Nagual, Slatina

Moderators: camel, moderators

Nagual, Slatina

Postby dora » Sun Dec 27, 2009 10:34 pm

Adresa noastra:
Slatina, Olt
Str. Primaverii nr.13A, Bl. FA23B, Sc.D, ap.11

Telefoane:
0349.401179 / 0723.310804

E-mail: nagual.association@gmail.com

http://sanatatemintala.org/contact.html
Asociatia NAGUAL se prezinta ca entitate de sine statatoare, cu personalitate si obiective specifice prin trei piloni fundamentali: statut (pdf), carta drepturilor beneficiarilor (pdf) si codul etic (pdf). Acestia reprezinta atat o filosofie, o doctrina cat si un „modus operandi” . Impreuna alcatuiesc temelia pe care se cladesc proiectele asociatiei, liantul care permite adunarea laolalta a celor care vad, simt si sufera pentru si cu ceilalti , ceilalti care nu au avut norocul sa se bucure total de viata care le-a fost data si pentru care, de foarte multe ori, aceasta nu inseamna decat o grea povara.

Ca o reflectare a faptului ca temelia turnata este solida si ca o dovada a calitatii serviciilor oferite, asociatia NAGUAL a fost acreditata in decembrie 2007, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 68/2003, sa furnizeze urmatoarele servicii sociale:

Educare;
Consiliere psihologica pentru copil si familie;
Socializare si petrecere a timpului liber;
Reintegrare familiala si comunitara.
CENTRU DE ZI
| 15-07-2009 11:18:19 |
Din surse proprii am reuşit amenjarea şi inaugurarea, în data de 2 februarie 2009, a primului centru de zi din localitatea Slatina destinat activităţilor de intervenţie la copiii cu tulburare hiperchinetică (ADHD) şi la cei cu elemente de spectru autist. Centrul a fost creat pentru un număr de 25 beneficiari. Are o suprafaţă de 90 mp şi este format din 4 camere.

Programul fiecărui copil se stabileşte ţinând cont de nevoile acestuia, de particularităţile individuale şi de vârstă, dar şi de resursele existente.

Echipa centrului este formată din 3 psihologi, 1 instructor de educaţie, 4 voluntari permanenţi, 1 administrator.


În cadrul centrului de zi se oferă programe de intervenţie pentru copiii cu tulburare hiperchinetică şi autism. În urma analizării dosarului medical şi a evaluării efectuate de către specialiştii noştri, se stabileşte gradul de dezvoltare şi nivelul achiziţiilor fiecărui copil. În funcţie de acestea, se creează un program individualizat de intervenţie, care presupune un set de activităţi care au ca obiectiv asimilarea şi dobândirea unor abilităţi şi comportamente.

A. Program de intervenţie destinat copiilor cu autism sau elemente de spectru autist. Se urmăreşte punctual:

1. Dezvoltarea autonomiei personale.

2. Asimilarea unor concepte cognitive (spaţialitate, temporalitate, formă, culoare, mărime, consistenţă).

3. Dezvoltarea motricităţii fine.

4. Socializare.B. Program de intervenţie destinat copiilor cu tulburare hiperchinetică (ADHD). Se urmăreşte punctual:

1. Stimularea gândirii creative.

2. Dezvoltarea limbajului şi a vorbirii.

3. Îmbunătăţirea capacităţii de autoreglare şi autocontrol.

4. Dezvoltarea atenţiei şi a puterii de concentrare.

5. Creşterea abilităţilor de orientare în spaţiu.

6. Diminuarea regresiilor în dezvoltare şi a scăderii parţiale a performanţelor.

Programul se adresează copilului cu probleme comportamentale de tip hiperchinetic care urmează o formă de învăţământ.

http://sanatatemintala.org/servicii.php?a=view&id=104
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Dec 27, 2009 10:36 pm

Slatina:Tudor Gheorghe cântă gratis pentru copii autişti

Crina Jilavu

Slatina
Tudor Gheorghe este invitat de onoare la eveniment


Tudor Gheorghe, vedetele de televiziune Răzvan şi Dani şi ansamblul folcloric Doina Oltului au acceptat invitaţia Asociaţiei Nagual din Slatina şi vor veni gratis la spectacolul caritabil „Natura ne aseamănă, sufletul ne deosebeşte”.


Spectacolul are ca scop strângerea de fonduri pentru copiii autişti din judeţul Olt.

Evenimentul va avea loc sâmbătă de la ora 19.00, la hotelul Zytto, al lui Răzvan Raţ. „Este un eveniment caritabil prin care ne propunem să strângem fonduri pentru amenajarea unui centru pentru persoanele cu diverse probleme de sănătate mintală. Ne adresăm în primul rând celor 80 de copii autişti care să nu mai fie să meargă la Bucureşti pentru a fi evaluaţi şi ajutaţi. Am început deja construirae centrului, dar acum lucrarea a fost abandonată din lipsă de fonduri”, a explicat Valeriu Iancu, preşedintele Asociaţiei Nagual.

Donaţia de participare la acest evenuiment este de 500 de lei, în timpul evenimentului având loc şi o licitaţie. Fotbalistul Râzvan Raţ va dona un tricou şi o minge de la Sahtior Donetk.

http://www.adevarul.ro/locale/slatina/S ... 83343.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Dec 28, 2009 11:45 am

Slatina: Artiştii şi afaceriştii au donat pentru copiii autişti

Crina Jilavu
Duminică 13 dec 2009

Răzvan şi Dani au prezentat licitaţia pentru mingea finalei Cupei UEFA
Mingea cu care s-a jucat ultima finală a Cupei UEFA dintre Şahtiorul lui Răzvan Raţ şi Werder Bremen s-a vândut cu 3.100 lei.

De la maestrul Tudor Gheorghe care a cântat gratis la eveniment, la vedetele de televiziune Răzvan şi Dani care au prezentat spectacolul, la artiştii slătineni care şi-au donat câteva picturi ca să fie licitate, la forbalistul Răzvan Raţ care a donat o minge de la Şahtior şi echipamentul în care a jucat la meciul România-Franţa, cu toţii au făcut un gest frumos în prag de sărbători. „Avem o căsuţă la roşu pe care aceşti oameni au cumpărat-o şi trebuie să facem ceva cu ea. Trebuie să devină centrul de care zeci sau sute de copii din judeţ au nevoie“, a spus Dani Oţil.

O carte despre familia regală, 2.100 de lei


Inimile oamenilor de afaceri, ale bancherilor şi ale directorilor de instituţii s-au înmuiat atunci când maestrul Tudor Gheorghe le-a cântat doine, balade şi le-a adus aminte de părinţi, de copilărie. „M-au sunat, mi-au spus despre ce este vorba şi am venit până aici, la Slatina. Când m-au întrebat cât le cer, le-am spus că eu nu am voie să iau un leu dacă este un spectacol de binefacere“, a spus Tudor Gheorghe.


Oamenii cu bani au licitat mult pentru fiecare obiect. Bătălia cea mai mare s-a dat pentru mingea cu care s-a jucat finala Cupei UEFA între Şahtior Donetk şi Werder Bremen care a fost adjudecată de un patron pentru 3.100 de lei. Acesta a cumpărat şi tricoul lui Răzvan Raţ cu 800 de lei, dar şi o sticlă de vin cu 300 de lei. „Mingea şi tricoul le-am cumpărat pentru fiul meu, iar vinul este pentru mine. Este extraordinar ce fac aceşti tineri şi mă bucur că pot să ajut“, a spus Ilie Popescu, patron. S-au vândut bine la licitaţie şi unul din tablourile Andreei Vlăduţ care a fost achiziţionat pentru 1.200 de lei, dar şi o carte despre istoria familiei regale cu autografele Regelui Mihai şi ale membrilor familiei care a fost licitată pentru 2.100 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/slatina/S ... 83220.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Dec 28, 2009 12:07 pm

Slatina: Afaceriştii au dat 35 000 pentru copii autişti

Crina Jilavu
iLuni 14 dec 2009

Răzvan şi Dani au prezentat licitaţia pentru mingea finalei Cupei UEFA
Pe lângă donaţiile în bani, unii patroni au promis materiale de construcţii şi mobilier.


„Câţiva patroni de firme de construcţii au spus că vor ajuta la finalizarea centrului şi sperăm ca din primăvară să ne apucăm de lucrări. Prin martie sau aprilie vrem să organizăm un alt eveniment fie sub patronajul Casei Regale fie sub cel al Preşedenţiei României prin care să mai strângem fonduri pentru centrul de sănătate mintală pe care vrem să îl deschidem la Slatina", a spus Valeriu Iancu, preşedintele Fundaţiei Nagual.Cei care vor să contribuie la construirea centrului pot face donaţii în contul RO 74 RNCB 0200075152430001.http://www.adevarul.ro/locale/slatina/S ... 82992.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Jan 21, 2010 1:10 pm

Slatina: Valeriu Iancu, psihologul care ajută copiii autişti
Crina JilavuiJoi 21 ian 2010
Slatina
Valeriu Iancu vrea să convingă oltenii să doneze bani pentru copiii autişti
Vrea să construiască un centru pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală şi să ajute copiii autişti.


Cel mai mare vis al lui Valeriu Iancu este să construiască centrul unde persoanele cu probleme de sănătate mintală să poată primi ajutor specializat.

De aceea, el şi partenera sa, Marinela Donciu, au înfiinţat Fundaţia Nagual. „Trebuia să facem ceva pentru aceste persoane care în spital primesc numai tratament medicamentos. Acest centru va avea un laborator de psihodiagnostioc, unul de terapie ocucaţională, un birou de consiliere juridică pentru aceste persoane”, a explicat Valeriu Iancu.

Pentru început de aceste terapii vor beneficia copiii cu autism, pentru ei, Fundaţia Nagual organizând anul trecut şi o cină caritabilă, o licitaţie, dar şi un concert cu Tudor Gheorghe, unde maestrul a cântat gratis. „Am reuşit să strângem 4000 de euro, iar în total avem 15 000. Pentru aranjarea centrului ne trebuie însă 70 000 de euro”, a spus psihologul.

Vrea să facă o fermă pentru terapia cu animale

Chiar dacă oamenii cu bani din judeţ nu au reacţionat aşa cum se aşteptau cei de la fundaţie, Valeriu Iancu nu şi-a pierdut speranţa. „Nu prea dau aşa cum am crezut noi la început. Cred că trebuie să fim credibili, să le câştigăm încrederea, să facem mai multe proiecte şi să ne promovăm mai mult. În timp se vor mişca lucrurile”, a spus Valeriu Iancu.

Psihologul vrea să ajute toate persoanele cu probleme de sănătate mintală să evolueze, iar planurile fundaţiei nu se opresc aici. „După ce vom reuşi să construim centrul şi vom începe să lucrăm cu copiii autişti, vrem să facem şi o unitate protejată în cadrul unei ferme unde să îi ducem pe aceşti copii să vadă animalele, să interecţioneze cu ele pentru că terapia cu animale îi ajută foarte mult. Persoanele cu probleme pot lucra aici, pot învăţa să se descurce singure”, a explicat Valeriu.


Specialist în terapia de cuplu

Fundaţia va organiza în primăvară Bursa responsabilităţii, unde ONG-urile vor veni să îşi prezinte proiectele în faţa oamenilor de afaceri şi a firmelor mari şi pot primi finanţare pe termen lung.

Valeriu Iancu lucrează şi la cabinetul lui şi încearcă să ajute cuplurile, părinţii şi tinerii să treacă peste probleme. „Am ales psihologia pentru că am simţit nevoia să mă cunosc pe mine şi pe cei din jur. Înainte de a merge la facultate am făcut yoga şi am citit mult despre religii, psihologie şi parapsihologie.

A lucrat o perioadă şi ca purtător de cuvânt, dar psihologia rămâne marea sa pasiune. „După terminarea facultăţii am avut cabinet în Bucureşti şi după un timp m-am întors în Slatina. Am fost purtător de cuvânt la Prefectura Olt, apoi psiholog la secţia de psihiatrie. Psihologia îmi place cel mai mult pentru că pot să ajut oamenii”, a explicat Valeriu.


NĂSCUT

6 august, 1975, Slatina

STUDII

Facultatea de Psihologie, Bucureşti

FAMILIE

Căsătorit

CE-I PLACE

Cea mai mare pasiune a mea este psihologia, dar îmi plac filmele bune, muzica ambientală, călătoriile unde pot să descopăr locuri noi şi oameni interesanţi şi sporturile de iarnă, deşi nu parctic nici unul.

CE NU-I PLACE

Nu sport trădarea, minciuna, oamenii care nu au cuvânt, făţarnicii şi cei care promit unele lucruri numai de ochii lumii. Nu-mi place indiferenţa în care trăim şi faptul că nu vrem să oferim o mână de ajutor celor care au nevoie,

De unde vine numele fundaţiei?

Cuvântul Nagual vine din filosofia amerindiană. Este acea persoană care are capacitatea de a-i ajuta pe ceilalţi să evolueze, să se dezvolte.


Cu ce probleme se confruntă oamenii care vin la cabinetul de psihologie?

Mulţi suferă de depresii, alţii au probleme de cuplu sau tulburări de adaptare la serviciu, vin părinţi care nu se mai înţeleg cu copiii lor. Societatea este mult mai stresantă, iar unii nu fac faţă presiu

http://www.adevarul.ro/locale/slatina/S ... 80770.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Jan 01, 2011 2:02 pm

CENTRU EDUCATIV MULTIFUNCŢIONAL

| 20-07-2009 11:29:15 |
Organizaţia Nagual în parteneriat cu Şcoala Generală cu clasele I-VIII "Constantin Brâncoveanu" au demarat un proiect comun intitulat "Şanse egale în pregătirea pentru viaţă". Astfel, începând cu luna octombrie 2008 a fost amenajat în cadrul şcolii un centru educativ multifuncţional pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale (CES). Centru oferă servicii specifice pentru un număr de 50 beneficiari.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

1. Supravegherea şi sprijinirea elevilor cu CES în activitatea de învăţare printr-un program de efectuare a temelor, meditaţii, educaţie diferenţiată.

2. Socializarea, învăţarea socială, integrarea copiilor izolaţi.

3. Refacerea echilibrului emoţional al beneficiarilor prin consiliere, joc, creativitate individuală, activităţi recreative.

4.Dezvoltarea capacităţilor fizice şi psihice prin oferirea unor alternative de petrecere a timpului liber.

5. Educarea aptitudinilor artistice.

6. Dezvoltarea abilităţilor parentale.

7. Stimularea membrilor comunităţii locale în prestarea de servicii sociale şi voluntariat.

http://www.sanatatemintala.org/proiecte ... iew&id=105


AUTISM ŞI ADHD
AUTISM ŞI ADHD
| 16-07-2009 10:37:22 |


În cadrul centrului de zi se oferă programe de intervenţie pentru copiii cu tulburare hiperchinetică şi autism. În urma analizării dosarului medical şi a evaluării efectuate de către specialiştii noştri, se stabileşte gradul de dezvoltare şi nivelul achiziţiilor fiecărui copil. În funcţie de acestea, se creează un program individualizat de intervenţie, care presupune un set de activităţi care au ca obiectiv asimilarea şi dobândirea unor abilităţi şi comportamente.

A. Program de intervenţie destinat copiilor cu autism sau elemente de spectru autist. Se urmăreşte punctual:

1. Dezvoltarea autonomiei personale.

2. Asimilarea unor concepte cognitive (spaţialitate, temporalitate, formă, culoare, mărime, consistenţă).

3. Dezvoltarea motricităţii fine.

4. Socializare.

http://www.sanatatemintala.org/servicii ... iew&id=104
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Oct 01, 2011 1:35 pm

Asociatia NAGUAL desfasoara incepand cu luna decembrie 2010 proiectul „A new chance” – O noua sansa. Acesta are in vedere una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta societatea romaneasca si anume incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati.
Una din activităţile importante din cadrul proiectului o reprezintă identificarea şi asimilarea unor tehnici specifice de lucru cu copiii cu autism sau elemente de spectru autist. Astfel, în perioada aprilie – iulie 2011, 12 specialişti (8 din cadrul Asociaţiei NAGUAL şi 4 din cadrul Fundaţiei de Abilitare Speranţa) participă la un curs de 100 de formare în „Tehnici de psihoterapie cognitiv-comportamentală şi analiză comportamentală aplicată în tulburările de spectru autist”.

Cursul este acreditat cu 15 credite de Colegiul Psihologilor din România şi se derulează sub coordonarea ştiinţifică a prof.univ.dr. Daniel David. Acesta este susţinut de Anca Neagu, psihoterapeut şi consultant ABA, acreditat BCBA (Board Certified Behavior Analyst).

http://www.asociatianagual.ro/eveniment ... sansa.html


http://www.asociatianagual.ro/video/a-new-chance.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Jul 23, 2012 11:35 pm

Ajută mai mulţi copii cu autism din Slatina să beneficieze de terapia ABA

Psihologul face zilnic exerciţii cu copiii autiştiLucrează zilnic cu copiii cu autism, le ştie toate secretele şi încearcă pe cât posibil să-i scoată din lumea lor şi să-i implice în acţiuni normale pentru vârsta lor, prin terapia ABA. Alina Tabără este psiholog şi luptă alături de Asociaţia Nagual, din echipa căreia face parte, pentru crearea unui centru integrat de intervenţie în Slatina, care să se adreseze unui număr mult mai mare de persoane cu boli psihice.

de Simona Chirici
simona.chirici@gazetanoua.ro

De cinci ani, copiii cu autism din Slatina au un sprijin în specialiştii Asociaţiei Nagual. Cunoştinţele şi tehnicile acestora au ajutat zeci de copii să înveţe să socializeze cu cei din jur şi au adus speranţa că boala poate fi tratată în casele a numeroase familii.„Autismul este o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a vorbi şi de a comunica cu lumea înconjurătoare. Boala este mult mai răspândită la băieţi decât la fete. Semnele autismului se dezvoltă aproape întotdeauna înaintea împlinirii vârstei de trei ani, iar părinţii devin îngrijoraţi atunci când observă că cel mic nu începe să vorbească şi nu răspunde sau nu interacţionează ca şi ceilalţi copii de aceeaşi vârstă. Nu răspund la nume, nu recunosc obiectele, persoanele, culorile. În acest moment lucrez la Asociaţia Nagual cu doisprezece copii, cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani. Pentru a se recupera, trebuie să se lucreze foarte mult cu ei şi să se implice şi părinţii”, explică Alina Tabără.

ABA, terapia copilului cu autism

Terapia ABA, ştiinţa comportamentului uman, este recunoscută la nivel mondial ca tratament pentru copiii cu autism. Prin şedinţe intense, de zeci de ore pe săptămână, cu ajutorul acestei terapii se înregistrează progrese vizibile.„Prin terapia ABA, copiii învaţă comportamentele de care au nevoie pentru a se adapta la societate. Se adresează tuturor ariilor de dezvoltare: motric, cognitiv, social, autoservire, limbaj şi comunicare şi este o terapie de durată, este nevoie de foarte multă muncă, implicare şi răbdare. Este foarte importantă vârsta la care se începe această terapie, cu cât mai devreme cu atât mai bine, şi de asemenea e nevoie să se facă cât mai multe şedinţe, potrivit cercetărilor este nevoie de ABA cam 30-40 de ore pe săptămână, dar şi susţinerea şi implicarea din partea familiei”, mai spune psihologul.

Centru modern pentru tratarea bolilor mintale

În vara anului trecut, Asociaţia Nagual a demarat lucrările de construcţie şi amenajare a unui centru complex în cadrul căruia vor fi tratate anual în jur de 500 de persoane care suferă de diverse boli mintale. Centrul va avea trei săli de intervenţie cognitiv comportamentală, un spaţiu de socializare pentru copii, un atelier de terapie ocupaţională, un laborator de psiho-diagnostic unde vor fi evaluaţi copii şi adulţi normali care vor să se autocunoască, să vadă dacă au probleme, precum şi persoanele care au probleme de sănătate mintală, urmând ca specialiştii centrului să identifice exact disfuncţionalităţile psihopatologice: probleme la nivel cognitiv, afectiv sau comportamental. În plus, un element inovator pe care îl va aduce acest proiect este faptul că în cadrul centrului va funcţiona o grădiniţă privată care se va adresa atât copiilor cu autism, care sunt acceptaţi mai greu în grădiniţele obişnuite, dar la care se vor putea înscrie şi copii fără probleme.„Noi lucrăm în prezent într-un apartament şi ne confruntăm cu tot mai multe cazuri astfel încât nu prea mai facem faţă. Tocmai de aceea ne dorim foarte mult să finalizăm centrul de intervenţie, prin care ne-am putea adresa unui număr mult mai mare de beneficiari”, explică Alina Tabără.


Contribuie la finalizarea centrului!


Ajutoare băneşti pentru centrul integrat de intervenţie din Slatina ce va oferi servicii complexe în sfera sănătăţii mintale: prevenţie, evaluare, intervenţie şi reintegrare socială pentru sute de persoane pot fi făcute în următorul cont deschis la BCR: RO25 RNCB 0200 0751 5243 0010.

http://www.gazetanoua.ro/index.php?mod=stiri&id=13555
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to NEAMT,OLT

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron