Info Institutii

Asociatia nationala a copiilor si adultilor cu Autism din Romania - ANCAAR

Asa cum ii spune si numele, ANCAAR este o asociatie care incearca ajutorarea copiilor si a adultilor cu autism precum si a famiilor acestora. Scopuri:

Sa promoveze in beneficiul persoanelor cu autism toate tipurile de actiuni, prin cooperarea dintre membri filialei, parinti si specialisti, intr-o viziune pluralista si pluridisciplinara; sa promoveze cu demnitate drepturile persoanelor cu autism in spiritul “Cartei persoanelor cu autism| / 1992, al declaratiilor si conventiilor internationale; sa asigure reprezentarea persoanelor cu autism pe langa institutiile nationale si internationale si sa stabileasca legaturi cu alte organizatii neguvernamentale, nationale si internationale, care au scopuri similare; sa promoveze initiative de imbunatatire a legislatiei referitoare la drepturile si conditiile de viata ale acestor persoane; sa exercite protejarea in vederea evitarii tuturor neglijentelor si abuzurilor asupra acestora; sa promoveze si sa confrunte experientele de ingrijire / educare a acestor persoane, sprijinindu-le si popularizandu-le pe cele mai bune dintre acestea; sa promoveze cele mai eficiente modalitati de ingrijire, educatie, orientare, formare, integrare in comunitate si bunastare a copiilor, adolescentilor si adultilor cu autism, pentru valorificarea si dezvoltarea maxima a potentialului acestora, astfel incat sa traiasca cat mai independent posibil; sa promoveze o cat mai larga paleta de servicii de sprijinire a familiilor cu persoane cu autism pentru cresterea calitatii vietii acestora; sa stabileasca si sa favorizeze schimburile de informatii si de experiente, in scopul ameliorarii situatiei persoanelor cu autism; sa promoveze o tot mai buna intelegere a autismului în randul parintilor, al insotitorilor, al societatii in ansamblu, sa colaboreze si sa sprijine specialistii din domeniul autismului; sa faciliteze persoanelor in cauza accesul la diagnostic si evaluare corecta si cat mai timpuriu posibil; sa acorde sprijin tuturor tipurilor de cercetare si, mai ales, celor referitoare la diagnosticarea si interventia precoce; sa dezvolte o baza de informatii despre autism, mai ales referitoare la cele mai recente cercetãri si experiente in domeniu si sa favorizeze circulatia si raspandirea acestora.

Vezi Site..
Asociatia `` Casa Faenza``

Prin infiintarea Centrului Comunitar pentru Copii Autisti “Casa Faenza”, Timisoara a devenit primul oras din tara in care sanatatea mintala a copiilor comunitatii devenea responsabilitatea comunitatii insasi. Primaria Timisoara se implica astfel, pentru prima data, in crearea unei structuri unice (un organism privat), cu un personal calificat care urma sa ofere servicii de un inalt profesionalism copiilor autisti, copii care erau membrii ai comunitatii timisorene. Implicarea unui partener strain, Primaria Faenza, creea primisele unui centru care sa permita atat evaluarea, asistarea si abilitarea copilului autist cat si cercetari in domeniul autismului. Asociatia « Casa Faenza » si-a propus sa asigure traiul copiilor cu autism in mediul lor firesc de existenta, asigurandu-le o buna dispensarizare, suport social si programe individualizate de training psiho-senzorio-motor.

Vezi Site..

Asociatia “ Copii in dificultate “

O fundatie fondata la Londra , UK , cu scopul declarat de a ajuta copii in dificultate . Fundatia este nonprofit , neguvernamentala si a promovat cateva programe de ajutorare a copiilor in Romania . Unul din cele mai cunoscute este programul dezvoltat pentru copii bolnavi de SIDA pentru care s-au alocat sume importante si care s-a finalizat cu mai multe clinici si internate speciale pentru acesti copii , mai ales pentru copii instutionalizati bolnavi de maladia mai sus amintita in diferite orase din Romania . Un alt program este cel dedicat copiilor bolnavi incurabili in ultima faza a bolii (oricare este boala despre care vorbim) care a dus la creearea unui centru de zi pentru ingrijire paleativa . Cel de al treilea program in Romania se refera la copii bolnavi de autism care are deja o durata de 2 ani si se adreseaza copiilor de pana in 7 ani si s-a materializat printr-un centru de zi (similar cu o gradinita cu program prelungit ) in care prin diferite terapii se incearca o cat mai buna si mai completa recuperare a unor copii.


Vezi Site..

AUTISM ROMÂNIA-Asociatia Pãrintilor Copiilor cu Autism

Organizatie infiintatã în septembrie 2001 de un grup de pãrinti frustrati de inexistenta serviciilor adecvate nevoilor copiilor lor si de lipsa perspectivelor pentru un viitor mai bun pentru acestia si familiile lor, pãrinti cãrora li s-au alãturat si cîtiva profesionisti si prieteni ai persoanelor cu autism.

În martie 2002 AUTISM ROMÂNIA a devenit membrã a Organizatiei Internationale Autism-Europe, organizatie care are ca membri peste 78 de organizatii din peste 30 de tãri din Europa, marea majoritate a acestora fiind organizatii de pãrinti. Sîntem astfel conectati la ceea ce se întîmplã în Europa si în lume pentru persoanele cu autism, iar vocea noastra poate fi auzitã si în organizatii si organisme internationale (Organizatia Mondialã pentru Autism, Forumul European al Dizabilitãtii, Consiliul Europei, Parlamentul European, etc) .

Misiunea organizatiei: apãrarea drepturilor si intereselor persoanelor a cãror viatã este marcatã de autism, cresterea calitãtii vietii acestora si promovarea includerii si participãrii lor depline la viata comunitãtii din care fac parte.
Credem cã:
Principiul normalizãrii trebuie sã fie implementat în toate aspectele vietii persoanelor cu autism, cã:
1. Persoanele cu autism au dreptul la toate serviciile existente pentru ceilalti membri ai comunitãtii si trebuie sã se bucure de toate oportunitãtile oferite de comunitate, în conditiile egalitãtii de sanse.
2. Persoanele cu autism au dreptul la servicii specializate de calitate care sã îi ajute sã-si dezvolte potentialul maxim, sã poatã munci potrivit potentialului lor si sã trãiascã demn alãturi de ceilalti membri ai comunitãtii.
3. Persoanele cu autism au dreptul de a avea decizii si optiuni proprii care sã fie respectate.
4. Persoanele cu autism si familiile acestora, prin organizatiile care îi reprezintã, trebuie sã fie consultate asupra problemelor care le privesc, atunci cînd se elaboreazã planuri în domeniul dizabilitãtii.

Vezi Site..
COMPLEXUL DE SERVICII COMUNITARE SFANTUL ANDREI PLOIESTI

Creat ca un parteneriat intre Consiliul Judetean Prahova, USAID si Fundatia SERA Romania.
Personalul este compus din psihologi, terapeuti, kinetoterapeuti, logopezi (in marea lor majoritate tineri, dar nespus de dedicati activitatii lor si cu o buna experienta, dupa parerea mea) inregistreaza succese vizibile. Important: totul este gratuit.
Personalul de aici se ocupa de copii cu diverse probleme: autism (de diferite etiologii si grade), afectiuni locomotorii, se face psihoterapie, logopedie, kinetoterapie, terapie educationala.
Modulele de lucru cu copiii sunt bine structurate, de durata scurta (30 de minute modulul) putand capta astfel intreaga atentie de care pot da dovada cei mici. Zilnic, un copil, in functie de necesitati, trece prin doua, trei, patru astfel de module

Vezi Site..
Centrul de reabilitare infantila Penilla

Este un centru privat de recuperare pentru copii cu disabilitati construit printr-o colaborare romano-suedeza ,  dat in folosinta la 01. 06. 1994.
Tipurile de disabilitati incluse in program: paralizia cerebrala, sindrom Down, autism si sindroame de autism, intarzieri de dezvotare de diferite cauze,tulburari de limbaj, deficiente motorii …
Personalul de la Penilla este format din : medic pediatru, asistent kineto-terapie, psiholog, asistent social,educatori specializati, asistenti

Vezi Site..

Centrul Speranta – Timisoara

Echipa este formata din 30 de specialisti: psihologi, logopezi, ergoterapeuti, kinetoterapeuti, profesori de sprijin, consilier parental, medic specialist în neuropsihiatrie infantila, medic specialist în medicina recuperatorie, asistent social, asistente medicale. Grupul tinta este format din 300 copii cu disabilitati între 0-18 ani si familiile lor. Problematicile sunt variate: copii cu handicap mental, epilepsie, paralizie cerebrala, sindrom Langdon Down, sindrom autist si sindrom Asperger, tulburari instrumentale, tulburari de comportament.


Vezi Site..

Asociatia Sfanta Ana

Organizatie neguvernamentala, non-profit, apolitica, înfiintata prin Hotarârea Judecatoreasca nr. 243 a Judecatoriei sect. 1, la data de 25.10.1996, având ca misiune sprijinirea copiilor si adolescentilor cu handicap mintal si asociat sever, pentru a fi pastrati in familii si a se putea integra social.

Scopul înfiintarii Asociatiei este desfasurarea de servicii si activitati de protectie, recuperare, educatie, integrare, asistenta sociala si consiliere specifica pentru copii si tineri cu handicap mintal si asociat sever si pentru familiile lor, precum si activitati de prevenire de abandon, institutionalizare si maltratare a lor.

Initiativa înfiintarii apartine unor persoane puternic motivate, parinti de copii cu handicap sever, doctori si profesori specializati în tratamentul si cercetarea handicapului neuro-psiho-motor, persoane implicate în ingrijirea acestor copii care si-au propus sa creeze o structura de sprijin superioara, ca alternativa la solutiile existente în acest domeniu în România.

Vezi Site..
Gradinita Nr. 87

O gradinita obisnuita din Dr. Taberei ( Parcul Dr. Taberei), gazduieste o grupa speciala pentru copii cu autism ce au dificultati de invatare mai putin severe. Nr. maxim de copii care pot invata acolo este de 6, in acest moment fiind inscrisi 4. Vista maxima a copiilor este de 8 ani in anul inscrierii. Personalul de care putem beneficia, in conditiile in care toti copiii frecventeaza regulat gradinita, este compus din un psihopedagog de educatie speciala si doua educatoare (una in program de dimineata si cealalalta dupa-amiaza ).