Fundatia Univers Plus, Haven- PIATRA NEAMT

Moderators: camel, moderators

Fundatia Univers Plus, Haven- PIATRA NEAMT

Postby dora » Tue Apr 28, 2009 5:18 pm

Fundatia Univers Plus

Str.Orhei nr.7, bl.T2, sc. B, Ap.76
Piatra Neamt-Neamt
Tel/fax: 0724516030

E-mail: universplus@yahoo.com
Web site: - -
Persoane de contact: Presedinte UNGURIANU CRISTIAN - mobil 0724516030
email: cristiungurianu@yahoo.com

Tip organizaţie fundaţie
Anul infiinţării 2006
Actul normativ în baza căruia funcţionează
O.G. 26/2000
Scop/Misiune Inbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati cu afectiuni din sfera autismului prin:
•Crearea unui serviciu public de diagnosticare, consiliere, terapie si asistenta sociala pentru copiii cu autism si familiile acestora
•Editarea de materiale informative si educationale pentru specialisti si familii
• Integrarea sociala a copiiilor cu dizabilitati si sustinerea lor pentru integrarea in invatamanul de masa
•Training pentru formare de specialisti in domeniul autismului
•Initierea unui cadru legislativ ptr.reglementarea educatiei si asistentei sociala persoanelor cu autism


Prezentare succinta

Obiectivul principal al fundatiei este oferirea de servicii sociale copiilor cu autism si familiilor acestora. In acest sens fundatia noastra deruleaza un program de colaborare stiintifica cu Centrul de cercetare, training si terapie „Mifne” din Israel.

In cadrul acestui program au fost pregatiti un numar de 5 specialisti in tehnici terapeutice de recuperare– realizandu-se in acest fel o premiera europeana in ce priveste numarul de specialisti pregatiti la acest prestigios centru de notorietate mondiala.
Fundatia noastra este acreditata in furnizarea de servicii sociale pentru recuperarea si integrarea psihologica a copiilor cu autism, de catre Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale din judetul Neamt.
Parteneriate: DGASPC Neamt, Primaria P-Neamt, Univ.Petre Andrei -Iasi
Reprezentant legal UNGURIANU CRISTIAN
Domenii de activitate ale organizaţiei:

1 - SĂNĂTATE
Sănătate mintală
Educaţie şi sănătate


2 - ÎNVĂŢĂMÂNT, EDUCAŢIE, CERCETARE
Învăţământ preşcolar
Învăţământ primar şi gimnazial
Educaţie alternativă


3 - SERVICII SOCIALE
Pentru copii
Pentru persoane cu dizabilităţi
Pentru familii


Proiecte -pregatirea unui numar de 5 specialisti in terapia copilului autist la Centrul de cercetare, training si terapie „Mifne” din Israel in doua stagii de pregatire 2006-2007
-sustinerea de grupuri de suport pentru parintii copiilor cu autism 2007-2008
-organizarea a 2 serii de cursuri de pregatire in metoda terapeutica Teach 2007
-organizarea de campanii de donatii pentru membrii fundatiei aflati in dificultate
-integrarea in invatamantul de masa a 8 copii cu autism; recrutarea si pregatirea specifica a insotitorilor acestora
-campanie de mediatizare si sustinere a drepturilor persoanelor cu dizabilitati in presa scrisa si TV
-participarea la conferinte pe teme de psihologie si aparitii in publicatii de speciliate cu articole originale
-infiintarea "Centrului de interventie timpurie pentru copiii cu autism din judetul Neamt" care acorda servicii terapeutice ptr.8 familii cu copii cu autism -2008
-formarea a 15 noi specialisti in terapia autismului prin metoda Mifne la CITCA Neamt
COMISII ale Camerei Deputaţilor cu care organizaţia e interesată să colaboreze MUNCĂ

SĂNĂTATE

ÎNVĂŢĂMÂNT

Afilierea internaţională
Număr filiale
Alte date semnificative In prezent derulam programul de asistenta sociala "Centrul de interventie timpurie pentru copiii cu autism din judetul Neamt" care vizeaza acordarea gratuita de servicii terapeutice catre un numar de 8 familii cu copii cu autism (23 de persoane) si formarea profesionala a unui numar 15 lucratori sociali specializati.
In mai 2009 vom organiza in colaborare cu CJ Neamt o conferinta internationala
http://www.cdep.ro/informatii_publice/o ... f_idc=1192
Last edited by dora on Sat Oct 31, 2009 2:50 pm, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon May 04, 2009 8:26 pm

Parteneriat pietreano-israelian pentru copiii cu autism
Sambata, 02.05.2009


Consiliul Local a aprobat în această săptămână încheierea unui parteneriat între municipiul Piatra Neamţ şi Fundaţia Univers Plus în cadrul proiectului de comunicări ştiinţifice "Modelul Mifne fereastra oportunităţilor".

Primăria municipiului Piatra Neamţ a organizat de-a lungul timpului o serie de manifestări dedicate evenimentelor importante în viaţa comunităţii, manifestări care au devenit deja tradiţie.

Fundaţia Univers Plus a propus includerea municipiului Piatra Neamţ în cadrul proiectului intitulat "Modelul Mifne fereastra oportunităţilor" în calitate de partener.

Tema proiectului este organizarea unei săptămâni de manifestări ştiinţifice cu participarea specialiştilor de la Centrul de intervenţie precoce pentru copii cu autism Mifne din Israel.

Obiectivele generale ale proiectului cuprind următoarele puncte: organizarea unei conferinţe de prezentare a metodei terapeutice Nifne; prelegerile vor fi susţinute de o echipă de cinci specialişti coordonată de doctorul Hanna Alonim, fondatorul şi directorul centrului Mifne, expert în autism şi de asemenea reprezentant al Comitetului Helsinki pentru cercetare medicală.

Proiectul ce se va derula la Piatra Neamţ presupune organizarea a opt seminarii şi workshop-uri împreună cu specialiştii Mifne din Piatra Neamţ - membri ai Fundaţiei Univers Plus.

În cadrul acestui parteneriat contribuţia Primăriei Piatra Neamţ va fi de 10.750 lei, sumă ce va fi finanţată de la bugetul local.
Ioana CALIŢCHO

http://www.realitateamedia.ro/articol/Social/4491/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Oct 31, 2009 2:53 pm

Fundatie
Adresa:str. Muzeelor, nr. 11
Localitate: Piatra Neamt
Judet: Neamt
Cod Postal: 610190
Telefon: 0233/225138
Tel/Fax: 0233/233890

Persoana de contact:
Presedinte Tepes-Greurus Monica
Telefon: 0746254494SERVICII:

Recuperare si reabilitare pentru copii cu nevoi speciale si copii aflati in dificultate
str. Muzeelor, nr. 11 Piatra Neamt
Acreditat de la: 12.10.2007 pana la: 12.10.2010
Beneficiari: Copii 0-6 ani , Copii 7-16 ani
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Oct 31, 2009 4:57 pm

Piatra Neamt : Terapie pentru copiii cu autismFundatia „Haven“ din Piatra Neamt a gazduit astazi o conferinta de lucru pe tema „Copilul si adolescentul autist“.La evenimentul care a avut loc la Casa de Cultura au participat si specialisti sositi din Marea Britanie. Este vorba despre un grup de voluntari cu care Fundatia „Heaven“ are un parteneriat de mai bine de trei ani.


Acestia au venit sa observe progresele pe care copiii incadrati in centrul de zi al fundatiei le-au inregistrat in ultimele sase luni.

Partenerii nostri condusi de doctorul specialist in autism Margaret Anderson au fost la noi acum sase luni pentru a implementa noi metode de tratament si programe individuale pentru fiecare copil inscris in centrul nostru.

Astazi au fost prezenti din nou la Piatra Neamt pentru a trage concluziile celor sase luni de munca“, a declarat Monica Tifrea, professor coordinator.

Oaspetii din Marea Britanie au fost incantati de progresele pe care le-au inregistrat cei 13 copii incadrati in programul de terapie.
Minorii au varste cuprinse intre 3 si 13 ani. „Noi suntem extrem de multimiti de ce au realizat acesti copii pana acum, desi personalul de care dispunem este in continuare insuficient in raport cu solicitarile parintilor“, a mai adaugat Monica Tifrea.


http://revista.presei.ro/stire/piatra-n ... 52419.aspx
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Jan 04, 2010 2:10 pm

Portret/ Manuela Chirilă îmbogăţeşte universul copiilor

Talida Cozma
Duminică 6 dec 2009
NeamţManuela Chirilă
Pietreanca este de 14 ani bibliotecar şi se implică în organizarea de activităţi şi proiecte cu cei mici. În ultima vreme, îşi dedică timpul liber consilierii copiilor cu autism.

Manuela Chirilă a schimbat cinci locuri de muncă până şi-a găsit adevărata vocaţie, cea de bibliotecar. Imediat după finalizarea studiilor, în 1988, a lucrat ca inginer de investiţii la un trust de construcţii din Focşani.


Mai apoi, timp de un an, a fost profesor de specialitate la Liceul Energetic din Piatra Neamţ şi alţi trei ani a activat ca inginer la o firmă care producea materiale de construcţie. „Ingineria mi-a ordonat mintea şi m-a ajutat să lucrez cu oamenii“, povesteşte pietreanca.


Programe şi acte caritabile


În perioada 1994 - 1996 a fost suplinitor în învăţământul preşcolar la Piatra Neamţ, iar pentru o scurtă perioadă a fost director administrativ la unul dintre cotidianele din judeţ.


„Experienţa la clasă m-a făcut să realizez cât de mult înseamnă copiii pentru mine şi că vreau să fie cât mai mult în preajma mea“, a adăugat Manuela Chirilă. Începând cu toamna lui 1996, în urma unui concurs, a obţinut postul de bibliotecar la Secţia de Împrumut Carte pentru Copii, unde-şi desfăşoară activitatea şi astăzi.


La iniţiativa ei a fost lansat proiectul „Poveşti interactive“, care le propune copiilor să modifice comportamentul personajelor şi desfăşurarea acţiunii unei poveşti. Cu ajutorul acestui program, atât părinţii, cât şi dascălii îşi cunosc mai bine micuţii, iar copiii îşi manifestă mai uşor trăirile.


Din 1998, Manuela este şeful Secţiei de Împrumut Carte pentru Copii şi organizează concursuri şi activităţi caritabile. De exemplu, de doi ani, în preajma Sărbătorilor, aici, se derulează programul „Dăruind vei fi mai bun“. „Colectăm cărţi şi jucării în stare bună, pe care le dăruim copiilor sărmani din Neamţ“, precizează bibliotecara.

În calitate de şef al secţiei pentru copii, Manuela a încheiat un parteneriat cu Centrul de Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca“. Astfel, copiii cu dizabilităţi sunt implicaţi periodic în activităţile desfăşurate la bibliotecile din judeţ pentru ca aceştia să poată socializa.


În sprijinul copiilor autişti


În 2008, Manuela Chirilă a urmat timp de şase luni cursuri de pregătire pentru consilierea copiilor autişti la Fundaţia Univers Plus din Piatra Neamţ. „Am aflat de aceste cursuri de la o cunoştinţă. Mi s-a părut interesant să-i cunosc mai bine pe copiii autişti şi să învăţ să-i ajut“, adaugă Manuela.În timpul liber, pietreanca a lucrat, prin intermediul fundaţiei, cu 11 copii autişti şi consideră că acest lucru a ajutat-o să-şi descopere personalitatea.

Profil
Născută. 23 mai 1963, Piatra Neamţ.
Studii. Institutul Politehnic Iaşi, Master în Psihologie la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie. Divorţată, are o fată.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vă impresionează cel mai mult la copiii autişti?
Cel mai mult mă impresionează modul în care încearcă şi reuşesc să-şi exteriorizeze trăirile. Copiii autişti sunt priviţi diferit de societate, dar noi suntem cei care uneori avem de învăţat de la ei. Faptul că aş putea să-i ajut a constituit pentru mine o adevărată provocare.
Ce reprezintă cei 14 ani de activitate la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu“?
Anii la bibliotecă reprezintă o perioadă cu foarte multe descoperiri pentru mine ca persoană şi pentru universul meu profesional. Mi-a plăcut că pot să pun în practică experienţele profesionale dobândite anterior.

Ce-i place
Manuela îi apreciază pe oamenii care au coloană vertebrală. În timpul liber merge în excursii şi face drumeţii în natură. „Îmi place să învăţ lucruri noi, să citesc şi să mă informez. Iubesc ideea de voluntariat“, spune bibliotecara.

Ce nu-i place
Îi detestă pe oamenii care provoacă suferinţă celor din jur şi mai ales copiilor. „Nu-mi place când observ că oamenii sunt tentaţi să renunţe la principiile pe care altădată le considerau valabile“, completează Manuela Chirilă.

http://www.adevarul.ro/locale/piatra_ne ... 83574.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Aug 02, 2010 1:39 pm

http://www.neamt-autism.ro/index.php

Adresa: Piata Mihail Kogalniceanu, nr. 6, Parter

Telefon: 0333.402.073, Fax: 0333.402.063

Mobil: 0724.516.030, 0720.030.842

E-mail: office@neamt-autism.ro
http://www.neamt-autism.ro/contact.php
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Dec 11, 2010 7:28 pm

EvenimenteIn data de 07.08.2010 am inceput o serie de 10 perezentari video -ale celor mai celebri 10 conferentiari in domeniul autismului : Temple Grandin, Hanna Alonim, Andy Bondy, Tony Atwood, Lisa Lewis, David & Mark Geier, KP Stoller, Nathan Ory, Peter Gerhardt, Raun K. Kaufman, Stephen Shore, William Walsh.
Prezentarile au loc din 2 in 2 saptamani la sala de festivitati a Centrului Sancta Maria din Piatra Neamt.http://www.neamt-autism.ro/evenimente.php
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Nov 12, 2011 9:17 pm

Proiecte de integrare socială şi recuperare pentru copiii cu autism
Luni, 24 Octombrie 2011 00:38 Alex NECHITASeminarul "Incluziunea socială a copiilor cu autism", organizat de Fundaţia "Univers Plus", a reunit la Centrul "Sancta Maria" părinţi ai copiilor cu autism, specialişti implicaţi în educaţia, terapia şi incluziunea socială a celor diagnosticaţi cu acest sindorm şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Autismul este o boală care se caracterizează prin scăderea capacităţii individului de a interacţiona pe plan social şi de a comunica, pacienţii având un comportament stereotipic şi repetitiv. Simptomele autismului apar de obicei înaintea vârstei de 3 ani.

"În cadrul acestei întâlniri am prezentat concluziile proiectului «Familia copilului cu autism si universul terapeutic - Îndreptar de viaţă», proiect finanţat în proporţie de 50% de Consiliul Local şi Primăria Piatra-Neamţ prin concursul anual de proiecte dedicat ONG-urilor.

Astfel au fost redactate, machetate şi tipărite 1.100 de ghiduri de bune practici din domeniul incluziunii sociale a copilului cu autism, 1.000 de pliante în care sunt enumerate metode esenţiale în terapia copilui cu autism şi 40 de postere.


Totodată, în cadrul proiectului am derulat două seminarii informative - unul pentru părinţi şi celălalt pentru cadrele didactice şi personalul medical. În partea a doua a întâlnirii am prezentat rezultatele obţinute în procesul de incluziune socială a copiilor cu autism, atât a celor din cadrul fundaţiei "Univers Plus" cât şi din cadrul altor organizaţii din ţară şi străinătate", a declarat Cristian Ungurianu, preşedintele Fundaţiei "Univers Plus".

Prezentarea modelelor de asistenţă socială din Europa şi din Statele Unite ale Americii pentru persoanele cu autism a prilejuit sublinierea unor aspecte extrem de importante şi anume faptul că aproximativ 15% din populaţia globului este atinsă de o tulburare din spectrul autismului şi 40% din lucrătorii de la NASA sunt persoane cu autism.

"În Olanda nu există adulţi cu autism nonverbal deoarece se identifică foarte timpuriu si se intervine foarte eficient prin instituţiile specializate ale statului. Pe de altă parte în Italia nu există scoli speciale deoarece copiii cu dizabilităţi în general sunt integraţi în învăţământul de masă, iar în Israel există supraprotecţie socială pentru persoanele cu autism ajungându-se până la aşa numită discriminare pozitivă", a adăugat Cristian Ungurianu.

Exerciţiile de dezvoltare a abilităţilor empatice desfăşurate în cadrul lucrărilor seminarului au dat prilejul participanţilor să experimenteze o formă de percepţie autistă asupra realităţii. În acelaşi timp, materialele video despre cazurile tratate cu succes au facut ca încrederea specialiştilor în potenţialul de recuperare al acestor copii să sporească, motivându-i să caute cele mai eficiente metode de intervenţie, adaptate fiecărui caz.

http://www.realitateamedia.ro/social/53 ... tism-.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Nov 12, 2011 9:20 pm

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Şedinţa Camerei Deputaţilor din 25 octombrie 2011Domnul Ioan Munteanu:

"Recuperarea şi integrarea socială a copiilor cu autism este posibilă!"

Aceasta este concluzia încurajatoare la care au ajuns membrii Fundaţiei Univers Plus din Piatra Neamţ, cea care se ocupă de promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor autiste.

La începutul lunii ianuarie 2011 ar fi trebuit să intre în vigoare o lege care se referă la copiii bolnavi de autism, dar nici acum, spre sfârşitul anului, nu există normele metodologice privind aplicarea ei. Este de neiertat indiferenţa cu care societatea românească tratează această categorie de bolnavi a căror recuperare poate fi realizată în procent de peste 90%.

Din păcate, la noi nu se ştiu prea multe lucruri despre această maladie, în consecinţă, se face prea puţin pentru recuperarea copiilor bolnavi şi pentru integrarea lor socială. Diagnosticul de autism este tot mai des întâlnit, fără ca să existe vreo explicaţie plauzibilă privitoare la creşterea rapidă a numărului cazurilor de îmbolnăvire. Deşi în judeţul Neamţ sunt în evidenţele spitaliceşti 200 de copii cu acest diagnostic, medicii consideră că numărul real este cu mult mai mare.

Dacă în ţările civilizate copiii de autism sunt diagnosticaţi destul de devreme şi sunt trataţi în mod adecvat, imediat ce apar primele simptome, în ţara noastră autorităţile rămân indiferente la această problemă, părinţii află destul de târziu de ce boală suferă copiii lor, pentru ca mai apoi să fie lăsaţi să se descurce singuri, fără niciun sprijin din partea statului. Pe lângă faptul că nu există cadrul legislativ care să faciliteze accesul lor la asistenţă medicală, în întreaga Românie nu există decât 4 centre în care aceste cazuri sunt tratate în mod gratuit, ceea ce reprezintă extraordinar de puţin faţă de nevoile celor aflaţi în această situaţie.

Lipsa de implicare din partea factorilor responsabili, problemele pe care boala le generează, dar mai ales imposibilitatea familiilor în cauză de a face faţă costurilor ridicate ale tratamentului de fiecare zi (peste 3,5 milioane lunar)- iată aspectele care i-au determinat pe membrii acestei fundaţii să elaboreze o serie de ghiduri de bune practici atât pentru specialişti (medici, asistenţi sociali, cadre didactice, psihologi), dar mai ales pentru părinţii aşa de greu încercaţi.

Am adus în discuţie acest subiect pentru că am aflat acum două zile, exact la vremea când se desfăşura simpozionul pe această temă, ce mare dramă înseamnă să ai un copil cu această problemă de sănătate... Am ascultat cu inima strânsă povestirea unui tată disperat că nu-şi mai poate ajuta copilul bolnav, exact din cauzele deja enumerate: costuri medicale foarte mari, lipsa cadrului legislativ, indiferenţa autorităţilor şi mai ales imposibilitatea de a acoperi cheltuielile.

Cred că şi în alte locuri din ţară există preocupări legate de aceşti copii, este necesar ca glasul celor implicaţi să se facă ascultat de către cei care ar fi trebui să se ocupe de sănătatea lor. Sper să mă fi auzit şi pe mine cineva dintre ei...


http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.sten ... =1,9&idl=1
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to NEAMT,OLT

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron