” din Timişoara, Asociaţia “Autism Transilvania” Cluj-Napoca va fi prezentată de preşedinta Milena Pruna, Asociaţia “S.O.S. Autism” din judeţul Bihor de preşedinta Gabriella Bacsardi, Asociaţia pentru autişti “Sfântul Benedict” din Satu Mare de preşedintele Drágus Norbert, iar “Fundaţia AutPont” din Békéscsaba, Ungaria de preşedintele Tamás Szántó.
În încheierea conferinţei, organizatorii au alocat un anumit timp şi pentru a purta discuţii pe marginea celor prezentate, ca această conferinţă să fie într-adevăr o posibilitate de schimb de informaţii pentru toţi cei implicaţi în viaţa persoanelor autiste.



E.Laczko
http://www.informatia-zilei.ro/index.ph ... 12&id=8667
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Jul 18, 2008 8:58 pm

Stiri
Proiectul PHARE CBC România - Ungaria "Prinşi în oglindă"
Acest proiect doreşte să ofere o şansă copiilor cu tulburare pervazivă de dezvoltare şi familiilor acestora în ceea ce priveşte diagnosticarea timpurie a acestei stări şi acordarea unei asistenţe de specialitate adecvate în ceea ce priveşte educaţia, terapia acestor copii şi procesul de acceptare al familiilor. În activităţile propuse nu ne centrăm doar pe copii, vizăm şi familiile care au nevoie de un suport la fel de consecvent şi consistent în ceea ce priveşte abordarea problemelor copiilor lor. Specialiştii, în cazul de faţă, primii care vin în contact cu aceşti copii, medici de familie, asistentele şi educatoarele au şi ei nevoie de o pregătire de bază în ceea ce priveşte problematica copiilor cu autism. Acest tip de sprijin şi de formare de competenţe dorim să-l realizăm prin organizarea de cursuri de formare, a unei conferinţe dar şi prin materialele informative pe care le vom elabora şi care vor fi de un real ajutor nu numai părinţilor dar şi altor specialişti. Excursia este o formă de socializare dar şi un prilej de a petrece timpul liber al familiei care are un copil cu autism, ocazie care nu i se oferă de prea multe ori deoarece aceste familii nu pot pur şi simplu să îşi ia rucsacul în spate şi să iasă la iarbă verde datorită problemelor în primul rând de natură comportamentală pe care aceşti copii le prezintă.



Proiectul îşi propune ca prin activităţile propuse să facă specialiştii, familiile, medicii de familie sau educatoarele să fie mai competente în problematica copiilor care se înscriu în spectrul autist, intervenindu-se astfel mult mai eficient în cazurile noi, iar centrul să dobândească competenţe în diagnosticarea copiilor şi în asigurarea unei asistenţe adecvate familiilor, copiilor, dar şi altor categorii de specialişti care vin în contact cu astfel de copii şi familiile lor. Activităţile ce au fost sau vor fi derulate în cadrul proiectului sunt:



Organizarea unui curs cu titlul "Metode psihopedagogice în abordarea copiilor /tinerilor cu tulburare pervazivă de dezvoltare", destinat specialiştilor, care se ocupă de copii/tineri cu autism, care îşi vor însuşi cunoştinţe despre: concepte de bază legate de autism, particularităţile comunicaţiei la copii cu autism, activitatea ludică a copiilor cu autism, metode pentru ameliorarea tulburărilor de comportament.



Organizarea unui curs cu titlul "Recunoaşterea precoce a tulburărilor pervazive de dezvoltare" dedicat medicilor de familie, deoarece ei au un prim contact cu copiii, la vârsta cea mai fragedă. Astfel medicii de familie pot orienta copiii cu astfel de probleme către specialişti. Temele cursului: simptomatologia tulburărilor de dezvoltare pervazivă, bazele teoretice ale autismului, posibilităţi de intervenţie, cooperarea cu familiile care cresc un copil cu autism.



Participare workshop pentru specialişti privind condiţiile şi modalităţile de organizare a unor tabere pentru copii autişti. Un grup de părinţi şi specialişti vor participa în Bekescsaba la un worshop de o zi pe tema modului în care se poate organiza o tabără pentru copiii autişti.



Organizarea unui training pentru părinţi la care se vor discuta asptecte legate de soluţionarea adecvată a unor probleme întâlnite în educarea copiilor /tinerilor cu autism; despre interpretarea semnalelor copilului cu autism; despre relaţia părinte-specialist.



Dezvoltarea şi dotarea unui centru de diagnostic şi resurse ce va consta în formarea unei echipe de specialişti - psiholog, psihopedagog, psihiatru infantil - al cărei sarcină va fi diagnosticarea în echipă a cazurilor de copii care se prezintă cu această suspiciune şi elaborarea planului de intervenţie individualizat pentru copil şi a modalităţilor de sprjinire a familiei în prelucrarea crizei. Dotarea se va referi la achiziţionarea unor baterii de teste special dezvoltate evaluării copiilor autişti, atât a capacităţilor lor intelectuale cât şi a gradului autismului. Testele au fost elaborate special pentru această categorie de dizabilitate şi sunt utilizate eficient în toată lumea. Dotarea mai presupune şi achiziţionarea unei camere video ce va fi folosit tot la diagnosticare dar şi la evaluare ori în discuţiile cu părinţii pentru a oferi un suport, argument obiectiv.



Excursie familiară pentru copiii cu autism, fraţii şi familiile lor. Excursia va avea loc la Homorod (jud.Satu Mare), unde există o tabără pentru tineri cu nevoi speciale. La această excursie vor participa 20 familii din Satu Mare, şi 5 familii din Békéscsaba.



Elaborarea unor publicaţii: ghid, broşuri pentru părinţi, calendar cu desenele copiilor autişti



Realizarea unei pagini web ce va reprezenta o sursă de informaţii pentru partenerii şi colaboratorii proiectului, dar va cuprinde informaţii utile oricărei persoane interesate de tema autismului .

« inapoi
http://www.caritas-satumare.ro/news.php ... f3f5e59332


Contacte: www.caritas-satumare.org

Organizaţi Caritas Satu Mare Sediul Central
440014 P-ţa Libertăţii nr. 20, Satu Mare
Telefon: 0261-710464, fax 0261-712011


Punctul de lucru Baia Mare
430032 Str. George Coşbuc nr. 38, Baia Mare
Telefon: 0262-218057, fax 0262-218058


Punctul de lucru Carei
445100 Str. Kolcsey Ferenc nr. 5, Carei
Telefon: 0261-864912, fax 0261-865701


Punctul de lucru Sighetu Marmaţiei
435500 Str. Mihaly de Apşa, nr. 17, Sighetu Marmaţiei
Telefon/fax 0262-310377


Punctul de lucru Vişeu de Sus
435700 Str. Tudor Vladimirescu, nr.8, Vişeu de Sus
Telefon 0262-352606,



http://www.caritas-satumare.ro/contact. ... f3f5e59332
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Jul 20, 2009 12:00 am

CURS DE FORMARE PROFESIONALA CONTINUA- TULBURAREA DE SPRECTRU AUTIST



organizat de
Societatea Civilă Profesională de Psihologie Persa Alina & Secan Călin şi
Asociaţia de Psihologie a Copilului şi a Adolescentului din România
în perioada 8-9 mai 2009, Satu Mare







ZIUA I: MODALITĂŢI DE EVALUARE ŞI DIAGNOSTIC ÎN TULBURAREA DE SPECTRU AUTIST LA COPII SI ADOLESCENŢI

Tematică:

§ Tulburarea de spectru autist: aspecte epidemiologice

§ Modele explicative ale tulburării

§ Probe de diagnostic al deficitelor socio-cognitive din autism

§ Importanţa diagnosticului timpuriu în tulburarea de spectru autist

§ Comunicarea rezultatelor diagnosticului către părinţi

§ Relaţia evaluare-intervenţie şi stabilirea obiectivelor în intervenţie



ZIUA II: INTERVENŢII VALIDATE ŞTIINŢIFIC ÎN DEZVOLTAREA ABILITĂŢILOR SOCIO-EMOŢIONALE LA COPIII ŞI ADOLESCENŢII CU TULBURARE DE SPECTRU AUTIST


Tematică:

Dezvoltarea abilităilor socio-emoţionale prin tehnici specifice de ameliorare a deficitelor socio-cognitive din autism: intervenţii individuale, de grup şi educaţionale
Dezvoltarea abiltăţilor de comunicare
Includerea intervenţiei în rutina zilnică a copilului
Integrarea copilului cu ASD în colectivul clasei/grupei: educarea privind ASD şi prevenirea stigmatizării şi marginalizării copiilor
Îmbunătăţirea performanţelor şcolare
Adaptarea curriculei în funcţie de particularităţile copiilor cu ASD
Adaptarea mediului clasei în funcţie de particularităţile copiilor cu ASD


Coordonator de curs şi supervizare ştinţifică:

Prof.univ.dr. Mircea MICLEA

Conf. univ. dr. Oana BENGA



Seminariile aplicative vor fi susţinute de:

Psih. clinician Adina Botiş MATANIE- este unul din fondatorii Asociaţiei de psihologie a copilului şi adolescentului din Romania APCAR unde lucreză ca şi psiholog în forma de psihoterapie cognitiv-comportamentala. Principalele activitaţi pe care le desfăşoara se referă la servicii de psihoterapie, training şi elaborare de materiale de specialitate în domeniul sănătăţii mentale a copilului, adolescentului şi familiei.



Formarea este în curs de acreditare la COPSI.

Taxa de participare: 200 RON/ZI



Informaţii suplimentare:Psih. Gyorgy GASPAR-0740362681;

Psih. Călin SECAN- 0745889044.


http://www.psihotestari.aaz.ro/index.ph ... 90&pg=7372
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Jan 29, 2011 11:22 am

Colegiul “Iuliu Maniu” Carei a pus la dispozitia Asociatiei “Sfantul Benedict” pentru copii cu autism o sala de clasa


Scris de Ioana Pop Vladimirescu, 05 octombrie 2010

Daca pana acum copiii cu autism care au domiciliul in Carei si in localitatile apropiate erau nevoiti sa vina la Satu Mare pentru a putea invata, ei au de-acum inainte sansa de a frecventa scoala in municipiul Carei.


Dupa cum aflam de la Adrian Micovschi, in calitate de director al Colegiului Tehnic “Iuliu Maniu” din Carei, la solicitarea autoritatilor locale, institutia de invatamant pe care o conduce a pus la dispozitia Asociatiei “Sfantul Benedict pentru copii cu autism” Satu Mare o sala de clasa in care copiii cu autism sa isi desfasoare cursurile sub atenta supraveghere a personalului specializat care se ocupa de educarea lor< “Pentru inceput am pus la dispozitie aceasta clasa care va fi frecventata de 7 – 8 copii cu autism. Faptul ca acesti copii nu vor mai face naveta la Satu Mare este in beneficiul lor si al intregii comunitati. Le-am oferit spatiul, iar reprezentantii asociatiei satmarene se ocupa de dotarea lui. In viitor, in cazul in care vor mai exista solicitari, ne vom stradui sa ne oferim sprijinul”, ne spune directorul Colegiului Tehnic “Iuliu Maniu” din Carei.

http://www.informatia-zilei.ro/sm/2010/ ... -de-clasa/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Oct 07, 2011 9:03 pm

Clasă pentru copii cu autism la Negreşti Oaş
24/04/2011 @ 3:52 pmÎ

ncepând din toamna anului trecut, la Negreşti Oaş funcţionează o clasă pentru copii bolnavi de autism, acest lucru fiind posibil datorită implicării Primăriei în parteneriat cu Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare şi Asociaţia “Sfântul Benedict Pentru Autişti” Satu Mare.

Clasa de autism funcţionează în fosta Şcoală cu clasele I-VIII nr. 2 Negreşti-Oaş, spaţiul fiind pus la dispoziţie de Primăria Negreşti Oaş, care asigură şi funcţionarea utilităţilor, adică reţeaua de apă, încălzire, canalizare şi grupuri sociale, servicii şi utilităţii care în perioada anului şcolar viitor vor fi îmbunătăţite prin înlocuirea încălziri de pe lemne pe gaz, înlocuirea geamurilor cu termopan şi igienizarea spaţiilor. Înfiinţarea şi funcţionarea acestei clase speciale se datorează şi sprijinului substanţial adus de către părinţii copiilor cu autism.
Clasa de autism funcţionează cu cinci elevi de clasa a IV-a, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani din oraşul Negreşti Oaş şi comunele Oraşu Nou, Vama şi Călineşti Oaş.

Fiecare copil are un program pe zi personalizat şi sunt pregătiţi de cadre specializate, de un pedagog şi un sociopedagog, după un program de şcoală specială. Începând cu anul şcolar 2011-2012, aici va fi înfiinţată încă o clasă pentru copii cu autism.

http://www.negresti-oas.ro/2011/04/24/c ... resti-oas/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to SALAJ,SATU-MARE,SIBIU,SUCEAVA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron