"Asociatia Autism"- BAIA MARE

Moderators: camel, moderators

"Asociatia Autism"- BAIA MARE

Postby gabi.b » Wed Nov 26, 2008 9:17 pm

Astazi a avut loc prima conferinta de presa a ASOCIATIEI AUTISM din Baia Mare

http://www.emaramures.ro/stiri/Stire.as ... -Baia-Mare

adresa de mail autismbaiamare@gmail.com

Informaţii mai detaliate se pot obţine la telefoane

0742993067,

0744605399 sau la adresa: Bdul Unirii nr. 28 (sediul ASSOC),
gabi.b
 
Posts: 247
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm

Postby dora » Sat Nov 29, 2008 10:04 am

E foarte bine aici, Gabi! :D


Ieri, la sediul ASSOC, a avut loc prima întîlnire a părinţilor de copii autişti, cu specialiştii. Societatea “Autism” Baia Mare a luat fiinţă de curînd, avînd ca preşedinte pe Florina Matei, vicepreşedinte Traian Pop şi secretar în consiliul director, Onoria Dărăban. Sediul Asociaţiei se află pe Bd. Unirii 28, în clădirea ASSOC-ului. Şedinţele vor avea loc săptămînal, sîmbătă, ora 16.


Cine doreşte să se înscrie în această asociaţie, este binevenit.
Asociaţia este constituită în scopul asigurării accesului persoanelor bolnave de autism, la o terapie de specialitate.

Obiectivele acesteia sînt dezvoltarea unor programe şi acţiuni orientativ spre depistarea şi diagnosticarea autismului, cu încurajarea şi sprijinirea cooperărilor naţionale în domeniu. “Autism” Baia Mare îşi propune informarea publicului şi sensibilizarea acestuia cu privire la problematica persoanei autiste şi a familiei acestuia, precum şi asupra impactului individual, economic şi social al autismului, promovarea drepturilor persoanei autiste la sănătate şi educaţie.


Preşedintele asociaţiei, Florina Matei (foto), a precizat că prea puţină lume ştie ce înseamnă autism: “De multe ori, copiii sînt diagnosticaţi la 7- 8 ani cu această boală, fiind cam tîrziu. Alţii nu sînt diagnosticaţi de autism, ci de schizofrenie sau alte boli, în care se aplică alt tratament, care, de multe ori dăunează copilului. Noi, părinţii ne-am hotărît să pornim lupta cu această boală. Nu există 100% şanse de recuperare pentru copii, dar se vorbeşte de recuperare în procente frumoase. Aceşti copii nu sînt irecuperabili. Dorim să avem mai mulţi specialişti, voluntari şi un centru pentru copii cu autism”.
Pentru un copil cu autism sînt necesari trei profesionişti în cadrul terapiei ABA. În Asociaţie sînt înscrişi 24 copii în momentul de faţă. Alţi 36 copii diagnosticaţi sînt înregistraţi în evidenţele secţiei de psihiatrie pediatrică. Deocamdată, asociaţia beneficiază de trei profesionişti: Zita Şandor, psihopedagog şi logoped, Diana Mare, psiholog, care lucrează de doi ani cu copiii cu autism şi Laurenţiu Pura, kinetoterapeut. Din anul 2005 a funcţionat un proiect iniţiat de ASSOC pe acest segment, fiind preluat în 2006 de SPAS. SPAS asigură salariile şi materialele didactice iar ASSOC asigură locaţia.


Zita Şandor a subliniat că “dorim să creăm un alt centru decît cel ambulatoriu Azi, cu copiii se lucrează doar două ore pe zi, ceea ce este foarte puţin. Părintele este cel care îi alocă copilului cel mai mult timp. Această meserie este foarte grea, avînd în vedere că genul acesta de copii refuză parţial sau total să vorbească, au deficienţe în socializare, refuză contactul cu societatea, nu reacţionează la strigare, evită compania oricărei persoane, au gesturi stereotipe, cu alte cuvinte comportamentul lor trebuie reeducat. După ce cresc, tinerii trebuie integraţi în societate, iar pentru asta avem nevoie de încurajări şi asigurarea cooperării între diferitele grupări profesionale pentru formarea lor profesională”.


http://www.graiul.ro/?p=9455
Parintii ai caror copii sufera de aceasta afectiune au de acum posibilitatea sa se inscrie in cadrul Asociatiei “Autism” care s-a infiintat in aceasta luna in Baia Mare.

Sediul este situat pe Bulevardul Unirii nr. 28, la ASSOC. Cei care sunt interesati pot suna la numarul de telefon 0745-661570.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Feb 12, 2009 8:14 am

Seminar la Baia Mare > Autismul - o lume paralelă, o lume a liniştii…
2-02-2009


“EU…Sunt autist!/ Nu te privesc în ochi/ Nu-ţi vorbesc/ Nu-ţi înţeleg lumea/ NU reacţionez/ Tu… Poţi!/ Ajută-mă să pot şi eu”.Asociaţia “Autism” Baia Mare, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”, a organizat, sîmbătă, simpozionul cu tema “AUTISM: Abordare şi perspectivă”, care i-a avut ca invitaţi pe prof. dr. Nicolae Radu Naghiu, specialist în psihiatria copilului şi adolescentului şi homeopatie şi pe Milena Prună, preşedintele Asociaţiei “Autism” Transilvania.


Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene a fost arhiplină, prezenţi fiind medici maramureşeni, reprezentanţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare şi Colegiului Medicilor, logopezi, psihologi, psihiatri, pediatri, kinetoterapeuţi, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi primarul Cristian Anghel.
Prof. dr. Nicolae Radu Naghiu a subliniat importanţa colaborării familiei cu specialiştii în cazul copilului autist: “Copilul autist are de fapt două perechi de părinţi. Una, pînă în momentul aflării diagnosticului şi alta, după acel moment. În primul rînd, părintele, după aflarea diagnosticului, trebuie să se echilibreze (mulţi dintre aceştia refuză diagnosticul copilului ori cad în depresie, se izolează de lume), să-şi ia ca punct de sprijin persoana însăşi, pentru a înţelege mai apoi comportamentul şi nevoile afective ale copilului, urmînd să ofere informaţii corecte despre copil echipei terapeutice. Abia atunci copilul poate avea o evoluţie bună.

Părintele este “managerul de caz” şi de deciziile sale depinde viitorul copilului său. Părintele trebuie ajutat să iasă din starea de disperare în care se află, din cauza copilului său.

La ora actuală nu există nici o terapie în autism care să se adreseze copilului autist. Toate terapiile se adresează părinţilor copiilor autişti”- a precizat prof. dr. Nicolae Radu Naghiu.


Acesta propune ca terapie homeopatia, o specialitate veche de 200 de ani.
Ce este autismul?
“Să fii autist nu înseamnă să fii neuman. Însă înseamnă să fii un străin în lumea aceasta. Înseamnă că ceea ce e normal pentru mine, nu este normal pentru alţi oameni. Sub anumite apsecte, eu sînt foarte prost echipat pentru a putea supravieţui în această lume, precum un extraterestru eşuat, fără un manual de orientare… (…) recunoaşteţi faptul că sîntem în mod egal străini unii faţă de ceilalţi, că felul meu de a fi nu este doar o versiune defectă a felului vostru de a fi (…) Lucraţi cu mine pentru a construi punţi între noi” (Jim Sinclaire, persoană cu autism).


Autismul este boala caracterizată prin scăderea capacităţii de a interacţiona pe plan social şi de a comunica, de comportament stereotip şi repetitiv. Copilul nu răspunde cînd e strigat pe nume, evită contactul vizual, refuză contactul fizic (îmbrăţişări), nu cunoaşte sentimente, pare indiferent sau închis în sine, nu vorbeşte, nu poate imita sau continua o conversaţie, nu e capabil să stabilească relaţii de prietenie cu alţi copii de aceeaşi vîrstă, nu înţelege durerea sau tristeţea. La toate aceste manifestări se adaugă anxietate, autoagresivitate. Părinţii trebuie să refacă relaţia. Echipa terapeutică este complexă şi contribuie esenţial la refacerea copilului (părinţii, psihiatrul, psihologul, kinetoterapeutul, logopedul etc).
Prof. dr. Nicolae Radu Naghiu a subliniat că, în multe cazuri, mama trebuie să se lase de serviciu şi să-şi dedice copilului tot timpul. Camera acestuia trebuie să arate altfel, comunicarea cu acesta este alta, pentru ca rezultatele terapiei să fie pozitive. Integrarea copilului în societate este greoaie şi constituie o problemă serioasă. În familia copilului autist apare ruşinea de a-l scoate pe acesta în societate. Copilul este marginalizat faţă de ceilalţi copii. În timp, este afectată şi unitatea familiei.
Prof. Dr. Naghiu susţine că
autismul este efectul secundar al vaccinării copilului
Un punct de vedere interesant, susţinut de prof. dr. Nicolae Radu Naghiu, este că autismul ar fi efectul secundar al vaccinării copilului la naştere şi propune tratamentul homeopat: “Majoritatea copiilor se dezvoltă normal şi armonios în urma vaccinărilor, dar unii dintre aceştia pot avea ca efect secundar, autismul. Eu folosesc vaccinul în diluţie homeopată. De asemenea, tratez copilul autist prin homeopatie, respectînd legile lui Hering. Copilul, după debutul tratamentului homeopat, începe să primească şi să ofere afecţiune şi are nevoie să fie înconjurat de dragostea părinţilor. Devenind afectuos, începe să socializeze, să comunice non-verbal şi apoi verbal. Fiind afectuos, comunicînd, acesta este “deblocat” din lumea lui şi începe să înveţe în mod natural”.


Preşedintele Asociaţiei “Autism” Transilvania, Milena Prună, a înfiinţat asociaţia în anul 2006 la Cluj Napoca, la iniţiativa unor părinţi puternic motivaţi. În acest sens s-au derulat multiple proiecte, conferinţe, seminarii pe tema autismului. În anul 2008, asociaţia cuprindea 28 de copii autişti.
Aceasta subliniază că este utilă susţinerea unei campanii de informare a populaţiei locale pe tema autismului, pentru a înţelege, a-i accepta şi a nu marginaliza aceşti copii sau adulţi cu astfel de probleme: “Trebuie ca şi populaţia să fie informată, să ajute şi să ofere suport acestor persoane, să-i recunoască şi să nu-i elimine din societate”. Asociaţia lucrează în prezent cu 12 studenţi voluntari.
Şi în Baia Mare s-a înfiinţat, în urmă cu trei luni, Asociaţia “Autism” (preşedinte: Florina Matei), unde se pot înscrie părinţi cu copii autişti, pentru a primi sprijin şi terapie potrivită.
Iulia B. MUREŞAN

Publicat in categoria Actualitate |


http://www.graiul.ro/?p=10247
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Atentie!!!!

Postby dora » Thu Apr 23, 2009 12:37 pm

ATENŢIE, CETĂŢENI!

O gaşcă de escroci cere bani în numele Asociaţiei Autism Baia Mare• Doina FERENŢ


În ultima perioadă, un grup de escroci se foloseşte de numele Asociaţiei Autism Baia Mare pentru a strânge fonduri pentru folos propriu. Reprezentanţii organizaţiei băimărene avertizează că aceste persoane nu sunt autorizate de asociaţie, iar banii câştigaţi pe stradă de acest grup nu intră în conturile celor care militează pentru drepturile copiilor cu autism.

Asociaţia Autism Baia Mare a organizat, de la înfiinţare, două campanii de strângere de fonduri, prin vânzarea de calendare şi prin stimularea donaţiilor în conturile organizaţiei, ambele campanii fiind anunţate public. Există însă persoane care se folosesc de numele asociaţiei în mod fraudulos.
"Persoanele care strâng fonduri pe stradă, în numele asociaţiei noastre, NU sunt autorizate de noi, iar sumele strânse de aceste persoane NU intră în contul asociaţiei. În prezent, se pot face donaţii DOAR în contul RO69 BRDE 250S V325 8846 2500 deschis la BRD Baia Mare. Următoarea campanie de strângere de fonduri va fi anunţată în prealabil prin intermediul mass-mediei", arată preşedintele Asociaţiei Autism Baia Mare, Paul Dărăban.


http://www.glasulmaramuresului.ro/view_ ... _Baia_Mare
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 24, 2009 11:16 am

Social
Mulţumiri din partea Asociaţiei “Autism” din Baia Mare

Pentru a reuşi să strângă fonduri, reprezentanţii Asociaţiei “Autism” Baia Mare au vândut calendare, acţiunea derulându-se în perioada decembrie 2008 - februarie 2009.

“Dorim pe această cale să mulţumim tuturor persoanelor care ne-au ajutat şi au cumpărat aceste calendare. De asemenea, mulţumim persoanelor de suflet care ne-au întins o mână de ajutor şi au făcut donaţii în conturile pe care le avem deschise la BRD Baia Mare”, a precizat Iolanda Sztrelenczuk, reprezentanta Asociaţiei “Autism”.
Pe de altă parte, aceasta trage un semnal de alarmă privind persoanele care adună bani pe străzi în numele asociaţiei. Reprezentanţii Asociaţiei “Autism” susţin că aceştia nu sunt autorizaţi, iar banii ajung cine ştie unde. Cei care doresc să facă donaţii pentru a ajuta copiii cu autism din municipiul nostru o pot face în conturile RO 69 BRD E250SV32588462500.

Delia Kovacs
http://www.informatia-zilei.ro/index.ph ... 7&id=55574
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby Milena » Thu Nov 05, 2009 8:04 am

UMANITAR: Concert in beneficiul copiilor cu autism
DIN ORAS | 03 Noiembrie 2009 - 09:54 | Numar vizualizari: 37
tipareste | trimite unui prieten | trimite prin Yahoo!
Baimarenii sunt invitati saptamana aceasta la un concert dedicat ajutorarii copiilor care sufera de autism. Evenimentul este organizat de catre reprezentantii asociatiei Pasi Inainte, in colaborare cu conducerea Liceului de Arta si in partenerat cu asociatia de Autism Baia Mare.

Concertul umanitar va avea loc vineri, 6 noiembrie, de la ora 18:00, in sala Rotary a Liceului de Arta. Intrarea se va putea face donand cel putin 15 lei, a precizat presedintele asociatiei Autism Baia Mare, doctorul Paul Daraban.

Ziarul electronic citynews.ro alaturi de cotidianul Graiul Maramuresului sunt parteneri media ai acestei manifestari.


http://www.citynews.ro/maramures/din-or ... ism-62912/
Mara - aprilie 2000; diagnostic: autism infantil; alte observatii: prematur gradul III
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby dora » Mon Nov 30, 2009 12:58 pm

Liceul de Arta, concert caritabil pentru sprijinirea copiilor cu autism


Scris de Lia Bradeanu, 08 Noiembrie 2009


Fondurile adunate vor fi folosite pentru evaluarea psihologica a bolnavilor si pentru a li se intocmi planuri de interventie


Traiesc intr-o lume a lor, dar cu ajutor medical ajung chiar sa obtina performante notabile. Este vorba de copiii cu autism. Din nefericire, insa, nu toti parintii care au in grija prichindei sau adolescenti cu aceasta boala au bani suficienti astfel incat bolnavii sa beneficieze de tratamente adecvate. Pentru a veni in sprijinul lor, mai multe asociatii au decis sa organizeze un spectacol cu scop caritabil.

Asociatia “Pasi inainte”, in colaborare cu Liceul de Arta si Asociatia “Autism” Baia Mare, parteneri Primaria Baia Mare, au organizat la finele saptamanii trecute un spectacol caritabil.


De aceasta data voluntari au fost chiar elevii Liceului de Arta din Baia Mare. Aplaudati la scena deschisa au fost membrii Corului “Prichindel” care, indrumati de profesorul Silviu Baciu si acompaniati la pian de profesoara Dorina Reszler, au interpretat cantece pentru copii in limba italiana, un cantec popular romanesc – “Foaie verde dintre vii”, “Cantec pentru mama” – din repertoriul corului “Bim-bam”, un cantec spaniol – “Un poquito cantas” si multe altele”. Alti elevi ai liceului au interpretat fragmente din concerte la pian, flaut, vioara, tambal, semnate de Bach, Mozart, Bizet, Corbet, dar si piese compuse de Calin Ionce.

Din vanzarea biletelor s-au strans 1.700 de lei

Organizatorii au tinut sa multumeasca elevilor care s-au implicat in ajutorarea copiilor cu autism. Psihologul Izabela Takacs, din partea Asociatiei “Pasi ~nainte” din Cluj, a precizat faptul ca astfel de evenimente vor fi organizate si in viitor. Asta pentru a ajuta familiile care au in grija un copil cu autism.

S-au strans, din vanzarea biletelor, 1.700 de lei. Fondurile vor fi folosite in totalitate pentru a evalua psihologic copiii si pentru a li se intocmi planuri de interventie dupa care sa se poata lucra cu acestia”, a precizat Izabela Takacs. De asemenea, dr. Paul Daraban, presedintele Asociatiei Autism Baia Mare, a amintit faptul ca la nivelul judetului nostru sunt 35 de copii si tineri, cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani, care sufera de aceasta boala.

Organizatorii spera ca psihologul Paul Morosanu sa revina in orasul nostru pentru a evalua copiii cu autism. Pana atunci insa au tinut sa multumeasca tuturor celor care si-au dat mana pentru a veni in sprijinul bolnavilor cu autism.


http://www.informatia-zilei.ro/mm/2009/ ... cu-autism/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Jan 07, 2010 5:29 pm


Asociatia Autism Baia Mare se face cunoscuta prin InternetScris de Lia Bradeanu, 28 Decembrie 2009


Povestile copiilor cu autism din Baia Mare pot fi acum cunoscute de toata lumea. Acest lucru este posibil prin intermediul noului site:http<//www.autismbaiamare.ro.

Site-ul este complex si si-a propus sa vina in sprijinul familiilor care au in grija un copil care sufera de aceasta afectiune. “Suntem parinti care isi doresc tot ce este mai bun pentru copiii nostri care sunt speciali si care au nevoie de intelegere, multa dragoste si o altfel de ingrijire. Am suferit pentru ca nu am stiut cum sa-i ajutam mai bine. Nu am stiut ca autismul se poate trata, ca exista terapii care au efect asupra persoanelor cu autism, ca daca actionam rapid putem sa ii ajutam enorm in dezvoltare”, se precizeaza pe acest site.


Povestea fiecarui copil este reprezentata printr-un puzzle, iar cu totii reprezinta globul pamantesc. Asadar, toti cei care doresc sa afle cele mai frumoase povesti de viata a fiecarui copil care sufera de autism, eforturile pe care le fac parintii, dar si starile lor sufletesti, informatii despre finantare si activitatile Asociatiei Autism Baia Mare pot afla detalii printr-un simplu click. Cu siguranta, prin intermediul acestui site multi parinti vor invata cum sa treaca mai usor peste socul pe care il au in momentul in care medicii de specialitate le confirma faptul ca micutii lor sufera de aceasta afectiune.

http://www.informatia-zilei.ro/mm/2009/ ... -internet/

http://www.autismbaiamare.ro/articol.as ... _baia_mare
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Feb 23, 2010 10:34 am

Simpozion pe teme de Autism

21-02-2010
Azi, 20 februarie 2010, la Centrul de Instruire şi Marketing a Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, se va desfăşura, în cadrul evenimentului MARAMEDICA, între orele 11,45- 13,15, Simpozionul pe teme de autism cu tema “Managementul clinic al autismului în România”.

Prezintă Conf. Dr. Viorel Lupu, UMF “I. Haţieganu” Cluj Napoca şi psih. Ramona Todiriţa, Şcoala “I. Haţieganu Cluj Napoca; “Tratamentul Autismului”- protocol terapeutic Napocensis - Dr. Radu Naghiu, specialist în psihiatrie pediatrică şi homeopatie, Clinica Napocensis, Bucureşti; “Aportul medicaţiei homeopate în autism”- dr. Radu Naghiu, specialist psihiatrie pediatrică şi homeopatie, Clinica Napocensis, Bucureşti; “Intervenţia comportamentală la copilul cu autism” - Paul Moroşanu, psiholog, psihoterapeut ABA, Centrul Medical Napocensis, Bucureşti.
Cu această ocazie, Asociaţia AUTISM din Baia Mare îşi prezintă de asemenea obiectivele - preşedinte, dr. Paul Dărăban. (IBM)http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/ar ... l/2111171/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Aug 25, 2010 6:42 pm

CONFERINTA – Medicul Radu Naghiu vorbeste despre metodele de tratare a autismului, la Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" din Baia Mare
20:02:25 24 august 2010 | autor: Diana Grad


Asociatia Autism Baia Mare organizeaza miercuri, 25 august, conferinta “Protocol Napocensis de tratament al autismului”. Evenimentul va incepe la ora 16.00 si se va tine in Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare. Invitatul conferintei este dr. Radu Naghiu – medic specialist psihiatrie pediatrică si homeopat la Centrul Napocensis Bucuresti.

Conferinta de maine isi propune sa fie una interactiva, pentru ca toti cei prezenti sa isi poata gasi mai usor raspunsul la intrebarile lor. Dezbaterea se adreseaza in special parintilor ai caror copii sufera de tulburari de spectru autist. Cei intersati pot, de asemenea, sa participe la eveniment, intrarea fiind libera.


http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/ar ... 5632/#lifr
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Aug 30, 2010 6:06 am

Asociatia Autism Baia Mare a primit o donatie de 2.400 lei din partea rotaryenilor

Scris de Lia Bradeanu, 18 Iunie 2010

Clubul Rotary a donat 2.400 de lei Asociatiei Autism din Baia Mare. Impresionati de greutatile prin care trec aceste familii, dar si de faptul ca numarul specialistilor care sa lucreze cu acesti copii este foarte mic, rotaryenii s-au mobilizat si au organizat un spectacol cu scop caritabil. Oamenii care au vazut spectacolul prezentat de Romeo si Julia Saleno, la Teatrul Municipal din Baia Mare, au avut posibilitatea sa faca donatii, stiind despre ce este vorba.


“Ne-am infiintat in anul 2008, la initiativa mai multor parinti care au in grija o persoana cu autism. In prezent sunt 35 de beneficiari, dintre care 18 din Baia Mare. Am simtit nevoia sa facem ceva pentru copiii cu autism, avand in vedere ca mare parte nu stiau ca este o afectiune care se poate trata, ca sunt terapii care dau rezultate, iar daca se actioneaza rapid aceste persoane sunt ajutati enorm sa se dezvolte”, a precizat dr. Paul Daraban, presedintele Asociatiei Autism.

Fondurile directionate catre asociatie sunt binevenite, avand in vedere ca un specialist se ocupa de fiecare copil in parte. “Cheltuielile sunt mari, pornind de la consumabile si terminand cu materialele necesare pentru a se lucra cu ei. Pe aceasta cale dorim sa multumim rotaryenilor din Sighetu Marmatiei si Baia Mare care au incredere in actiunile pe care le desfasuram si care ne-au sprijinit foarte mult”, a mai adaugat interlocutorul nostru.

Rotaryenii sunt asteptati sa viziteze noul centru al Asociatiei Autism situat pe strada 22 Decembrie, iar toti cei care doresc sa afle povestile copiilor sau mai multe informatii despre aceasta organizatie nonguvernamentala pot face accesand pagina de internet www.autismbaiamare.ro.

http://www.informatia-zilei.ro/mm/2010/ ... more-37484
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Nov 01, 2010 1:54 pm

Asociaţia Autism Baia Mare - doi ani de la înfiinţare

Joi , 28 Octombrie 2010, 07:30

BILANŢ. Ieri, Asociaţia Autism a aniversat doi ani de la înfiinţare. Manifestarea s-a desfăşurat sub sloganul „Şi EU vreau să contez... TU mă poţi ajuta!” şi a fost moderată de jurnalistul Dan Coardă. Înfiinţată din iniţiativa a opt membri fondatori, părinţi ai copiilor autişti din judeţ, în octombrie 2008, asociaţia numără azi 40 de membri şi 40 de beneficiari autişti (cu vârste cuprinse între 2 şi 20 de ani).

Preşedintele ei, dr. Paul Dărăban, a făcut o succintă trecere în revistă a acţiunilor din cei doi ani de existenţă. S-a pornit de la informarea publicului pentru schimbarea mentalităţii şi atitudinii publice faţă de persoanele cu autism şi s-au popularizat drepturile acestor persoane. Au fost implicate în acţiune instituţii ale statului, începând cu autorităţile locale, primării şi consilii locale, Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, Serviciul Public de Asistenţă Socială şi continuând cu ONG-uri (Caritas, HHC, Serviciul de Ajutor Maltez, ASSOC etc).

De asemenea, asociaţia dispune de trei spaţii pentru terapie şi unul de kinetoterapie, dotate cu materialele şi aparatura necesară.

A dat rezultate bune atragerea şi formarea de voluntari terapeuţi şi kinetoterapeuţi şi au fost iniţiate campanii de strângere de fonduri pentru dezvoltarea serviciilor. Au fost infiinţate clase şi grupe speciale pentru copiii cu autism, atât în şcoli şi grădiniţe normale, cât şi în şcolile speciale din Baia Mare. Toate strădaniile membrilor asociaţiei vizează recuperarea, incluziunea şcolară şi integrarea socială a persoanelor cu autism.

În finalul întâlnirii au fost înmânate scrisori de mulţumire instituţiilor colaboratoare, mijloacelor media, unor agenţi economici şi sponsori care sprijină activitatea asociaţiei.Autor stire: Dragomir IGNAT
http://www.infomm.ro/asociatia-autism-b ... -nfiintare
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Jan 01, 2011 1:37 pm

Asociaţia AUTISM Baia Mare la doi ani de realizări


Miercuri, 27 Octombrie 2010 17:41

Scris de Administrator 0 Comentarii


• Cea mai mare realizare: înfiinţarea Centrului de zi pentru copiii cu autism

Ieri, la Eurohotel Baia Mare a avut loc o întîlnire cu toţi colaboratorii, fondatorii asociaţiei, părinţii şi cei care au contribuit la multe dintre acţiunile acesteia, cu scopul de a apăra şi promova drepturile şi interesele persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora, pentru a sărbători doi ani de activitate.


Asociaţia AUTISM Baia Mare a luat fiinţă la finele anului 2008. Iniţiatorii proiectului sînt părinţii copiilor cu autism. Aceştia sînt şi beneficiarii serviciilor de calitate prestate în asociaţie. În prezent, Asociaţia AUTISM Baia Mare numără 40 de membri şi 40 beneficiari cu vîrste cuprinse între 2-20 ani. Aceştia beneficiază de servicii de calitate şi adecvate nevoilor lor. Se încearcă de asemenea să se provoace o schimbare de mentalitate şi atitudine în societatea românească pentru a crea şanse egale acestor persoane deosebite, pentru ca să poată deveni funcţionali şi să nu fie consideraţi cazuri sociale.
Autismul apare cu de 4 ori mai des la băieţi decît la fete.
Asociaţia AUTISM Baia Mare luptă pentru promovarea drepturilor persoanei cu TSA la sănătate şi educaţie, identificarea acestora, recuperarea, incluziunea şcolară şi integrarea socială, informarea largă a publicului şi sensibilizării acestuia cu privire la problemele persoanelor cu TSA. Raportările la nivel mondial sînt zguduitoare: 1 la 100 de copii prezintă autism. Chiar 1 la 90 dintre copiii născuţi în diferite zone şi ţări prezintă TSA.


În Maramureş au avut loc campanii de informare în şcoli şi grădiniţe. Ca realizări, preşedintele Asociaţiei AUTISM Baia Mare, dr. Paul Dărăban, a enumerat: parteneriate interne şi internaţionale cu organizaţiile de profil: Autism Transilvania, Oradea, Napocensis Bucureşti, Luxemburg, Ungaria, Italia. Autism Speaks, Autism Europe, participări la manifestări medicale (Maramedica, la Congresul Mondial pe probleme de autism din Catania), atragerea şi formarea de voluntari, participarea la campania de strîngere de fonduri, înfiinţarea unui site: www.autismbaiamare.ro , parteneriate şi colaborări cu instituţii medicale şi instituţii cu profil de asistenţă socială de la nivelul judeţului şi din ţară.


Cea mai importantă realizare însă rămîne înfiinţarea Centrului de zi pentru copiii cu autism pe str. 22 Decembrie Baia Mare. Sediul a fost inaugurat la 1 iunie 2010 şi cuprinde 3 spaţii de terapie şi o sală de kinetoterapie, amenajare adecvată şi dotată cu materiale necesare copiilor.

Din consiliul director al asociaţiei fac parte 6 membri fondatori: dr. Paul Dărăban, preşedinte, Traian Pop, vicepreşedinte, Iolanda Sztrelenczi, responsabil financiar, Raluca Pop, secretar şi Luana Tămăşan, coordonator atelier arte combinate. Asociaţia AUTISM mulţumeşte colaboratorilor pentru ajutorul acordat pentru ca aceasta să existe şi să funcţioneze: reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai DGASPC Maramureş, ASSOC, HHC, DSP, medicilor de neuropsihiatrie infantilă, dr. Grădinaru din Consiliul Local Baia Mare, primarului din Baia Sprie, directorilor Şcolilor speciale nr. 1 şi nr. 2 din Baia Mare, Fundaţiei CARITAS, Serviciului de Ajutor Maltez precum şi altor colaboratori.


http://www.graiul.ro/index.php?option=c ... l&Itemid=4
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Apr 14, 2011 4:54 pm

36 de copii din Maramureş, cu autism, beneficiază de terapie comportamentală şi art-terapie


Joi, 10 Martie 2011 16:31
Scris de Iulia MURESAN


Copiii cu autism, indiferent de gradul de afectare, prezintă deficienţe pe 3 arii de dezvoltare: comunicare şi limbaj, interacţiune socială, comportament. Cercetările demonstrează că terapia prin muzică, meloterapia, ajută la ameliorarea simptomatologiei pe toate cele 3 arii.

În terapia prin muzică, prin participarea regulată la aceste şedinţe, se poate crea un mediu familiar în care persoanele cu autism se pot integra mai uşor, pot experimenta situaţii noi de joacă, pe care ulterior să le provoace prin interacţiune socială spontană. Majoritatea copiilor cu autism prezintă o anumită sensibilitate la sunete, zgomote, ritmuri, secvenţe muzicale repetitive, motiv pentru care muzica poate constitui un mijloc eficient de interacţiune.

Scopul proiectului "Îmi place muzica" are ca obiectiv dezvoltarea serviciilor de terapie alternativă pentru copiii cu autism din cadrul asociaţiei, pe o perioadă de 12 luni. Grupul ţintă îl reprezintă 36 copii cu tulburări din spectrul autist, cu vîrste între 2 ani şi 12 ani, care beneficiază de terapie comportamentală şi art-terapie în cadrul Centrului de Zi al Asociaţiei AUTISM Baia Mare.
Specialiştii vor observa, în urma fiecărei şedinţe de terapie prin muzică, achiziţii noi la nivel cognitiv şi emoţional, dezvoltarea abilităţilor însuşite deja, o frecvenţă mai redusă a comportamentelor stereotipe. Fiecare copil va avea o fişă de monitorizare. În funcţie de severitatea deficienţelor, copiii vor participa la şedinţele de terapie, între 30 minute şi o oră.

De asemenea, de Ziua Copilului se va pregăti un moment artistic muzical special, care va fi susţinut sau prezentat în format video pe scena sălii Rotary a Liceului de Artă din Baia Mare. Se va organiza un training de 2 zile pentru părinţi cu tema "Dezvoltarea socio-emoţională a copilului cu autism prin metoda interacţiunii prin muzică". Experienţa de învăţare-terapie va fi concretizată prin apariţia unei broşuri în format electronic, cu exerciţii specifice interacţiunii prin muzică.

http://www.graiul.ro/index.php?option=c ... &Itemid=25
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue May 03, 2011 1:21 pm

DEZVALUIRI - Oportunitate nevalorificata: 2 milioane de euro pe an, o suma ignorata de maramureseni
12:13:21 1 mai 2011 | autor: Catalin Vischi


In fiecare an, doi din cinci maramureseni pot decide sa aduca in judet o suma importanta de bani: 2 milioane de euro. Afla de ce se ignora aceasta oportunitate si pentru ce pot fi cheltuiti acesti bani.

In fiecare an, aproape 200.000 de maramureseni pot sa aduca in judet, fara niciun efort, 2 milioane de euro. Suma este impresionanta nu doar prin prisma alocarilor financiare de la stat in bugetele locale, din ce in ce mai reduse, ci si prin potentialul strategic de utilizare, acesti bani putand fi folositi pentru ajutorarea comunitatii.

Insa, cel mai mai important aspect este ca acesti bani nu sunt pusi la dispozitia autoritatilor locale, contestate de multe ori de cetateni ca decid arbitrar, deficitar si, uneori, penal destinatia banilor publici. In fiecare an, doi din cinci maramureseni pot sa decida pentru ce poate fi cheltuita suma de 2 milioane de euro, insa oportunitatea nu este valorificata. Decidentii sunt persoanele care obtin salarii si venituri asimilate salariilor.

Numarul decidentilor, necunoscut sau ascuns

Numarul exact al maramuresenilor care pot determina ca in judet sa ajunga anual o suma de bani atat de mare este necunoscut, sustine seful Directiei Finantelor Publice Maramures. Adica nu exista o centralizare a numarului maramuresenilor care obtin salarii si venituri asimilate salariilor, desi anual se depun fisele fiscale anuale.

Nici la Inspectoratul Teritorial de Munca, unde pana la finele anului trecut trebuiau inregistrate contractele de munca nu exista o centralizare exacta, aceasta cuprinzand angajatii din sistemul privat, nu si pe bugetari si pe cei care lucreaza in firme detinute de autoritatii ale statului.

“La 31 decembrie 2010, in evidentele ITM Maramures figurau 86.588 de contracte individuale de munca active. Acestea sunt contracte de munca ale salariatilor care lucreaza la angajatori cu capital integral privat. In aceasta cifra nu se regasesc contractele individuale de munca ale persoanelor angajate la institutii bugetare sau societati comerciale cu capital integral de stat sau societati comerciale la care statul este actionar majoritar si nici rapoartele de serviciu ale functionarilor publici”, a precizat Mircea Onea, purtator de cuvant Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures.

In lipsa unei centralizari oficiale, inexistente sau ascunse din motive ce pot fid oar speculate, am gasit o cale de mijloc: estimarea pe baze statistice. Pentru a risipi supozitiile ca estimarea ar fi empirica, seful statisticii maramuresene a precizat si care este modul de calcul, unul extrem de complicat.

„In Maramures, numarul agentilor economici si a institutilor publice in urmarire statistica privind numarul de salariati si fondul de salarii sunt in jur de 536, din care 100 completeaza o fisa lunara (S1) cu efectivul de salariati si costurile salariale. Ceilalti sunt pe un alt formular, Unica, care are in structura sa si numarul de salariati. Din estimarea numarului de salariati, la sfarsitul anului 2010, la cei 536 de angajatori sunt 89.489 de salariati. Aici intra toti salariatii incadrati cu contract de munca, inclusiv cei care nu au timp efectiv integral de munca de 8 ore. Iar la venituri sunt incluse si indemnizatiile, sporurile, premiile, toate drepturile salariale”, a mentionat Vasile Pop, directorul Directiei de Statistica Maramures.

Asadar, la sfarsitul anului trecut, in Maramures erau aproape 90.000 de salariati. Insa pentru ca nici acest numar nu era complet, statistica necuprinzand persoanele care castiga venituri asimilate salariilor, am supralicitat, vrand sa aflam cati maramureseni muncesc, implicit obtin venituri, incluzandu-i in aceasta categorie pe agricultori, pe cei din asociatii de tip familial, pe cei care lucreaza pe cont propriu si pe cei care sunt platiti pe drepturi de autor.

Conform statisticii, 195.300 de maramureseni fac parte dintr-o categorie numita “populatie ocupata”, care ii cuprinde pe toti cei care obtin venituri, implict platesc impozite pentru acestea. Acesti oameni pot decide in fiecare an ca 2 milioane de euro sa ajunga in Maramures si sa fie folositi pentru sprijinirea comunitatii locale. Cum pot face acest lucru? Statul le da dreptul sa redirectioneze catre o organizatie non-profit 2% din impozitul pe care i l-a retinut de-a lungul unui an pentru banii pe care i-a castigat.

Redirectionarea a 2% din impozitul deja retinut de stat

In fiecare an, cei care platesc impozit pe venit pot sa redirectioneze 2% din acest impozit catre o entitate pe care o alege fiecare in functie de dorintele sale. “Nu este vorba de bani platiti din buzunar, nu este o taxa suplimentara, ci un drept al fiecarui platitor de impozit pe venit”, a explicat Gabriela Pop, director executiv al organizatiei neguvernamentale ASSOC Baia Mare.

„Aceasta donatie nu il costa absolut nimic pe contribuabilul. Trebuie doar sa completeze un formular si sa-l depuna la Fisc, in fiacre an, pana la 15 mai. Daca nu face aceasta donatie, suma respectiva este gestionata de stat. Am intalnit cazuri in care unii spuneau ca au directionat cei 2% pentru pensia lor privata. Nu este acelasi lucru, este vorba de 2% din impozitul pe venit din anul anterior”, a explicat Romana Furtuna, presedinte al Asociatiei „Prietenii Spitalului Dr. Constantin Opris” din Baia Mare.

Desi au acest drept, cei multi maramureseni nu il pun in practica, vaduvind judetul de o suma importanta de bani. In ultimul clasamentul national, ce face referinta la redirectionarea a 2% din impozitul pe venit in anul fiscal 2009, Maramuresul se situeaza exact la mijloc, ocupand locul 21. Doar 30.593 de persoane au uzat de dreptul pe care il au, respectiv sa redirectioneze acesti bani pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult.

Procentual, suma reprezinta sub 30% din cei care obtin salarii si sub 15% din cei care au dreptul sa decida in privinta acestor bani platind in fiecare an impozite pe salarii sau pe venituri asimiliate salariilor. Insa, din punct de vedere al sumei totale, Maramuresul este situat doar pe locul 30 din 42, cu doar 1.697.073 de lei redirectionati, ceea ce reprezinta sub 20% din suma de care puteau sa dispuna ONG-urile din judet.

Simularea si estimarea sumei pierdute anual

Argumentul pierderii a 80% din suma care ar putea ajunge in Maramures doar prin completarea unor formulare de catre cei care platesc impozit pe veniturile obtinute sta intr-o simulare statistica si intr-o estimare a celor implicati in conducerile organizatiilor non-profit.

„Sa facem o simulare a veniturilor raporat la numarul de unitati care sunt in urmarire statistica si la salariul mediu al anului 2010. Din statisticile oficiale rezulta ca salariul mediu in Maramures in anul 2010 a fost de 1.376 de lei brut. La 89.448 de salariati rezulta un fond de salariu de 236.422.779 de lei. Aplicam impozitul de 16% si calculam 2% din acest impozit. Rezulta 4.728.456 de lei, respectiv 1.153.282 de euro. Insa nu ii avem in aceasta statistica pe toti cei cuprinsi in masa impozabila, sunt o serie de categorii sociale la care nu cuprindem salariile platite pentru ca lucram pe esantion largit reprezentativ. Asa ca 2% din impozitele platite de maramureseni trebuie sa fie o suma mult mai mare decat aceasta, de 1,15 milioane de euro”, a mentionat seful Directiei de Statistica Maramures.

Presedinte unei alte organizatii neguvernamentale din Maramures, Clubul Tinerilor Comunicatori, a remarcat doua aspecte in legatura cu redirectionarea a 2% din impozitul pe venit: reticenta si lipsa de informare.

„Multi neglijeaza, spun: Dom'le, la 2% impozit pe venit nici nu e o suma. Dar la nivelul Maramuresului se ajunge la o suma impresionanta care poate ajunge la organizatii de caritate ce nu primesc bani de la stat. Vorbim de aproximativ la 2 milioane de euro care ar putea sa ramana aici, in Maramures, care nu ar merge la bugetul de stat. Acesti bani pot sa fie folositi pentru binele comunitatii locale, pentru ca ONG-urile asta fac: sprijina comunitatea pe diferite aspecte: sociale, medicale etc. Ar fi ideal ca acesti bani sa ramana in judet”, a precizat Calin Herteg, presedintele Clubului Tinerilor Comunicatori.

Teoria simplificata a celor 2%

Practic, fiecare om care plateste impozit la stat pe venitul pe care il realizeaza poate sa decida ca 2%, dar nu mai mult de 300 de lei, sa ramana la o organizatie din judetul sau care desfasoara activitati voluntare si de cele mai multe ori caritabile. Insa aceasta forma de implicare in societatea din care facem parte nu este popularizata si explicata pentru ca... banii neredirectionati raman in bugetul statului si sunt cheltuiti dupa buna cuviinta a celor de la guvernare.

Termenul pentru depunerea formularelor de directionare a 2% din impozitul pe venit este 15 mai, dupa aceasta data contribuabilul este fiind decazut din dreptul de exercitare a optiunii si banii raman la cel mai prost gestionar al banilor publici: statul. Pana acum, in fiecare an, aproximativ 80% din sume au ramas nedistribuite si au fost preluate in bugetul de stat.

„Probabil ca statul nu e interesat sa lase acesti 2% la libera utilizare a ONG-urilor, de asta nu se implica intr-o campanie de informare. Pe anul fiscal 2008, 80% din aceasta suma nu s-a redirectionat, deci a ramas la stat. Probabil ca ar trebui autoritatile locale sa se implice intr-o campanie de informare, alaturi de ONG-uri, despre ce inseamna 2%”, a mai spus presedinte Clubul Tinerilor Comunicatori din Baia Mare.

De ce se ignora acest potential financiar

Insa pana cand (si daca) se vor implica autoritatile locale, care pana acum au ignorat acest potential financiar, prin care anual in judet pot ramane nu 250.000 de euro ca si pana acum, ci de opt ori mai mult, am intrebat ce genereaza lipsa de implicare a cetatenilor.

„Multi nu stiu ce inseamna acest 2%, altii nu primesc fisele fiscale de la angajatori sau unii angajatori redirectioneaza ei fisele fiscale catre anumite entitati. Oamenii nu stiu ca acesta este dreptul lor: sa decida ce organizatie non-profit poate sa primeasca 2% din impozitul pe venit pe care i l-a retinut statul intr-un an. Foarte multi au impresia ca trebuie sa dea ceva in plus, ca le cere cineva bani. De fapt sunt banii pe care oamenii i-au platit deja statului”, a explicat Gabriela Pop, director executiv al ASSOC Baia Mare.

Si reprezentanta Asciatiei Autism Baia Mare e convinsa ca nestiinta si comoditatea unora sunt piedicile care fac ca anual in Maramures sa ramana doar a zecea parte din suma de 2 milioane de euro.

„Unii nu stiu despre ce este vorba si au senzatia ca trebuie sa dea din buzunarul lor. De aceea e foarte important sa explicam fiecaruia ca sunt niste bani care i-au fost deja retinuti de stat si ca nu-l costa nimic sa completeze un formular. Nu dureaza mult. Poate ca unii sunt mai comozi, n-au chef sa completeze formularul, sa-l depuna la Finante...”, a spus Luana Tamasan, membru fondator Asociatia Autism Baia Mare.
Transparenta: pe ce cheltuie ONG-urile cei 2%

In lipsa popularizarii actiunii de redirectionare a 2% din impozitul pe venit, in incercarea de a atrage bani pentru a-si putea desfasura activitatea voluntara, maramuresenii din ONG-uri par a se lupta cu morile de vant. Voluntarii care ajuta copii, batrani, persoane cu dizabilitati sau aflate in dificultate reusesc cu greu sa adune mica parte din acesti bani. Cati bani si cum sunt cheltuiti acestia? Nu e niciun secret.

„In 2008 am facut o campanie mai sustinuta si atunci am reusit sa adunam o suma destul de mare. Am dus formularele la Finante in mai multe reprize, ca sa nu-i punem pe oameni pe drumuri si ne-am inregistrat in mai multe etape. Din pacate, cele pe care le-am dus in teancuri mai mici, unde a avut rabdare persoana de la ghiseu sa inregistreze fiecare fisa, au fost ok, banii aia s-au regasit in cont. Cand am mers cu cateva sute de fise, care au ramas la ghiseu, din pacate nu am mai regasit in cont sumele. N-au mai fost inregistrate! Nu stim ce s-a intamplat, am mai intrebat la Finante, dar n-am primit niciun raspuns in acest sens. Pe ultimii ani am beneficiat de urmatoarele sume: in 2007 aproximativ... 200 de lei, in 2008 - 6.000 de lei, in 2009 - peste 3.000 de lei, in 2010 - 2.800 de lei. Foarte putini bani, dar pe noi ne-au ajutat foarte mult, pentru ca din banii acestia am mai putut sa sustinem serviciile sociale pe care le facem (toate serviciile care le ofera ASSOC-ul sunt gratuite). Am reusit sa mai acoperim unele minusuri sau sa cofinantam unele proiecte care le-am avut”, a spus Gabriela Pop, director executiv ASSOC Baia Mare.

Transparenta am gasit si la Asociata „Prietenii Spitalului Dr. Constantin Opris” din Baia Mare. „Cea mai mare parte pe care noi o vom colecta din 2% din impozitul pe venit va merge spre sectia de Chirurgie Pediatrica, asta in prima faza. Ulterior, vom incerca sa ajutam toate sectiile din cadrul spitalului”, a precizat Romana Furtuna, presedintele asociatiei.

Voluntarii care vor sa finanteze modernizarea sectiei de Chirurgie Pediatrica spun ca au incercat in acest an sa ii sensibilize pe oameni. „Am avut o campanie de presa, am infiintat un punct de colectare si informare in Gold Plaza. Aveam acolo si formularele ce trebuiesc completate si scrisoarea noastra de intentie. Din pacate rezultatul a fost... aproape dezastruos”, a spus Romana Furtuna.

„Prietenii Spitalului” spun ca au distribuit formulare si prin posta, au pus o urna in holul Spitalului Judetean si au mers pe la intreprinderi private sa ii convinga pe oameni sa redirectioneze banii catre asociatia lor pentru a putea sa realizeze modernizarea sectiei din unitatea spitaliceasca si acum asteapta sa vada rezultatele.

Organizatia Autism Baia Mare, infiintata de catre parinti care au copii cu autism, este una dintre putinele din judet care au reusit sa stranga in ultimii ani sume mai importante de bani.

„Pentru a putea sa le putem oferi terapie copiilor cu autism, cand a inceput campania de 2% ne-am mobilizat cu totii. In 2009 am adunat aproximativ 60.000 de lei, bani care ne-au ajutat foarte mult. Am reusit sa angajam terapeuti, sa cumparam materialele necesare terapiilor si a fost pasul care ne-a ajutat sa ne dezvoltam si sa putem primi si mai multi copii in centrul nostru, sa faca terapie. Pentru ca noi asta vrem: dezvoltandu-ne, sa ajutam cat mai multi copii cu autism. In al doilea an am fost mai multi parinti, din pacate, nu-i o fericire ca suntem din ce in ce mai multi, si sigur ca si persoanele care ne-au urmarit de la bun inceput si-au dat seama ca facem lucruri frumoase si bune si utile pentru copiii nostri si atunci au stiut sa pledeze mai departe pentru cauza noastra si s-au adunat mai multi bani, 80.000”, a spus Luana Tamasan, membru fondator al Asociatiei Autism Baia Mare.


Cei de la Clubul Tinerilor Comunicatori „Anul trecut am reusit sa strangem vreo 40 de formulare care ne-au adus 2.000 de lei. Pentru noi a fost o suma imporanta pe care o pastram in cont pentru avea cofinantare la diferite proiecte”, a explicat Calin Herteg, presedintele asociatiei.

Donam putin, dar unde?

Potrivit unui studiu GfK, biserica si fundatiile religioase atrag cei mai multi bani din redirctionarea a 2% din impozitul pe venit. La nivel national, o treime aleg fundatiile religioase, 10% opteaza pentru SMURD, 9% Salvati Copiii, 6% - Copii in dificultate si tot atatia Crucea Rosie. In Maramures, dupa biserici, cei mai multi bani i-a atras Asociatia Autism Baia Mare si SMURD.

„Biserica reuseste sa colecteze foarte mult din acest procent din impozitul pe venit. In Maramures mai avem un exemplu foarte bun, o asociatie noua, Asociatia Autism Baia Mare, care a facut o campanie sustinuta de colectare de 2% si au reusit sa adune o suma importanta. Mai e SMURD-ul si... cam atat...”, a spus directorul executiv al ASSOC Baia Mare, Gabriela Pop.

Una dintre organizatiile care au reusit sa atraga bani mai multi din aceasta cota redirectionabila este cea care se ocupa de copiii cu autism: 1,4 milioane de lei in doi ani. Banii nu sunt insa suficienti nici macar pentru acest ONG, terapiile pentru cei afectati de aceasta boala fiind extrem de costisitoare, asa ca voluntarii de la asociatia din Baia Mare incearca sa isi completeze veniturile din proiecte finantate si campanii de strangere de fonduri.

„Nu poti sa stai sa astepti o vesnicie sa astepti sa vina cineva sa-ti dea bani. Noi nu primim bani de la stat si atunci ne-am mobilizat si am umblat dupa cei 2%. O sa va spun din experienta mea personala, am si eu un baietel autist, are 9 ani. Costa foarte mult, pentru ca terapia este destul de scumpa si absolut necesara. Pentru a se obtine rezultate e nevoie de cel putin 2 ore de terapie pe zi. In mod normal ar fi nevoie de 8 ore de terapie pe zi, ceea ce nu ne permitem. O ora de terapie costa 25 de lei. Deci in jur de 1.000 de lei costa terapia unui copil pe luna, in cazul in care facem minimum de terapie. Ar mai fi nevoie de un profesor de sprijin la scoala, si asta se plateste pe ora. Prin lege, un copil autist ar avea dreptul la un profesor de sprijin 4 ore pe saptamana. Plus ca mai are si alte nevoi: alimentatie mai speciala, medicamente care il ajuta sa fie mai atent, mai activ...”, a enumerat Luana Tamasan, nevoile pe care le are un copil cu autism.

2%: ajuta-i pe altii sa ajute!

Doar 60% dintre cei care castiga venituri din diverse surse stiu despre posibilitatea redirectionarii a 2% din impozitul pe venit catre o organizatie non-profit, insa doar jumatate dintre acestia folosesc aceasta posibilitate, desi actiunea consta doar din completarea unui formular, 230, numit “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual”, sau, in cazul celor care obtin si alte venituri in afara de salarii, a formularului 200 - numit „Declaratie speciala privind veniturile realizate”.

Aceste formulare se gasesc pe mai toate siturile organizatiilor non-profit si se pot depune in fiecare an, pana in 15 mai, fie la administratia financiara de domiciliu, sau prin posta, prin scrisoare recomandata. Asadar, in doar cateva minute, cat dureaza completarea unui formular, putem aduce in judet 2 milioane de euro in fiecare an.

Si pentru asta nu trebuie sa dam spaga, nici sa ne umilim politic, trebuie doar sa fim responsabili ca in acest fel ajutam organizatiile de voluntari din judet sa se implice cu mai mult succes in rezolvarea unor probleme importante din comunitate. Mai simplu spus, trebuie sa ne amintim, macar o data pe an, ca suntem cetateni si ca ne pasa, ca suntem oameni.http://www.emaramures.ro/stiri/48571/DE ... amureseni-
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Next

Return to MARAMURES, MEHEDINTI,MURES

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron