Asociatii - DOLJ

Moderators: camel, moderators

Asociatii - DOLJ

Postby dora » Sat Jul 03, 2004 5:11 am

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti din Romania – filiala Craiova

Adresa: Craiova, str. Dimitrie Gerota nr. 3, jud. Dolj
Tel/Fax: 0351/807.049

Cod Fiscal: 15243830

Cont LEI nr. RO74 RNCB 0134 0416 4001 0001
Cont Euro nr. RO47 RNCB 0134 0416 4001 0002
Banca Comercială Română – DOLJ, Craiova


Contact
Centrul de Reabilitare a Copiilor şi Tinerilor cu Autism "Dr. Innocenzo Fiore" Craiova
Adresa: Craiova, str. Dimitrie Gerota nr. 3, jud. Dolj

Tel/Fax: 0351/807.049
E-mail: ancaar_cv@yahoo.com

http://www.ancaar-craiova.ro/contact.php

Si ei au dreptul la viatã!

Filiala din Craiova a Asociaţiei Naţionale pentru Copiii şi Adulţii cu Autism România (ANCAAR) a fost constituitã în noiembrie 2002, preşedintele acesteia fiind medicul Carmen Alexiu. În prezent, filiala din Bãnie are 20 de membri, pãrinţi ai copiilor cu autism. Scopul înfiinţãrii a fost acela de a sprijini persoanele care suferã de aceastã boalã, precum şi familiile lor, în vederea asigurãrii unor drepturi fundamentale în ceea ce priveşte asistenţa sanitarã şi socialã, precum şi educaţia. "Unul dintre obiectivele asociaţiei este promovarea celei mai eficiente modalitãţi de îngrijire, educaţie, orientare, formare, integrare în comunitate şi bunãstare a copiilor, adolescenţilor şi adulţilor cu autism, pentru valorificarea şi dezvoltarea maximã a potenţialului lor, astfel încât aceştia sã-şi poatã duce viaţa într-un mod cât mai independent posibil. Un copil cu autism are nevoie de psihopedagog, logoped, kinetoterapeut, psihiatru şi asistent social. Deşi recuperarea unui autist nu se poate realiza sutã la sutã, sunt şanse mari ca şi ei sã fie reintegraţi.

Este extraordinar dacã faci un autist sã se îmbrace singur", a precizat preşedintele asociaţiei, dr. Carmen Alexiu. Filiala ANCAAR beneficiazã în prezent de un sediu oferit de cãtre Consiliul Judeţean Dolj, imobil care însã are nevoie de reparaţii capitale, mobilier şi aparaturã medicalã specialã, atât de necesarã tratãrii copiilor cu autism. Pentru procesul de recuperare parţialã este vital ca la nou înfiinţatul centru de zi sã se amenajeze un cabinet logopedic, o salã de stimulare senzorialã, o salã de kinetoterapie, una de consiliere pentru pãrinţi, o bucãtãrie şi, bineînţeles, o salã de mese. Confruntându-se cu o lipsã acutã de fonduri, preşedintele asociaţiei, Carmen Alexiu, a organizat o licitaţie cu scop umanitar. Momentul a fost ales inspirat, chiar în Sãptãmâna Patimilor. Cei invitaţi au dat dovadã de omenie şi au donat o infimã parte din banii de care organizaţia are atâta nevoie.
Miercuri, la ora 17, localul unde urma sã aibã loc licitaţia s-a dovedit neîncãpãtor pentru invitaţi, care au sosit în numãr neaşteptat de mare. Evenimentul a început cu discursul umoristului Emil Grãdinescu, care a fãcut şi strigãrile pentru licitaţie. Obiectele scoase la vânzare au fost confecţionate de cãtre copiii autişti. Gama produselor licitate a fost diversã, de la icoane pictate pe sticlã şi lemn, felicitãri pentru Paşte, ouã din lemn încondeiate pânã la obiecte din lut. Preţul de pornire a fost de 500.000 lei. La sfârşitul acţiunii, organizatorii au strâns aproximativ 70 de milioane de lei. "Licitaţia aceasta este o gurã de oxigen, fãrã de care aproape cã ne-am fi sufocat. A fost ceva extraordinar. A ieşit neaşteptat de bine. Nu credeam cã mai sunt oameni de omenie. Pe aceastã cale, mulţumesc celor prezenţi la manifestare, mulţumesc din suflet celor care ne-au ajutat atât de mult. Au fost momente când nu mai credeam în sensibilitatea semenilor. Iatã, m-am înşelat. Banii strânşi îi vom folosi pentru dotarea sediului cu minimul necesar şi trimiterea la cursuri de specialitate a celor care lucreazã cu copiii autişti. Îmi place sã cred cã vom conta şi în viitor pe ajutorul semenilor, pentru cã mai sunt atâtea de fãcut pentru aceşti nefericiţi. Fac un apel la oamenii cu suflet şi bani sã ne ajute sã achiziţionãm aparatura necesarã amenajãrii unui centru de zi. Conturile în care cei interesaţi pot depune bani sunt BCR 2511.1-24773.1/ROL şi 2511.1-24773.2/EUR. Orice gest pentru noi conteazã", a mãrturisit dr. Carmen Alexiu. Despre aceşti copii mai puţin norocoşi se mai poate spune cã şi eu au dreptul la o viaţã normalã. Sã-i ajutãm cu toţii sã o câştige!

Viaţa mea - o
lecţie de umilinţãANCAAR Craiova a fost înfiinţatã de câteva mame ale copiilor cu autism. A fi pãrintele unui astfel de copil nu este un blestem, cum ar spune cei mai mulţi. Pentru mine, personal, cred cã a fost încercarea la care Dumnezeu m-a supus. A fost dat ca eu sã fiu mama unui copil care necesitã
o îngrijire specialã... Din pãcate, mentalitatea celor mai mulţi dintre semeni lasã de dorit. Când ieşi din limitele normalului, eşti un om terminat, iar cele mai multe dintre gesturile tale rãmân fãrã ecou. Fãrã a exagera, pot spune cã, prin prezenţa acestui copil cu autism, viaţa mea
a reprezentat o lecţie durã. Viaţa mea a fost o lecţie de umilinţã. - Dr. Carmen Alexiu

Despre autism
Autismul este o tulburare comportamentalã, caracterizatã prin modificãri calitative ale comunicãrii, interacţiunii şi imaginaţiei sociale, prin restrângerea ariei de interese şi, adeseori, prin manierisme şi comportãri repetitive stereotipe.
Diagnosticul de autism se poate pune cu certitudine la o vârstã cuprinsã între 2 şi 3 ani.

În sprijinul celor cu care soarta
nu a fost prea darnicã
Asociaţia Naţionalã pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din România, filiala Craiova, a organizat miercuri seara, într-un select local din centrul urbei, o licitaţie în scop umanitar, prin care s-a dorit colectarea de fonduri necesare amenajãrii unui centru de zi destinat copiilor cu astfel de deficienţe. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, oameni de afaceri, medici şi câţiva candidaţi la Primãria Craiovei.
Elena ALEXANDRU
Alina MIREA

http://www.editie.ro/arhiva/Anul%202004 ... social.php
Last edited by dora on Sat Sep 18, 2010 9:05 am, edited 2 times in total.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed May 23, 2007 7:19 am

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism, filiala din Craiova (ANCAAR) a convins Consiliul Local sa recunoasca nevoile speciale pe care le au copii cu autism si sa sustina financiar Centrul de Zi pentru Copii cu Autism din Craiova.
O mana de mame de copii cu autism au reusit sa infiinteze si sa doteze un Centru de zi in care copiii cu autism din Craiova puteau primi serviciile speciale de care aveau nevoie.
Cu un an de zile in urma erau ingrijorate ca mica lor organizatie nu va mai avea fondurile necesare sustinerii centrului. Cu sase luni in urma, ingrijorarea se transforma in disperare: banii erau pe cale de a se termina, Centrul avea sa se inchida curand. Nu indrazneau sa spere ca vor reusi sa convinga Consiliul Local sa sustina financiar organizatia. Insa, incet incet au capatat voce si au vorbit din ce in ce mai tare.

Vocea lor a reusit sa aduca problematica autismului in public, sa arate ca este o problema a comunitatii si, astfel, sa convinga primarul si consiliul local sa aloce 30.000 RON pentru plata salariilor specialistilor ce lucreaza in centru.

http://www.ce-re.ro/HtmlRo/incurajare.php
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Oct 09, 2008 12:40 pm

RAPORT NARATIV ANCAAR FILIALA CRAIOVA


Anul 2007 a fost un an provocator, dar şi de succes pentru ANCAAR - filiala Craiova.
Munca noastră a răspuns nevoilor copiilor cu autism, familiilor acestora dar şi comunităţii din care facem parte. Întreaga activitate a ANCAAR - filiala Craiova a fost orientată spre sprijinirea copiilor cu autism şi familiilor acestora din Craiova. Aşa cum afirmam în declaraţia noastră de misiune, am cautat să îmbunătăţim calitatea vieţii acestora, să asigurăm dreptul la viaţă în plinătatea ei, întocmai cum a lăsat Dumnezeu.


ANCAAR –filiala Craiova, ştie deasemenea, că este important să-şi administreze cu înţelepciune şi transparenţă toate resursele încercând să găsim cele mai bune căi de a gestiona aceste resurse.

Apreciem foarte mult încrederea acordată de toţi colaboratorii şi susţinătorii noştri. Simţim creşterea şi implicarea societăţii civile. Le mulţumesc tuturor pentru tot ceea ce fac şi vă mulţumesc dumneavoastră, în numele copiilor cu autism din Craiova, pe care ANCAAR încearcă să-i susţină. Vă invităm să fiţi alături de noi şi în 2008, în acest angajament de a servi cauza copiilor cu autism şi de ce nu a tinerilor şi adulţilor cu autism.


PREŞEDINTE ANCAAR – filiala Craiova Dr. Carmen AlexiuUN PAS CATRE INDEPENDENTA
Perioada de derulare 1.06.2007-30.09.2007
Scopul proiectului: Responsabilizarea comunitatii si a autoritatilor locale din judetul Dolj cu privire la serviciile de care au nevoie persoanele cu autism
Obiectivele proiectului: -Informarea comunitatii locale despre problematica autismului si promovarea activitatilor si serviciilor ANCAAR filiala Craiova -
Obtinerea sustinerii financiare a Consiliului Judetean pentru centrul de zi pentru reabilitarea copiilor si tinerilor cu autism Dr. Innocenzo Fiore infiintat si administrat de ANCAAR –filiala Craiova
- ACTIVITĂŢI desfăşurate de ANCAAR- filiala Craiova în cadrul proiectului:
1. Mediatizarea proiectului
2. Realizarea si distriutia de materiale de promovare
3. Organizarea unui eveniment de strada ce se va desfasura in spatiul public si va consta in prezentarea unei zile obisnuite din viata persoanelor cu autism prezentata sub forma unei scenete.
4. Informarea Consiliului Judetean Dolj si a directiilor subordonate cu privire la scopul proiectului
5 . Intilniri cu reprezentanti ai Consiliului judetean Dolj, ANPH.
6. Organizarea unei cafenele publice


Rezultate obtinute:
- asigurarea a 10% din resursele financiare necesare desfasurarii activitatii centrului( Consiliul local Craiova)
- 10 aparitii in presa scrisa radio- tv

consilierii locali si judeteni au fost abordati direct pentru a identifica mijloacele de sustinere financiara a centrului de zi pentru copii si tineri cu autism administrat de ANCAAR

- cetatenii comunitatii au fost informati despre fenomenul autism, problemele cu care se confrunta persoanele cu autism si familiile acestora ca urmare a celor doua evenimente de strada


Centrul de zi pentru recuperarea si reabilitarea copiilor si Tinerilor cu Autism Dr.Inocennzo Fiore

Prezentare : Centrul functioneaza intr-un spatiu pus la dispozitie de catre Consiliul Judetean Dolj, in folosinta gratuita din anul 2003.
Din anul 2005 Consiliul judetean Dolj, suporta plata utilitatilor aferente centrului. Spatiul a suportat lucrari de amenajare si recompartimentare conform standardelor in vigoare in urma obtinerii unei sponsorizari de la un grup de oameni de afaceri din Italia in anul 2004.

In prezent fun nctioneaza cu 2 Sali de clasa, sala de kinetoterapie, cab. Psihologic, cabinet logopedie, sala de stimulare senzoriala, sala de mese , oficiu alimentar, sala multifunctionala, spatiu administrativ, dotat adecvat desfasurarii activitatilor specifice de recuperare a copiilor si tinerilor cu autism.

Activităţi: A. specifice de lucru cu copii cu autism:
1. Terapie psihologica - relizată prin: - Meloterapie - Terapie comportamentală - Terapie audiovizuală - Integrare senzorială - Terapia prin joc - Terapia comunicaţională  
2. Ergoterapie
3. Kinetoterapie
4. Logopedie
5. Educaţie specială
6. Activităţi de socializare B. Consiliere psihologică parentală C. Formarea continuă a echipei de specialişti


Realizări:
- 22 copii cu autism beneficiază de programe intervenţie individuale personalizate
- 3 copii integraţi în gradiniţa specială
- 3 copii integraţi în şcoala specială - cls. I
- 1 copil integrat în şcoala de masă - cls. I
- 22 familii au fost consiliate în vederea unei bune înţelegeri a condiţiei copilului cu autism, a modului de integrare a acestuia în familie şi comunitate, a modalităţilor de abilitare, recuperare.
- - o tabera organizata în luna august în parteneriat cu Directia Judeteana de Tineret Dolj pe litoralul romanesc. Au participat 15 copii cu autism, 15 parinţi, 6 specialişti şi 4 voluntari în cadrul Centrului de reabilitare pentru copii şi tineri cu autism Dr. Innocenzo Fiore Craiova.

EVENIMENTE

- Campania de strângere de fonduri organizată in luna martie cu titlul “Copil ca tine sunt şi eu” şi având ca scop strângerea de bani pentru susţinerea activităţilor cu copiii şi tinerii cu autism din centrul pe care ANCAAR – filiala Craiova îl gestionează.

În cadrul campaniei au fost încheiate contracte de parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi 22 de unităţi şcolare care au participat activ la desfăşurarea acestei campanii.

In cadrul orelor de dirigentie au fost prezentate materiale despre asociatia noastra, notiuni despre autism, modul cum sunt afectate persoanele purtatoare de autism, sensibilizandu-se in acest fel atat copiii din scolile respective, cat si parintii acestora.

Astfel in timpul spectacolului de binefacere sustinut in sala de festivitati a Liceului Elena Cuza., de catre elevii din solile inplicate in proiect, s-au facut donatii din partea parintilor acestora cat si de catre copii.


Cel de-al doilea eveniment de stringere de fonduri a fost organizat in luna decembrie in parteneriat cu Directia Judeteana de Tineret Dolj si a constat tot intr-un spectacol de binefacere sustinut de tineri voluntari din cadrul directiei.

Banii obtinuti in urma evenimentului au fost folositi pentru organizarea serbarii pomului de iarna din cadrul centrului de zi, cind au fost oferite cadouri copiilor si tinerilor cu autism din centru

. Campania de stringere de fonduri prin redirectionarea a 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.Campanii de informare


ACTIUNEA AUTOBUZUL :a avut loc in luna ianuarie 2007 in colaborare cu RAT Craiova si a avut ca scop constientizarea opiniei publice din Craiova in legatura cu problemele cu care se confrunta copiii si tinerii cu autism cat si familiile acestora.


CAMPANIE DE INFORMARE ORGANIZATA IN PIATA MIHAI VITEAZU CRAIOVA,in colaborare cu Directia Judeteana pentru Tineret DOLJ si Asociatia ID Dragulescu care a constat in punerea in scena a unei piese de teatru prezentand o zi obisnuita din viata unei persoane cu autism.La acest eveniment s-a evidentiat fenomenul de marginalizare si prejudecatile la care sunt supuse persoanele cu autism.O CAFENEA PUBLICA la care au participat consilieri judeteni si locali, institutii cu atributii in domeniul protectiei copilului fiind o metoda ingenioasa de a creea un dialog eficient si activ pe problema autismului.Subiectul cafenelei a fost:Modalitati concrete de sustinere a serviciilor oferite de ANCAAR-filiala Craiova


DARUIESTE PENTRU UN ZAMBET campanie realizata in colaborare cu Radio Sud si a avut ca scop informarea opiniei publice in legatura cu problematica autismului cat si strangerea de fonduri pentru serbarea pomului de craciun .organizata in cadrul centrului de zi.
Conferinţa “Peace Corp” s-a desfăşurat pe durata a 5 zile în Sinaia şi a avut ca scop acomodarea counterpartului cu voluntarul şi prezentarea organizaţiei


http://www.ancaar-craiova.ro/files/Rapo ... raiova.ppt
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Apr 23, 2009 1:01 pm

Concert de muzică populară pentru bolnavii de autism
Autor: Gabriela Popescu

Data: 11 apr 2009

Spectacolul umanitar nu i-a interesat pe reprezentanţii autorităţilor locale
(

Instrumentiştii Ansamblului Maria Tănase au cântat pentru copiii autişti l


Începând cu ora 17.00, la Teatrul Liric „Elena Teodorini” a avut loc un moment artistic sub denumirea „De la suflet pentru suflet”.

Solişti din Chişinău, Călăraşi, Gorj au venit special la Craiova pentru a cânta, ca să adune fonduri pentru copiii cu autism, din judeţ. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (A.N.C.A.A.R.), filiala Craiova, în colaborare cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”.

Sute de invitaţi, niciunul prezent

Deşi au fost trimise 400 de invitaţii angajaţilor de la Primărie, Prefectură, Consiliul Local, Consiliul Judeţean, Direcţia pentru Protecţia Copilului, partide politice şi oameni de afaceri doljeni, niciunul dintre aceştia nu s-au numărat printre cei prezenţi în sala teatrului.

Cele 50 de persoane care au aplaudat spectacolul au fost părinţii copiilor cu autism din Craiova şi membri ai asociaţiei. Momentul a fost unul de excepţie, după cum au spus oamenii care aseară s-au declarat fascinaţi de jocurile şi cântecele susţinute de artişti.
Interpreţii Lavinia Bîrsoghe din Călăraşi, Ala Bogdan din Chişinău, Filuţa Bogdan din Gorj, Manuela Motocu, Liliana Popa, Aneta Şişu, Marius Măgureanu şi Marcu Nicolici, din Oltenia, au pregătit un repertoriu format din cântece populare deosebite. Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra ansamblului, coregrafia de Ionel Garoafă, iar dirijor a fost maestrul Nicolae Creţu.
„Se apropie Paştele, trebuie să fim solidari cu cei în suferinţă. Nu trebuie să uităm că, în timp ce noi o ducem bine, alţii se luptă să trăiască”, ne-a vorbit Mihaela Smarandache, referent marketing la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”.

Fonduri pentru Centrul de Reabilitare

„De la suflet pentru suflet” se desfăşoară într-o perioadă în care la nivel naţional are loc o amplă campanie de informare cu privire la simptomele şi evoluţia autismului. Dr. Carmen Alexiu, preşedintele ANCAAR Craiova, spune că s-a gândit la un eveniment umanitar în preajma sărbătorilor de Paşte, când creştinii ar trebui să fie darnici.
În Craiova funcţionează, din 2003, Centrul de Reabilitare pentru Copii şi Tineri cu Autism „Doctor Innocenzo Fiore”, în cadrul asociaţiei, unde 10 copii cu această boală sunt asistaţi de o echipă de specialişti. „Deşi am avea nevoie de 20 de angajaţi, nu dispunem nici de jumătate: un psiholog, logoped, psihoterapeut, chinetoterapeut, ergoterapeut, educator special şi un meloterapeut la care a trebuit să renunţăm, pentru că nu am mai avut bani pentru salarii. Ar trebui să cheltuim 5.000 lei pe lună, pentru asistenţa completă la domiciliu a un bolnav, dar nu dispunem nici de 30 de lei. Suntem într-o situaţie financiară critică, nimeni nu ne sprijină ca să ajutăm nişte copii fără vreo vină că au autism. Până în prezent am avut grijă de 50 astfel de copii, iar acum ne temem că Centrul o să fie desfiinţat din lipsă de fonduri”, ne-a spus dr. Alexiu.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/conc ... utism.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun May 17, 2009 10:56 pm

ANCAAR Craiova solicită sprijinul tinerilor


Anul XX, Nr.5948, 16/05/2009


Ieri, la sediul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) – Filiala Craiova a prezentat, sub titulatura „Faţă în Faţă”, proiectele sociale pe care le are în derulare, dar şi impactul real al activităţilor de voluntariat asupra societăţii.

Scopul întâlnirii şi, implicit, al proiectului anunţat de reprezentanţii ANCAAR îl reprezintă creşterea nivelului de implicare a voluntarilor în proiectele sociale, în special atragerea de noi voluntari în procesul de recuperare a copiilor şi tinerilor cu autism din cadrul ANCAAR Craiova.

Şi chiar dacă există speranţe pentru sporirea numărului de persoane dispuse să participe activ, să sprijine asociaţia, situaţia din prezent este încă departe de ceea ce se doreşte. „Evoluţia voluntariatului în Craiova şi, de fapt, în toată regiunea de sud-vest a României este una destul de greoaie. Am avut, însă, surpriza la debutul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului să văd că mulţi oameni sunt dispuşi să ajute. Rămâne doar ca diferitele asociaţii să coordoneze o astfel de activitate”, a declarat Carmen Alexiu (foto), preşedinte al ANCAAR – Filiala Craiova.

http://www.cvlpress.ro/articol.php?id=3334

RADU ILICEANU
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu May 21, 2009 5:18 pm

Craiova: Tinerii cu autism au fost ieri campioni pe Hipodrom
Autor: Laura Pumnea
Data: 15 mai 2009
Nufăr, unul dintre ca


i, a devenit în doar o clipă, prietenul lor de suflet. Ora de terapie prin echitaţie a transformat câmpul de verdeaţă din inima Parcului Romanescu într-un basm cu eroi fericiţi.
Ami descoperă frumuseţea echitaţiei. Foto: Remus Badea
Publicitate “E bine cu Nufăr”, spune cu ochii larg deschişi, Ami, cum este alintată de cei dragi Amelia Glăvan, o adolescentă pe chipul căreia întâlnirea cu calul desenase un zâmbet de toată frumuseţea. “Nu-mi mai e frică. E un cal bun”, completează ea. Îşi aminteşte că tataie de la Bechet a mai urcat-o pe căluţul Stela şi, lunându-mă de mână, mă trage aproape de armăsar, ca să-i fie drag şi de mine. În tot acest timp, un alt copil nu-şi mai încăpea în piele de bucurie, călare pe calul purtat de hăţuri de jokeul Adrian Beraru.

Fericiţi copiii, fericiţi şi părinţii lor

Cât timp Andrei a făcut călare ocolul Hipodromului, mama lui, Carmen Alexiu, nu l-a scăpat o secundă din ochi, iar cu aparatul foto n-a încetat să imortalizeze fiecare surâs al fiului său. A şi uitat în tot acest timp de numeroasele probleme pe care le are de rezolvat ca preşedinte al Filialei Craiova a Asociaţiei Naţionale a Copiilor şi Adulţilor cu Autism din România (ANCAAR). “E benefică această terapie, aşa cum sunt toate terapiile cu animale, lucru pe care îl confirmă toţi specialiştii”, spune Carmen Alexiu.

Mişcarea şi natura îmblânzesc boala

Kinetoterapeuţii care lucrează cu copiii din asociaţie încurajează ieşirile în aer liber şi antrenarea acestora în acţiuni care să-i ţină mereu în mişcare. “Pentru ei sportul este foarte important. Apoi, orice contact cu animalele îi linişteşte. Noi facem mereu plimbări, încercăm să pornim în drumeţii”, afirmă Florin Bâlteanu, susţinut şi de jokeul Adrian Beraru, vizibil emoţionat de experinţa trăită alături de Andrei, Ami, şi ceilalţi adolescenţi. De altfel, angajaţii Clubului Sportiv Municipal Craiova, secţia Călărie, s-au mai aflat de-a lungul timpul în ipostaza de voluntari pentru binele copiilor şi sunt decişi să continue să le fie aproape şi după această Săptămână Naţională a Voluntariatului.

Asociaţia care-i ajută, în pericol să se închidă

Dincolo de povestea dăruită de tineri există un capitol dramatic. Lipsa fondurilor este pe punctul de a pune lacătul pe asociaţia părinţilor care a fost înfiinţată pentru reduce efectele bolii care le-a răpit copiii. “Suntem într-o stare jalnică. De şase ani, de când există asociaţia, nu am stat nicicând mai rău cu banii. E cumplită situaţia noastră financiară, încât am putea închide în orice moment”, declară cu tristeţe Carmen Alexiu, un părinte care a sperat să găsească înţelegere şi sprijin pentru ajutarea tuturor persoanelor cu autism să aibă o viaţă mai bună

http://www.adevarul.ro/articole/craiova ... odrom.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Dec 28, 2009 12:04 pm

dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 23, 2010 1:48 pm

Spectacol total vs. Autism local
Vineri a avut loc la Teatrul Liric "Elena Teodorini" din Craiova un spectacol caritabil in sprijinul ANCAAR Craiova - Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania.


Pentru numai 25 Ron, timp de circa 2 ore am urmarit un spectacol extraordinar din toate punctele de vedere. Interpretari de exceptie din partea sopranei Diana Tugui, momente vesele sustinute de actorii Valentin Motroc si Radu Tudor, extraordinare reprezentatii de dans standard si latino sustinute de Clubul de Dans Sportiv KATAMIS, informatii dure dar necunoscute publicului despre autism furnizate de ANCAAR, iar in incheiere un superb recital Ducu Bertzi si Mihai Nenita.
Acesta a fost pe scurt programul spectacolului caritabil.


Tot pe scurt, nefiind campanie electorala ci doar caritabila, autoritatile locale au stralucit prin absenta. Daca tot n-au venit sper macar sa fi cumparat bilete sau sa le fi donat unor nevoiasi care nu-si permiteau un spectacol.
Dar sa ne intoarcem la valori.
Alina Serban cunoscuta pentru diminetile de la TVR Craiova, a dat startul unei seri extraordinare.
Am descoperit ca avem la Teatrul Liric din Craiova o soprana de valoare internationala. Bravo Diana Tugui!
Micutii de la Katamis impreuna cu antrenorii lor ne-au incantat cu momente de dans si s-au incarcat pozitiv pentru premiile pe care aveau sa le castige a doua zi la concursul de dans din capitala. Felicitari!
Actorii Valentin Motroc si Radu Tudor ne-au redat zambetul sters de criza. Bravo lor!
ANCAAR Craiova ne-a impresionat cu informatiile despre autism dar si cu eforturile pe care le fac pentru a-i ajuta pe cei loviti de aceasta boala putin cunoscuta. Toata stima!
Ducu Bertzi ne-a readus in minte refrene vechi si extraordinare, noutatea fiind acompaniamentul la vioara sustinut de extraordinarul Mihai Nenita. Bis!

Am vazut ca daca se pune suflet, efortul unor entuziasti se poate concretiza intr-un spectacol de exceptie. Felicitari Ancaar Craiova, familiei Safta - inima si sufletul CDS Katamis si Asociatiei I.S. Dragulescu.

Aici aveti mai multe imagini de la spectacol

http://danielbotea.blogspot.com/2010/05 ... local.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Feb 01, 2011 10:15 am

Craiova:Părinţii copiilor cu autism, între dramă şi lupta cu sistemul
Laura Pumnea
107 afişăriSâmbătă 29 ian 2011

Craiova
Statul nu oferă suficienţi bani pentru copiii bolnavi de autism S-au unit într-o asociaţie ca să fie mai puternici, dar asta nu-i scapă de greutăţi.Fiecare zi de activitate în Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi din România, filiala Craiova, înseamnă un câştig pentru cei care au nevoie de recuperare.

Ca mame au refuzat să accepte că nu sunt şanse de recuperare pentru copiii lor, că nu îşi găsesc loc în societate, că nu pot fi şi ei priviţi senin aşa cum se întâmplă în cazul copiilor dăruiţi cu şansa de a fi sănătoşi. S-au mobilizat împreună cu alţi părinţi, au adus unul lângă altul principii trainice, ca adevăr, toleranţă, solidaritate, mobilizare, au format ANCAAR Craiova şi au început să înveţe ce trebuie făcut pentru cei cărora le-au dat viaţă.

Carmen Alexiu, mama lui Andrei, diagnosticat cu autism când avea trei ani, îşi aminteşte cât de greu i-a fost să îşi ducă baiatul într-o grădiniţă. Când s-a mărit, l-a dus la o şcoală specială. „Am decis să facem centrul tocmai pentru că nimic nu era cu adevărat specializat pe autism. Devenisem incomodă, pentru că puneam mereu întrebări, voiam să ştiu care sunt metodele de recuperare. Un copil autist trebuie descifrat, decriptat, îi spui de mai multe ori ce trebuie să facă până să ai rezultate. Profesorii nu erau pregătiţi să accepte copilul autist“, povesteşte mama lui Andrei. Era poreclit Tico în şcoala specială, pentru că se ridica mereu din bancă, se aşeza la fereastră şi privea la maşinile care treceau pe stradă.

http://www.adevarul.ro/locale/craiova/C ... 58310.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Feb 01, 2011 10:18 am

raiova: Portret / Alexandru Cristian Bălăceanu, kinetoterapeutul cu suflet de copil

Laura Pumnea
140 afişăriVineri 28 ian 2011

Craiova
Alexandru Bălăceanu (dreapta), alături de Bobo la ANCAAR Craiov

aSe călăuzeşte după principiul „mişcarea înseamnă viaţă“, convins fiind că mobilitatea este într-adevăr sănătate pentru trup şi minte.

Este unul dintre bursierii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, care a avut şansa extraordinară de a pune în practică învăţături căpătate în ţară într-o instituţie de învăţământ superior foarte bine pusă la punct în privinţa dotărilor. La sfârşitul anului IV, a plecat în Turcia, la Universitatea Pamukkale, unde şi-a încheiat practic studiile.


„Este o diferenţă uriaşă faţă de ce avem noi aici, vorbesc de logistica necesară ca să faci practică de specialitate ca la carte. Au spital propriu, iar studenţilor li se pune totul la dispoziţie, numai să înveţe. Am avut foarte mult de învăţat din experienţa acesta“, povesteşte Alexandru, în prezent kinetoterapeut în echipa Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Craiova.
Spre kinetoterapie a mers la recomandarea mamei lui şi recunoaşte că a făcut o alegerea potrivită.

„Este o meserie de care nu ai cum să te saturi. Iar eu o fac cu drag. Lucrez cu oameni, pentru oameni, şi de fiecare dată mai învăţ ceva“, îşi continuă Alex povestea.


Cu munca s-a obişnuit în studenţie. N-a vrut să lase doar în seama părinţilor efortul financiar pentru studiile lui, aşa că s-a angajat pentru a câştiga şi el o parte din bani. La ANCAAR este din 2008. Sunt doi ani în care a ajuns la concluzia că în profesie evoluezi atunci când lucrezi într-un mediu constructiv, aşa cum îl consideră pe cel de la asociaţie. „Aici am văzut ce înseamnă să comunici bine cu oamenii cu care munceşti“, mărturiseşte tânărul, care, alături de ceilalţi doi colegi ai săi, se ocupă de programul de recuperare a tinerilor cu autism.


Recomandă stilul de viaţă sănătos

Iubeşte sportul de când se ştie. A practicat culturism, a jucat baschet, îi place mult şi handbalul. Şi-ar fi dorit să facă performanţă în culturism, dar este un sport foarte costisitor, aşa că a continuat să-l practice ca hobby.

„Este sănătos să faci sport, oricare ar fi el, iar copiii ar trebui educaţi de mici să facă mişcare, să stea cât mai puţin în faţa calculatorului sau la desene animate. Şi mai trebuie avut grijă cu dulciurile şi sucurile carbogazoase, de care unii chiar fac abuz, iar la vârste fragede iau foarte mult în greutate, kilograme care le pot pune în pericol sănătatea. Ştiu că nu e uşor să faci un copil să renunţe la dulciuri, dar să primească puţine este posibil“, recomandă Alexandru Bălăceanu.

http://www.adevarul.ro/locale/craiova/C ... 58699.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Feb 01, 2011 10:21 am

Craiova: Portret / Verginica Gîdea, ghid sufletesc pentru copiii autişti
Laura Pumnea
53 afişăriMiercuri 26 ian 2011

Craiova
Verginica Gîdea, educator special la ANCAAR CraiovaDe doi ani este educator special la Asociaţia Naţională a Copiilor şi Adulţilor cu Autism din România – Filiala Craiova.

Vine din rândul oamenilor implicaţi în munca loc, cărora le place ceea ce fac şi se străduiesc să cât mai atenţi la detaliile profesiei. Consideră un privilegiu faptul că interacţionează zilnic cu oameni de la care a învăţat să preţuiască tot ce este simplu, frumos, lucrurile aparent banale pentru un om sănătos, şi cu ajutorul cărora nici nu uită că ele sunt cele care contează. Până să vină la A.N.C.A.A.R. Craiova şi să intre în contact cu copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist a lucrat la Dobreşti, apoi la Şcoala Sfântul Vasile.

taguricraiovaANCAARautismVerginica Gîdea„Fiind în ambele forme de învăţământ mi-am dat seama că victorii poţi avea şi într-o parte şi în cealaltă, totul este să ţi le doreşti. Până la urmă este vorba despre educaţie şi de felul în care înţelegi să o construieşti“, spune Vergi Gîdea. Printre copiii şi tinerii cu autism a trebuit să încerce să descifreze o lume care este pentru cei mai mulţi o mare necunoscută şi în care sunt încă numeroase semne de întrebare. Mărturiseşte că nu ştia mare lucru despre acest univers când a venit în echipa de terapeuţi ai asociaţiei, dar a găsit aici înţelegere şi susţinere pentru a învăţa. N-a fost uşor şi nici acum nu ar îndrăzni să spună că ar fi, dimpotrivă, este greu, însă revine şi spune că dacă îţi place să fii în preajma copiilor, nu poate fi altfel decât frumos.

„Este important să vrei să îi înţelegi, să vezi cum au făcut alţii mai avansaţi să aibă rezultate bune cu terapiile aplicate“, mai spune ea.


Susţine egalitatea în drepturi pentru copii

Fiecare zâmbet sau semn cald, pozitiv venit de la cei pe care îi ajută să capete deprinderi atât de fireşti şi totuşi atât de greu de căpătat uneori, precum legarea şireturilor, servirea mesei, desenul sau decupajul pe contur, realizarea unui puzzle, jocul inocent cu mingea, ajunge să fie acea victorie dorită de orice educator responsabil. Este indignată că nu sunt şcoli specializate pe autism care să vină în sprijinul lor de când sunt foarte mici, că învăţământul nu te pregăteşte şi pentru această categorie, că sunt marginalizaţi, deşi au aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean.

„Copiii sunt toţi copiii şi trebuie în egală măsură luaţi în seamă“, precizează Verginica Gîdea, mărturisind că educaţia de bună calitate, cu înţelegere şi respect faţă de semeni începe la vârste fragede, acasă, iar părinţi demni de toată admiraţia sunt cei care fac tot posibilul să îşi armonizeze copiii sănătoşi cu cei încercaţi de boală atât de bine încă să nu fie vreodată vorba de diferenţe între ei.

Născută
3 decembrie 1979, comuna Sadova-Dolj
Studii
Facultatea de Psihologie, Universitatea Spiru Haret, Anul I
Şcoala Postliceală de Învăţători-educatori pentru învăţământul special
Familie
Căsătorită. Are un băieţel.


http://www.adevarul.ro/locale/craiova/C ... 58654.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Apr 05, 2011 12:03 pm

Primul bal vienez din Craiova în sprijinul autiştilor
Societate - Maria CERNĂTESCU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România - Filiala Craiova va organiza în sprijinul persoanelor cu autism primul bal vienez din Bănie.

„Balul copilăriei eterne“ va fi pe 12 aprilie şi este cel mai important moment din lungul şir al evenimentelor dedicate Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului (2 aprilie).

Fondurile obţinute vor fi folosite pentru activităţile de recuperare ce au loc în cadrul Centrului de Zi „Dr. Innocenzo Fiore“ din Bănie, a cărui existenţă este ameninţată tocmai de lipsa banilor. Aici vin zilnic pentru activităţi de recuperare 12 adolescenţi.
„Ne-am gândit să facem un eveniment aparte, un bal vienez care va avea loc pe 12 aprilie, la restaurantul Green House. Scopul balului este caritabil. Vor fi invitaţi Quartetul de coarde Prelude, Duo Classic Tavi Gorun şi Corina Stănescu, Ella&Bogdan, soprana Anca Pârlog şi dansatorii profesionişti ai clubului KATAMIS. De asemenea, va avea loc o prezentare de modă, urmată de o licitaţie. Produsele licitate vin de la designerul vestimentar Andreea Dogaru, Famous Fashion Lounge şi artiştii Aurora Speranţa, Silviu Bârsanu şi Emil Segărceanu. Alături de noi va fi prezent şi Ducu Bertzi“, a spus Alina Şerban, organizatoarea balului.


http://www.gds.ro/Societate/2011-04-05/ ... autistilor
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Apr 14, 2011 11:51 am

Bal caritabil la Craiova
Societate - Andreea HORCONE
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Balul Copilăriei Eterne“, eveniment caritabil organizat marţi de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România - Filiala Craiova, în sprijinul persoanelor cu autism, a fost un adevărat succes.


Pe lângă faptul că spectacolul în sine (la care au participat Ducu Bertzi, soprana Anca Pârlog, Quartetul de coarde „Prelude“, „Duo Classic“ Tavi Gorun şi Corina Stănescu, Ella & Bogdan şi dansatorii profesionişti ai clubului KATAMIS) a fost foarte frumos, pentru Centrul de reablitare pentru copii şi tineri cu autism „Doctor Innocenzo Fiore“ Craiova a fost strânsă o sumă semnificativă de bani. „Din biletele vândute la bal, din donaţii şi din licitaţia făcută am reuşit să strângem peste 10.000 de euro.


Ne aşteptam să reuşim să facem un bal caritabil, dar în nici un caz nu ne-am gândit la aproape 400 de participanţi“, a declarat Anca Dindirică, unul dintre organizatorii balului.
Ideea organizării unui astfel de eveniment a pornit de la Alina Şerban, a cărei soră se numără printre tinerii care primesc asistenţă de specialitate în cadrul Centrului. Aceasta a atras atenţia asupra faptului că unul din 150 de nou-născuţi dezvoltă tulburări din spectrul autist. „Aceste persoane au nevoie de sprijin, de foarte multă căldură. A avea o persoană cu autism în familie este o luptă continuă cu tine însuţi, cu lumea din jur, cu mentalitatea.

În plus, te întrebi mereu ce se va întâmpla cu copilul tău, care este dependent de tine, în momentul în care nu vei mai fi pe această lume, mai ales că legea în România oferă o soluţie dură pentru ei - spitalul de nebuni“, a explicat Alina Şerban.

http://www.gds.ro/Societate/2011-04-14/ ... la+Craiova
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Oct 18, 2011 4:39 pm

Mişcare din suflet pentru tinerii cu autism


Societate - Daniela MITROI-OCHEA
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Sportul are o mare forţă socială, iar de acest acest lucru s-au convins şi membrii filialei din Craiova a Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism (ANCAAR) din România la finalul acţiunii intitulate „Să comunicăm prin sport“, pe care au organizat-o sâmbătă dimineaţă pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Bănie.


La evenimentul care face parte din campania „Conştientizează autismul“ au participat zece copii şi tineri cu autism de la Centrul de zi „Dr. Innocenzo Fiore“ din Craiova şi elevi din câteva licee din oraş, Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Liceul cu Program „Sportiv Petrache Trişcu“ şi Liceul „Henri Coandă“.
Întâlnirea a debutat cu un marş cu plecare din Piaţa „Mihai Viteazul“, iar când au ajuns pe esplanada Teatrului Naţional cei implicaţi au participat la demonstraţii sportive de baschet, tenis de masă, volei şi jocuri de comunicare.

Chiar dacă vremea urâtă, cu frig şi ploaie, a făcut ca la acţiune să nu fie prezenţi spectatori, iniţiatorii au considerat că întâlnirea şi-a atins scopul. „După ce în primăvară am organizat primul bal caritabil, acum am încercat să-i facem pe tinerii cu autism să comunice prin sport. Alături de elevi de la şcoli craiovene ei au aruncat la coşul de baschet, au jucat badminton, tenis de masă, iar la final s-au prins în horă alături de micuţe dansatoare profesioniste, în aplauzele celor prezenţi. Am adus doar zece copii cu autism, deoarece pe restul ne-a fost greu să-i scoatem din rutina lor, iar unii sunt din mediul rural. Vrem să promovăm o mai bună înţelegere a autismului, a necesităţilor persoanelor cu autism, care au nevoie de prieteni şi de dragoste.

Am primit promisiuni că elevii din şcoli vor veni la centrul nostru să practice jocuri sportive alături de copii cu autism“, a spus Luminiţa Sandu, vicepreşedintele ANCAAR Craiova şi totodată mama unui copil cu autism. Parteneri în organizarea acţiunii „Să comunicăm prin sport“ au fost Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia pentru Sport şi Tineret a judeţului Dolj. Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacităţii de a interacţiona pe plan social şi de a comunica, de comportament stereotip şi repetitiv cu simptome ce se manifestă, de obicei, înaintea vârstei de trei ani, după cum defineşte www.autism.ro afecţiunea.

Statisticile internaţionale realizate după anii ’90 relevă o incidenţă a tulburărilor din spectrul autismului de 1 caz la 150 de copii (Centers for Disease Control din Atlanta), fiind o afecţiune mai des întâlnită decât cancerul, diabetul, SIDA.
http://www.gds.ro/Societate/2011-10-10/ ... &tip=toate
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to JUD DAMBOVITA,DOLJ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron