Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti din Romania – filiala Craiova
Adresa: Craiova, str. Dimitrie Gerota nr. 3, jud. Dolj
Tel/Fax: 0351/807.049
Cod Fiscal: 15243830
Cont LEI nr. RO74 RNCB 0134 0416 4001 0001
Cont Euro nr. RO47 RNCB 0134 0416 4001 0002
Banca Comercială Română – DOLJ, Craiova
Contact
Centrul de Reabilitare a Copiilor şi Tinerilor cu Autism "Dr. Innocenzo Fiore" Craiova
Adresa: Craiova, str. Dimitrie Gerota nr. 3, jud. Dolj
Tel/Fax: 0351/807.049
E-mail: ancaar_cv@yahoo.com
http://www.ancaar-craiova.ro/contact.php
Si ei au dreptul la viatã!
Filiala din Craiova a Asociaţiei Naţionale pentru Copiii şi Adulţii cu Autism România (ANCAAR) a fost constituitã în noiembrie 2002, preşedintele acesteia fiind medicul Carmen Alexiu. În prezent, filiala din Bãnie are 20 de membri, pãrinţi ai copiilor cu autism. Scopul înfiinţãrii a fost acela de a sprijini persoanele care suferã de aceastã boalã, precum şi familiile lor, în vederea asigurãrii unor drepturi fundamentale în ceea ce priveşte asistenţa sanitarã şi socialã, precum şi educaţia. "Unul dintre obiectivele asociaţiei este promovarea celei mai eficiente modalitãţi de îngrijire, educaţie, orientare, formare, integrare în comunitate şi bunãstare a copiilor, adolescenţilor şi adulţilor cu autism, pentru valorificarea şi dezvoltarea maximã a potenţialului lor, astfel încât aceştia sã-şi poatã duce viaţa într-un mod cât mai independent posibil. Un copil cu autism are nevoie de psihopedagog, logoped, kinetoterapeut, psihiatru şi asistent social. Deşi recuperarea unui autist nu se poate realiza sutã la sutã, sunt şanse mari ca şi ei sã fie reintegraţi.
Este extraordinar dacã faci un autist sã se îmbrace singur", a precizat preşedintele asociaţiei, dr. Carmen Alexiu. Filiala ANCAAR beneficiazã în prezent de un sediu oferit de cãtre Consiliul Judeţean Dolj, imobil care însã are nevoie de reparaţii capitale, mobilier şi aparaturã medicalã specialã, atât de necesarã tratãrii copiilor cu autism. Pentru procesul de recuperare parţialã este vital ca la nou înfiinţatul centru de zi sã se amenajeze un cabinet logopedic, o salã de stimulare senzorialã, o salã de kinetoterapie, una de consiliere pentru pãrinţi, o bucãtãrie şi, bineînţeles, o salã de mese. Confruntându-se cu o lipsã acutã de fonduri, preşedintele asociaţiei, Carmen Alexiu, a organizat o licitaţie cu scop umanitar. Momentul a fost ales inspirat, chiar în Sãptãmâna Patimilor. Cei invitaţi au dat dovadã de omenie şi au donat o infimã parte din banii de care organizaţia are atâta nevoie.
Miercuri, la ora 17, localul unde urma sã aibã loc licitaţia s-a dovedit neîncãpãtor pentru invitaţi, care au sosit în numãr neaşteptat de mare. Evenimentul a început cu discursul umoristului Emil Grãdinescu, care a fãcut şi strigãrile pentru licitaţie. Obiectele scoase la vânzare au fost confecţionate de cãtre copiii autişti. Gama produselor licitate a fost diversã, de la icoane pictate pe sticlã şi lemn, felicitãri pentru Paşte, ouã din lemn încondeiate pânã la obiecte din lut. Preţul de pornire a fost de 500.000 lei. La sfârşitul acţiunii, organizatorii au strâns aproximativ 70 de milioane de lei. "Licitaţia aceasta este o gurã de oxigen, fãrã de care aproape cã ne-am fi sufocat. A fost ceva extraordinar. A ieşit neaşteptat de bine. Nu credeam cã mai sunt oameni de omenie. Pe aceastã cale, mulţumesc celor prezenţi la manifestare, mulţumesc din suflet celor care ne-au ajutat atât de mult. Au fost momente când nu mai credeam în sensibilitatea semenilor. Iatã, m-am înşelat. Banii strânşi îi vom folosi pentru dotarea sediului cu minimul necesar şi trimiterea la cursuri de specialitate a celor care lucreazã cu copiii autişti. Îmi place sã cred cã vom conta şi în viitor pe ajutorul semenilor, pentru cã mai sunt atâtea de fãcut pentru aceşti nefericiţi. Fac un apel la oamenii cu suflet şi bani sã ne ajute sã achiziţionãm aparatura necesarã amenajãrii unui centru de zi. Conturile în care cei interesaţi pot depune bani sunt BCR 2511.1-24773.1/ROL şi 2511.1-24773.2/EUR. Orice gest pentru noi conteazã", a mãrturisit dr. Carmen Alexiu. Despre aceşti copii mai puţin norocoşi se mai poate spune cã şi eu au dreptul la o viaţã normalã. Sã-i ajutãm cu toţii sã o câştige!
Viaţa mea - o
lecţie de umilinţã
ANCAAR Craiova a fost înfiinţatã de câteva mame ale copiilor cu autism. A fi pãrintele unui astfel de copil nu este un blestem, cum ar spune cei mai mulţi. Pentru mine, personal, cred cã a fost încercarea la care Dumnezeu m-a supus. A fost dat ca eu sã fiu mama unui copil care necesitã
o îngrijire specialã... Din pãcate, mentalitatea celor mai mulţi dintre semeni lasã de dorit. Când ieşi din limitele normalului, eşti un om terminat, iar cele mai multe dintre gesturile tale rãmân fãrã ecou. Fãrã a exagera, pot spune cã, prin prezenţa acestui copil cu autism, viaţa mea
a reprezentat o lecţie durã. Viaţa mea a fost o lecţie de umilinţã. - Dr. Carmen Alexiu
Despre autism
Autismul este o tulburare comportamentalã, caracterizatã prin modificãri calitative ale comunicãrii, interacţiunii şi imaginaţiei sociale, prin restrângerea ariei de interese şi, adeseori, prin manierisme şi comportãri repetitive stereotipe.
Diagnosticul de autism se poate pune cu certitudine la o vârstã cuprinsã între 2 şi 3 ani.
În sprijinul celor cu care soarta
nu a fost prea darnicã
Asociaţia Naţionalã pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din România, filiala Craiova, a organizat miercuri seara, într-un select local din centrul urbei, o licitaţie în scop umanitar, prin care s-a dorit colectarea de fonduri necesare amenajãrii unui centru de zi destinat copiilor cu astfel de deficienţe. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, oameni de afaceri, medici şi câţiva candidaţi la Primãria Craiovei.
Elena ALEXANDRU
Alina MIREA
http://www.editie.ro/arhiva/Anul%202004 ... social.php