Asociatii TARGU MURES

Moderators: camel, moderators

Asociatii TARGU MURES

Postby dora » Fri Feb 08, 2008 9:30 am

540517 Tirgu-Mures, Aleea Vrancea nr.1, Romania

telefon: +40-265-257.057

fax: +40-265-257.542

e-mail: office@alphatransilvana.ro

Reprezentam schimbarea, inovatia, schimbarea, echilibrul, miscarea
Ceea ce putem spune despre noi e ca nu cunoastem indoiala si suntem convinsi ca prin initiativa si prin dorinta noastra am sprijinit comunitatea. Suntem cei care invartim roata si care imbinam mecanismele ei pentru ca fiecare program care sustine o serie de beneficiari sa mearga in directia propusa.

Timp de 15 ani am functionat fara intrerupere, am trecut si am atins toate aceste etape. Dintr-o organizatie caritabila ne-am transformat pas cu pas in furnizor de servicii.

Centru de zi de ingrijire si recuperare pentru copii cu dizabilitati neuro-psiho-motorii
Centrul PERSEVERENTA s-a lansat printr-un proiect PHARE “Copiii mai intai” intiat in 2002 de catre Fundatia ALPHA Transilvana in parteneriat cu Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Mures. Cabinetele de psihologie, logopedie, artterapie, sala de kinetoterapie, cele 6 sali de grupa sunt amenajate la parterul sediului Fundatiei Alpha Transilvana. Pana in septembrie 2006, Centrul a functionat pe baza unui parteneriat public-privat intre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures si Fundatia Alpha Transilvana. Existenta unui cadru legislativ favorabil a facilitat ca fundatia sa devina printre primii furnizori privati din tara care au preluat un serviciu public.

Centrul de ingrijire si recuperare pentru copii cu nevoi speciale PERSEVERENTA ofera interventie terapeutica si de specialitate in program de zi pentru 35 de copii cu dizabilitati severe cu varste intre 3 si 16 ani, respectiv 80 de copii in program ambulatoriu.

In cadrul programului de zi - practic sansa pentru o viata cat se poate de apropiata de cea normala - se asigura 8 ore de activitati - de mentinere si de recuperare in alternanta cu cele de recreere, transportul de la domiciliu la Centru fiind asigurat.

Interventiile terapeutice pot fi sedinte de kinetoterapie, hidrokinetoterapie, logopedie, ergo si artterapie, psihologie, iar cele doua mese servite (mic dejun si pranz) - ocazii bune pentru imbunatatirea gradului de independenta si socializare.

http://www.alphatransilvana.ro/index.php?id=17
Last edited by dora on Mon Jan 31, 2011 9:27 am, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Feb 09, 2008 11:37 am

Ziarul de MURESSanse pentru copii cu autism


Mihai Stelian Cabuz, un baietel de cinci ani si jumatate din Targu Mures sufera de autism. Aceasta boala a aparut la Mihai la varsta de un an si sase luni desi pana atunci copilul s-a dezvoltat normal. Din acel moment, Mihai a inceput sa-si piarda atentia, nu mai raspundea la stimuli afectivi din exterior.

Pana la varsta de trei ani, baiatul a manifestat o dependeta acuta fata de mama. Aceasta era nevoita sa stea cu el in permanenta, nu mai putea sa se ocupe de serviciu sau de famile, mai ales ca Mihai mai are un frate mai mare, pe Alex. In momentele in care boala a inceput sa se manifeste, Alex si Steluta aveau impresia ca nu mai aude, au crezut ca baiatul a surzit. Pana la un an si sase luni, Mihai invatase sa vorbeasca si sa mearga dar cand familia si-a dat seama ca nu mai interactioneaza cu absolut nimeni si ca s-a retras in lumea lui a inceput calvarul. Au mers initial la medicul de familie, care la randul lui l-a trimis la un medic ORL-ist pentru a exclude surzenia, apoi la unul specializat in neuropsihiatrie infantila.

Baiatul nu mai putea stabili contactul vizual cu oamenii din jur iar mama si fratele sau au ajuns la concluzia ca Mihai nu are probleme cu auzul. Totusi l-au dus la medici ORL-isti din toata tara, iar la varsta de doi ani l-au dus la Timisoara, la Centrul care se ocupa strict de interventie cu metode specifice copilului cu autism, numit "Casa Faenza", iar apoi la Bucuresti. "Am aflat ca abia la varsta de trei ani, copilul poate fi diagnosticat pentru autism", a explicat Cabuz.

Ea a mai precizat ca medicul care se ocupa de tratamentul medicamentos al lui Mihai este Rodica Mera, neuropsihiatru al Laboratorului de Sanatate Mintala. "Pana la trei ani, Mihai se manifesta foarte isteric, eram obligata sa ghicesc ce vrea, iar daca nu ghiceam, putea sa tipe o zi intreaga", a spus Steluta.


In prezent, de Mihai se ocupa Nicoleta Hategan, terapeut din cadrul "Fundatiei Alpha Transilvana". Familia baiatului a aflat de aceasta fundatie prin intermediul "Serviciului de Evaluare complexa", din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Mures. La acest serviciu ajung cazurile diagnosticate de medicii specialisti. La fundatie, Mihai a fost integrat unui program ambulatoriu care se desfasoara la "Centrul perseverenta", care face parte integranta fundatiei.

Programul ambulatoriu nu necesita prezenta zilnica a copiilor, si este stabilit de o echipa de specialisti. Mihai a frecventat acest program timp de un an de zile, iar din martie 2005 a fost inclus in programul de zi al "Centrului perseverenta".

Echipa care se ocupa de copii este alcatuita dintr-un logoped, un psihoterapeut, un kineto- terapeut si un psiholog, iar evaluarea copiilor se face pe baza unui raport, care stabileste obiectivele pentru evaluarea situatiei sociale a copilului, efectuata de asistentul social al fundatiei. "Se alcatuiesc fisele de monitorizare, o data la trei luni, in care se trec rezultatele obtinute, progresele sau regresele, ori stagnarile", a explicat Hategan.
"E vorba de foarte multa rabdare si munca migaloasa, spre exemplu, lui Mihai, i-au trebuit trei luni pentru a invata sa desfaca un capac de sticla",
a mai spus specialistul fundatiei, Nicoleta Hategan.

Acum Mihai merge singur pe jos, nu mai trebuie carat in brate, iar manifestarile isterice s-au redus. Poate sta cu toti membrii familiei, nu numai cu mama si chiar sta singur la Centru, iar comportamentul de imitare s-a dezvoltat (copiii care sufera de autism nu stiu sa imite). Mihai poate acum sa manance singur, a invatat sa descide robinetul de apa, merge singur la baie (aceste lucruri, daca nu sunt invatate de mic nu le mai poti invata). "Urmatorul pas in tratamentul baiatului este de a invata sa identifice persoanele si obiectele din jur, cu ajutorul fotografiilor", a declarat Hategan.
"Este foarte greu sa accepti faptul ca ai un copil cu probleme, majoritatea parintilor nu vorbesc despre copiii lor cu probleme”, s-a mai plans Steluta Cabuz.

Adriana MUSAT


http://www.ziaruldemures.ro/fullnews.php?ID=8184
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Feb 18, 2009 3:01 pm

Data: 11 februarie 2009
Curs pentru persoanele care lucreaza cu copii cu autism
De: Arina CORDUNEANU


In cursul acestei saptamani la sediul Fundatiei Alpha Transilvana, se desfasoara un curs de performare, analiza comportamentala aplicata (ABA), a specialistilor care lucreaza cu copii cu autism, precum si a parintilor acestor copii.

Peste 20 de specialisti, instructori si parinti din toata tara si Targu Mures, participa saptamana aceasta la prima parte a cursului ABA, structurat pe trei module, zilnic cate opt ore.

Pentru participarea la curs a fost necesara achitarea unei taxe de 200 euro.

“Cursul ABA se desfasoara pentru prima data in Targu Mures, este o metoda de lucru structurata, ceea ce este necesar pentru copiii cu autism si dizabilitati in general,” a precizat Vargancsik Iringo, manager program Perseverenta.ABA (Applied Behavior Analysis) sau in traducere Analiza Comportamentala Aplicata, este o terapie care alaturi de TEACHH este una din cele mai raspandite terapii, unde copilul, practic cam tot ce invata pur mecanic in cadrul acestei metode, dupa un timp, va aplica in viata lui de toate zilele, in mod firesc, aceste lucruri. “Cursul este focusat pe evaluarea pshihologica, evaluarea comportamentelor care se regasesc in sfera tulburarilor evazive de dezvoltare. Ceea ce aduce nou acest curs este faptul ca un diagnostic pus cu acuitate confera posibilitatea specialistilor sa intocmeasca programe focusate pe nevoile fiecarui copil in parte, specialistii vor intelege ca in jurul varstei de trei ani se pune acest diagnostic si putem discuta de autism si ceea ce implica acest diagnostic complex pe toate ariile de dezvoltare ale unui copil. In programele constituite, fiecare copil va fi monitorizat pas cu pas” a declarat Iulia Panzati, psiholog si coordonatoarea Centrului Psihobest din Bucuresti.

Cursul ABA un success in alte locuri din tara


Aceasta a mai specificat ca astfel de cursuri au mai avut loc in Bucuresti, Cluj Napoca, Iasi, Constanta, Alba Iulia, unde au fost inregistrate reale succese.

Panzati a precizat ca, la Alba Iulia in urma acestui curs s-a constituit o asociatie a parintilor si a specialistilor, fiind inclusi deja 10 copii in program.

”Este foarte important acest curs, deoarece la noi exista o problema de neintelegere si de inacceptare din partea parintilor, iar daca ei vor fi alaturi de echipa de terapeutica, in partea lor care le revine acasa, vor putea crea si implementa oportunitati de comunicare cu acesti copii”, a continuat Iulia Panzati.


La curs au participat si specialisti de la Centrul de zi Perseverenta, unde, in prezent se lucreaza cu o grupa de 18 copii autisti. “Chiar si logopedul participa la curs, deoarece autismul este o problema in care copilul nu prea interactioneaza cu cei din jur, nu comunica la fel ca noi, nu are un bun contact vizual, iar atunci cand se face logopedie cu ei nu se uita la ceea ce i se spune. De aceea este important sa invete si logopedul cum sa se apropie de copil”, a explicat Vargancsik Iringo.


http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/ ... 40303.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Mar 12, 2010 6:51 pm

Copiii cu autism nu sunt primiti la scolile in masa
Reportaj din oras | 12 Octombrie 2009 - 17:00 | Numar vizualizari: 407
tipareste | trimite unui prieten | trimite prin Yahoo!

Se spune ca nimic nu e mai frumos decat sa aduci un copil pe lume. Insa exista cazuri in care zambetul lui este conditionat de ani grei de terapie. Se intampla cu copiii care sufera de autism. Nu se cunoaste numarul lor exact, cert este ca acesta creste de la an la altul.


Centrul de Zi Alpha Transilvana are una din putinele grupe de gradinite din municipiu, unde se face o terapie speciala pentru acesti copii cu autism, ABA (analiza comportamentala aplicata).

La acest centru sunt adusi zilnic 7 copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 13 ani si care sunt diagnosticati cu autism sever. Trist este ca unii parinti din mediul rural se deplaseaza chiar si 60 de km pentru a-si aduce copiii la acest centru pentru ca nu sunt primiti de gradinitele de masa, unde nu exista specialisti care sa se ocupe de ei, spune Angelina Moldovan, inspector pe invatamant special din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Mures.


Semnele de autism pot fi depistate de catre parinti, chiar inainte ca micutul sa poata spuna "mama". In primul rand familia acestuia tre sa se prezinte la comisia de experiza cu dosarul medical si acolo se stabileste daca copilul sufera de o astfel de boala. De acolo este orientat in cadrul centrelor scolare de educatiei incluziva din judetul Mures. Costurile nu sunt deloc mici. La Alpha Transilvana se cheltuie pentru terapia unui copil 1.500 de lei pe luna, bani care parintii nu ii scot din buzunar.


Directorul Fundatiei Alpha Transilvana, Andreia Moraru, spune ca dupa varsta de 18 ani, copiilor care au suferit de autism li se transforma diagnosticul in schizofrenie si de aici li se pierde urma. De altfel, nici nu exista in tara un registru al copiilor care sufera de aceasta anomalie. "Nu avem o dimensiune foarte clara despre cati beneficiari vorbim si nu a existat o preocupare foarte clara si specializarile sunt recente, aceasta latura nu este foarte bine explorata, in Vest exista linii speciale de recuperare", a declarat Andreia Moraru.


Sunt incercari ale parintilor de a incadra acesti copii in gradinitele de masa, insa de cele mai multe ori nu reusesc. Ori nu sunt porimiti din cauza numarului mare de copii inscrisi, ori pentru ca nu exista specialisti care sa se ocupe de ei. De cele mai multe ori ceilalti copii ii privesc pe autisti cu respingere, lucru care nu le este deloc benefic acestor copii.In Targu Mures exista doua centre de educatie incluziva si unul la Reghin.Adelina Burcea
http://www.citynews.ro/mures/reportaj-d ... asa-60744/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Jan 31, 2011 9:31 am

Asociaţia „FOR AUTISM” este o asociaţie non-profit care a luat fiinţă în mai 2009, din iniţiativa a patru părinţi şi un psihopedagog, cu sprijinul Fundaţiei „Gecse Dániel” cu scopul de a promova acţiuni care să susţină serviciile, îngrijirea, educaţia şi orientarea profesională a persoanelor din spectrul autist, precum şi apărarea drepturilor şi intereselor acestor persoane.
Dintre obiectivele Asociaţiei:
http://www.ce-romania.com/forautism/


Grup de sprijin
În fiecare lună săptămâna treia are loc grupul de sprijin al părinţilor copiilor cu elemnte autiste la sediul fundaţiei "Gecse Daniel" din Târgu Mureş .

La întâlnirea din luna octombrie s-a discutat metoda Pecs.

La întâlnirea din luna noiembrie s-a discutat despre ordinea de zi, orarul realizat cu ajutorul pictogramelor.

Aşteptăm cu drag prezenţa părinţilor implicaţi.

http://www.ce-romania.com/forautism/ro/ ... astre.html

n data de 8 noiembrie 2010 orele 10,la sediul Fundaţiei Gecse Daniel va avea loc grupul de sprijin al părinţilor copiilor cu spectrul autist


Nr. Nume Poziţie Telefon
1 Pap Tünde presedinte
2 Nyulas Tünde-Ildikó vicepresedinte
3 Jakab Erika-Erzsébet membru fondator
4 Farkas Rózália-Aranka membru fondator
5 Csíki Levente membru fondator


http://www.ce-romania.com/forautism/ro/contact.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Feb 25, 2011 3:42 pm

Autismul nu se vindecă, dar există căi de comunicare cu copilul”
De: Arina MOLDOVAN
Poveştile triste ale copiilor bolnavi de autism şi disperarea părinţilor nevoiţi să lupte cu un sistem în care boala copiilor lor nu există au ajuns în faţa reprezentanţilor statului. Din acest an a intrat în vigoare Legea autismului. Însă fără o metodologie de aplicare. Vargancsik Iringo, managerul programului Perseverenţa din cadrul Fundaţiei Alpha Transilvană susţine că legea prezintă unele contradicţii. La Fundaţie, 31 de copii cu autism cu vârste între doi şi 14 ani primesc servicii specializate.Reporter: Ce reglementează noua lege a autismului?

Vargancsik Iringo: În primul rând este un lucru foarte important şi un pas mare înainte, pentru că există o lege pentru persoanele cu tulburări din acest spectru foarte larg al autismului. Legea este foarte scurtă şi încă nu are o metodologie de aplicare. Din această cauză nu ştiu în ce măsură se va putea aplica de la 1 ianuarie. Este prevăzută de lege, de exemplu, intervenţia gratuită în cadrul copiilor autişti, dar decontarea acestor intervenţii încă nu este deloc clară, nu se ştie încă cine şi unde se vor face aceste intervenţii de specialitate. Există contradicţie în lege şi privind diagnosticarea acestor cazuri, fiindcă se ştie că aceste cazuri sunt foarte greu de detectat în primii ani.Totuşi, intervenţiile terapeutice, psihologice sau psihopedagogice sunt cele mai eficiente în primele momente ale identificării. Şi din acest punct de vedere este o contradicţie, pentru că legea spune că numai după ce a fost diagnosticat de un medic psihiatru se pot începe practic intervenţiile. Chiar astăzi (ieri - n.r.) este o discuţie la Bucureşti pe această temă. Noi susţinem cazul în care intervenţiile psihologice ar putea începe înainte de diagnosticare, pentru că există o serie de teste prin care se poate detecta dacă există suspiciune şi, conform acestor proceduri de intervenţie timpurie pe care le facem şi în cazul altor dizabilităţi care sunt încă în dezvoltare şi nu este o dizabilitate foarte bine conturată şi stabilită, contează aceste prime intervenţii foarte mult.Rep.: Părinţii în ce măsură sunt ajutaţi de această lege?

V.I.: Părinţii în primul rând trebuie să ştie ce conţine legea. Şi această lege s-a născut în urma unor demersuri realizate de asociaţii de părinţi. Pentru părinţi ar fi foarte importantă educaţia integrată sau specială a copiilor, într-un cadru cât mai bine organizat. Acesta numai pe segmente este deocamdată la dispoziţia lor, dar încercăm să discutăm. Legea în acest moment este doar o bază de discuţie fără metodologie şi pentru a realiza metodologia cea mai bună şi mai adecvată copiilor, părinţii au un rol important. Ar trebui în acest moment să se informeze cât mai mult şi să vină cu propuneri. Mâine (astăzi - n.r.) o să avem o întâlnire cu părinţii şi o să discutăm şi pe această temă.Rep.: Serviciile de la Fundaţia Alpha Transilvană în ce măsură ajută şi părinţii copiilor cu autism?

V.I.: Cele mai eficiente servicii în acest moment sunt cele din Centrul de zi, fiindcă aici copiii vin şi practic petrec aproape opt ore în cadru structurat, învaţă acele metode alternative de comunicare prin care pot să se integreze mult mai uşor social şi eventual în mediul şcolar. Ceea ce este mai greoi este intervenţia ambulatorie, fiindcă în cazul acestor copii trebuie să existe un fel de ritual, o repetititivitate mai mare a intervenţiilor şi asta este foarte greu pentru mulţi părinţi, deoarece trebuie să vină de zilnic la fundaţie. Şi nici pentru specialiştii noştri nu este uşor să programeze copii zilnic, pentru că atunci nu pot lua foarte multe cazuri. Şi există foarte mulţi beneficiari cu acest diagnostic.Rep.: Ce şanse există ca aceşti copii să seintegreze în societate şi într-o şcoală normală?V.I.: Sunt şi cazuri în care copilul este deja la şcoală, dar el este însoţit în fiecare zi pe tot programul şcolar de un psihopedagog. Acesta este deocamdată pe plata părinţilor şi este o greutate foarte mare. În grupele de autist şi în programele ambulatorii pentru copii cu autism se lucrează cu metodele ABA, PECS şi TEEACH special elaborate pentru acest diagnostic. Funcţionează foare bine, sunt foarte măsurabile. Se poate vedea evoluţia copilului şi pe baza evoluţiei într-o anumită perioadă se poate face un fel de diagnostic, cam unde se poate ajunge cu acel copil. Autismul nu se poate vindeca, dar există aceste alternative de a găsi căi de comunicare, căi de acces pentru copil, care este foarte interiorizat şi astfel se poate reuşi oarecum integrarea socială şi chiar şi şcolară în unele cazuri

. Este un stil aparte de a se gândi, de a înţelege lucrurile din jurul lui, dar s-a dovedit prin multe cazuri cunoscute că aceşti oameni sunt foarte valoroşi şi pot presta o muncă valoroasă în societate, doar cu acceptarea acelor obiceiuri care sunt mai ciudate pentru noi. Programele strict pentru copiii cu autism s-au înfiinţat acum doi ani şi încă nu avem un istoric foarte lung. Ceea ce se întâmplă în grupe este foarte apropiat de curricula şcolară. Se învaţă abilităţi necesare pentru şcoală, dar în stilul în care ei înţeleg acest lucru. Evoluţia copiilor este vizibilă mai ales la nivel de viaţă familială, de exemplu nu mai există acele crize mari sau isterii.Rep.: Care este numărul real al copiilor cu autism?

V.I.: Potrivit unui raport, în România sunt peste 3800 de copii cu autism înregistraţi ofical, dar în realitate sunt estimaţi că există în jur de 30.000. Nu sunt destule serviciile. Ar trebui să existe clase integrate în şcolile normale, având în vedere că spectrul acesta fiind larg sunt copii cu capacităţi foarte bune, dar trebuie găsită calea spre ei. Iar metodologia ar trebui să reglementeze acest lucru.

http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/ ... pilul.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to MARAMURES, MEHEDINTI,MURES

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron